Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fabryczne kapcie do laczka

Featured Replies

Napisano

Witam ekipę. Pamiętacie może na jakich kapciach (marka/model/rozmiar) kupowaliście swoje auta? Pytam bo może być to cenna wskazówka przy oglądaniu auta która może powiedzieć sporo o przebiegu... Ile wytrzymały fabryczne opony lat/kilometrów? Z góry dzięki za info smile.gifok.gif

Napisano

> Witam ekipę. Pamiętacie może na jakich kapciach (marka/model/rozmiar) kupowaliście swoje auta?

> Pytam bo może być to cenna wskazówka przy oglądaniu auta która może powiedzieć sporo o

> przebiegu... Ile wytrzymały fabryczne opony lat/kilometrów? Z góry dzięki za info

195/55 R15 Hankook Optimo K406. Używałem je przez dwa sezony (ok. 60kkm). Wytrzymałyby co najmniej jeszcze jeden ale zaczęły huczeć, co mnie wkurzało, więc kupiłem inne.

Napisano

> 195/55 R15 Hankook Optimo K406. Używałem je przez dwa sezony (ok. 60kkm). Wytrzymałyby co najmniej

> jeszcze jeden ale zaczęły huczeć, co mnie wkurzało, więc kupiłem inne.

Ja mam je już 67kkm ( na zmianę z zimowymi) i jeszcze sezon czy dwa wytrzymają. Mają jeszcze po 4-5mm bieżnika. Przez chwilę głośniej pracowały, bo lekko wyząbkowały się. Ale pomanewrowałem kołami i ząbki starły się i znów jest przyzwoicie ok.gif

Jakbym miał kupować nowe, to wziąłbym z ciut wyższym profilem 195/60 ok.gif

Napisano

> Ja mam je już 67kkm ( na zmianę z zimowymi) i jeszcze sezon czy dwa wytrzymają. Mają jeszcze po

> 4-5mm bieżnika.

Ja miałem na myśli 60kkm tylko na letnich. Bo w sumie zrobiłem w tym czasie 120kkm, z czego połowę na zimowych.

> Przez chwilę głośniej pracowały, bo lekko wyząbkowały się. Ale pomanewrowałem

> kołami i ząbki starły się i znów jest przyzwoicie

Możliwe, ze moje też wyząbkowały. Ale nie chciałem ich zostawiać bo oceniałem je na jeden sezon, z tym że pod koniec to już słabe by były.

> Jakbym miał kupować nowe, to wziąłbym z ciut wyższym profilem 195/60

Z takim profilem tańsze są. Jednak nie wiem czy prawie 2cm różnicy w średnicy koła to nie za dużo. Poza tym kupiłem Fuldy w dobrej cenie i jestem jak na razie zadowolony.

Napisano

> Z takim profilem tańsze są.

I to sporo. Tak BTW, to nie wiem, jaki cymbał wymyślił, żeby do auta budżetowego pakować najdroższe 15" w tej szerokości.

Napisano

> Ja miałem na myśli 60kkm tylko na letnich. Bo w sumie zrobiłem w tym czasie 120kkm, z czego połowę

> na zimowych.

> Możliwe, ze moje też wyząbkowały. Ale nie chciałem ich zostawiać bo oceniałem je na jeden sezon, z

> tym że pod koniec to już słabe by były.

Nie no po takim przebiegu, to już należała się im wymiana ok.gif

> Z takim profilem tańsze są. Jednak nie wiem czy prawie 2cm różnicy w średnicy koła to nie za dużo.

> Poza tym kupiłem Fuldy w dobrej cenie i jestem jak na razie zadowolony.

Różnica ~3%, więc jeszcze dopuszczalna jako zamiennik, choć to już sporo, bo gumiarze zalecają do 2%.

Napisano

> I to sporo. Tak BTW, to nie wiem, jaki cymbał wymyślił, żeby do auta budżetowego pakować najdroższe

> 15" w tej szerokości.

Tym bardziej, że nadkola są ogromne - pod większe koła.

Chcieli chyba oponami utwardzić zawiechę pod Europę no.gif

Napisano

> Tym bardziej, że nadkola są ogromne - pod większe koła.

> Chcieli chyba oponami utwardzić zawiechę pod Europę

W Niemczech były modele Lacetti na 16" a nawet 17" felgach.

Napisano

> Ciekawe z jakim profilem

Zakładam że mialy tę samą średnicę koła więc profil był pewnie niiiiiziutki. grinser006.gif

Napisano

> 195/55 R15 Hankook Optimo K406. Używałem je przez dwa sezony (ok. 60kkm). Wytrzymałyby co najmniej

> jeszcze jeden ale zaczęły huczeć, co mnie wkurzało, więc kupiłem inne.

To tak samo jak ja smile.gif

Napisano

U mnie jak pewnie u większości na dolnej części "ramy" drzwi kierowcy jest naklejka z wymianami opon i jakie pompować do nich ciśnienie. Jest tam 14 cali - 175/70 oraz 185/65 i zwykłe 15 cali profil 55. Ciekawe czy ma ktoś 14 cali 175/70 bo wydają się trochę wąskie już. Ja mam zapasówkę z roku produkcji auta Kumho. Jak kupiłem przy przebiegu 120 kkm też były (nowe) Kumho kh 17 więc albo na zachodzie się z nich lubują albo dają przy serwisowaniu dają identyczne jak na pierwszy montaż.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.