Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy przy wymianie klocków hamulcowych można zapowietrzyć...?

Featured Replies

Napisano

Czy przy wymianie klocków hamulcowych można w jakiś sposób zapowietrzyć układ? icon_eek.gif

Niedawno wymieniałem klocki hamulcowe z przodu.

Na starych hamowało się w porządku, ale zapaliła mi się lampka że nadszedł czas na wymianę, to wymieniłem. ok.gif

Na tamtych na postoju zdaje się po dwóch-trzech wciśnięciach pedału hamulca robił się on twardy.

Po wymianie klocków auto dużo słabiej hamuje.

Po "pompowaniu" pedałem, nie robi się on wcale twardy, a przynajmniej nie zauważyłem tego przy kilkukrotnym deptaniu. niewiem.gif

Przy hamowaniu wpada głębiej niż wcześniej.

Na postoju spokojnie można docisnąć "do podłogi".

Na nowych klockach zrobiłem już ok 500km. ok.gif

Poziom płynu jest w porządku. ok.gif

Czy może być to wina zapowietrzonego układu hamulcowego? niewiem.gif

Przed chwilą wróciłem z traski 200km.

Jeśli nie jedzie się za szybko, to fakt, pedał głębiej wpada, ale hamuje - przy prędkości ok 60km/h koła zapiszczą, i włączy się abs - sprawdziłem na bocznej drodze poza wsią.

W piątek przy ok. 150km/h i mocnym depnięciu, czułem że ledwo działają - o mało nie wkomponowałem się w ciężarówkę jadącą z przeciwka.

Właśnie wtedy zauważyłem że coś jest nie tak.

No ale może to dlatego, że od wymiany nie hamowałem aż tak gwałtownie. niewiem.gif

Od czego mogło się tak stać?

Samo z siebie?

Czy może przy wymianie klocków jakimś cudem zapowietrzyłem układ? hmm.gif

Napisano

> Czy przy wymianie klocków hamulcowych można w jakiś sposób zapowietrzyć układ?

jak tloczek wylezie za daleko.

Napisano
  • Autor

> jak tloczek wylezie za daleko.

Jak za daleko wyjdzie, czy za daleko wejdzie?? icon_eek.gif

Bo nie bardzo sobie wyobrażam jak za daleko może wyjść na zewnątrz, skoro trzeba go wcisnąć, żeby zmieścić nowe klocki.

Napisano

> Jak za daleko wyjdzie, czy za daleko wejdzie??

> Bo nie bardzo sobie wyobrażam jak za daleko może wyjść na zewnątrz, skoro trzeba go wcisnąć, żeby

> zmieścić nowe klocki.

normalnie. Zdejmij klocki, walnij z kopyta w hamulce to zobaczysz. To samo moze sie zdarzyc jak wyjezdzisz klocki do zera zupelnego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> normalnie. Zdejmij klocki, walnij z kopyta w hamulce to zobaczysz. To samo moze sie zdarzyc jak

> wyjezdzisz klocki do zera zupelnego

Mam na myśli normalną wymianę. pad.gif

Napisano

> Mam na myśli normalną wymianę.

ja tez. Skup sie na ostatnim zdaniu.

Napisano
  • Autor

> ja tez. Skup sie na ostatnim zdaniu.

Wymienione zaraz po tym, jak zapaliła się lampka informująca o zużyciu. ok.gif

Klocki miałem Boscha.

Napisano

> Wymienione zaraz po tym, jak zapaliła się lampka informująca o zużyciu.

> Klocki miałem Boscha.

Nie wysuwales tloczka zeby go wyczyscic z syfu / przesmarowac?

Napisano
  • Autor

> Nie wysuwales tloczka zeby go wyczyscic z syfu / przesmarowac?

Nie.

Napisano

Wymieniałem klocki w sienie (dokładnie to hamulce ze sieny przeszczepione do uno) i miałem podobnie.

