Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer pokładowy uniwersalny

Featured Replies

Napisano

Znalazłem w necie kilka tzw. uniwersalnych komputerów pokładowych. Niestety oryginału do Kia Rio jakoś nie widzę, więc z konieczności interesują mnie inne. I oto co znalazłem:

1. Nestor electronic. Cena przystępna, ale w przypadku silników na common rail pojawiaja się problemy: link. Tak więc z uwagi na zmienne ciśnienie w common rail komputerek nie będzie chyba pokazywał dokładnie chwilowego zuzycia paliwa buu.gif

2. Komputerek pod OBD II Scan Gauge za jedyne 169 $ w USA. Z kosztami przesyłki i cła to wyjdzie astronomiczna suma. Ale pomijając to - w Rio jest złacze OBD II w kabinie. Czy taki komputerek będzie pokazywał dokładnie na podstawie info z ECU, który ma informacje i o czasach wtrysku i ciśnieniu w common rail (jest tam czujnik) ?

3. Kiwi MPG. Komputerek podobny do tego w p. 2, ale tańszy: 89$. Niestety, w Europie dowalili cenę z kosmosu link.

Pytanie - czy ktoś moze zakładał któryś z powyższych komputerków i jak sprawują się w praktyce?

Napisano

Jak masz troche zdolności manualnych, albo może znajdziesz na forum IKM (kiedyś ludzie troche tego kupowali bo jeden z kolegów składał) - polecam taki komputerek.

Wrzuciłem go dwa lata temu do Matiza - i do dzisiaj śmiga bez problemów.

Tutaj artykuł na tema (klikamy). Płytka do kupienia w sklepie AVT. Koszt części + płytka niecałe 100zł z tego co pamiętam. A ma tyle opcji, że o większości nie marzyłeś nawet (można konfigurować które ekrany ma wyświetlać).

Komputer w OII FL z którego teraz korzystam bo duża bieda w porównaniu z tym.

38_1221289180.jpg

16_1221289216.jpg

Napisano

> Komputer w OII FL z którego teraz korzystam bo duża bieda w porównaniu z tym.

sorry, ale dużą biedę to ja na tych zdjęciach widzę sick.gif

Napisano

wywalenie nawiewu na poczet "choinki"??

za dawnych czasoe tez wzdychałem gdy widziałem kompa hehe.gif w aucie, odkad posiadam/lem w 2 autach kompy to moge powiedziec jest to zbedny gadzecik w którym potrzebne sa moze 3-4 funkcje reszta to wodotryski.

olej/inspekja

ilosc km do przejechania na baku

temp. C

czasem moze spalanie

reszta funkcji zbedna

Napisano
  • Autor

w miedzyczasie znalazęłm jeszcze

1. TurboGauge III. Na stronce jest instrukcja, ale niestety Chińczyk nie przyjmuje zamówień ponizej 1000 USD. Mozna to kupić w UK link, ale za 110 EUR + VAT. może jakas polska firma by się zainteresowała sprowadzaniem tego ? Jak importują z Chin gadżety typu termometr samochodowy to mogliby i komputerek zlosnik.gif

2. Recenzję ScanGauge link , polskie tłumaczenie link1

Napisano

> sorry, ale dużą biedę to ja na tych zdjęciach widzę

Może zabudowa mogłaby być lepsza (ja mam minimalnie inaczej - wygląda to bardziej na rozwiązanie fabryczne) - ale mało jest komputerów w autach seryjnych, które miałyby tyle funkcji, co ten. Do wyboru jest kilka ekranów, w tym możliwość mierzenia przyspieszeń do definiowalnych przez siebie progów (coś jak G-tech powiedzmy), spalanie średnie, chwilowe, pamięć kilkuset tras - z zapisem daty, godziny rozpoczęcia trasy, ilość km, spalanie, średnia prędkość, temperatura otoczenia itp., alarm przeglądu technicznego i olejowy, obsługa benzyny i LPG w jednym - z automatycznym przełączaniem się między paliwami (sterowanie centralką LPG). Do tych funkcji (nawet nie pamiętam wszystkich) dochodzi graficzny wyświetlacz spalania chwilowego z konfigurowalną skalą, obsługa 4 termometrów, pomiar napięcia ładowania, obrotomierz itp. itd.

