Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wasze opinie na tenat Seata Leona 2,8

Featured Replies

Napisano

Hej

Koledzy jeśli macie jakieś doświadczenie z w/w samochodem czyli Seatem Leonem 2,8 to dajcie znać. Chodzi mi głównie o napęd jak tam jest czy są wersje 4x4 czy tylko na przód itp. Piszcie co wiecie.

Szukam takiego autka za granica i chciał bym coś jeszcze się od Was dowiedzieć.

Pozdro smile.gif

Napisano

to jest ten silnik 2.8 co ma 204 konie ? jesli tak to ja bym raczej patrzyl za jakims 1.8 T gdyz 2.8 drogie jako ubezpieczenie to raz... a poza tym pojemnosc duza a tylko 265 Nm wolal bym 1.8 T (180) kupic zrobic w nim program i bedziesz mial z 210 km i 300 nm minimum zeby.GIF i wieksza frajda zeby.GIF bo to auto to raczej jakis niewypal moim zdaniem zeby.GIF zbyt duza pojemnosc co do mocy oslabiony.gif

co do spalania to tez jakas masakra jest 15,5 litra icon_eek.gif moje po programie pali mniej niz przed a ma wiecej mocy grinser006.gif

Napisano

> to jest ten silnik 2.8 co ma 204 konie ? jesli tak to ja bym raczej patrzyl za jakims 1.8 T gdyz

> 2.8 drogie jako ubezpieczenie to raz... a poza tym pojemnosc duza a tylko 265 Nm wolal bym 1.8

> T (180) kupic zrobic w nim program i bedziesz mial z 210 km i 300 nm minimum i wieksza frajda

> bo to auto to raczej jakis niewypal moim zdaniem zbyt duza pojemnosc co do mocy

kolego jedziles kiedys duzej autem o wiekszej pojemnosci i innej (wiekszej) liczbie cylindrow niz R4 ??? Jesli nie to nie wyglaszaj tak ortodoksyjnych opini.

prawda jest ze do charakteru leona bardziej pasuje "nerwowy" 1.8T ale 2.8 VR6 24V nie mozna nic zazucic, a plynnoscia rowijania mocy, kultura pracy i drzwiekim bije kazde turbodoladowane silniczki R4

VR6 swietnie pasu to wygodnego i szybkiego auta bez aspiaracji sportowych np: passat

> co do spalania to tez jakas masakra jest 15,5 litra moje po programie pali mniej niz przed a ma

> wiecej mocy

moj byly passat VR6 12V w automacie w miescie palil 16.5L/100km LPG a na trasie 13L/100km LPG

Napisano
  • Autor

Pytam o taki silniczek bo jego odgłos po odpowiedniej modyfikacji wydechu jest tym w czym się zakochałem dawno. Na spalanie nie będę patrzeć bo w miesiącu jak zrobię nim 600km to będzie święto. Co do mocy to te silniczki mają spory zapas wg mnie. Z filmików na necie widać że jedzie to bardzo przyjemnie do tego 4x4 przyda się u mnie w zimie. Ten 2,8 to chyba też ma turbinę bo nie raz w opisach pisze Seat Leon 2,8T

Napisano

2.8 nie ma turbiny, ma 208km z 2.8 litra pojemnosci i jest to silnik N/A. W leonie wystepowal yylko z napedem 4x4 haldex czyli tyl nie smiga caly czas tylko wtedy gdy jest takowa potrzeba.

ogololnie to to samo co golf IV 4motion

polecam leonclub.pl - kilka osob smiga czyms takim, jeden ma nawet dolozony kompresor grinser006.gif

Napisano

> 2.8 nie ma turbiny, ma 208km z 2.8 litra pojemnosci i jest to silnik N/A. W leonie wystepowal yylko

> z napedem 4x4 haldex czyli tyl nie smiga caly czas tylko wtedy gdy jest takowa potrzeba.

> ogololnie to to samo co golf IV 4motion

> polecam leonclub.pl - kilka osob smiga czyms takim, jeden ma nawet dolozony kompresor

były fabryczne wersje na szwajcarie z kompresoerem "...In Switzerland, there was another official version tuned by Abt Sportsline of the León called "SEAT León Cupra 4 Kompressor". This version had the same 4WD and 2.8 litre VR6 but with 206 kilowatts (280 PS; 276 bhp) and 323 newton metres (238 ft·lbf) of torque.

