Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie, czy nie bedzie problemu z rejestracją...

Featured Replies

Napisano

Mam już zaklepane auto, które nie ma ważnego OC i przeglądu, bo stało ponad 2 lata w garażu. Jaka powinna być kolejność działań, żeby zarejestrować je na siebie.

Muszę mieć dowód, żeby je ubezpieczyć, czy sama umowa wystarczy, żeby wykupić ubezpieczenie?

Co z zaległym OC?

pzdr

Napisano

> Mam już zaklepane auto, które nie ma ważnego OC i przeglądu, bo stało ponad 2 lata w garażu. Jaka

> powinna być kolejność działań, żeby zarejestrować je na siebie.

> Muszę mieć dowód, żeby je ubezpieczyć, czy sama umowa wystarczy, żeby wykupić ubezpieczenie?

> Co z zaległym OC?

> pzdr

Musisz mieć dowód z przegladem inaczej będzie problem z zarejestrowaniem i ubezpieczeniem.

Nie ma znaczenia zaległe OC pod warunkiem, że ubezpieczysz samochód w dniu zakupu czyli liczy się data na umowie. Ubezpieczyciel może naliczyć nawet 200% zwyzki za brak przegladu a Wydział Komunikacji nie zarejestruje auta bez ważnego OC. Warto na umowie zaznaczyć, że nie ma OC.

Napisano
  • Autor

> Musisz mieć dowód z przegladem inaczej będzie problem z zarejestrowaniem i ubezpieczeniem.

> Nie ma znaczenia zaległe OC pod warunkiem, że ubezpieczysz samochód w dniu zakupu czyli liczy się

> data na umowie. Ubezpieczyciel może naliczyć nawet 200% zwyzki za brak przegladu a Wydział

> Komunikacji nie zarejestruje auta bez ważnego OC. Warto na umowie zaznaczyć, że nie ma OC.

Dzięki, auto od rodziny, czyli najpierw niech zrobią przegląd, a później standardowo.

Napisano

> Ubezpieczyciel może naliczyć nawet 200% zwyzki za brak przegladu

Mam kilka pojadów bez przeglądu - przy ubezpieczeniu OC nikt nie pyta o przegląd. Może pomydliłeś z AC? cfaniaczek.gif

Napisano

> Mam kilka pojadów bez przeglądu - przy ubezpieczeniu OC nikt nie pyta o przegląd. Może pomydliłeś z

> AC?

Kolega chcialby je jeszcze zarejestrowac, a bez przegladu to raczej trudne jest.

Napisano

> Mam kilka pojadów bez przeglądu - przy ubezpieczeniu OC nikt nie pyta o przegląd. Może pomydliłeś z

> AC?

przy ubezpieczaniu to może nie być problemu ale podczas kolizji, ubezpieczyciel może stwarzać problemy.

Napisano

> AC?

Jeżeli jest to przedłużenie OC to dlatego nikt nie pyta lub akurat twój ubezpieczyciel tego nie wymaga. Przy zawieraniu nowego najczesciej pytają.

Napisano

> Kolega chcialby je jeszcze zarejestrowac, a bez przegladu to raczej trudne jest.

Zgoda - odpowiadałem na rzekomą zwyżkę OC. ok.gif

Napisano

> Jeżeli jest to przedłużenie OC to dlatego nikt nie pyta lub akurat twój ubezpieczyciel tego nie

> wymaga. Przy zawieraniu nowego najczesciej pytają.

Być może mój ubezpieczyciel - kilka "nowo" rejestrowanych i nie pytał. Dodatkowo - tak na logikę - skoro jest obowiązek opłacania OC, to jak się ma przegląd do tego? niewiem.gif

Napisano

> Być może mój ubezpieczyciel - kilka "nowo" rejestrowanych i nie pytał. Dodatkowo - tak na logikę -

> skoro jest obowiązek opłacania OC, to jak się ma przegląd do tego?

tzn bo nie bardzo rozumiem?

Mój agent zawsze kseruje mój dowód rejestracyjny przy zawieraniu umowy OC.

Brak przeglądu -> dzwon -> brak OC

Napisano

> tzn bo nie bardzo rozumiem?

Obowiązek opłacania OC masz zawsze - nawet jak nie poruszasz się pojazdem po drogach publicznych. Ważny przegląd w takiej sytuacji nie jest wymagany. ok.gif

> Mój agent zawsze kseruje mój dowód rejestracyjny przy zawieraniu umowy OC.

> Brak przeglądu -> dzwon -> brak OC

W sytuacji poruszania się po drogach publicznych - zgoda. ok.gif

Napisano

> Musisz mieć dowód z przegladem inaczej będzie problem z zarejestrowaniem i ubezpieczeniem.

