Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai I30 i automatyczna klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

Zapytam tutaj, bo na skośnookich ruch mały.

Chodzi mi o działanie automatycznej klimy w I30. Może ktoś z Was jeździ takim autkiem i odpowie na moje pytania.

Poniżej zdjęcie z panelem sterowania dla zobrazowania moich pytań.

W panelu sterowania mamy przyciski AUTO, OFF, A/C.

Moje pytania:

1. włączamy AUTO i A/C - znaczy, że wtedy klima działa w trybie automatycznym, sprężarka jest włączona, a układ dąży do uzyskania i utrzymania zadanej temperatury, tak???

2. włączamy AUTO, wyłączamy A/C - znaczy, że wtedy klima nadal działa w trybie automatycznym, ale sprężarka jest wyłączona (coś jak ECO w innych markach), a układ nadal dąży do uzyskania i utrzymania zadanej temperatury, tak???

3. włączamy OFF - znaczy, że wyłączamy całkowicie układ klimy??? czy przy OFF da się regulować nadal manualnie siłą i kierunkiem nawiewu oraz temperaturą ręcznie??? czy wtedy cały układ wyłącza się i pozostaje nam jedynie nawiew grawitacyjny bez możliwości jakiejkolwiek regulacji???

Może głupie pytania, ale jakoś nie mogę tego rozkminić... zlosnik.gif

hyundai_i30_cw_16crdi_style_2007_16.jpg

Napisano

Nie wiem jak Hyundaiu, ale we wszystkich samochodach którymi jeździłem to było tak:

OFF wyłączone WSZYSTKO nawiew tylko naturalny albo i nie.

AUTO - (ewentualnie full auto) wszystko automatycznie - sprężarka się sama włącza i wyłącza - zależnie od potrzeby.

Guziczek A/C - można sprężarkę na stałe właczyć/wyłączyć (w wielu samochodach znika wtedy "auto")

Napisano

> Zapytam tutaj, bo na skośnookich ruch mały.

> Chodzi mi o działanie automatycznej klimy w I30. Może ktoś z Was jeździ takim autkiem i odpowie na

> moje pytania.

> Poniżej zdjęcie z panelem sterowania dla zobrazowania moich pytań.

> W panelu sterowania mamy przyciski AUTO, OFF, A/C.

> Moje pytania:

> 1. włączamy AUTO i A/C - znaczy, że wtedy klima działa w trybie automatycznym, sprężarka jest

> włączona, a układ dąży do uzyskania i utrzymania zadanej temperatury, tak???

> 2. włączamy AUTO, wyłączamy A/C - znaczy, że wtedy klima nadal działa w trybie automatycznym, ale

> sprężarka jest wyłączona (coś jak ECO w innych markach), a układ nadal dąży do uzyskania i

> utrzymania zadanej temperatury, tak???

Nie wiem czy włączając auto w ogóle możesz włączyć/wyłączyć AC. Chyba nie. Auto to auto: komputer sam steruje siłą nawiewu, kierunkiem i tym, czy trzeba włączać sprężarkę klimy

> 3. włączamy OFF - znaczy, że wyłączamy całkowicie układ klimy??? czy przy OFF da się regulować

> nadal manualnie siłą i kierunkiem nawiewu oraz temperaturą ręcznie??? czy wtedy cały układ

> wyłącza się i pozostaje nam jedynie nawiew grawitacyjny bez możliwości jakiejkolwiek

> regulacji???

> Może głupie pytania, ale jakoś nie mogę tego rozkminić...

Off wyłącza wszystko, czyli zero nawiewu.

Napisano

> Moje pytania:

> 1. włączamy AUTO i A/C - znaczy, że wtedy klima działa w trybie automatycznym, sprężarka jest

> włączona, a układ dąży do uzyskania i utrzymania zadanej temperatury, tak???

Tak

> 2. włączamy AUTO, wyłączamy A/C - znaczy, że wtedy klima nadal działa w trybie automatycznym, ale

> sprężarka jest wyłączona (coś jak ECO w innych markach), a układ nadal dąży do uzyskania i

> utrzymania zadanej temperatury, tak???

Tak.

> 3. włączamy OFF - znaczy, że wyłączamy całkowicie układ klimy??? czy przy OFF da się regulować

> nadal manualnie siłą i kierunkiem nawiewu oraz temperaturą ręcznie??? czy wtedy cały układ

> wyłącza się i pozostaje nam jedynie nawiew grawitacyjny bez możliwości jakiejkolwiek

> regulacji???

Przy OFF wyłaczasz cały sysytem i nic nie regulujesz.

Napisano

> Nie wiem czy włączając auto w ogóle możesz włączyć/wyłączyć AC. Chyba nie. Auto to auto: komputer

> sam steruje siłą nawiewu, kierunkiem i tym, czy trzeba włączać sprężarkę klimy

Przy trybie auto możesz wyłączyć sprężarkę.

> Off wyłącza wszystko, czyli zero nawiewu.

Napisano

> czy przy OFF da się regulować

> regulacji???

No przynajmniej u mnie regulacje sily nawiewu, kierunku nawiewu i temperatury dokonuje sie recznie przy trybie auto - wtedy AUTO przestaje sie swiecic a zaczynaja obowiazywac wartosci ustawione przez uzytkownika.

edit: w kazdym razie - alez paskudna ta konsola centralna w i30 zlosnik.gif

Napisano

> No przynajmniej u mnie regulacje sily nawiewu, kierunku nawiewu i temperatury dokonuje sie recznie

> przy trybie auto - wtedy AUTO przestaje sie swiecic a zaczynaja obowiazywac wartosci ustawione

> przez uzytkownika.

Dokładnie tak to działa.

> edit: w kazdym razie - alez paskudna ta konsola centralna w i30

Właśnie że ładna, ale zdjęcie wyrwane z kontekstu wpysk.gifzlosnik.gif

Napisano

Taki mały offtopic...a do instrukcji obsługi auta to zajrzałeś czy najpierw pytasz na AK? zlosnik.gif

Napisano

> Taki mały offtopic...a do instrukcji obsługi auta to zajrzałeś czy najpierw pytasz na AK?

Prawdziwi mężczyźni nigdy nie czytają instrukcji....

prawdziwi mężczyźni wszystko kupują dwa razy...

Napisano

Przy okazji golas i30 1.4 tylko 37300zł zlosnik2.gif

Napisano

> Tak

Najpierw trzeba włączyć klimę A/C (Air conditioning) i następnie co nam pasuje.

> Tak.

Jak wyłączając A/C dalej klima pracuje to ja już nie mam pojęcia o co chodzi?

Napisano
  • Autor

> Taki mały offtopic...a do instrukcji obsługi auta to zajrzałeś czy najpierw pytasz na AK?

Gdybym mial instrukcje, to bym zajrzal... uzbroj_zlo.gif Przymierzam sie do zmiany wozka i pod uwage biore m. in. I30, stad moje pytanie... skromny.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za odpowiedzi... ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.