Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypożyczenie auta - jak to funkcjonuje?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję wypożyczyć samochód na 2-3 dni. Nigdy nie korzystałem z tego typu usług. Mam na oku wypożyczalnię, która ma dość ciekawą i nową "flotę". Na razie doczytałem się tylko, że cena auta, które mnie intesruje to 219zł/doba + 1000zł zwrotne kaucji.

Nie mogę się dodzwonic do wypozyczalni, bo juz nie pracują o tej porze, a mam w sumie kilka pytań i moze ktoś z Was mi podpowie.

Pytania pewnie i banalne, ale jak wyżej napisałem nie miałem z tym styczności:

1) rozumiem, że auta są z AC, więc w razie szkody/kradzieży jestem "czysty"? Co wtedy się dzieje z kaucją, jesli skradziono auto (wiadomo, że nie z mojej winy) ?

2) co się dzieje w sytuacjach powiedzmy "trudnych" do rozstrzygnięcia. typu wyjechałem autem sprawnym, a (znowu nie z mojej winy) silnik powiedzmy w połowie drogi zaczyna brać olej i kopci z rury wydechowej albo dajmy na to, że zapala się jakaś tam kontrolka i wchodzi w tryb serwisowy? tracę kaucję?

Wybieram opcję bez limitu km na dobę, więc to akurat mam jasne, ze nie ma limitu zadnego.

To tyle z pytan mi przychodzi do głowy, a macie moze jakies rady, sugestie? Na co uwazac, jakie wypozyczalnie stosują kruczki?

Napisano

> Potrzebuję wypożyczyć samochód na 2-3 dni. Nigdy nie korzystałem z tego typu usług. Mam na oku

> wypożyczalnię, która ma dość ciekawą i nową "flotę". Na razie doczytałem się tylko, że cena

> auta, które mnie intesruje to 219zł/doba + 1000zł zwrotne kaucji.

> Nie mogę się dodzwonic do wypozyczalni, bo juz nie pracują o tej porze, a mam w sumie kilka pytań i

> moze ktoś z Was mi podpowie.

> Pytania pewnie i banalne, ale jak wyżej napisałem nie miałem z tym styczności:

> 1) rozumiem, że auta są z AC, więc w razie szkody/kradzieży jestem "czysty"? Co wtedy się dzieje z

> kaucją, jesli skradziono auto (wiadomo, że nie z mojej winy) ?

Pracowalam kiedys w wypozyczalni i mozna bylo wybrac ubezpieczenie z udzialem wlasnym i bez (jakby kwestia AC nie ma tu nic do rzeczy) - jesli masz kaucje to rozumiem, ze jest to Twoj udzial wlasny i w razie czego przepada...

> 2) co się dzieje w sytuacjach powiedzmy "trudnych" do rozstrzygnięcia. typu wyjechałem autem

> sprawnym, a (znowu nie z mojej winy) silnik powiedzmy w połowie drogi zaczyna brać olej i

> kopci z rury wydechowej albo dajmy na to, że zapala się jakaś tam kontrolka i wchodzi w tryb

> serwisowy? tracę kaucję?

Dzwonisz do wypozyczalni a pracownik przyjezdza i podstawia Ci nowe auto. Tak jest przynajmniej w wiekszych bardziej znanych "rentach". Jesli to firma krzak to moze warto sie zastanowic?

Napisano
  • Autor

> Dzwonisz do wypozyczalni a pracownik przyjezdza i podstawia Ci nowe auto. Tak jest przynajmniej w

> wiekszych bardziej znanych "rentach". Jesli to firma krzak to moze warto sie zastanowic?

ale to chyba tylko w obrębie danego miasta, bo ja akurat jestem spoza i mam do w/w wypożyczalni 30km, wiec chyba mi nie podstawią w tej sytuacji, a przynajmniej nie umiem sobie tego wyobrazić ;-)

Napisano

> ale to chyba tylko w obrębie danego miasta, bo ja akurat jestem spoza i mam do w/w wypożyczalni

> 30km, wiec chyba mi nie podstawią w tej sytuacji, a przynajmniej nie umiem sobie tego

> wyobrazić ;-)

My w Avisie podstawialismy za doplata - a wymiana auta jak sie cos zes... to bez dyskusji w ogole.