Napisano

> Może zabudowa mogłaby być lepsza (ja mam minimalnie inaczej -

da się w tym trochę większą czcionkę ustawić? bo wygląda na mało czytelne. zrozum człowieka, który ma w toyocie takimi wołami napisane, że z tylnej kanapy wszystko widzi 60+ letni pasażer hehe.gif

Napisano

> da się w tym trochę większą czcionkę ustawić? bo wygląda na mało czytelne. zrozum człowieka, który

> ma w toyocie takimi wołami napisane, że z tylnej kanapy wszystko widzi 60+ letni pasażer

Nie da się - pewnie zmiana softu by pozwoliła (jest gniazdo do programatora, można soft uaktualniać bez problemu).

Niemniej jednak - jest to bardzo czytelne. Wyświetlacz jest bardzo dobry i nie ma problemu nawet w słoneczne dni (jak to bywa z niektórymi kompami fabrycznymi).

Napisano

> reszta funkcji zbedna

ja korzystam właściwie tylko z "range" ok.gif

Napisano

> wywalenie nawiewu na poczet "choinki"??

Moim zdaniem (po dłuższym użytowaniu) warto

> za dawnych czasoe tez wzdychałem gdy widziałem kompa w aucie, odkad posiadam/lem w 2 autach kompy

> to moge powiedziec jest to zbedny gadzecik w którym potrzebne sa moze 3-4 funkcje reszta to

> wodotryski.

> olej/inspekja

> ilosc km do przejechania na baku

> temp. C

> czasem moze spalanie

Zgadzam się.

Ale bardzo łatwo przyzwyczaić się do niektórych "wodotrysków" - jak chociażby pikanie gdy nie włączysz świateł.

Napisano

Ruscy produkują fajne w wykonaniu profi ale niestety tylko w wersji RU, stronki nie pamiętam

Napisano

> Pytanie - czy ktoś moze zakładał któryś z powyższych komputerków i jak sprawują się w praktyce?

Multitronics

Jeden z userów w lacetti montował i działa bardzo dobrze.

Dedykowany do Kia Rio

Napisano
  • Autor

> Multitronics

> Jeden z userów w lacetti montował i działa bardzo dobrze.

> Dedykowany do Kia Rio

No tak, ale komunikaty po rusku (co od razu dyskwalifikuje) no i sugerowane ceny 6200 i 4800 rubli (rubel to ok. 0,10 zł).

Natomiast Scan Gauge mozna kupic i nowe i uzywane na ebay link. A kiwi Gauge tutaj. Przy okazji znalazłem też taki wynalazek, tylko cena lekko zaporowa zlosnik.gif Tylko jak to jest z kupnem czegos na ebayu z USA ? Może Marek Floryda mógłby pomóc w tej sprawie ? smile.gif

I jeszcze jedno pytanie mi sie nasuneło. Te komputerki nie maja pomiaru temperatury na zewnątrz auta (bo potrzebny jest dodatkowy czujnik montowany zwykle w przednim zderzaku), tylko podają temp. powietrza dolotowego do silnika. Jak sie ma ta temperatura do temp. zewnętrznej?

Napisano

> znalazłem też taki wynalazek, tylko cena lekko zaporowa Tylko jak to jest z kupnem czegos

no! i to jest coś! sam bym sie skusil slinka.gif

Napisano
  • Autor

> no! i to jest coś! sam bym sie skusil

no to zapraszamy do licytacji, z Grecji nie jest daleko grinser006.gif

Napisano

Kupujesy, placisz przez PayPal, czekasz miesiac i masz.

Czas czekania dlugi bo poczta cli wszystkie przesylki przychodzace spoza EU. Prog graniczny to 45€ na rok. Czyli cena ostateczna to jakies 30% wiecej od kosztow towaru z kosztami przesylki.

Wiem bo kupowalem ostatnio czesci z Taiwanu.

Napisano

> Allegro klik

Tego nie polecam, gosciu nie ma zadnego wsparcia technicznego. Wysyla wszystkich na jego forum a tam wiekszosc placze ze nie potrafia zamontowac i prosza o pomoc. Szczegolnie dla diesla z CR.

