Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator

Featured Replies

Napisano

jest sobie 2 letnia centra plus która słabo kręci po nocnym postoju na dworze

sprawdziłem elektrolit aerometrem i wskazywał czerwone pole we wszystkich celach

rano napięcie ~12V, (nie 12.5)

sprawdziłem poziom elektrolitu i wydało mi się mało

dolać i ładować czy od razu kupić nowy?

Napisano

> jest sobie 2 letnia centra plus która słabo kręci po nocnym postoju na dworze

> sprawdziłem elektrolit aerometrem i wskazywał czerwone pole we wszystkich celach

> rano napięcie ~12V, (nie 12.5)

> sprawdziłem poziom elektrolitu i wydało mi się mało

> dolać i ładować czy od razu kupić nowy?

a czemu głupio pytasz, jak dolejesz i doładujesz to dużo stracisz?

a jak cie stać to kupuj odrazu nowy

kolejna sprawa trzeba dojśc czemu aku jest w takim stanie po nocy postoj, może pobór pradu jest za wysoki podczas postoju

a jeżeli tak jest to i nowy aku będzie co chwilę wyładowany

Napisano
  • Autor

> a czemu głupio pytasz, jak dolejesz i doładujesz to dużo stracisz?

> a jak cie stać to kupuj odrazu nowy

> kolejna sprawa trzeba dojśc czemu aku jest w takim stanie po nocy postoj, może pobór pradu jest za

> wysoki podczas postoju

> a jeżeli tak jest to i nowy aku będzie co chwilę wyładowany

dodam tyle że raz jakiś miesiąc temu wyładował się do 0 akumulator - bo ktoś zostawił właczone światło na noc...

ciepło było to różnicy w odpalaniu żadnej, teraz okolice 0*C i już słabo mu to idzie

Napisano

> dodam tyle że raz jakiś miesiąc temu wyładował się do 0 akumulator - bo ktoś zostawił właczone

> światło na noc...

> ciepło było to różnicy w odpalaniu żadnej, teraz okolice 0*C i już słabo mu to idzie

tak jak pisze uzupełnij elektrolit i podładuj aku, najlepiej małym prądem

a zanim to zrobisz sprawdz pobór prądu na pstoju

Napisano

> sprawdziłem elektrolit aerometrem i wskazywał czerwone pole we wszystkich celach

Porządnie naładować.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> kolejna sprawa trzeba dojśc czemu aku jest w takim stanie po nocy postoj, może pobór pradu jest za

> wysoki podczas postoju

> a jeżeli tak jest to i nowy aku będzie co chwilę wyładowany

Akumulator niedoładowany/rozładowany(a przy obecnych samochodach nie jest złym pomysłem doładowywanie akumulatora co 6 miesięcy) przy tych temperaturach może się tak zachowywać sam z siebie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Porządnie naładować.

> Pozdrawiam BAS

zastanawiam się nad punktem 5, naładować do 16,2-16,4V. Raczej niewiele prostowników jest w stanie osiagnac ten wynik a z drugiej strony jak to sie ma do ładowania automatycznym prostownikiem?

Napisano
  • Autor

> Porządnie naładować.

> Pozdrawiam BAS

naładować...

ładowałem i nici, co prawda nie 72h

Napisano

> Akumulator niedoładowany/rozładowany(a przy obecnych samochodach nie jest złym pomysłem

> doładowywanie akumulatora co 6 miesięcy) przy tych temperaturach może się tak zachowywać sam z

> siebie.

oczywiście, że może ale lepiej sprawdzic pobór żeby nie mieć za chwilę tego samego problemu z nowym aku bo moze się okazać, że stary był ok i tylko na darmo wywaliliśmy kasę...

Napisano

> zastanawiam się nad punktem 5, naładować do 16,2-16,4V. Raczej niewiele prostowników jest w stanie

> osiagnac ten wynik a z drugiej strony jak to sie ma do ładowania automatycznym prostownikiem?

