Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pocenie się turbiny

Featured Replies

Napisano

Witam, może zaobserwował już ktoś u siebie w aucie gromadzenie się oleju pod na przewodach (rurach) znajdujących się pod turbiną, zastanawiam się właśnie czy to z turbiny czy może te zatrzaski (spinki) metalowe już się wyrobiły i kanały przepuszczają ???

Napisano

> Witam, może zaobserwował już ktoś u siebie w aucie gromadzenie się oleju pod na przewodach (rurach)

> znajdujących się pod turbiną, zastanawiam się właśnie czy to z turbiny czy może te zatrzaski

> (spinki) metalowe już się wyrobiły i kanały przepuszczają ???

U mnie też to występuje. Byłem z tym w ASO i podobno to normalne zjawisko.

Napisano

> U mnie też to występuje. Byłem z tym w ASO i podobno to normalne zjawisko.

mi też tak powiedzieli

Napisano
  • Autor

Ja wezmę chyba jutro wytrę dokładnie to miejsce i zmienię te spinki łączące te przewody, wydaje mi się ze u mnie za dużo się zbiera tego oleju na przewodach dziś jak się przyjrzałem to tej sadzi po oleju uzbierała sie gruba warstwa.

Napisano

> Witam, może zaobserwował już ktoś u siebie w aucie gromadzenie się oleju pod na przewodach (rurach)

> znajdujących się pod turbiną,

A jaki przebieg auta?

Kiedyś jeździłem 1.3MJ i po 50kkm już było lekkie zapocenie. Kiedy sprzedawałem z przebiegiem 100kkm zapocenie było takie jak przy przebiegu 50kkm, no może ciut większe. Chyba TTTM.

Powiem więcej- teraz jeżdżę VAG-owskim 1.4 TSI i też okolice turbiny są juz leciutko wilgotne od mgły olejowej. Przebieg 43kkm.

Napisano
  • Autor

Ja mam przejechane 50 tys km, tylko wlasnie u mnie nie nazwał bym tego lekkim zabrudzeniem tylo dosyc mocnym. Dzis dostane sie do tego i zobacze co tam sie dzieje.

Napisano

Nie wiem jaki masz silnik, ale wiem jak sprawa wygląda w 1.9 120 KM. Z początku chodziły słuchy, że zapocenie przy turbo to norma i że tak ma być. Później dowiedziałem się w ASO, że mają coraz więcej przypadków gdzie to "zapocenie" przerodziło się w wiekszy wyciek, i wtedy turbo jest wymieniane na gwarancji. Ja jestem tego przykładem - turbo się pociło, pociło, aż któregoś razu zaobserwowałem że wygląda tak:

img2496dq.jpg

img2498hv.jpg

img2503q.jpg

Sprężarkę wymieniono mi na gwarancji przy przebiegu 43kkm. Teraz mam nakecone ponad 63kkm i turbo jest suchutkie ok.gif

Napisano

> Sprężarkę wymieniono mi na gwarancji przy przebiegu 43kkm. Teraz mam nakecone ponad 63kkm i turbo

> jest suchutkie

A wiadomo co dokładnie się sypnęło w tej wadliwej turbinie? hmm.gifooniee.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki masz silnik, ale wiem jak sprawa wygląda w 1.9 120 KM. Z początku chodziły słuchy, że

> zapocenie przy turbo to norma i że tak ma być. Później dowiedziałem się w ASO, że mają coraz

> więcej przypadków gdzie to "zapocenie" przerodziło się w wiekszy wyciek, i wtedy turbo jest

> wymieniane na gwarancji. Ja jestem tego przykładem - turbo się pociło, pociło, aż któregoś

> razu zaobserwowałem że wygląda tak:

> Sprężarkę wymieniono mi na gwarancji przy przebiegu 43kkm. Teraz mam nakecone ponad 63kkm i turbo

> jest suchutkie

O nie u mnie właśnie tak samo wygląda te zapocenie, też tak mocny jest wyciek identycznie, a nawet u mnie gorzej i mam taki sam silnik 1.9 120 km, a co najgorsze samochód po gwarancji, teraz będzie mnie męczył fakt czy jak jeszcze auto było na gwarancji wyciek był czy nie bo teraz to po frytkach,

Napisano
  • Autor

pozostaje chyba już tylko jeździć i czekać aż się sypnie do końca.