Napisano

> Pytania pewnie i banalne, ale jak wyżej napisałem nie miałem z tym styczności:

> 1) rozumiem, że auta są z AC, więc w razie szkody/kradzieży jestem "czysty"? Co wtedy się dzieje z

przeczytaj umowę i regulamin, tam masz wszystko - standarem jest udział własny lub opłata administracyjna za szkodę (jedno i to samo) można się od tego doubezpieczyć zwykle

> 2) co się dzieje w sytuacjach powiedzmy "trudnych" do rozstrzygnięcia. typu wyjechałem autem

> sprawnym, a (znowu nie z mojej winy) silnik powiedzmy w połowie drogi zaczyna brać olej i

> kopci z rury wydechowej albo dajmy na to, że zapala się jakaś tam kontrolka i wchodzi w tryb

dobre wypożyczalnie mają 24assistance i max wciągu doby dostajesz auto zastępcze i kontunuujesz wynajem tym samochodem, po awarii kaucji nie tracisz

> Wybieram opcję bez limitu km na dobę, więc to akurat mam jasne, ze nie ma limitu zadnego.

> To tyle z pytan mi przychodzi do głowy, a macie moze jakies rady, sugestie? Na co uwazac, jakie

> wypozyczalnie stosują kruczki?

żadne kruczki, nie chcą cie przecież oszukać tylko zabezpieczają się na wszelkie sposoby przed cwaniactwem klienta, przeczytaj wszystko co podpisujesz i będziesz miał jasność

ludzie nie czytają regulaminu, podpisują się, a potemjest wielki raban, że wypożyczalnia dotanowała samochód po 10zł za litr paliwa...

wybieraj znane sieciowe wypożyczalnie (niekoniecznie hertz i avis, a raczej pewnie polskie - express, lecar, panek - tansze a pewne i zetelne)

Napisano

Co to za auto? Cena wydaje sie byc dosc spora...

W mniejszych wypozyczalniach zwykle maja starsze samochody ale dostajesz konkretny taki jak sobie zarezerwowales.

W wiekszych - sieciowych - wybierasz bardziej klase samochodu (np Laguna lub podobny) i dostajesz cos tej klasy.

Co dokladnie to wsumie nie do konca wiadomo.

Ja porzyczalem w sierpniu na 10 dni na lotnisku i kosztowalo mnie to ponizej 300 euro wsumie. A dostalem nowiutka cliowke kombi diesla 1.5 (jazda prawie za darmo).

Jedyne co, to kaucja wynosila 390 euro i w razie czegos bym ta kaucje stracil. (rozbiciez mojej winy, kradziez, wandalizm, etc). W przypadku zepsucia mechanicznego oni byli zobowiazani przyjechac, naprawic na miejscu a jesli sie nie da, to podstawic inne auto, bez wzgledu na to w jakim miejscu bym byl - nawet poza obszarem Polski.

Napisano
  • Autor

> Co to za auto? Cena wydaje sie byc dosc spora...

> W mniejszych wypozyczalniach zwykle maja starsze samochody ale dostajesz konkretny taki jak sobie

> zarezerwowales.

> W wiekszych - sieciowych - wybierasz bardziej klase samochodu (np Laguna lub podobny) i dostajesz

> cos tej klasy.

> Co dokladnie to wsumie nie do konca wiadomo.

> Ja porzyczalem w sierpniu na 10 dni na lotnisku i kosztowalo mnie to ponizej 300 euro wsumie. A

> dostalem nowiutka cliowke kombi diesla 1.5 (jazda prawie za darmo).

> Jedyne co, to kaucja wynosila 390 euro i w razie czegos bym ta kaucje stracil. (rozbiciez mojej

> winy, kradziez, wandalizm, etc). W przypadku zepsucia mechanicznego oni byli zobowiazani

> przyjechac, naprawic na miejscu a jesli sie nie da, to podstawic inne auto, bez wzgledu na to

> w jakim miejscu bym byl - nawet poza obszarem Polski.

auto to Opel Insignia. Cena wydaje mi się normalna jak za ten segment (nowe a6 jest za 370zł za dobe)

Napisano

Nie ma opcji placenia wiecej za brak kaucji? To sie w to nie pakuj - ja przynajmniej bym tego nie robil. Jedyna rozsadna opcja to wynajecie auta za ktore w zaden, ale to absolutnie zaden sposob nie odpowiadasz. Innaczej to proszenie sie o klopoty.

Zalezy od umowy - w cywilizowanych wypozyczalniach w ciagu max. 1 godziny masz drugie, sprawne auto.

> Wybieram opcję bez limitu km na dobę, więc to akurat mam jasne, ze nie ma limitu zadnego.