Jeśli ładujesz BZP czyli tym co od lekko 20 lat można kupić powszechnie pod nazwą "prostownik samochodowy" to osiągniesz takie napięcie bez szkody dla akumulatora.

Nie mówię o prostownikach z ogranicznikiem napięcie, których jest na rynku stosunkowo mało i są przeznaczone do akumulatorów, których nie da się otworzyć.

Autor pisał, że sprawdzał gęstość elektrolitu z czego wnoszę, że jest wstanie otworzyć akumulator.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> oczywiście, że może ale lepiej sprawdzic pobór żeby nie mieć za chwilę tego samego problemu z nowym

> aku bo moze się okazać, że stary był ok i tylko na darmo wywaliliśmy kasę...

Chwila, chwila ja nigdzie nie pisałem o kupowaniu nowego akumulatora.

Jeśli linkowane ładowanie rozwiąże problem to znaczy, że akumulator jest sprawny, jeśli nie to pewnie akumulator ma zwarcie...

Jak już kolega rozwiąże problem akumulatora to niech profilaktycznie sprawdzi pobór prądu na postoju. Zdarza się, że np. radio ulegnie jakiejś dziwnej usterce i będzie ssało...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> naładować...

> ładowałem i nici, co prawda nie 72h

Jak długo i czym ładowałeś? Czy uzupełniłeś poziom elektrolitu?

Niestety bardzo bym się nie zdziwił gdyby padł Ci akumulator. Centra ostatnio ma jakieś problemy z jakością.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chwila, chwila ja nigdzie nie pisałem o kupowaniu nowego akumulatora.

napisałem to nawiazujac do wypowiedzi powyżej nie Twoich oczywiście wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak długo i czym ładowałeś?

dzień, prostownik Einhell AFNM 8

> Czy uzupełniłeś poziom elektrolitu?

nie dziś stan sprawdzałem, nawet nie wiem ile go ma być więc nie mam punktu odniesienia

> Niestety bardzo bym się nie zdziwił gdyby padł Ci akumulator. Centra ostatnio ma jakieś problemy z

> jakością.

> Pozdrawiam BAS

to już nie wiadomo co za aku kupić?

najtańsze bo i tak po kilku latach padnie

Napisano

> Jeśli ładujesz BZP czyli tym co od lekko 20 lat można kupić powszechnie pod nazwą "prostownik

> samochodowy" to osiągniesz takie napięcie bez szkody dla akumulatora.

> Nie mówię o prostownikach z ogranicznikiem napięcie, których jest na rynku stosunkowo mało i są

> przeznaczone do akumulatorów, których nie da się otworzyć.

> Autor pisał, że sprawdzał gęstość elektrolitu z czego wnoszę, że jest wstanie otworzyć akumulator.

no ale jak posiada prostownik automat i posiada aku otwierlny to juz go nie nałduje poprawnie?

Napisano

> dzień, prostownik Einhell AFNM 8

Poza ruskimi też mam jakiegoś Einhell'a, którego zwykle używam smile.gif

> nie dziś stan sprawdzałem, nawet nie wiem ile go ma być więc nie mam punktu odniesienia

Na zewnątrz(z przodu/tyłu) akumulatora powinny być "wytłoczone" takie kostki poniżej pokrywy, górna to max, dolna to min.

Bierzesz "coś" w moim przypadku tyrtyrkę, odmierzasz od górnej kostki do krawędzi górnej obudowy, zginasz tyrtyrkę na krawędzi, poprawiasz zagięcie i wkładasz do celi, w ten sposób przenosisz sobie znaczki max/min do celi smile.gif

Zwykle jak osiągasz max elektrolitu to robi się "takie oczko", które też oznacza max.

> to już nie wiadomo co za aku kupić?

Niestety.