> Nie ma znaczenia zaległe OC pod warunkiem, że ubezpieczysz samochód w dniu zakupu czyli liczy się

> data na umowie. Ubezpieczyciel może naliczyć nawet 200% zwyzki za brak przegladu a Wydział

> Komunikacji nie zarejestruje auta bez ważnego OC. Warto na umowie zaznaczyć, że nie ma OC.

Przegląd nie jest wymagany aby wykupić ubezpieczenie OC.

Spisz umowę, zapłac OC, doprowadź samochód do stanu, że będzie w stanie przejść badanie techniczne, zrób je i wtedy możesz przerejestrować samochód.

Napisano

> Brak przeglądu -> dzwon -> brak OC

-> BZDURA!

Napisano

> AC?

przy kontynuacji - nie pytają, ale spróbuj przerejestrować i "od nowa" ubezpieczyć bez badania technicznego - nie da się wink.gif

Jest to niezły paradoks - bo kupując weterana szos, który ma opłacone OC masz 30 dni na przerejestrowanie go na siebie (na szczęście tylko teoretycznie). Ale by go przerejestrować, musisz mieć ważne badanie techniczne - co robi się problematyczne, gdy pojazd jest np. w 3 skrzyniach i wymaga gruntownej reanimacji zlosnik.gif. Teoretycznie, zgodnie z prawem masz 30 dni na kompleksową odbudowę - powodzenia rotfl.gif

Napisano

> przy kontynuacji - nie pytają, ale spróbuj przerejestrować i "od nowa" ubezpieczyć bez badania

> technicznego - nie da się

Jak wyżej pisałem - da się. ok.gif

Mowa oczywiście o OC, a nie o przerejestrowaniu. ok.gif

Napisano

> Przegląd nie jest wymagany aby wykupić ubezpieczenie OC.

> Spisz umowę, zapłac OC, doprowadź samochód do stanu, że będzie w stanie przejść badanie techniczne,

> zrób je i wtedy możesz przerejestrować samochód.

a na koniec jeszcze raz do ubezpieczyciela zeby na polisie zmienił nr rej na nowe ok.gif

Napisano

> a na koniec jeszcze raz do ubezpieczyciela zeby na polisie zmienił nr rej na nowe

No fakt, zapomniałem o tym.

Napisano

> przy kontynuacji - nie pytają, ale spróbuj przerejestrować i "od nowa" ubezpieczyć bez badania

> technicznego - nie da się

> Jest to niezły paradoks - bo kupując weterana szos, który ma opłacone OC masz 30 dni na

> przerejestrowanie go na siebie (na szczęście tylko teoretycznie). Ale by go przerejestrować,

> musisz mieć ważne badanie techniczne - co robi się problematyczne, gdy pojazd jest np. w 3

> skrzyniach i wymaga gruntownej reanimacji . Teoretycznie, zgodnie z prawem masz 30 dni na

> kompleksową odbudowę - powodzenia

Nie do końca jest tak jak piszesz, można przerejestrować samochód bez ważnego badania technicznego, przerabiałem coś takiego.

Idziesz do WK i dostajeszcz czerwone, tymczasowe blachy (ich termin ważności jest chyba do miesiąca). Samochód jest już na Ciebie, możesz zabrac się za remont. Jeśli bedzie trwał on dłużej ( może być nawet kilka lat) to nic nie szkodzi, po drogach się przecież nie poruszasz, jesli jeseś już na takim etapie że możesz pojechac na badanie techniczne ponownie idziesz do WK aby wystawili Ci aktualne pozwolenie czasowe. Jedziesz na badanie a następnie z kompletem dokumentow udajesz się do WK po normalne (białe/zółte blachy). Jak widzisz wszystko zgodnie z prawem i się da wink.gif

Napisano

> Wytłumacz.

OC nie jest dla Ciebie tylko w razie kolizji dla poszkodowanego. Brak przeglądu nie ma żadnego znaczenia czy ktoś dostanie odszkodowanie czy nie.

Ty co najwyżej możesz mieć problem z wypłaty z własnego AC jeśli nie miałeś przeglądu.

Napisano

> Nie do końca jest tak jak piszesz, można przerejestrować samochód bez ważnego badania technicznego,

> przerabiałem coś takiego.

> [...] Jak widzisz wszystko zgodnie z

> prawem i się da

Nie wiedziałem o takiej opcji ok.gif Niemniej jednak jest to trochę kombinacji. Ja po zakupie weterana (niesprawnego) z ważnym OC, ale bez przeglądu od 10 lat poszedłem przepisać OC na siebie i co roku płacę roczną składkę już na siebie. Jednak z przerejestrowaniem czekam aż bedzie na tyle sprawny, że przejdzie badanie techniczne. Dopiero wtedy udam się do WK zarejestrować na siebie.