Uhm

Napisano

> a raczej pewnie polskie -

> (...) lecar (...) - tansze a pewne i zetelne)

Po przeczytaniu regulaminu tej firmy w zyciu bym tam auta nie wypozyczyl. Inne niewiele lepsze, ale juz jakies standardy spelniaja jesli chodzi o zabezpieczenie interesu wypozyczajacego

Napisano

> Po przeczytaniu regulaminu tej firmy w zyciu bym tam auta nie wypozyczyl. Inne niewiele lepsze, ale

> juz jakies standardy spelniaja jesli chodzi o zabezpieczenie interesu wypozyczajacego

tzn?

Napisano

> tzn?

Poczytaj, co Ci grozi przy szkodzie, czy innym uszkodzeniu auta - jakos mi sie kara, nie do zlikwidowania, w wysokosci 1500 euro niezbyt usmiecha. Inni pozwalaja wykupic dodatkowe ubezpieczenie albo minimalizujace, albo calkowicie anulujace (aczkolwiek to tylko w Europcarze znalazlem) te kwote . Ogolnie polski rynek wynajmu aut to jakas porazka - wcale nie dziwne, ze malo sie u nas wynajmuje oslabiony.gif

Napisano

> Poczytaj, co Ci grozi przy szkodzie, czy innym uszkodzeniu auta - jakos mi sie kara, nie do

> zlikwidowania, w wysokosci 1500 euro niezbyt usmiecha. Inni pozwalaja wykupic dodatkowe

> ubezpieczenie albo minimalizujace, albo calkowicie anulujace (aczkolwiek to tylko w Europcarze

> znalazlem) te kwote . Ogolnie polski rynek wynajmu aut to jakas porazka - wcale nie dziwne, ze

> malo sie u nas wynajmuje

zniesienie opłaty administracyjnej w Express - 20zł za dobę - to taki przykład pierwszy lepszy z brzegu

z całym szacunkiem, ale Twoj wiedza na temat RAC w PL jest... słaba... rzucasz jedynie ogólnie przyjętymi stereotypami

z drugiej stony, jaki klient, taki regulamin, to nie wina wypożyczalni, że ludzie na potęgę biją auta, bo są nie ich i wydaje im się, że można z nimi robić wszystko

Napisano

> zniesienie opłaty administracyjnej w Express - 20zł za dobę - to taki przykład pierwszy lepszy z

> brzegu

A czytales co napisalem? Chyba niedokladnie - odnosilem sie do lecar'a smirk.gif

W expressie mozesz zniesc UDZIAL WLASNY w AC - a nie dokupic ubezpieczenie, ktore pokrywa KAZDA szkode (ponizej progu w AC rowniez). Do tego nie mozesz uciec od kaucji - co juz jest debilizmem.

Napisano

> z drugiej stony, jaki klient, taki regulamin, to nie wina wypożyczalni, że ludzie na potęgę biją

> auta, bo są nie ich i wydaje im się, że można z nimi robić wszystko

Tak jest wszedzie - jak nie gorzej - przylatuje czlowiek do obcego kraju, nie wie jakie panuja obyczaje na drodze, to ryzyko stluczki jest duuuuzo wieksze - co w tym dziwnego?

Napisano

> z całym szacunkiem, ale Twoj wiedza na temat RAC w PL jest... słaba... rzucasz jedynie ogólnie

> przyjętymi stereotypami

Haha - czytam regulaminy - w przeciwienstwie do wielu innych.

I nie unos sie tak smirk.gif

Napisano

> A czytales co napisalem? Chyba niedokladnie - odnosilem sie do lecar'a

> W expressie mozesz zniesc UDZIAL WLASNY w AC - a nie dokupic ubezpieczenie, ktore pokrywa KAZDA

> szkode (ponizej progu w AC rowniez). Do tego nie mozesz uciec od kaucji - co juz jest

> debilizmem.

dlaczego uważasz, że kaucja jest debilizmem? blokujesz środki na karcie kredytowej, jak auta nie zatankujesz, przedłużysz wynajem, zrobisz cokolwiek co wymaga dopłaty do ściągasz to z kaucji i po sprawie, nie widzę w tym nic debilnego?

Napisano

> Tak jest wszedzie - jak nie gorzej - przylatuje czlowiek do obcego kraju, nie wie jakie panuja

> obyczaje na drodze, to ryzyko stluczki jest duuuuzo wieksze - co w tym dziwnego?

90% wszystkich szkód to Polacy, a nie turyści z zagranicy - Ci uważają na drodze i jeżdżą tak jak się jeździ u nich

najwięcej probelmów jest z polaczkami, którzy po roku pracy poza Polską wzdychają - ech... jak w tej Polsce można żyć, najwięksi krzykacze i roszczeniowcy.

