Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stłuczka -Klapa tylna kombi oraz Pas tylny

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie niestety ale miałem stłuczkę w ubiegłą środę 13.Miła Pani zagapiła się i uderzyła w dupkę mojej astry F kombi .Efekt jest taki że do wymiany jest klapa,zderzak plastiki wewnątrz autka no i jak się okazało pas tylny jest wgnieciony .Szczęście i tak że miałem hak w aucie bo uratował mi dupkę w astrolocie.

Sprawa jest taka czy klapa tylna przedliftowa różni się czymś od poliftowej tzn czy można ją smiało kupować czy też jest inna jakaś??

Druga sprawa czy orientuje się ktoś z was ile kosztuje fabrycznie nowy pas tylny do Astry kombi F z 1997 roku.

Trzecia sprawa w jakich cenach są plastik załadunkowy,uszczelka bagażnika oraz plastik bagażnika ten od wewnątrz czy w ogóle w Aso te części występują jako nowe??

Pozdrawiam !

Napisano

Nowe części, jakie możesz kupić w ASO to:

klapa bagażnika - goła blacha (nie ma znaczenia przed czy po lifcie) 1 26 231 - 2500zł + do tego wszystkie plastiki, znaczki, zamek itp.

zewnętrzna część pasa tylnego 1 84 381 - 300zł

wewnętrzna część pasa tylnego 2 38 506 - 700zł

uszczelka drzwi bagażnika 1 57 381 - 400zł (tną z metra)

próg wewnętrzny bagażnika plastikowy - 130zł

plastik podłogi - 700zł

W dwóch ostatnich przypadkach musisz spojrzeć na tabliczkę znamionową. Na dole masz kody kolorów i wzorów wykończenia wnętrza.

Napisano

Witam, miałem "przyjemność" robić swojego z tej oto przyczyny że kierowca zapatrzył się na ładne dziewczyny. Dziewczyny poszły, a z tyłu mi wystawał ford galaxy co masą swą nieźle narozrabiał (jego pozycje w moim tyle ugruntowała mazda cx-9)

Klapę w kolorze kupiłem za ok 250zł gdzieś na szrocie w małej mieścinie wraz z plastikami (u mnie w Bydgoszczy krzyczeli 350zł za zgniłego golasa). Sama klapa nie różni się niczym (detale w wykończeniu typu listwa w kolorze itp).

Z pasem tylnym był problem, składa się on z dwóch części (koszt 400-600zł) tyle że nie było go w całej Bydgoszczy (brak w hurtowniach do kombi, nawet ASO nie miało). W ramach szybkich zakupów dokupiłem do owej klapy u gościa ćwiartkę wraz z pasem tylnym (policzył mi on dwukrotną cenę kg cienkiego złomu, czyli grosze więc kupiłem wraz w koszem koła zapasowego które było także poważnie uszkodzone).

W załączniku zdjątko z prac rozbiórkowych.

post-140728-14352510134245_thumb.jpg

Napisano

Ja to robiłem TAK

Napisano

> Ja to robiłem TAK

No ja musiałem ciąć (choć osobiście nie lubię tej metody ze względu na późniejsze problemy z korozją), dostałem centralnie w mocowanie haka (zdejmowany hak GM-a) co spowodowało skręcenie pasa tylnego i pociągnięcie za sobą kosza koła zapasowego (butla z gazem wyskoczyła do bagażnika). w 18 letnim aucie pas nie nadawał się do "klepania" (zgrzewy słabe, korozja). A że podłoga i mocowanie zawieszenia proste to się pobawiłem przy okazji wykonałem nowe fartuchy, konserwacje tylnej części podłogi, baku paliwa.

A tak kupuje się oryginalne części do 18 letniego auta wink.gif (załącznik)

post-140728-14352510137573_thumb.jpg

Napisano

> .Szczęście i tak że miałem hak w aucie bo

> uratował mi dupkę w astrolocie.

Obawiam się, że hak spowodował większe szkody o których jeszcze nie wiesz, ja bym się domagał sprawdzenia geometrii karoserii po czymś takim niech ubezpieczyciel płaci.

Napisano

No ja niestety też wymieniałem cały pas tylni bo ten mój także jak widać na zdjęciach się nie nadawał, ale jestem zadowolony bo fachowiec zrobił dobrze.

Napisano
  • Autor

Spokojnie Panowie pas tylny rzeczywiście się troszeczkę zgiął ale fachman mówił że spokojnie da się wyciągnąć ,lecz oczywiście zostanie to zapisane w szkodach bezapelacyjnie.

Żeby nie hak to podejrzewam że nie miałbym z tyłu wnęki na koło zapasowe,nie miałbym lamp a nawet szyby oraz możliwe by było przesunięcie tylnych błotników i nierówne szpary przy drzwiach.

Zrobię na dniach fotki to pokaże jak to wygląda.

Teraz do tej szkody to oni mi policzą klapę,zderzak jako nową z serwisu?? Czy też jako zamiennik bądź używkę??

Napisano

> Teraz do tej szkody to oni mi policzą klapę,zderzak jako nową z serwisu?? Czy też jako zamiennik

> bądź używkę??

Elementy, które występują tylko w oryginale będą kalkulowane jako oryginały (pokrywa bagażnika), zderzak zapewne policzą jako zamiennik z cennika PolCaru

Napisano
  • Autor

Dzisiaj był telefon z ubezpieczalni,rzeczoznawca pojawi się nareszcie we wtorek.

Więc mam jeszcze czas żeby dopatrzeć jakieś uszkodzenia.

Zastanawia mnie czy kurczę ta geometria się nie uszkodziła.