http://www.seatcupra.de/seat-leon-cupra-4-kompressor.htm

Napisano

ty mi nie musisz mowic stary co to vr6 smile.gif powiem ci tylk oz paru wzgledow czemu ni ma to sĘsu zeby.GIF

po primo pojemnosc jak dzwon a tylko 204 konie momentu malo.... mowisz ze vr6 ma super dzwiek.. racja ale ja nie kupuje auta tylko dla dzwieku i to np by mnie nie przekonalo do zakupu tego auta smile.gif do tego ubezpieczenie drogie

durga rzecz haldex czyli udawane 4x4 jakby byl torsen to inna gadka...

trzecia rzecz moje 1.8 t z podpisu lata takie prawie 3 litrowe vr6 takze gdzie tu sens... lepiej kupic 1.8 t w seri 180 koni program zrobic i masz wiertarke jak nic smile.gif a jak ci brakuje wydechu do jechac do mg i za 2 tysie ci zrobia wydech jaki zapragniesz zeby.GIF

p.s Ty mi tu mowisz czy ja wiem co to vr6 a ty taka historyja na gazie pomykales facepalm.gif tosz takich aut sie nie gazuju zeby.GIF albo sie chce szmoc albo oszczednosc wink.gif

Napisano

a niby czemu sie nie gazuje??

taki silnik n/a jest duuuuzo lepszy do gazy niz turbo.

ponadto w turbo jest wiecej gratow do zepsucia, a to turbine trzeba chlodzi, to na temp. oleju uwazac itp...

Charakterystyka silnika vr6 jest zupelnie inna niz 1.8t i nie kazdemu moze odpowiadac ...

...ale ja sie nie znam bo mam TDI rotfl.gif

Napisano

> ty mi nie musisz mowic stary co to vr6 powiem ci tylk oz paru wzgledow czemu ni ma to sĘsu

> po primo pojemnosc jak dzwon a tylko 204 konie momentu malo.... mowisz ze vr6 ma super dzwiek..

> racja ale ja nie kupuje auta tylko dla dzwieku i to np by mnie nie przekonalo do zakupu tego

> auta do tego ubezpieczenie drogie

> durga rzecz haldex czyli udawane 4x4 jakby byl torsen to inna gadka...

> trzecia rzecz moje 1.8 t z podpisu lata takie prawie 3 litrowe vr6 takze gdzie tu sens... lepiej

> kupic 1.8 t w seri 180 koni program zrobic i masz wiertarke jak nic a jak ci brakuje wydechu

> do jechac do mg i za 2 tysie ci zrobia wydech jaki zapragniesz

czy ja gdzies napisalem ze VR6 jest mocniejsze/szybsze od 1.8T ???

jedyne co zaznaczylem to "...plynnoscia rowijania mocy, kultura pracy i drzwiekim bije kazde turbodoladowane silniczki R4

..."

nie kazdy onani...je sie moca na hamoni, czy czasami odczytywanymi z g-tech. w pewnym wieku dorasta sie do faktu ze np: nie tylko moc na jej plynnosc rowijania jest wazna

> p.s Ty mi tu mowisz czy ja wiem co to vr6 a ty taka historyja na gazie pomykales tosz takich aut

> sie nie gazuju albo sie chce szmoc albo oszczednosc

??? "...a kto bogatemu zabrania oszczedzac..."

Napisano

> bo to auto to raczej jakis niewypal moim zdaniem zbyt duza pojemnosc co do mocy

poczytaj jak pięknie i w miarę łatwo uturbia się te silniki 893goodvibes.gif

imho świetna konstrukcja.

Napisano

> poczytaj jak pięknie i w miarę łatwo uturbia się te silniki

> imho świetna konstrukcja.

wiem o tym tylko ile osob sie na to decyduje smile.gif

Napisano

dzitecha nie uzywam ani wynikami z hamowni sie nie onani.... zeby.GIF

dla mnie vr6 jest jaknajbardziej ok ale jakbym chcial auta ktore dobrze zapier... to nie vr6 duza poj. za mala moc ... a kupowac dla dzwieku niewiem.gif wolalbym zrobic w jakiejs profi firmie wydech i tez bylbym zadowolony zeby.GIF

takie moje zdanie poprostu w tym temacie zeby.GIF

Napisano

Tak jak koledzy piszą licz się z tym ,że pomimo pojemności to autko nie będzie mistrzem na "ćwiartkę" ale za to możesz być spokojny ,że dostęp do tej mocy będziesz miał praktycznie w każdym zakresie obrotów i to jest miłe w aucie z duuuużym silnikiem ok.gif więc jeśli chcesz się rajdować do raczej nie ten silnik jak chcesz mieć samochód szybszy niż przecietny kowalski w dodatku mieć dostęp do mocy przy każdym naciśnięciu gazu, bez czekania aż turbo zacznie dmuchać pilnowania odpowiedniego przedziału obrotów itd to bierz...