> najtańsze bo i tak po kilku latach padnie

Pozdrawiam BAS

Napisano

> nie dziś stan sprawdzałem, nawet nie wiem ile go ma być więc nie mam punktu odniesienia

centra z tego co pamietam w kazdym otworze do celi ma taki plastikowy wskaznik pokazujacy poziom tylko nie pamietam czy max. czy min.

Napisano

> no ale jak posiada prostownik automat i posiada aku otwierlny to juz go nie nałduje poprawnie?

Jeśli pod pojęciem automat rozumiesz taki z ograniczeniem napięcia to nie wiem bo nie mam takiego.

Jeśli posiada BZP, które mu sygnalizuje pełne naładowanie to nie należy się tą sygnalizacją przejmować bo ona pokazuje około 60% naładowania(zresztą tak samo "zielona kulka").

Najlepszy sposób oceny naładowania to sprawdzenie gęstości elektrolitu ewentualnie napięcie przy podłączonym prostowniku(jeśli jest stabilne pomiędzy 16,2 a 16,4V to jest raczej sprawny i naładowany akumulator).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeśli pod pojęciem automat rozumiesz taki z ograniczeniem napięcia to nie wiem bo nie mam takiego.

no własnie a to mnie ciekawi

> Jeśli posiada BZP, które mu sygnalizuje pełne naładowanie to nie należy się tą sygnalizacją

> przejmować bo ona pokazuje około 60% naładowania(zresztą tak samo "zielona kulka").

> Najlepszy sposób oceny naładowania to sprawdzenie gęstości elektrolitu ewentualnie napięcie przy

> podłączonym prostowniku(jeśli jest stabilne pomiędzy 16,2 a 16,4V to jest raczej sprawny i

> naładowany akumulator).

> Pozdrawiam BAS

mam BZP i jeszcze nigdy nie udało mi się zblizyć do 16V (co prawda nie ładowałem nigdy 72 h a jedynie ponad 30 h a dokładniej doładowywałem a nie ładowałem biglaugh.gif) więc nie wiem czy każdy BZP jest w stanie doprowadzić do tych 16 V

Napisano
  • Autor

zrobiłem pomiary

auto stoi kilka godzin w garażu

napięcie akumulatora po wyłaczeniu alarmu z centralnym, otwarciu drzwi (zapalenie 10W lampki), maski i pomiar napięcia wynosi 11.9V icon_rolleyes.gif

po wyłączeniu lampki napięcie rośnie, prawdopodobnie do 12.5V

pobór prądu dokładnie 0.09A

przy zamykaniu centrala + alarmu napięcie spada na woltomierzu do ~11V

Napisano

> no własnie a to mnie ciekawi

> mam BZP i jeszcze nigdy nie udało mi się zblizyć do 16V (co prawda nie ładowałem nigdy 72 h a

> jedynie ponad 30 h a dokładniej doładowywałem a nie ładowałem ) więc nie wiem czy każdy BZP

> jest w stanie doprowadzić do tych 16 V

Sprawny akumulator tak, ale piszę o 72h bo prostownik będzie Ci walił dużym(nie większym niż 1/10 pojemności) prądem do osiągnięcia jakiś 50-60% pojemności, czyli przez kilka godzin, później stwierdzi, że jest naładowany i będzie go tylko doładowywał prądem 0,25-0,5A dlatego ta zabawa trwa 72h.

Zaletą BZP jest to, że nawet jak zostawisz akumulator na 10dni pod BZP to nic mu się złego nie stanie.

Jeśli by chcieć naładować akumulator szybko to trzeba by mieć prostownik połówkowy, ale jest haczyk - prostownikiem połówkowym można uszkodzić akumulator.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> po wyłączeniu lampki napięcie rośnie, prawdopodobnie do 12.5V

jak cos mierzyłeś to czemu prawdopodobnie?