Chyba dla świętego spokoju wybiorę się na stację diagnostyczną

Jutro wreszcie wstawię foto jak to wygląda.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Rzeczoznawca był już u mnie tydzień temu.

Pospisywał szkody i porobił fotki.

Uszkodzenia:

1.Klapa tylna.

2.Zderzak tylny

3.Pas tylny

4.Plastik bagażnika

5.Uszczelka bagaznika

6.Siłowniki klapy

7.Plastik załadunkowy

8.Plastik wewnętrzny klapy tylnej.

Dzisiaj dzwoniłem i rzeczoznawca powiedział że szkoda jest CAŁKOWITA . Co to dla mnie oznacza i jak oni wyliczają tą szkodę całkowitą.Powiedzcie jak nie dać się zrobić w balona ,bo kurczę mam prawko od 7 miesięcy i pierwszy raz miałem stłuczkę .

Wklejam fotki uszkodzeń

http://img600.imageshack.us/img600/7520/p1130290.jpg

http://img266.imageshack.us/img266/8207/p1130292.jpg

http://img560.imageshack.us/img560/7488/p1130296.jpg

http://img253.imageshack.us/img253/9444/p1130295.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/6103/p1130291.jpg

Napisano

> Co to dla mnie oznacza

mniej wiecej tyle że koszt naprawy wynosi ponad 70% wartosci auta. Dostaniesz tam jakąś kwote i robisz co chcesz - naprawiasz auto sam na uzywanych np czesciach albo sprzedajesz wrak.

Napisano

U mnie uszkodzenia były nieco mniejsze (tylko lewa lampa nieco dołem poszła do przodu). Pas u Ciebie jest chyba mniej zwichrowany niż u mnie (u mnie pociągnęło za zamek). Moim zdaniem wszystko zależy od tego ile dostaniesz od TU. Ze zdjęć nie można do końca wnioskować, ale myślę, że dobry blacharz ogarnie te uszkodzenia bez problemu. U mnie pas był prostowany, a zawsze można z innego auta pobrać grinser006.gif

Ciekawy jestem jak z podłogą u Ciebie. Trzeba poczekać na kwotę jaką dostaniesz i wtedy będzie wiadomo czy wystarczy na naprawę. Najważniejsze żeby dobrze te osadzenia lamp powyciągać żeby to ładnie wyglądało i żeby woda nie lała się między lampami i karoserią do błotników.

Napisano
  • Autor

Rozumiem czyli można się spodziewać że sporo zaniżą wartość mojego autka i od tej ich wartości policzą 70% i wyjdzie mi moja kwota do oddania.

Jest jakaś możliwość odwołania czy tez inna opcja co by jak najwięcej kasy zebrać od ubezpieczalni w końcu to nie ja byłem winowajcą tej stłuczki.

Pas da się wyciągnąć bo blacharz mówił.Ja ze swojej strony muszę dostarczyć klapę ,zderzak,plastiki itp,od razu auto poleci do porządnej konserwacji

Ps:Auto jest tatuśka ja mam Bertone f

Pzdr.

Napisano

Z tego co mi się wydaje to zwykle zaniżają jeżeli chodzi o naprawę. Jeżeli chodzi natomiast o wartość auta to biorą z katalogu i ewentualnie wpływ na tą cenę mogą mieć niski przebieg, wyposażenie itp, ale to lepiej żeby wypowiedział się ktoś kto sam tego doświadczył.

Napisano
  • Autor

Auto ma 200 tys .przebiegu.Na wyposażeniu ma :2 Airbag,Klimatyzację,elektryczny szyber,Centralny ,Autoalarm,Wspomaganie,Hak,radio fabryczne,Halogeny,El regulacja świateł,zderzaki w kolorze

No i silnik diesla a jak wiadomo auta z takimi silnikami są droższe.

Opel jest z 1997 roku

Napisano

> Z tego co mi się wydaje to zwykle zaniżają jeżeli chodzi o naprawę. Jeżeli chodzi natomiast o

> wartość auta to biorą z katalogu i ewentualnie wpływ na tą cenę mogą mieć niski przebieg,

> wyposażenie itp,

Na wartość auta rzeczywiście ma wpływ wyposażenie. Moją wycenili na 4400 (alufelgi, dwie poduchy, halogeny, reg. zasięgu świateł, centralny zamek, wspomaganie kierownicy, przebieg licznikowy 166 445 km - dane z kosztorysu). Uszkodzone miałem tylne prawe drzwi czyli w/g rzeczoznawcy szkoda całkowita. Kosztorys oparty był na oryginalnych częściach ( drzwi - 935,81 netto i do tego listwy przednich i tylnych drzwi - analogicznie 94,82 i 88,44 PLN netto, są to maksymalne akceptowane ceny. Summa summarum dostałem 2000 PLN a zaprzyjaźniony blacharz powiedział że cena jest w miarę przyzwoita. Auto niedługo idzie do naprawy. Zaletą tego uszkodzenia jest to, że wymieniam skorodowane dołem drzwi na bezkorozyjne smile.gif Kosztorys oparty na SYSTEM AUDATEX.

Napisano

Z jakiego ubezpieczenia idzie rozliczenie ? OC sprawcy ? Jeśli tak, ubezpieczyciel musi pokryć koszty doprowadzenia do stanu sprzed stłuczki i wartość twojego samochodu nie ma nic do rzeczy.

Napisano
  • Autor

No rozliczenie oczywiście idzie z OC sprawcy .

Również rozmawiałem z w miarę kumatym blacharzem i mówił że da się bez problemu pas wyprostować bez konieczności jego wymiany.

Reszta to tylko pozałatwiać te części uszkodzone .

Naprawa nie powinna przekroczyć według niego 1700zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.