Napisano

> Haha - czytam regulaminy - w przeciwienstwie do wielu innych.

to się chwali... mało takich sie spotyka... ok.gif

> I nie unos sie tak

daleki jestem od tego - pamiętaj proszę, że czytając me posty nei słyszysz tonu wypowiedzi ok.gif

Napisano

> Haha - czytam regulaminy - w przeciwienstwie do wielu innych.

> (...)

boje_sie.gif

Właśnie uświadomiłem sobie, że nigdy nie czytałem regulaminu wypożyczalni ani warunków wynajmu.

boje_sie.gif

A wypożyczyłem już ileśtam samochodów i nigdy nie miałem problemów. Nigdy też nie chcieli ode mnie kaucji (lub o tym nie wiem). Zdarzyło mi się wypożyczać auto w jednym kraju a oddawać w innym, dostac mandat na wypożyczalnię, wypożyczać auta w różnym stanie, a nawet nie oddać auta, tylko zostawić na lotniskowym parkingu z kluczykami w schowku i wysłać do wypozyczalni SMSa z numerem stanowiska.

grinser006.gif

Zawsze było miło, sprawnie i przyjemnie. Z zastrzeżeniem, że nigdy jeszcze nie wypożyczałem auta w Polsce. spineyes.gif

Napisano

> Właśnie uświadomiłem sobie, że nigdy nie czytałem regulaminu wypożyczalni ani warunków wynajmu.

Za granica tez tego nie robie - bo nawet jak cos jest nie tak, to robia tak, by klient byl zadowolony

> a nawet nie oddać auta, tylko

> zostawić na lotniskowym parkingu z kluczykami w schowku i wysłać do wypozyczalni SMSa z

> numerem stanowiska.

O, a to ciekawe - ja spotykalem rozwiazania ze skrzynka na kluczyki zawsze smile.gif

Napisano

> dlaczego uważasz, że kaucja jest debilizmem? blokujesz środki na karcie kredytowej, jak auta nie

> zatankujesz, przedłużysz wynajem, zrobisz cokolwiek co wymaga dopłaty do ściągasz to z kaucji

> i po sprawie, nie widzę w tym nic debilnego?

Funkcje kaucji pelni (powinno) ubezpieczenie wypozyczalni ok.gif Przeciez jak nie zatankujesz, to przy zdaniu Ci dolicza dodatkowo, inaczej nie przyjma auta.

Napisano

jezeli bedziesz wypozyczal pojazd, to tadze bardzo dokladnie go obejrzec i jeszcze dokladniej zanotowac wszystkie rysy czy wgniecenia, moze sie pozniej bowiem okazac, ze do rachunku zostanie dpoisana ich naprawa - moze wiec byc kosztowne.

wink.gif

Napisano

> jezeli bedziesz wypozyczal pojazd, to tadze bardzo dokladnie go obejrzec i jeszcze dokladniej

> zanotowac wszystkie rysy czy wgniecenia, moze sie pozniej bowiem okazac, ze do rachunku

> zostanie dpoisana ich naprawa - moze wiec byc kosztowne.

Nie spotkalem sie jeszcze z taka praktyka - biore Super CDW, czy jakkolwiek nazywaja to "superubezpieczenie" w danej wypozyczalni - czym im zamykam usta na wszelkie utyskiwania ok.gif

Napisano

> Funkcje kaucji pelni (powinno) ubezpieczenie wypozyczalni Przeciez jak nie zatankujesz, to przy

> zdaniu Ci dolicza dodatkowo, inaczej nie przyjma auta.

nie kumam z tym ubezpieczeniem... mozesz jaśniej? niewiem.gif

a co w przypadku, gdy zostawisz na parkigu auto nie dotankowane i polecisz sobie w siną dal? nie mówię nawet o celowym działaniu, ale np. przesunięciu lotu i braku czasu na powiadomienie wypożyczalni.

Napisano

> nie kumam z tym ubezpieczeniem... mozesz jaśniej?

> a co w przypadku, gdy zostawisz na parkigu auto nie dotankowane i polecisz sobie w siną dal? nie

> mówię nawet o celowym działaniu, ale np. przesunięciu lotu i braku czasu na powiadomienie

> wypożyczalni.

Maja numer karty kredytowej? Nie mialem z tym nigdy problemow... w przypadku braku platnosci karta powinna byc opcja "biore pelny, zwracam pusty" - tylko, ze to nie jest ryczaltowe 1000 PLN, a koszt baku - to moje prywatne zdanie.