Klocki nie były mocno zużyte, tłoczki nie były nie wiadomo jak mocno wychylone. Normalnie je wcisnąłem, zamontowałem klocki i ewidentnie miałem objaw zapowietrzonych hamulców.

Po odpowietrzeniu było oki. Nadal nie wiem jakim cudem to się stało.

Napisano

Zdarzyło mi się kiedyś, że wymiana tarcz i klocków spowodowała takie objawy jak u Ciebie. O błędzie przy wymianie nie było mowy, a winną okazała się być pompa hamulcowa przepuszczająca płyn między sekcjami. Grubsze tarcze i klocki zmieniły jej warunki pracy i prawdopodobnie to było przyczyną jej padu.

Napisano

> Po wymianie klocków auto dużo słabiej hamuje.

A docierałeś klocki czy od razu gaz w podłogę i ostre hamowanie?

Napisano
  • Autor

> A docierałeś klocki czy od razu gaz w podłogę i ostre hamowanie?

Po wymianie jeździłem powoli, i hamowałem też delikatnie.

Napisano

> Nadal nie wiem jakim cudem to się stało.

Płyn w zbiorniczku był przed wymianą?

A najpewniej powierzchnia nowych klocków się przypaliła- zeszkliła bo one same lub tarcze były tłuste i zabrudzone. Obejrzyj powierzchnie klocków, odtłuść tarcze i przeszlifuj powierzchnie klocków papierem ściernym.

Napisano
  • Autor

> Płyn w zbiorniczku był przed wymianą?

Tak.

> A najpewniej powierzchnia nowych klocków się przypaliła- zeszkliła bo one same lub tarcze były

> tłuste i zabrudzone. Obejrzyj powierzchnie klocków, odtłuść tarcze i przeszlifuj powierzchnie

> klocków papierem ściernym.

Dobra dobra.

Ale dlaczego nawet na postoju pedał nie robi się twardy, tylko cały czas wpada? Hm?

Napisano

> Mam na myśli normalną wymianę.

Ostatnio po zakupie auta wymieniałem tarcze i klocki (nie było to maksymalne zużycie, klocki miały jeszcze trochę okładziny) i niestety sam doświadczyłem takiego problemu. Przed wymianą wszystko chodziło idalnie, a po niestety miękki pedał i słaby hamulec - nadmienię, że tłoczków nie wyjmowałem wink.gif Po odpowietrzeniu układu wszystko wróciło do normy i hampel żyleta 893goodvibes.gif W kilku poprzednich samochodach również robiłem hamulce i nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło.

Spróbowałbym kompleksowo odpowietrzyć i zobaczyć jaki będzie efekt ok.gif oby zamierzony wink.gif

Napisano

> Zdarzyło mi się kiedyś, że wymiana tarcz i klocków spowodowała takie objawy jak u Ciebie. O błędzie

> przy wymianie nie było mowy, a winną okazała się być pompa hamulcowa przepuszczająca płyn

> między sekcjami. Grubsze tarcze i klocki zmieniły jej warunki pracy i prawdopodobnie to było

> przyczyną jej padu.

U mnie pompa hamulcowa była nowa więc raczej mało prawdopodobnie żeby była uszkodzona - aczkolwiek nie jest to wykluczone.

Jeżeli chodzi o przegrzanie klocków po wymianie - nie było o tym mowy bo jeszcze na podwórku zanim wyjechałem na jazdę próbną zauważyłem objaw zapowietrzonych hamulców.

Napisano

> Płyn w zbiorniczku był przed wymianą?

> A najpewniej powierzchnia nowych klocków się przypaliła- zeszkliła bo one same lub tarcze były

> tłuste i zabrudzone. Obejrzyj powierzchnie klocków, odtłuść tarcze i przeszlifuj powierzchnie

> klocków papierem ściernym.

Płyn w zbiorniczku był przed wymianą - swoja drogą prawie nowy, nie wiem ile mógł mieć, może ze 3 miesiące.

