Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnośnie konserwacji profili zamkniętych....

Featured Replies

Napisano

....i sposobu wykonania tejże operacji w mk1 - wiemy,że dostęp od środka jest przez kilka otworów technologicznych i to by było na tyle.Pytanie - czym to zrobić(narzędzie,im prostsze tym lepsze)oraz środek użyty do tego - czy np. warstwa smaru na element zardzewiały powierzchniowo(przykładzik - jakiś tam końcek stali raz na jakiś czas narażony na działanie wody+inne środki powodujące korozję - sól itp. pokryty smarem)będzie zabezpieczać go przed dalszą korozją?W stopniu ,powiedzmy,zadowalającym?Wiem,że walka z rudą wg. obiegowej opinii jest z góry skazana na przegraną,ale chciałbym uzyskać jakąś sensowną odpowiedź zeby.GIF .Załóżmy,że konstrukcja stalowa ocynkowana jest miejscowo zniszczona przez korozję,naprawiamy najgorzej wyglądające elementy(czyli wycinka do zdrowego,spawanie braków takim samym materiałem jak budulec podstawowy) - no i teraz problem - jest mnóstwo trudnodostępnych miejsc,jakoś się tam dostajemy i zabezpieczamy spawy warstwą smaru(lub...właśnie,czego? zeby.GIF ).Będzie to to banglać,czy robota na marne?Natchnęło mnie na rozważania techniczne po niedawnym wątku dotyczącym własnie tej tematyki.Jeśli któryś z mohera....moderatorów uzna to za luźną dyskusję,proszę o nie wywalanie,a przeniesienie na kącik dyskusyjny o kropkach zeby.GIF

Napisano

> ....i sposobu wykonania tejże operacji w mk1 - wiemy,że dostęp od środka jest przez kilka otworów

> technologicznych i to by było na tyle.Pytanie - czym to zrobić(narzędzie,im prostsze tym

> lepsze)oraz środek użyty do tego - czy np. warstwa smaru na element zardzewiały

> powierzchniowo(przykładzik - jakiś tam końcek stali raz na jakiś czas narażony na działanie

> wody+inne środki powodujące korozję - sól itp. pokryty smarem)będzie zabezpieczać go przed

> dalszą korozją?W stopniu ,powiedzmy,zadowalającym?Wiem,że walka z rudą wg. obiegowej opinii

> jest z góry skazana na przegraną,ale chciałbym uzyskać jakąś sensowną odpowiedź .Załóżmy,że

> konstrukcja stalowa ocynkowana jest miejscowo zniszczona przez korozję,naprawiamy najgorzej

> wyglądające elementy(czyli wycinka do zdrowego,spawanie braków takim samym materiałem jak

> budulec podstawowy) - no i teraz problem - jest mnóstwo trudnodostępnych miejsc,jakoś się tam

> dostajemy i zabezpieczamy spawy warstwą smaru(lub...właśnie,czego? ).Będzie to to banglać,czy

> robota na marne?Natchnęło mnie na rozważania techniczne po niedawnym wątku dotyczącym własnie

> tej tematyki.Jeśli któryś z mohera....moderatorów uzna to za luźną dyskusję,proszę o nie

> wywalanie,a przeniesienie na kącik dyskusyjny o kropkach

Witam smile.gif

Ja też planuje zabrac się za kropka ale to już po zimie teraz brak czasu frown.gif więc wysłucham ludzi którzy maja pojęcie na ten temat smile.gif , robiłem już konserwacje podwozja i wiem jak to wygląd smile.gif wiec teraz czas na konserwacje od środka smile.gif czekam na rozwinięcie tematu smile.gif pozdro Fatal

Napisano

Ja do profili zamkniętych używam takiej dyszy która nie sika na wprost tylko kręci się i sika prostopadle do węża.

Napisano
  • Autor

> Ja do profili zamkniętych używam takiej dyszy która nie sika na wprost tylko kręci się i sika

> prostopadle do węża.

Możesz rozwinąć wypowiedź?To to gotowe czy własny patent?

Napisano

> Możesz rozwinąć wypowiedź?To to gotowe czy własny patent?

Widziałem coś takiego - jest wyrób gotowy.

Rurka z kawałkiem metalu na końcu. W tym metalu jest kilka szczelin prostopadłych do osi rurki na jej obwodzie. Podczas zabezpieczania najpierw wsuwa się taką rurkę w profil, uruchamia spryskiwanie i powoli wysuwa się tą rurkę smile.gif

Napisano

> Możesz rozwinąć wypowiedź?To to gotowe czy własny patent?

Gotowe. Kawałek rurki na którego końcu jest zaślepiona tulejka z kilkoma otworami z boku i kręci się rozpylając środek po podaniu ciśnienia.

Napisano

witam!

wykonywałem zabiegi konserwacji przekroi zamkniętych. jednak ja tę operację zlecam warsztatowi od kilkunastu lat specjalizującemu się tylko w konserwacji. robią to środkiem rust chek czy jakoś tak. oni nie rozkręcają tapicerki np drzwi tylko wiercą otwór w drzwiach, potem go zabezpieczają i zaślepiają zaślepką. dowcip polega na tym że robią to tak sprytnie że drzwi są zakonserwowane, szyba i tapicerka czysta. niestety usłaga nie należy do najtańszych: 750pln za auto wielkości punto ; w zakres wchodzi: mycie podwozia, jego konserwacja, i konserwacja przekroi zamkniętych.

pozdrawiam

Napisano

To ja już wole sobie samemu porozbierać wszystko w letni dzień zakonserwować dokładnie a na drugi dzień poskładać. Cena 750 to jakiś kosmos za taką usługę zlosnik.gif

Napisano

> To ja już wole sobie samemu porozbierać wszystko w letni dzień zakonserwować dokładnie a na drugi

> dzień poskładać. Cena 750 to jakiś kosmos za taką usługę

cóz, każdy orze jak może...

pozdro

Napisano
  • Autor

> Gotowe. Kawałek rurki na którego końcu jest zaślepiona tulejka z kilkoma otworami z boku i kręci

> się rozpylając środek po podaniu ciśnienia.