Ja kaucji unikam jak ognia, wlasnie dlatego, ze to Polska (w sumie nie tylko nie tylko - Holandia, Szwajcaria - te same zachowania) - jak juz pieniazki sie komus da, to ten ktos zrobi wszystko, by ich nie oddac smile.gif

Napisano

> Maja numer karty kredytowej? Nie mialem z tym nigdy problemow... w przypadku braku platnosci karta

> powinna byc opcja "biore pelny, zwracam pusty" - tylko, ze to nie jest ryczaltowe 1000 PLN, a

> koszt baku - to moje prywatne zdanie.

ale to właśnie jest kaucja - blokada środów na karcie, jak cokolwiek sie dzieje to kasa jest pobierana z tej karty

> Ja kaucji unikam jak ognia, wlasnie dlatego, ze to Polska (w sumie nie tylko nie tylko - Holandia,

> Szwajcaria - te same zachowania) - jak juz pieniazki sie komus da, to ten ktos zrobi wszystko,

> by ich nie oddac

eeeeeeeeee bez przesady...

Napisano

> ale to właśnie jest kaucja - blokada środów na karcie, jak cokolwiek sie dzieje to kasa jest

> pobierana z tej karty

True, ale jakos tak mniej boli, jak to tylko blokada, a nie kasa ktora trzeba im wplacic smile.gif

> eeeeeeeeee bez przesady...

No takie mam doswiadczenia z wszelkich wypozyczen gdzie byla kaucja - moze na zlych ludzi trafialem smile.gif

Od tego czasu wypozyczam tak, by nie odpowiadac za stan zwracanej rzeczy.

Napisano

> True, ale jakos tak mniej boli, jak to tylko blokada, a nie kasa ktora trzeba im wplacic

ta kasa też może zniknąć hehe.gif

Napisano

> Za granica tez tego nie robie - bo nawet jak cos jest nie tak, to robia tak, by klient byl

> zadowolony

Właśnie. Nawet jeśli coś pójdzie nie tak, a widać że klient nie wykazał złej woli tylko miał miejsce przypadek losowy to nikt nigdy nie robi problemów. Ale to rzadkość w Polsce - vide wątek o skradzionych kołpakach z wypożyczonej Astry i awantura w salonie.

> O, a to ciekawe - ja spotykalem rozwiazania ze skrzynka na kluczyki zawsze

To było na niezbyt dużej wyspie. Tam nikt specjalnie się nie przejmował pilnowaniem samochodów.

Napisano

> Nie spotkalem sie jeszcze z taka praktyka - biore Super CDW, czy jakkolwiek nazywaja to

> "superubezpieczenie" w danej wypozyczalni - czym im zamykam usta na wszelkie utyskiwania

Hahah no to poczytaj sobie kiedys dokladnie co pokrywa takie ubezpieczenie.

I wtedy sie dowiesz ze zdecydowanie nie jest to wszystko i nadal sie troche sytuacji w ktorych to ty bedziesz musial zaplacic spora czesc lub calosc za naprawe auta w razie czego.

Napisano

> Hahah no to poczytaj sobie kiedys dokladnie co pokrywa takie ubezpieczenie.

> I wtedy sie dowiesz ze zdecydowanie nie jest to wszystko i nadal sie troche sytuacji w ktorych to

> ty bedziesz musial zaplacic spora czesc lub calosc za naprawe auta w razie czego.

A wiesz, ze czytywalem? I nawet raz mialem "okazje" skorzystac z tego przy stluczce - sprawdzilo sie super ok.gif - po godzinie pojechalem dalej drugim autem i nie dolozylem do kwoty zaplaconej za auto nawet centa. To samo w przypadku wgniecen na karoserii (trafilem w parade swietujaca wygrany mecz smile.gif ).

Napisano

> A wiesz, ze czytywalem? I nawet raz mialem "okazje" skorzystac z tego przy stluczce - sprawdzilo

> sie super - po godzinie pojechalem dalej drugim autem i nie dolozylem do kwoty zaplaconej za

> auto nawet centa. To samo w przypadku wgniecen na karoserii (trafilem w parade swietujaca

> wygrany mecz ).

No jasne.

W wiekszosci standardowych przypadkow sie sprawdza.

Ja natomiast sie ostatnio wczytywalem, i doczytalem sie np takiego kwiatka:

"Uszkodzenia podwozia, wnetrza samochodu, kol i opon nie sa objete zadnym ubezpieczeniem i sa usuwane w calosci na koszt najemcy".

I w takiej sytuacji to cale swoje Super CDW sobie mozesz wsadzic, bo to ci likwiduje udzial wlasny w ubezpieczeniu.

Ale jak widac powyzsze wogole nie jest pokryte ubezpieczeniem.

Czyli np pojedziesz gdzies na gruntowa droge, wpadniesz w jakas dziure urwiesz kolo i jestes ugotowany.

Albo jak ci pies zmasakruje wnetrze samochodu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.