Napisano

Dyrman, Lipski a jakie oleje silnikowe laliście do tej pory ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dyrman, Lipski a jakie oleje silnikowe laliście do tej pory ?

Ja, wymianę olejów, filtrów dokonywałem w ASO czyli wychodzi na to że miałem lany olej Selenia, no chyba że serwis wlewał coś innego.

Napisano

> A wiadomo co dokładnie się sypnęło w tej wadliwej turbinie?

Nie wiem, pracowała prawidłowo, przyczyna wymiany był wyciek oleju. Jak obejrzał to mistrz serwisu to bez wahania zdecydował że wymieniamy.

Napisano

> u mnie gorzej i mam taki sam silnik 1.9 120 km, a co najgorsze samochód po gwarancji, teraz

> będzie mnie męczył fakt czy jak jeszcze auto było na gwarancji wyciek był czy nie bo teraz to

> po frytkach,

Dawno po gwarancji? Serwisowałeś się regularnie w ASO?

Tak jak pisałem, ten problem jest serwisom znany, więc jak ich dobrze podejdziesz to może uda Ci się wywalczyć jakiś gest handlowy, np. podział kosztów naprawy między FAP a Ciebie.

Napisano

> Dyrman, Lipski a jakie oleje silnikowe laliście do tej pory ?

Od nowości Selenia WR ok.gif Ale to raczej nie kwestia oleju - auto kupiłem z przebiegiem 17 kkm i turbo już było lekko zapocone, a na nowym turbo nakręciłem 20 kkm i sucho ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dawno po gwarancji? Serwisowałeś się regularnie w ASO?

> Tak jak pisałem, ten problem jest serwisom znany, więc jak ich dobrze podejdziesz to może uda Ci

> się wywalczyć jakiś gest handlowy, np. podział kosztów naprawy między FAP a Ciebie.

Ja mam już rok po gwarancji, więc raczej mogę zapomnieć o wywalczeniu czego kolwiek, tym bardziej że w serwisie toczę ciągłą wojnę o trzeszczący, piszczący pedał sprzęgła zgłosiłem to na koniec gwarancji i do tej pory nie mogą tego zrobić , wymienili już kilka razy pompę sprzęgła, i jeszcze jakieś tam elemnty i nic także na ich gest handlowy mogę zapomnieć. Pozostaje jeździć do bólu do puki coś nie padnie. Pozdrawiam.

Napisano

> Ja mam już rok po gwarancji, więc raczej mogę zapomnieć o wywalczeniu czego kolwiek, tym bardziej

> że w serwisie toczę ciągłą wojnę o trzeszczący, piszczący pedał sprzęgła zgłosiłem to na

> koniec gwarancji i do tej pory nie mogą tego zrobić , wymienili już kilka razy pompę sprzęgła,

> i jeszcze jakieś tam elemnty i nic także na ich gest handlowy mogę zapomnieć. Pozostaje

> jeździć do bólu do puki coś nie padnie. Pozdrawiam.

gest handlowy nie leży po stronie ASO więc nie rezygnowałbym tak o

Napisano

Wy mnie tak tą turbiną nie straszcie bo też miałem zapocone ale trochę mniej i jak zgłaszałem to przy przeglądzie, to silnik umyli i powiedzieli że nie mam się czym przejmować i że silnik tak samo będzie wyglądać przy 200 tyś jak i przy 25 tyś km. hmm.gif

aaa zapomniałem dodać, że gw właśnie mi się dzisiaj kończy panic.gif

Napisano

Wszystko zależy od skali problemu... to na tym zdjęciu to przypadek kliniczny więc co innego pocenie się a co innego jak się leje....