Napisano

> Ruscy produkują fajne w wykonaniu profi ale niestety tylko w wersji RU, stronki nie pamiętam

I jak zamowimy 100 sztuk to zmienia jezyk na angielski lub podobny. Bardzo niechetni na zmiany softu.

Napisano
  • Autor

> Tego nie polecam, gosciu nie ma zadnego wsparcia technicznego. Wysyla wszystkich na jego forum a

> tam wiekszosc placze ze nie potrafia zamontowac i prosza o pomoc. Szczegolnie dla diesla z CR.

ale tam jeden user się uparł i już prawie rozwiązał problem złych wskazań

Brawo dla tego kolegi za wytrwałość ok.gif

Napisano

> Natomiast Scan Gauge mozna kupic i nowe i uzywane na ebay link. A kiwi Gauge tutaj.

Kurcze, fajne to. Zwłaszcza, że wystarczy do gniazda podłączyć...

Jeszcze jedno znalazłem:

OBD II Autel MaxiTrip Trip Computer Scanner Guages OBD2

127$ z przesyłką do PL

Napisano

Mam Scan Gauge'a II od jakiegos roku i dziala OK + dodatkowo masz mozliwosc czytania i czyszczenia kodow z OBD.

Latwy w montazu + mozesz zakupic dodatkowy kabel, zeby np kasowac kody w innych samochodach

Napisano
  • Autor

> Mam Scan Gauge'a II od jakiegos roku i dziala OK + dodatkowo masz mozliwosc czytania i czyszczenia

> kodow z OBD.

> Latwy w montazu + mozesz zakupic dodatkowy kabel, zeby np kasowac kody w innych samochodach

Za ile kupiłeś i gdzie? No i jak z tą temperaturą powietrza dolotowego ? Pytam, bo w sumie termometr samochodowy (najlepiej z alarmem przeciwoblodzeniowym) to IMO podstawowy gadżet i chyba nie ma sensu kupowac i montowac go osobno. BTW znalazłem taki - chyba jest lepszy od chińszczyzny z Allegro czy giełdy po 20-30 zł grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kurcze, fajne to. Zwłaszcza, że wystarczy do gniazda podłączyć...

> Jeszcze jedno znalazłem:

> OBD II Autel MaxiTrip Trip Computer Scanner Guages OBD2

> 127$ z przesyłką do PL

Dzięki ok.gif Okazuje się, że mozna też kupic za niecałe 71 USD link

Napisano
  • Autor

> Kupujesy, placisz przez PayPal, czekasz miesiac i masz.

> Czas czekania dlugi bo poczta cli wszystkie przesylki przychodzace spoza EU. Prog graniczny to

> 45€ na rok. Czyli cena ostateczna to jakies 30% wiecej od kosztow towaru z kosztami

> przesylki.

> Wiem bo kupowalem ostatnio czesci z Taiwanu.

No dobra, a jak na paczce jako nadawca figuruje jakas osoba prywatna i napisane GIFT ?

Co do cła, to jest np. taka stronka i jasno z niej wynika że cło na komputerek (kategoria: przyrządy pomiarowe typu obrotomierze, drogomierze itp.) zarówno z Chin jak i USA powinno wynosić 1,9% . Więc skąd oni sobie wymyślają 30%????

Napisano

> No dobra, a jak na paczce jako nadawca figuruje jakas osoba prywatna i napisane GIFT ?

> Co do cła, to jest np. taka stronka i jasno z niej wynika że cło na komputerek (kategoria:

> przyrządy pomiarowe typu obrotomierze, drogomierze itp.) zarówno z Chin jak i USA powinno

> wynosić 1,9% . Więc skąd oni sobie wymyślają 30%????

a 22% VAT plus koszta clenia?

Nawet jak to jest GIFT to ty zgodnie z prawem karno-skarbowym musisz podac jego realna wartosc.

Napisano
  • Autor

> a 22% VAT plus koszta clenia?

> Nawet jak to jest GIFT to ty zgodnie z prawem karno-skarbowym musisz podac jego realna wartosc.

No tak, nasze kochane państwo na wszystkim musi połozyć łapę.

A terazkolejny link zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Znalazłem jeszcze zestaw do samodzielnego montażu:

link

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.