Napisano

> Nie wiedziałem o takiej opcji Niemniej jednak jest to trochę kombinacji. Ja po zakupie weterana

> (niesprawnego) z ważnym OC, ale bez przeglądu od 10 lat poszedłem przepisać OC na siebie i co

> roku płacę roczną składkę już na siebie. Jednak z przerejestrowaniem czekam aż bedzie na tyle

> sprawny, że przejdzie badanie techniczne. Dopiero wtedy udam się do WK zarejestrować na

> siebie.

Ja wiem czy tak dużo, 1 wizyta w WK więcej.

Po co płacisz OC jak samochód nie jeździ facepalm.gif Co to za auto?

Napisano

> Ja wiem czy tak dużo, 1 wizyta w WK więcej.

> Po co płacisz OC jak samochód nie jeździ Co to za auto?

To nie samochód, to motocykl. Tylko WSK zlosnik.gif a w sumie dwie - jedna rocznik 78, druga '59 wink.gif

Jak mam nie płacić OC (legalnie)?? hmm.gif

Napisano

idziesz do MTU i kupujesz OC z dniem zakupu, nie wdajesz się w szczegóły dotyczące przeglądu...

kupujesz auto...

tyle zlosnik.gif

sprawdzone kilka razy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Już mam plan. Lawetą do mechanika, naprawa, przegląd, spisanie umowy, zapłata OC. Szukanie części do SWAPa z R6 na V8 biglaugh.gif

Napisano

> To nie samochód, to motocykl. Tylko WSK a w sumie dwie - jedna rocznik 78, druga '59

> Jak mam nie płacić OC (legalnie)??

Bardzo prosto.

Zgodnie z Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 24 listopada 2000 roku pojazdy mające > 40 lat nie muszą mieć ubezpieczenia OC (oczywiście jesli nim nie jeździsz) - ta z `59 sie na to łapie więc poprostu wypowiedz ubzpieczenie i nikt sie nie ma prawa przyczepić.

Za tą z `78 musisz jeszcze płacić no chyba że zrobisz ją na zabytek lub zdobedziesz zaświadczenie od rzeczoznawcy o jej zabytkowym charakterze tylko, ze przy jednosladach składki są tak male że nie wiem czy to się opłaca.

Napisano

> Już mam plan. Lawetą do mechanika, naprawa, przegląd, spisanie umowy, zapłata OC. Szukanie części

> do SWAPa z R6 na V8

Mocno ryzykowny scenariusz. Co to znaczy zaklepany samochód? Na gębę?

To teraz załózmy, że zawieziesz samochód do warszatu, naprawisz go, zrobisz przegląd a sprzedający się rozmysli -ładny prezent mu zrobisz grinser006.gif

Napisano

> data na umowie.

Ubezpieczyciel może naliczyć nawet 200% zwyzki za brak przegladu a Wydział

fakt ... ale cóż za kłopot zrobić badanie techn. jeśli auto się kupy trzyma ... a jak się nie trzyma to po co go rejestrować

nieprawda , zarejestruje ... nie wyda tylko stałego dowodu rejestracyjnego

oczywiście że warto zaznaczyć że sprzedający nie przekazał kupującemu umowy OC ... coby się nie okazało że OC jednak jest tylko składki nie płacone

Napisano
  • Autor

> Mocno ryzykowny scenariusz. Co to znaczy zaklepany samochód? Na gębę?

> To teraz załózmy, że zawieziesz samochód do warszatu, naprawisz go, zrobisz przegląd a sprzedający

> się rozmysli -ładny prezent mu zrobisz

Już wcześniej pisałem, od rodziny.

Napisano

> Już wcześniej pisałem, od rodziny.

jeden z najgorszych typów interes wink.gif

Napisano
  • Autor

> jeden z najgorszych typów interes

Jak nie umiesz zadbać o swoje to każdy może Ciebie 270747800-sex.gif

Napisano

> Bardzo prosto.

> Zgodnie z Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 24 listopada 2000 roku pojazdy mające Za tą z `78

> musisz jeszcze płacić no chyba że zrobisz ją na zabytek lub zdobedziesz zaświadczenie od

> rzeczoznawcy o jej zabytkowym charakterze tylko, ze przy jednosladach składki są tak male że

> nie wiem czy to się opłaca.

ok.gif

Składki są faktycznie małe, więc wydatek ok. 50zł na rok od jednego moto nie boli. Z tym zabytkiem to tez nie tak prosto - bo w tej chwili sprzęt jest rozebrany i trwa reanimacja, więc dałoby się uzyskać pewnie zaświadczenie (jest kompletna i oryginalna) ale dopiero po zakończeniu odbudowy, a przez ten czas i tak trzeba placić wink.gif. Ale jak już powiedzieliśmy - OC dla moto jest na szczęście niskie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.