Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Straszne drgania w stilo 1,6

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie Panowie w moim stilo 1,6 sa straszne drgania na budzie idace od prawej strony. Jak auto puscilem na luzie to nic nie drgalo natomiat jak przyspieszam to pomiedzy 90-110 km/h jest masakra mega czuc. Aha i jeszcze jedno jak mam noge na gazie i ja puszczam to czuc szarpniecie

Napisano

> Aha i jeszcze jedno jak mam noge na gazie i ja puszczam to czuc

> szarpniecie

Na Twoim miejscu zacząłbym od wymiany poduszek pod silnikiem i skrzynią biegów.

Gordon to chyba robił w 1.6, pewnie będzie mógł powiedzieć więcej. Ja powoli się przymierzam do wymiany w swoim - jeszcze nie jest tragicznie, ale zauważalnie drży na wolnych obrotach, porównywalnie do puga 1.4 HDI albo i mocniej.

Napisano

> Jak w temacie Panowie w moim stilo 1,6 sa straszne drgania na budzie idace od prawej strony. Jak

> auto puscilem na luzie to nic nie drgalo natomiat jak przyspieszam to pomiedzy 90-110 km/h

> jest masakra mega czuc. Aha i jeszcze jedno jak mam noge na gazie i ja puszczam to czuc

> szarpniecie

krzyżak w przegubie wewnętrzym do wymiany

Napisano

Właśnie dzisiaj wymieniłem poduche skrzyni na tą pozmianową.

Normalnie aż się dziwnie jedzie. Nie to auto biglaugh.gif

Z telepiącego się diesla zrobił się miły i cichy samochód( jak na JTD ). Już na światłach nie muszę trzymać dzwoniących kluczyków w ręce spineyes.gif

Nie wiem jak w 1.6, ale w JTD wymiana starej, rozwalonej poduszki sprawiła cud.

W Lanosie, jak mi padła prawa poduszka silnika to też telepało niemiłosiernie, tak że obstawiam to

Napisano
  • Autor

Moze ktos sie wypowie jeszcze na ten temat. Bo nie chce wymieniac polowy czesci az trafie w dobra:)

Napisano

> Moze ktos sie wypowie jeszcze na ten temat. Bo nie chce wymieniac polowy czesci az trafie w dobra:)

Ciężko jest stwierdzić usterke przez internet, koledzy piszą co mieli i co może być powodem, ale nikt Ci na 100% nie napisze bo tak się poprostu nie da! Trzeba na żywo niestety.. 20.GIF

Napisano
  • Autor

Dodam ze na postoju widac delikatne drganie maski wlasnie tej stony

Napisano

> Dodam ze na postoju widac delikatne drganie maski wlasnie tej stony

a trzepie Ci budą na postoju?

Napisano
  • Autor

W srodku czuc delikatne ale to bardoz delikatne drganie i tak jak pisalem na zewnarz stojac przed autem widac jak drga maska od strony pasarzera

Napisano

> W srodku czuc delikatne ale to bardoz delikatne drganie i tak jak pisalem na zewnarz stojac przed

> autem widac jak drga maska od strony pasarzera

to raczej poduchy bym skreślił z listy podejrzanych, a przynajmniej nie głównych winowajców..

Napisano
  • Autor

Wlasnie i dlatego nie wiem cos jest. Np skrecajac w lewo na 2 biegu z gazem mocno w podloge czuc jak by to kolo uciekalo do srodka takie wrazenie ze nie trzyma stabilnie a kierownica nie drzy

Napisano

Odnośnie poduszek zawieszenia silnika - IMO drgania powinieneś odczuwać również na biegu jałowym, u mnie tak było, u Ciebie tak nie jest.

W ślad za "iNTER_'em" - podjedź do mechanika, niech zacznie od przegubów ok.gif ... poduszki zastawiłbym na "deser".

Napisano
  • Autor

Bylem u mechaniora i stwierdzil ze przegub wewnetrzy na 99%

Napisano

> Bylem u mechaniora i stwierdzil ze przegub wewnetrzy na 99%

a jaki koszt mniej więcej ?

bo również mam drgania podczas przyspieszania w tym samym przedziale prędkości.

Napisano
  • Autor

Na ten temat nie gadalismy jeszcze. U mnie to najbardziej czuc jadac na trasie

Napisano

> Bylem u mechaniora i stwierdzil ze przegub wewnetrzy na 99%

Aż chce sie powiedzieć a nie mówiłem?

