Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 2006 1.3CDTI-kilka pytan przed zakupem.

Featured Replies

Napisano

Witam ! Bardzo proszę Was o pomoc. Mam propozycje zakupu Astry H z 2006 z silnikiem 1.3CDTI. Auto ma przejchane 200 TYSkm. Chce zabrac je na serwis do sprawdzenia. Na co zwrocic uwage, glownie chodzi mi o silnik i osprzet. Wiem, ze naprawy tego silnika sa bardzo kosztowane dlatego nie chce kupić złomu. Jechałem juz nim i zauważyłem dwie sprawy. Silnik troche glosny ale to chyba norma.. i bardziej niepokojace. Przy dodawaniu gazu, przyspieszaniu dzwiek z silnika (nie wiem jak to okreslic) ale cos co nie jest czystym odglosem silnika tak jakby obok razem z silnikiem wydobywal sie inny dzwięk, wycie czy cos takiego... po odpuszczeniu gazu nie sluchac tego.Licze na Wasz profesjonalizm. Dziekuje i pozdrawiam.

Napisano

> Witam ! Bardzo proszę Was o pomoc. Mam propozycje zakupu Astry H z 2006 z silnikiem 1.3CDTI. Auto

> ma przejchane 200 TYSkm. Chce zabrac je na serwis do sprawdzenia. Na co zwrocic uwage, glownie

> chodzi mi o silnik i osprzet. Wiem, ze naprawy tego silnika sa bardzo kosztowane dlatego nie

> chce kupić złomu. Jechałem juz nim i zauważyłem dwie sprawy. Silnik troche glosny ale to chyba

> norma.. i bardziej niepokojace. Przy dodawaniu gazu, przyspieszaniu dzwiek z silnika (nie wiem

> jak to okreslic) ale cos co nie jest czystym odglosem silnika tak jakby obok razem z silnikiem

> wydobywal sie inny dzwięk, wycie czy cos takiego... po odpuszczeniu gazu nie sluchac

> tego.Licze na Wasz profesjonalizm. Dziekuje i pozdrawiam.

to że głośny to norma toć to klekot smile.gif

a czy ten drugi dzwięk brzmiał jak gwizd? smile.gif świst? smile.gif

jak tak, to to też norma -> turbo klekot smile.gif

a z reszta jak sie nie znasz leć do aso niech Ci sprawdza wszystko. po co sie stresować.

Napisano

ten silnik jest za słaby i za delikatny, nie polecam. To konstrukcja pochodząca z fiata która ma sporo słabych punktów to już nie to co genialny 1.9 JTD czyli w oplu nazywany CDTI

Nie ma co się łaszczyć na łańcuch rozrządu bo jak pokazuje praktyka potrafi on nie wytrzymać nawet 100tyś km, turbiny lubią padać już po przebiegu 200tyś nawet jak się dba.

Napisano

> turbiny lubią padać już po przebiegu 200tyś nawet jak się dba.

jeśli to ten sam 1.3 co pakowali w Corsach to u nas w służbowych turbina wytrzymała 120 kkm, ale tu sie nie dba wink.gif

Napisano

> jeśli to ten sam 1.3 co pakowali w Corsach to u nas w służbowych turbina wytrzymała 120 kkm, ale tu

> sie nie dba

tak to jest ten sam grinser006.gif

Napisano

> tak to jest ten sam

A w Corsie przypadkiem nie miał on 70 a w Astrach 90 KM?

Napisano

> A w Corsie przypadkiem nie miał on 70 a w Astrach 90 KM?

nie ma większego znaczenia, przynajmniej z punktu widzenia trwałości jednostki napędowej i jej osprzętu.

Napisano

> A w Corsie przypadkiem nie miał on 70 a w Astrach 90 KM?

W Corsie miał 70KM i 75KM a w Astrach 90KM

Napisano

po opisie dźwięku nikt ci nie pomoże, jedź do ASO lub do kogoś kto się na tym zna i ma tech2 lub przynajmniej op-com'a, czujnik spalin, czujnik grubości lakieru, itd.....

jak to bywa w naszym kraju ten silnik może mieć o wile większy przebieg i może być zakatowany jak każda służbówka,

według mnie silnik bezawaryjny i uważany swego czasu za jeden z najlepszych konstrukcji na rynku dowod , reszta co się wypowiada to pewnie nawet na oczy nie widziała tej konstrukcji i przekazuje przesadzone legendy, mam zrobione już 140 tyś i szybko idzie do góry, na razie wszystko ok. Są tylko dwie rzeczy które trochę bolą w tym silniku: turbodziura oraz wcale nie małe spalanie. turbodziura jest szczególnie widoczna jak ma się zabrudzony czujnik ciśnienia doładowania - akurat w tej konstrukcji jest silnie narażony na zabrudzenia, na szczęście łatwo go wyczyścić domowymi sposobami. Dosyć duże spalanie jest podyktowane ciężarem Astry oraz słabą mocą silnika poniżej 1900 obrotów. Trzeba go kręcić w okolicach 1900 a 2400 bo inaczej słabo idzie. Pierwszy bieg zdecydowanie za krótki ale można się było się tego spodziewać przy tak małej mocy silnika w dolnych obrotach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.