Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siena 1.6 16v - kiepsko pali

Featured Replies

Napisano

Niestety ostatnio dopadlo i mnie frown.gif. Sienka jezdzila idealnie ale od jakiegos czasu na benzynie jest tragedia. wyglada to tak jakby sie dusila (byla zalewana). odpalenie na benzynie to wogole graniczy z cudem. narazie nie mialem czasu sie blizej tym zajac. swiece wymieniane byly w zeszlym roku. na lpg jezdzi ok. ale z tego co patrzylem to instalacja kwalifikuje sie do regulacji bo mieszanka jest zbyt uboga. za wszelkie sugestie i uwagi bede niezmiernie zobowiazany.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Skoro na lpg jest OK to pierwszymi podejrzanymi są wtryski benzynowe i układ zasilania paliwem - do sprawdzenia pompa paliwa i filtr paliwa. Układ zapłonowy zostaw w spokoju, bo jeśli tam były problem to na gazie byłoby jeszcze gorzej.

Napisano

> Skoro na lpg jest OK to pierwszymi podejrzanymi są wtryski benzynowe i układ zasilania paliwem - do

> sprawdzenia pompa paliwa i filtr paliwa. Układ zapłonowy zostaw w spokoju, bo jeśli tam były

> problem to na gazie byłoby jeszcze gorzej.

To dorzucę jeszcze silniczek krokowy do sprawdzenia (ew. wyczyszczenia). No i odstawić na kilka kilometrów jeżdżenie na gazie, jakiś środek do czyszczenia wtrysków wlać do baku i przepędzić autko na benzynie.

Napisano

ja bym obstawial zapieczone wtryski

Napisano

Mam to samo w swoim 1.2, na benzynie falowanie, szarpanie przy ruszaniu i brak mocy (z tym, że pali ok) a na gazie idzie jak złoto. U mnie też wszyscy podejrzewają wtryski albo pompę, osobiście skłaniam się ku pompie bo czasami słychać, że chodzi inaczej (sprawdzałem już i podmieniałem krokowca, tps, czujnik położenia wału, ustawienie rozrządu, zmieniłem filtr paliwa, świece i przewody wink.gif). 3x dolewałem jakiś dodatek stp (do czyszczenia wtrysków i całego układu) i nic nie pomogło. Najlepiej podjechać do kogoś kto sprawdzi Ci czy pompa daje odpowiednie ciśnienie, jak nie pompa to pozostają tylko wtryski.

Napisano

> To dorzucę jeszcze silniczek krokowy do sprawdzenia (ew. wyczyszczenia).

Tu bym polemizował. Krokowy nie ma tu nic do gadania bo on tylko od wolnych obrotów jest i pracuje niezależnie od rodzaju paliwa a na lpg jest OK. Oczywiście nie zaszkodzi przeczyścić tak pro forma.

Napisano

> Tu bym polemizował. Krokowy nie ma tu nic do gadania bo on tylko od wolnych obrotów jest i pracuje

> niezależnie od rodzaju paliwa a na lpg jest OK. Oczywiście nie zaszkodzi przeczyścić tak pro

> forma.

Wiem że krokowiec jest od wolnych ale autor tez pisze "odpalenie na benzynie to wogole graniczy z cudem". Dla spokoju ja bym zajrzał też do niego.

Napisano

Jak mi się wtryski zatykały topierwszy objaw na benzynie to brak mocy w zakresie wysokich obrotów, 4,5tyś wzwyż nie ciągnął wogóle.

Palił od strzału i obroty na "ssaniu" miał prawidłowe, na gazie chodził w pełnym zakresie.

Jeżeli masz instalacje II gen a nie sekw, to możliwe że jeździłeś już tak dużo że się mapy porozjeżdżały.

Napisano

no to mam to samo tylko w 1.2

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284284473&an=0&page=0#Post284284473

i tez niestety brak odpowiedz

po podpięciu pod kompa na Fiacie w Tychach wszystko OK parametry prawidłowe błędów brak

tez się nasłuchałem o rozjeżdżających się mapach wiec podpiąłem innego kompa i dalej to samo, ręce opadają angryfire.gif

Napisano

No ale mapy mogli Ci chyba wgrać, bo na bank mieli skoro to Fiat, jakby wgrali nowe to wszystko powinno działać OK, przynajmniej do czasu kolejnej jazdy na LPG.

Z tego co słyszałem to mapy można wgrać tylko examinerem fiata.