Napisano

> Odnośnie poduszek zawieszenia silnika - IMO drgania powinieneś odczuwać również na biegu jałowym, u

> mnie tak było, u Ciebie tak nie jest.

Ja najbardziej odczuwam drgania właśnie na biegu jałowym, trzęsie budą jak w dieslu.

Ile mniej więcej kosztują te poduszki ?

Napisano
  • Autor

panowie czyli u mnie co bedzie przegub wew czy jakas poducha

Napisano

> panowie czyli u mnie co bedzie przegub wew czy jakas poducha

Na tak postawione pytanie odpowie tylko mechanik.

BTW ... czegoś nie qmam, wcześniej napisałeś cyt.:

Quote:

Bylem u mechaniora i stwierdzil ze przegub wewnetrzy na 99%

To byłeś czy nie byłeś ? niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak bylem i stwierdzil przegub wew. A ja mam pytanie wymienic caly czy sam ten krzyzak ?

Napisano

> Tak bylem i stwierdzil przegub wew. A ja mam pytanie wymienic caly czy sam ten krzyzak ?

Trzeba rozebrać i zobaczyć czy bieżnie kielicha są w dobrym stanie czy już maja "wżery". Jeśli są ok to tylko krzyżak do wymiany. Nowa osłona gumowa, smar i w drogę.

Napisano
  • Autor

kolego a napisal bys jakie sa tego koszta ?

Napisano

> kolego a napisal bys jakie sa tego koszta ?

robocizna ok 100zł, materiały nie wiem

ps. jakbys miał w profilu skad jesteś moze dało by sie szybciej i sprawniej załatwic sprawę

Napisano
  • Autor

przegladnalem alledrogo i nie znalazlem takiego przegubu wew frown.gif Czy to jakis towar deficytowy ?

Napisano

> przegladnalem alledrogo i nie znalazlem takiego przegubu wew Czy to jakis towar deficytowy ?

Chyba raczej na tyle rzadko wymieniany, że handlarze z aledrogo go nie oferują. ASO najlepszym Twoim przyjacielem jest... wink.gif

Napisano
  • Autor

Az sie boje jaka cena tego bedzie

Napisano

> Az sie boje jaka cena tego bedzie

Najpierw sprawdź, nie bój się na zapas.

Za fabrycznie regenerowany alternator do 1.6 z wymianą dałem w ASO mniej, niż kosztowałaby naprawa "u pana od alternatorów" (który zresztą nie poradził sobie z jego wyjęciem z samochodu, dlatego trafiłem do ASO)

Napisano
  • Autor

Dziekuje za jakies małe pocieszenie smile.gif

• 1 rok później...
Napisano

Nie chce zakładać nowego tematu. Otóż mam taki problem, Trzęsie mi autem na biegu jałowym. Na forum znalazłem kilka przyczyn moich objawów. Zamieniałem cewki oraz świece. Jedna świeca mnie zaciekawiła. Była okopcona, a po podmianie cewek mokra od paliwa. Mówię tu o świecy nr 4 (licząc od rozrządu). I nadal nie wiem co mu dolega

Podczas zamiany, Stilo wywaliło kilka błędów:

1: P0202 - Wtryskiwacz cylinder 2

2: P0203 - Wtryskiwacz cylinder 3

3: P0204 - Wtryskiwacz cylinder 4

4: P0300 - Brakujace zaplony (ogolne)

Napisano

obstawiam rozregulowana instalację LPG

Napisano

> zaciekawiła. Była okopcona, a po podmianie cewek mokra od paliwa. Mówię tu o świecy nr 4

Padła Ci cewka marki Sagem, dlatego świeca była mokra, polecam wymianę wszystkich czterech cewek bo jak jedna już padła to druga zaraz padnie.

Cewki wymieniamy na cewki marki Champion.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Są dwie sagema a dwie championa.

Napisano

> Są dwie sagema a dwie championa.

Zgadnij jakiej marki cewka padła?

Pozdrawiam BAS

Napisano

SAGEM?

Przez jakiś czas sie paliła kontrola silnika, migała i piszczasła. Przy 60 km/h przesawała.

Napisano

> SAGEM?

claps.gif

Uścisk dłoni do odbioru w Łodzi po wcześniejszym ustaleniu terminu. smile.gif

Pozdrawiam BAS

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak wymiana cewki pomogła?

Napisano

Objawy ustały silnik pracuje równo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.