Napisano
  • Autor

> jak cos mierzyłeś to czemu prawdopodobnie?

nie będę czekał 5min aż urośnie do tych swoich 12.5V

miałem kiedyś pusty aku i też napięcie rosło do 12V ale przy zwiększeniu poboru (prądu kilka A) spadało do kilku V

Napisano

> nie będę czekał 5min aż urośnie do tych swoich 12.5V

> miałem kiedyś pusty aku i też napięcie rosło do 12V ale przy zwiększeniu poboru (prądu kilka A)

> spadało do kilku V

to nie rozumiem czego chcesz skoro prawdopodbnie aku ma 12,5V na postoju?

Napisano
  • Autor

> to nie rozumiem czego chcesz skoro prawdopodbnie aku ma 12,5V na postoju?

a ja nie rozumiem Twojego trollowania

to że aku ma napięcie bez obciążenia takie nie oznacza że jest sprawny

Napisano

> maski i pomiar napięcia wynosi 11.9V

> po wyłączeniu lampki napięcie rośnie, prawdopodobnie do 12.5V

> przy zamykaniu centrala + alarmu napięcie spada na woltomierzu do ~11V

Masz rozładowany akumulator, uzupełnij elektrolit, doładuj go tyle ile masz czasu a w piątek wieczorem zostawisz go pod prostownikiem do poniedziałku.

> pobór prądu dokładnie 0.09A

Niby powinno być w granicach 0,05A.

Akumulator niedoładowany ulega zasiarczeniu -> niszczy się, rozumiem, że jakoś do roboty jeździć musisz, dlatego powyżej proponuję doczekanie do weekendu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Niby powinno być w granicach 0,05A

poszukałem post z dwóch lat wstecz i wtedy miałem 0.02A poboru icon_rolleyes.gif

muszę to sprawdzić

Napisano

> poszukałem post z dwóch lat wstecz i wtedy miałem 0.02A poboru

> muszę to sprawdzić

To miałeś dobrze smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> To miałeś dobrze

> Pozdrawiam BAS

ciekawe dlaczego mi się zwiększył

amperomierz? hmm.gif

Napisano

na początek

- dolać wody destylowanej do właściwego poziomu,

- doładować aku

- sprawdzić ładowanie w aucie

Napisano
  • Autor

> na początek

> - dolać wody destylowanej do właściwego poziomu,

doleję

> - doładować aku

będę ładował ponownie

> - sprawdzić ładowanie w aucie

ładownie w porządku 14.8V

Napisano

> ciekawe dlaczego mi się zwiększył

> amperomierz?

Też możliwe, te z marketu budowlanego za 9,97zł potrafią różne cuda pokazywać, ale nie wykluczałbym jakiejś usterki.

Pozostaje Ci przy podłączonym mierniku(zakładając, że jest ok) wyciągać kolejne bezpieczniki i patrzeć kiedy spadnie, zacząłbym od radia, albo od lampki w bagażniku.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Też możliwe, te z marketu budowlanego za 9,97zł potrafią różne cuda pokazywać, ale nie wykluczałbym

> jakiejś usterki.

> Pozostaje Ci przy podłączonym mierniku(zakładając, że jest ok) wyciągać kolejne bezpieczniki i

> patrzeć kiedy spadnie, zacząłbym od radia, albo od lampki w bagażniku.

> Pozdrawiam BAS

miałem namyśli amperomierz samochodowy zlosnik.gif

ten marketowy to ten sam co wtedy wychodziło 0.02A wink.gif

Napisano

> ładownie w porządku 14.8V

powiedziałbym że nawet bardziej niż w porządku

a to jest przy wyłączonych wszystkich odbiornikach?