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od skali problemu... to na tym zdjęciu to przypadek kliniczny więc co innego

> pocenie się a co innego jak się leje....

ja mam to samo co widać na tym zdjęciu, wymieniłem wczoraj tą opaskę uciskową co jest widoczna na wężu, ale już dziś widzę że efektu nie będzie bo powoli zaczyna się robić to samo, wezmę jutro skontaktuje się z serwisem jak oni na to wyłożą to zadzwonię do centrali fiata powalczyć o swoje, może da się coś załatwić. Przy części wartej dosyć sporo kasy trzeba coś podziałać.

Napisano

> ja mam to samo co widać na tym zdjęciu, wymieniłem wczoraj tą opaskę uciskową co jest widoczna na

> wężu, ale już dziś widzę że efektu nie będzie bo powoli zaczyna się robić to samo, wezmę jutro

> skontaktuje się z serwisem jak oni na to wyłożą to zadzwonię do centrali fiata powalczyć o

> swoje, może da się coś załatwić. Przy części wartej dosyć sporo kasy trzeba coś podziałać.

Ja mam lekkie zapocenie/zawilgocenie ale tej drugiej (harmonijkowej) rurki i tak było od nowości i nie pogłębia się...

Na tych zdjęciach leje się jak z dyferencjału z Wołgi...

Napisano

> ja mam to samo co widać na tym zdjęciu, wymieniłem wczoraj tą opaskę uciskową co jest widoczna na

> wężu, ale już dziś widzę że efektu nie będzie bo powoli zaczyna się robić to samo,

daj zdjęcia Twojego zapocenia turbiny

Napisano
  • Autor

> daj zdjęcia Twojego zapocenia turbin

Wstawiam zdjęcia.

Napisano

Witam, u mnie w tym samym silniku 1.9 120 km rury gumowe przy turbinie mają wyraźny brud ale nie ma wycieku, mam wrażenie, że tam jest jakoś bardziej lepko i brud i pył sie po prostu osadza, jest sucho ale jak dotknę palcem to zostaje brud w postaci lepko suchej substancji (na podstawie oceny organoleptycznej smile.gif ). Sprawdźcie u siebie i porównamy czy TTTM. Pozdrowienia

Napisano

> Witam, u mnie w tym samym silniku 1.9 120 km rury gumowe przy turbinie mają wyraźny brud ale nie ma

> wycieku, mam wrażenie, że tam jest jakoś bardziej lepko i brud i pył sie po prostu osadza,

> jest sucho ale jak dotknę palcem to zostaje brud w postaci lepko suchej substancji (na

> podstawie oceny organoleptycznej ). Sprawdźcie u siebie i porównamy czy TTTM. Pozdrowienia

Mam dokładnie tak samo - przebieg 14000.

Napisano

> Mam dokładnie tak samo - przebieg 14000.

I ja też - miałem tak po 10kkm jak go kupiłem jak i teraz po 45kkm.

Napisano

według mnie z Twojej cieknie i powinieneś udac się do ASO na wymianę gwarancyjną, jeśłi jeszcze masz gwarancję.

Napisano
  • Autor

> według mnie z Twojej cieknie i powinieneś udac się do ASO na wymianę gwarancyjną, jeśłi jeszcze

> masz gwarancję.

Właśnie nie mam, skończyła się rok temu, popełniłem błąd że nie obserwowałem czy na gwarancji nie cieknie a już rok temu był ten problem poruszony, teraz będę płacił za głupotę, a swoją drogą straszny szajs teraz produkują koncerny samochodowe żeby przy 50 tys z turbo waliło olejem a przy 20 wymiana dwumasy nastąpiła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.