Auto po odpowietrzeniu i dotarciu klocków (ATE) hamowało bardzo ładnie, lepiej niż na starych tomexach.

Napisano

> Spróbowałbym kompleksowo odpowietrzyć i zobaczyć jaki będzie efekt oby zamierzony

Za pewne bedzie oki. Tylko dlaczego tak się stało? Tego chyba nie zgadniemy niewiem.gif

Napisano

Niedawno wymieniłem wszystkie klocki hamulcowe i tarcze w Mondeo. Nie dość, że hamulce miałem zapowietrzone to jeszcze niedokręcony odpowietrznik przy prawym przednim kole...

Więc się zdarza, nawet "najlepszym" mechanikom.

Napisano
  • Autor

Takie pytanie na szybko mam - czy po zapaleniu silnika i "pompowaniu" pedałem hamulca, powinien zrobić się on "twardy"?

Napisano

> Takie pytanie na szybko mam - czy po zapaleniu silnika i "pompowaniu" pedałem hamulca, powinien

> zrobić się on "twardy"?

jak układ nie jest zapowietrzony to tak

EDIT: ale jeszcze powiedz co dla ciebie oznacza twardy?

Napisano
  • Autor

> jak układ nie jest zapowietrzony to tak

hmm.gif

> EDIT: ale jeszcze powiedz co dla ciebie oznacza twardy?

Że pedał da się wcisnąć tylko trochę - dużo mniej niż za pierwszym razem.

Napisano

> Że pedał da się wcisnąć tylko trochę - dużo mniej niż za pierwszym razem.

O ile dobrze CIE zrozumialem to nie.

Przy wylaczonym silniku jak podpomupjesz to faktycznie tak jest ze po 2, 3 razach pedal wcisniesz tylko kawalek , ale przy zapalonym motorze , wciska sie za kazdym razem tyle samo

Napisano
  • Autor

> O ile dobrze CIE zrozumialem to nie.

> Przy wylaczonym silniku jak podpomupjesz to faktycznie tak jest ze po 2, 3 razach pedal wcisniesz

> tylko kawalek , ale przy zapalonym motorze , wciska sie za kazdym razem tyle samo

Tak, o to mi chodzi. ok.gif

No to jest w porządku.

Byłem przed chwilą odpowietrzyć układ, ale nie widzę zbyt dużej poprawy. frown.gif

Napisano

> Tak, o to mi chodzi.

> No to jest w porządku.

> Byłem przed chwilą odpowietrzyć układ, ale nie widzę zbyt dużej poprawy.

Sprawdź elastyczne przewody hamulcowe, może być też tak że pod wpływem ciśnienia jakie wytwarza się podczas nacisku na pedał hamulca któryś z przewodów "puchnie". A jak nie to IMO problem leży w pompie.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź elastyczne przewody hamulcowe, może być też tak że pod wpływem ciśnienia jakie wytwarza się

> podczas nacisku na pedał hamulca któryś z przewodów "puchnie".

Odpowietrzałem w warsztacie, i mechanik sprawdzał - przewody ok.

A jak nie to IMO problem leży w

> pompie.

Zobaczymy jak trochę przejadę, bo od mechanika nie zrobiłem nawet 1km. ok.gif

Napisano

ja mam objaw taki jak kolega opisał ,po wymianie klocków pedał wpada w podłogę, odpowietrzanie nic nie dało, przepuszcza pompa, natomiast co do sprawdzenia przewodów hamulcowych elastycznych nie wystarczy zerknąć czy przewód nie jest sparciały bądź dziurawy, należy dobrze się przyjrzeć elementowi wykonanemu z blachy która to owija przewód hamulcowy (czyli wieszak), wieszak zaczyna korodować od wewnątrz (tam gdzie opasa przewód hamulcowy) i korozja zaciska nam owy przewód

Napisano
  • Autor

> Zdarzyło mi się kiedyś, że wymiana tarcz i klocków spowodowała takie objawy jak u Ciebie. O błędzie

> przy wymianie nie było mowy, a winną okazała się być pompa hamulcowa przepuszczająca płyn

> między sekcjami. Grubsze tarcze i klocki zmieniły jej warunki pracy i prawdopodobnie to było

> przyczyną jej padu.

