Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

za krótkie trasy spalanie 900 8l a może usterka

Featured Replies

Napisano

Witam mam sc 900 2001 46kkm, na pełnym baku ok 440km ! czyli spalanie ok 8,6l .

Czy one aż tyle palą ! bez jaj zastanawiam się czy nie lambda itd myślę o podpieciu pod kompa, auto w stanie idealnym, wszystkie oleje filtry nowe . A może termostat nawala.

Nie pytać jaka jest temp płynu bo fiat nie pomyślal nawet o wskazniku, jak w sc bywa jego brak .

A jazda wygląda tak zimny silnik trasa ok 1km gaszę go jadę dalej z 4km i koniec kilka tras z 18km i tak wygląda jazda podobna do miastowej z 40% trasa z 60 miastomoja jazda jest emerycka do połowy gazu.

Napisano

mój CC 899SPI w mieście palił do niedawna więcej, robiłem na baku 420 km, raz nawet 394 :/ troszeczkę wolne obroty miał za wysokie, ale w mieście to on tak juz pali, po podpięciu pod kompa nic nie wyszło, a też myślałem że lambda.

Napisano

> Witam mam sc 900 2001 46kkm, na pełnym baku ok 440km ! czyli spalanie ok 8,6l .

> Czy one aż tyle palą ! bez jaj zastanawiam się czy nie lambda itd myślę o podpieciu pod kompa, auto

> w stanie idealnym, wszystkie oleje filtry nowe . A może termostat nawala.

> Nie pytać jaka jest temp płynu bo fiat nie pomyślal nawet o wskazniku, jak w sc bywa jego brak .

> A jazda wygląda tak zimny silnik trasa ok 1km gaszę go jadę dalej z 4km i koniec kilka tras z 18km

> i tak wygląda jazda podobna do miastowej z 40% trasa z 60 miastomoja jazda jest emerycka do

> połowy gazu.

się nie dziw że tyle pali jak jeździsz nim do sklepu po bułki to nawet się dobrze nie zagrzeje ok.gif

Napisano

Moj CCS z gora od 1,2 75PS na pelnym baku ok 350km zlosnik.gif sonda ok po podpieciu do kompa ok. Jazda w miescie dom praca itp zlosnik.gif

Napisano

> Moj CCS z gora od 1,2 75PS na pelnym baku ok 350km sonda ok po podpieciu do kompa ok. Jazda w

> miescie dom praca itp

Mój SC tez z górą 1.2 75 pali identycznie wink.gif Komp 1.2 8F 5T, wydech zmodowany, reszta seryjna. Tak juz chyba musi byc...takze 420km na baku to marzenia grinser006.gif

Napisano

> Mój SC tez z górą 1.2 75 pali identycznie Komp 1.2 8F 5T, wydech zmodowany, reszta seryjna. Tak

> juz chyba musi byc...takze 420km na baku to marzenia

tyle to robie jak jezdze w trasie zlosnik.gif ale w miescie zapomnij frown.gif

Napisano

> tyle to robie jak jezdze w trasie ale w miescie zapomnij

Masz u siebie sportingową skrzynie czy coś innego? Ja w moim SC mam skrzynie od bravy 1.2 16v (troche przydługa, ale po taniości była zlosnik.gif ) więc jestem ciekaw jakie spalanie będzie jak na wiosne zainstaluje skrzynie od SCSa zlosnik.gif

A tak wracając do tematu to nic dziwnego ze śmieszne 900cc pali ponad 8l jeżeli silnik ciągle jeździ niedogrzany i połowe czasu na ssaniu wink.gif

Napisano

> A jazda wygląda tak zimny silnik trasa ok 1km gaszę go jadę dalej z 4km i koniec kilka tras z 18km

> i tak wygląda jazda podobna do miastowej z 40% trasa z 60 miastomoja jazda jest emerycka do

> połowy gazu.

Na krótkich trasach zawsze będzie palił więcej. No i trzeba wziąć pod uwagę, że teraz jest zimniej.

Napisano

czy termostat sprawny to się w zimę przekonasz, w zależności od tego jak długo będziesz musiał czekać na ogrzewanie zlosnik.gif ewentualnie macając przewody od chłodnicy

Napisano

> Witam mam sc 900 2001 46kkm, na pełnym baku ok 440km ! czyli spalanie ok 8,6l .

> Czy one aż tyle palą ! bez jaj zastanawiam się czy nie lambda itd myślę o podpieciu pod kompa, auto

> w stanie idealnym, wszystkie oleje filtry nowe . A może termostat nawala.

> Nie pytać jaka jest temp płynu bo fiat nie pomyślal nawet o wskazniku, jak w sc bywa jego brak .

> połowy gazu.

Na krótkich trasach tak palą, dlatego zawsze powtarzam, że lepiej kupić 1.1 bo pali tyle samo a nawet mniej

Napisano

> Masz u siebie sportingową skrzynie czy coś innego? Ja w moim SC mam skrzynie od bravy 1.2 16v

> (troche przydługa, ale po taniości była ) więc jestem ciekaw jakie spalanie będzie jak na

> wiosne zainstaluje skrzynie od SCSa

Jeszcze więcej będzie palić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez grand1

Napisano
  • Autor

Dodam że sc jest w całości seryjne na 1pkt wtrysku 900 .

mam Uno 1.0 fre na baku ok 620km bak też 38l czyli spalanie miasto max 6,6l a sc ponad 8l ! może żeczywiście coś nie tak ? .

Napisano

takie spalanie to koszmar, jak na tak mały silniczek, moja gaźnikowa 899 paliła mi przy mrozach - 32 w 2006r. w graniach 8l/100km. Fakt faktem u mnie jest wskaźnik temperatury i ssanie ręczne i jak wyjeżdżam już z parkingu to sukcesywnie je wciskam, a u ciebie tym wszystkim steruje elektronika, ale może faktycznie za krótkie odcinki jeździsz i silnik nie osiąga normalnej temperatury pracy (pracuje jeszcze na ssaniu).

Napisano

włącz sobie nadmuch ciepłego powietrza na siebie tak byś poczuł kiedy ono się pojawi, a później napisz ile kilometrów przejechałeś do momentu pojawienia się ciepłego powietrza w nadmuchu.

Napisano

> włącz sobie nadmuch ciepłego powietrza na siebie tak byś poczuł kiedy ono się pojawi, a później

> napisz ile kilometrów przejechałeś do momentu pojawienia się ciepłego powietrza w nadmuchu.

to też dobra metoda, takie letnie powietrze leci z kratek, jak na wskaźniku pokazuje się 50st.

Napisano
  • Autor

Powiem że po ok 1-2km już leci letne powietrze z kratek a po ok 4km leci ciepłe także termo raczej ok.

To jest masakra zrobiłem na pełnym ok 340km i juz rezerwa świeci .

W instrukcji pisze że ma 38l

typ wtrysku: 30MM3C 19101

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.