Napisano
  • Autor

> powiedziałbym że nawet bardziej niż w porządku

> a to jest przy wyłączonych wszystkich odbiornikach?

tak, 14.6 na światłach

Napisano

Idź do sąsiada lepiej i pożycz inny miernik bo 14,8V to trochę(o jakieś 0,4V) za dużo, możliwe, że pobór prądu też Ci zawyża o 0,04A i napięcie akumulatora też Ci pewnie zawyżył a Ty masz zwyczajnie rozładowany akumulator i uwalony miernik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tak, 14.6 na światłach

stąd też pewnie ubytek elektrolitu bo zwyczajnie zaczał on sie powoli "gotować" przy takim ładowaniu

Napisano
  • Autor

> Idź do sąsiada lepiej i pożycz inny miernik bo 14,8V to trochę(o jakieś 0,4V) za dużo, możliwe, że

> pobór prądu też Ci zawyża o 0,04A.

> Pozdrawiam BAS

marketowy tyle wskazuje i samochodowy też hmm.gif

Napisano

> doleję

> będę ładował ponownie

ciut chyba za dużo ... to by wyjaśniało, czemu woda odparowuje z aku ... chyba, że miernik kiepski?

sprawdź masę do silnika, podłączenie kabli do altka - któryś może być zaśniedziały

Napisano
  • Autor

> ciut chyba za dużo ... to by wyjaśniało, czemu woda odparowuje z aku ... chyba, że miernik kiepski?

najmocniej przepraszam

źle odczytałem zapiski z pomiarów sciana.gif

miało być na wyłączonych światłach 14.6V na aku ok.gif

przy właczonych nieznaczny spadek 0.1Vmieszczący się w granicy błędu pomiaru

btw

kabel od altka do aku mam nowy

poprowadzony przez amperomierz

Napisano

> najmocniej przepraszam

> źle odczytałem zapiski z pomiarów

> miało być na wyłączonych światłach 14.6V na aku

> przy właczonych nieznaczny spadek 0.1Vmieszczący się w granicy błędu pomiaru

też raczej dużo, ale jeszcze chyba w normie

Napisano
  • Autor

> też raczej dużo, ale jeszcze chyba w normie

na poprzednim regulatorze napięcia było tak samo ok.gif

Napisano

> najmocniej przepraszam

> źle odczytałem zapiski z pomiarów

> miało być na wyłączonych światłach 14.6V na aku

> przy właczonych nieznaczny spadek 0.1Vmieszczący się w granicy błędu pomiaru

> btw

> kabel od altka do aku mam nowy

> poprowadzony przez amperomierz

a tak z ciekawości zmierz ile ładowanie wynosi na altku przy wyłączonych wszystkich odbiornikach wink.gif

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawości zmierz ile ładowanie wynosi na altku przy wyłączonych wszystkich odbiornikach

nasz na myśli prąd?

Napisano

> nasz na myśli prąd?

mam na mysli to samo ładowanie co mierzysz na aku tylko zmierzone na altku

Napisano

> nasz na myśli prąd?

Koledze chodzi o napięcie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> mam na mysli to samo ładowanie co mierzysz na aku tylko zmierzone na altku

jutro ok.gif

Napisano

... prąd gdzieś spiernicza ?

Sprawdzałeś amperomierzem prąd spoczynkowy ?

Napisano
  • Autor

> ... prąd gdzieś spiernicza ?

> Sprawdzałeś amperomierzem prąd spoczynkowy ?

mów ty do mnie po polsku grinser006.gif

nie jestem z zawodu elektrykiem zlosnik.gif

Napisano

> mów ty do mnie po polsku

> nie jestem z zawodu elektrykiem

Wyłączasz wszystkie odbiorniki prądu, kluczyk out ze stacyjki.

Zakładasz amperomierz na klemę plus, luzujesz delikatnie klemę, drugi "wąs" od amperomierza przytykasz do dodatniego bieguna akumulatora, DELIKATNIE unosisz klemę, żeby nie zerwać obwodu i patrzysz, co tam amperomierz "pisze".

Powinno być max 150-250 mA (alarm w czuwaniu, podtrzymanie radia i ECU). Jak więcej - gdzieś jest jakieś zwarcie i prąd idzie "w krzaki" - choćbyś miał akumulator jak w czołgu i tak nie pociągnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.