Odpowietrzenie układu nie pomogło.

Przewody giętke są w porządku - mechanik sprawdzał.

Wygląda na to że pompa hamulcowa do wymiany.

Mam kupić całość:

1301596055.jpg

czy wystarczy ten element:

1299012803.jpg

confused.gifsmile.gif

Napisano

> Mam kupić całość:

> czy wystarczy ten element:

jak chcesz zasponsorować mechanikowi serwo (którego pewnie nie ruszy w twoim bolidzie) - to kup całość, a skoro do wymiany sama pompa, to skąd wątpliwości, co kupić? ja bym kupił samą pompę waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jak chcesz zasponsorować mechanikowi serwo (którego pewnie nie ruszy w twoim bolidzie) - to kup

> całość, a skoro do wymiany sama pompa, to skąd wątpliwości, co kupić? ja bym kupił samą pompę

Tak twierdził mechanik, że pompa do wymiany, a ja się na tym za bardzo nie znam. alien.gif

1. Po wymianie klocków na nowe, hamulce zniknęły - działają, ale bardzo słabo

2. Układ odpowietrzony

3. Przewody są w porządku nie puchną, ani nie ciekną

Napisano

> jak chcesz zasponsorować mechanikowi serwo (którego pewnie nie ruszy w twoim bolidzie) - to kup

> całość, a skoro do wymiany sama pompa, to skąd wątpliwości, co kupić? ja bym kupił samą pompę

też takie rozwiązanie polecam, ale najpierw sprawdź w katalogu online inter cars czy nie ma zestawu naprawczego do twojej pompy hamulcowej, bo skąd wiesz w jakim stanie będą uszczelnienia w zakupionej pompie, lepiej zregenerować swoja pompę

tak na szybko do modelu z silnikiem 2.0,koszt 27zł

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> też takie rozwiązanie polecam, ale najpierw sprawdź w katalogu online inter cars czy nie ma zestawu

> naprawczego do twojej pompy hamulcowej, bo skąd wiesz w jakim stanie będą uszczelnienia w

> zakupionej pompie, lepiej zregenerować swoja pompę

> tak na szybko do modelu z silnikiem 2.0,koszt 27zł

> jakiś tekst

Ja mam 2,5 V6, i koszt uszczelnień to też 27zł.

Na używaną pompę jest gwarancja rozruchowa - na razie kupię używkę, a jeśli się poprawi to zregeneruję swoją i zostawię na przyszłość. smile.gif

Koszt używki to 50-70zł więc można zaryzykować.

Byłem teraz u mechanika, i mówił że za bardzo nie daje gwarancji że wymiana pompy coś pomoże. hmm.gif

Napisano

coś ten mechanik nie wierzy w swoje siły zlosnik.gif,bo najpierw piszesz ze mechanik powiedział ze pompa do wymiany,a następnie że powiedział ze nie daje gwarancji że wymiana coś pomoże

Napisano
  • Autor

> coś ten mechanik nie wierzy w swoje siły ,bo najpierw piszesz ze mechanik powiedział ze pompa do

> wymiany,a następnie że powiedział ze nie daje gwarancji że wymiana coś pomoże

No tak.

Ostatnio mówił, że jak odpowietrzenie nie pomoże to pompa do wymiany.

Dziś mówił że nie daje gwarancji że wymiana pompy pomoże.

No i teraz nie wiem. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Pompa wymieniona, i wygląda na to że hamulce wróciły. smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> Pompa wymieniona, i wygląda na to że hamulce wróciły.

no to fajnie, i mechanik uratował twarz zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.