Zakładam że do kompletu trzeba kompresor zeby.GIF gdzie takie coś można nabyć?Sklep z częściami?Czy raczej lakierniczy?

Napisano

> Zakładam że do kompletu trzeba kompresor gdzie takie coś można nabyć?Sklep z częściami?Czy raczej

> lakierniczy?

Ja to dawno, dawno temu kupiłem w sklepie. Jeszcze w czasach jazdy maluchem. Jest to zwykła ropownica ze zbiorniczkiem przykręcanym z dołu tylko zamiast długiej rurki zakończonej dyszą prostą ma gumowy wąż zakończony końcówką obrotową. Oczywiście do pracy potrzebny jest kompresor.

Napisano

Ja robiłem to tak

1. Najpierw zdemontowałem tapicerkę w środku, udrożniłem wszystkie otwory rewizyjne, oczyściłem ze rdzy tyle ile dałem radę

2. użyłem Brunox w spraju na słomce w progi, 24 h schniecia

01_rdza.jpg

3. następnie tą samą słomką wprowadziłem farbę do profili zamkniętych, oczywiście łatamy w między czasie jakieś ubytki, dziury w podłodze, ja to zrobiłem żywica epoksydową

02_rdza.jpg

03_rdza.jpg

04_rdza.jpg

4. na koniec po wyschnięciu wszystkiego użyłem GRAVIT 640 ŚRODEK DO ZABEZPIECZANIA PROFILI ZAMKNIĘTYCH firmy Novol i szczerze polecam bo jest dobry i wydajny, a eskperymentowałem z różnymi.

5. Masa bitumiczna Bolla do podwozia na koniec.

Zapewne na jakiś czas wystarczy, ale przynajmniej mam czyste sumienie, że chociaż się starałem mikolaj.gif

Napisano
  • Autor

> Zapewne na jakiś czas wystarczy, ale przynajmniej mam czyste sumienie, że chociaż się starałem

Łatanie ubytków mi odpada,bo żadnych nie ma zeby.GIF też chce się postarać przed złożeniem podłogi,bo środka już nie chce rozbierać w najbliższym czasie.Dzięki za podanie środków waytogo.gif

Napisano

Widzę kolega doświadczony w temacie i w związku z tym mam pytanko a mianowicie, u siebie stwierdziłem rdzę w podłodze przy takich plastikowych (korkach) czy one do czegoś służą? Chciałbym to jakoś zakonserwować ale najprostszym sposobem jest zaspawanie tych dziur ale nie wiem czy nie spowoduje to dodatkowych szkód confused.gif

Napisano

Pytanie - czym to zrobić(narzędzie,im prostsze tym

> lepsze)oraz środek użyty do tego - czy np. warstwa smaru na element zardzewiały

> powierzchniowo(przykładzik - jakiś tam końcek stali raz na jakiś czas narażony na działanie

> wody+inne środki powodujące korozję - sól itp. pokryty smarem)będzie zabezpieczać go przed

> dalszą korozją?

nie, korozja będzie dalej postępować, jedyna opcja to dokładnie oczyścić np piaskarką.

W stopniu ,powiedzmy,zadowalającym?

zależy co rozumiesz w stopniu zadowalającym?:)

Wiem,że walka z rudą wg. obiegowej opinii

> jest z góry skazana na przegraną,ale chciałbym uzyskać jakąś sensowną odpowiedź

jedyna sensowna to piaskowanie i oczyszczenie do zdrowej blachy nic innego po prostu się nie sprawdzi, niestety wyczyścić profil od środka nie jest łatwo i zwykle się nie da.

.Załóżmy,że

> konstrukcja stalowa ocynkowana jest miejscowo zniszczona przez korozję,naprawiamy najgorzej

> wyglądające elementy(czyli wycinka do zdrowego,spawanie braków takim samym materiałem jak

> budulec podstawowy) - no i teraz problem - jest mnóstwo trudnodostępnych miejsc,jakoś się tam

> dostajemy i zabezpieczamy spawy warstwą smaru(lub...właśnie,czego? ).Będzie to to banglać,czy

> robota na marne?

marna, w miejscach spawów ruda zacznie wychodzić. A to jak szybko się to stanie zależy od staranności wykonania pracy przez blacharza.

Napisano

> To ja już wole sobie samemu porozbierać wszystko w letni dzień zakonserwować dokładnie a na drugi

> dzień poskładać. Cena 750 to jakiś kosmos za taką usługę

Nie taki kosmos, jak robią dokładnie to tak może wyjść.

Napisano

> Widzę kolega doświadczony w temacie i w związku z tym mam pytanko a mianowicie, u siebie

> stwierdziłem rdzę w podłodze przy takich plastikowych (korkach) czy one do czegoś służą?

> Chciałbym to jakoś zakonserwować ale najprostszym sposobem jest zaspawanie tych dziur ale nie

> wiem czy nie spowoduje to dodatkowych szkód

to są otwory przez które ma uchodzić wilgoć (odpływy)

Napisano

> to są otwory przez które ma uchodzić wilgoć (odpływy)

A to nawet widać - tak są skorodowane hehe.gif

Napisano

> A to nawet widać - tak są skorodowane

najlepiej wypiaskować w jego okolicy i zaspawać ale w blaszce która się wstawia warto zrobić wycięcie właśnie na odpływ wilgoci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.