Jak chcesz to mogę Ci polecić zakład w Katowicach, bardzo blisko Ikea/ Carrefour, ale czynne chłopaki mają tylko w tyg od 8-17 i raczej trzeba przyjechać na 8 lub ok 15-16 żeby to wstępnie obejrzeli.

Jak będziesz zainteresowany to pisz na PW.

Po co Ci PB jak masz LPG ? wink.gif

Napisano
  • Autor

z odpaleniem na benzynie jest problem. wyglada to tak jakby sie zalewal i dusil. z tego powodu jak tylko odpalil dawalem mu wyzsze oborty ale pod but.gif tez czuc ze sie dusi. co do wtryskow to nie mam pojecia ale faktem jest ze staram sie auto odpalic na benzynce i potem przelaczac na lpg. ostatnio tylko tego nie robie ale ze wzgledu na problemy. moze faktycznie filtr paliwa??

Pozdrawiam i dziekuję

Paweł

Napisano

Mialem panowie podobne problemy, wymieniałęm filtr , wtryski , pompe i za kazdym razem problem byl taki sam ze w baku zbieral sie jakis syf ( rdza lub cos takiego)

wkurzylem sie w koncu wymienilem wszystko , wyczyscilem bak cały , zamontowałem wyłącnzik pompy paliwa żeby nie pracowała jak gaz jest włączony i narazie odpukać nie ma problemu

Napisano
  • Autor

Bak stosunkowo nowy (wymieniany ok. 1-2 lata temu), co do resetu to jak do tej pory nie robiłem. Robi się to jakoś komputerem czy zwyczajnie przez zdjęcie klemy na jakiś czas i pozniej odpalenie auta i zostawienie zeby pochodzil sobie troche?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Bak stosunkowo nowy (wymieniany ok. 1-2 lata temu), co do resetu to jak do tej pory nie robiłem.

> Robi się to jakoś komputerem czy zwyczajnie przez zdjęcie klemy na jakiś czas i pozniej

> odpalenie auta i zostawienie zeby pochodzil sobie troche?

> Pozdrawiam

> Paweł

reset tylko przez komputer. Ja stawiam na kompletnie rozjechane mapy PB i dlatego masz takie problemy. Zrób reset adaptacji - najlepiej znajdź jakiegoś usera z twojej okolicy z komputerkiem i np programem FES, co za piffko Ci to zrobi, bo do ASO to się nie opłaca jechać.

Napisano
  • Autor

a czy da sie zrobic to jakims uniwersalnym komputerem? pytam bo mechanik ma takie cos do diagnozowania roznych aut m.n. opli na OBD-II CAN itp.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> a czy da sie zrobic to jakims uniwersalnym komputerem? pytam bo mechanik ma takie cos do

> diagnozowania roznych aut m.n. opli na OBD-II CAN itp.

> Pozdrawiam

> Paweł

raczej się da, ale to już musisz spytać mechanika o to

Napisano
  • Autor

Dokladniej obejrzalem zjawisko problemow z paleniem i dochodze do wniosku ze tragedia jest jak jest zimny. na cieplym odpala w miare ok ale mimo wszystko i tak sie dusi po mocnym wcisnieciu gazu frown.gif. bylem u mechanika. nie ma akurat mozliwosci wykasowania adaptacji za to polecil dolanie syfu do benzyny celem wyczyszczenia wtryskow oraz przypuszca wymiane pompy paliwa (krotko mowiac nie skomentuje nono.gif) Jakby cos jeszcze komus przyszlo do glowy czekam na sugestie.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Oczywiście nadal podejrzewałbym wtryski ale co z tym filtrem paliwa? Zacznij od podstaw. Poza tym sprawdź ciśnienie paliwa. A kolejna sugestia to... czujnik temperatury.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

tak jeszcze kolejna obserwacja mi doszla. jako ze sucho bylo stosunkowo odpalilem sienke na benzynie. silnik zimny. odpalic nie chcial wiec musialem ja troche but.gif w koncu odpalila. odjechalem kawalek i patrze a w miejscu gdzie stalem mokra plama na wysokosci wydechu. poczatkowo myslalem ze moze wyplula paliwo jakos niespalone albo cos w ten desen. podszedlem, obmacalem, obwachalem wyglada na to ze woda. pytaie tylko czy to normalne (dla mnei raczej nie) ewentualnei skad sie ona mogla wziac? bak? inne miejsce? jezeli to drugie to jakie??

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie przecież smile.gif

woda oczywiście z wydechu, to nic nienormalnego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.