Snowlake ja cię prosze 208KM z 2,8l to już dużo... Co powiesz na 220 z 5,2l hehe.gif i mimo ,że na kartce ta moc nie powala to i tak dostępność do tej mocy pozwala się bardzo płynnie poruszać po mieście i przyśpieszać do setki w 9,5 sec (auto z 4 stopniowym automatem i ważące ponad 1,800kg ok.gif)

Napisano

do setki w 9,5 sec (auto z 4 stopniowym automatem i ważące ponad

> 1,800kg )

To tyle samo do 100 co skoda z 1.4 tsi rotfl.gif

Napisano

Homer sa silniki 1.4 ktore maja 160 koni wiec imo 2.8 i tylk odwiescie to malo zeby.GIF mazda ale to inna bajka bo vankel 1.3 i 260 koni zeby.GIF

Napisano

> Homer sa silniki 1.4 ktore maja 160 koni wiec imo 2.8 i tylk odwiescie to malo mazda ale to inna

> bajka bo vankel 1.3 i 260 koni

Aleś trzepnął porównanie. Tylko widzisz silnik o dużej pojemności będzie trwalszy. Nie wiem czy jeździłeś kiedyś takim vr6 ale uwierz że na prawdę jest to bardzo przyjemny silnik.

Silniki 1,4 jak piszesz są. A i owszem. Tylko odpowiedz mi na pytanie czy ten silnik będzie w stanie znieść przebieg chociaż 200kkm??? Jakoś czarno to widzę.

No i mazda. Wiesz jaka jest trwałość wankla??? Bardzo słaba. I daleki byłbym od decyzji zakupu auta na codzień z takim silnikiem. Chociaż kolega zrobił 250kkm. Później zmienił odkurzacz na naowy i jeździł dalej.

Pozdro.

Napisano

a powiem ci ze jezdzilem i powalac to to nie powalalo skromny.gif co do 1.4 tsi to wiesz na Twoich wrozbach i przypuszczeniach bym sie nie opieral zeby.GIF pozyjemy zobaczymy ja jestem za tym ze te 1.4 tsi wytrzymaja sporo juz ty sie nie martw o to wink.gif

wazne zebyscie pojeli w koncu o co mi chodzi... ja nie mowie ze vr6 to konstrukcja bankowa nie nadajaca sie... ja poprostu idac za checia by moje auto zapier.... bralbym mniejsza pojemnosc z wiekszymi mozliwosciami... porownaj samo ubezpieczenie 1.8 a 2.8 kupujesz 1.8 t z taka sama moca jak ten 2.8 tjun takiego 1.8 bedzie napewno tanszy niz takiego vr6 smile.gif owszem brac vr6 ale tylk ozeby zdziobac na jakies 290 koni w sensie kompresor itp ale kto ci to zrobi ? to juz sa duze pieniadze.. a w takim 1.8 t robisz wydech za 1.5 tysia program za 1000 fmic za 1400 i masz duza moc smile.gif

Napisano

> wazne zebyscie pojeli w koncu o co mi chodzi... ja nie mowie ze vr6 to konstrukcja bankowa nie

> nadajaca sie... ja poprostu idac za checia by moje auto zapier.... bralbym mniejsza pojemnosc

> z wiekszymi mozliwosciami...

akurat możliwości vr6, jeśli już piszesz o zapierdalaniu, to są ogromne, o wiele większe niż małych uturbionych silników, nawet świetne 2.0tsi klęka jeśli chodzi o potencjał w porównaniu z vr6T - tu 400-500KM to nie problem.

Napisano

> akurat możliwości vr6, jeśli już piszesz o zapierdalaniu, to są ogromne, o wiele większe niż małych

> uturbionych silników, nawet świetne 2.0tsi klęka jeśli chodzi o potencjał w porównaniu z vr6T

> - tu 400-500KM to nie problem.

panie to ja wiem napisalem przeciez o tym nawet... ale powiedz mi kto to zrobi ? ile osob zdecyduje sie wladowac 20 tysia w taka vr6 ja wiem niewielu smile.gif ze sa mozliwosci to ja wiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To tyle samo do 100 co skoda z 1.4 tsi

a pociągnie ta skoda 3,5 tony na przyczepie?? Lub wyjedzie z głębokiego błota??

Wiem auta stworzone do różnych celów więc nie ma co porównywać , zwłaszcza ,że samą konstrukcją odbiegają od siebie znacznie ok.gif

Z tym ,że moje 5,2 literka ma nalatane 280 000(ile na prawdę nikt tego nie wie) i nie marudzi tylko dalej jeździ jak mu każę ok.gif

Napisano

no bo generalnie taka jest idea montowania duzych silnikow, by duzo jezdzily i nie marudzily waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.