Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemieckie tablice - jaka różnica?

Featured Replies

Napisano

Są z czerwonym paskiem, żółtym i widuję również w Polsce auta na sprzedaż z normalną niemiecką tablicą z niebieskim paskiem. Jaka jest różnica w sprowadzaniu takich aut?

Napisano

> Są z czerwonym paskiem, żółtym i widuję również w Polsce auta na sprzedaż z normalną niemiecką

> tablicą z niebieskim paskiem. Jaka jest różnica w sprowadzaniu takich aut?

Te z tablicami maja TUV. Niemcy nie chca ich oddawac bo u nich sa przypisane raz na zawsze do wlasciciela (nie jak u nas).

Czerwone to sa wywozowe na nich mozna miesiac. Zólte uprawniaja do jazdy tylko po terenie niemiec ale polacy i tak na nich smigaja.

Zarejstrowac mozna na kazdych tablicach (nawet bez) wystrczy miec Ubmeldung (czy jak to sie pisze).

Napisano
  • Autor

> Te z tablicami maja TUV. Niemcy nie chca ich oddawac bo u nich sa przypisane raz na zawsze do

> wlasciciela (nie jak u nas).

czyli jeśli auto jest na tych tablicach istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie było bite przed sprowadzeniem hmm.gif

> Czerwone to sa wywozowe na nich mozna miesiac. Zólte uprawniaja do jazdy tylko po terenie niemiec

> ale polacy i tak na nich smigaja.

> Zarejstrowac mozna na kazdych tablicach (nawet bez) wystrczy miec Ubmeldung (czy jak to sie pisze).

ok.gif

Napisano

> Są z czerwonym paskiem, żółtym i widuję również w Polsce auta na sprzedaż z normalną niemiecką

Niebieskie - Niemiec na wycieczce w Polsce własnym autem

Czerwone - Polak wywiózł na kołach auto kupione od Niemca

Żółte - Polak przywiózł na lawecie auto kupione od Niemca i nie jeździ nim po drogach w Polsce.

Oczywiście piszę jak powinno być, bo to co widać na drogach to wolna amerykanka.

Napisano

> czyli jeśli auto jest na tych tablicach istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie było bite przed

> sprowadzeniem

Myślę że nie ma to żadnego znaczenia.

darrkus

Napisano
  • Autor

> Niebieskie - Niemiec na wycieczce w Polsce własnym autem

Codziennie mijam w drodze do pracy takie auta na sprzedaż - gość sprowadza, stawia przed domem i wywiesza na szybie kartkę. Auta są na normalnych niemieckich blachach.

Napisano

> Codziennie mijam w drodze do pracy takie auta na sprzedaż - gość sprowadza, stawia przed domem i

> wywiesza na szybie kartkę. Auta są na normalnych niemieckich blachach.

Zawsze można założyć takie tablice ( można kupić nawet na allegro ) i jechać bez dokumentów - taka opcja też istnieje ale to ryzyko. Być może ma jakiegoś znajomego w komisie w D który mu tak auta przekazuje zlosnik.gif

Napisano

> Zawsze można założyć takie tablice ( można kupić nawet na allegro ) i jechać bez dokumentów - taka

> opcja też istnieje ale to ryzyko.

Az nie wierzylem i sprawdzilem. Rzeczywiscie mozna kupic na allegro. . Tylko ze za takie cos to kryminał.

A wracajac do tematu niektorzy niemcy oddadza Ci swoje tablice. osobiscie kiedys kupilem auto z tablicami bezposrednio od niemca.

Napisano

> Az nie wierzylem i sprawdzilem. Rzeczywiscie mozna kupic na allegro. . Tylko ze za takie cos to

> kryminał.

A widzisz ok.gif To to jest w ogóle ściema , mówie o orginalnych ze znaczkami, też da się kupić tongue.gifzlosnik.gif

> A wracajac do tematu niektorzy niemcy oddadza Ci swoje tablice. osobiscie kiedys kupilem auto z

> tablicami bezposrednio od niemca.

Ano . Jak się trafi to tak, ale raczej niechętnie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czerwone - Polak wywiózł na kołach auto kupione od Niemca

> Żółte - Polak przywiózł na lawecie auto kupione od Niemca i nie jeździ nim po drogach w Polsce.

a ja myslalem, ze zolte i czerwone roznia sie tylko okresem waznosci.

Ja kupilem zolte i normalnie przyjechalem na takich tablicach do kraju. Nie na lawecie.

Napisano

> a ja myslalem, ze zolte i czerwone roznia sie tylko okresem waznosci.

> Ja kupilem zolte i normalnie przyjechalem na takich tablicach do kraju. Nie na lawecie.

A ubezpieczenie skąd miałeś? cfaniaczek.gif

Napisano

> A ubezpieczenie skąd miałeś?

Z tego co ja wiem(a mogę się mylić) to jest tak, że niemieckie żółte tablice rejestracyjne są traktowane podobnie jak nasze pozwolenie czasowe(świstek, którego używa się czekając na twardy DR) czy nasz tablice próbne tzn. na naszym pozwoleniu czasowym/tablicach próbnych możesz jeździć po całej UE na naszym OC. Podobnie jest z żółtymi tablicami niemieckimi, mają one jakieś niemieckie OC, które pozwala poruszać się po całej UE.

Żółte tablice służą do dostarczenia samochodu bez TUV do mechanika a ponieważ nie można ograniczać wyboru mechanika do konkretnego kraju w UE to można na nich spokojnie pojechać do dowolnego kraju UE.

Wynika to ze swobody świadczenia usług.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zawsze można założyć takie tablice ( można kupić nawet na allegro ) i jechać bez dokumentów - taka

> opcja też istnieje ale to ryzyko.

Faktycznie, to jakaś ściema jest. Dziś przyjrzałem się dokładnie, te auta na sprzedaż mają z przodu inne i z tyłu inne blachy zlosnik.gifno.gif

Ale przyznam, że ten zabieg sprawia, że przynajmniej u mnie auto budzi większe zaufanie zlosnik.gif

Napisano

> A ubezpieczenie skąd miałeś?

z Niemiec

kupione w tym samym miejscu co i tablice

Napisano

> a ja myslalem, ze zolte i czerwone roznia sie tylko okresem waznosci.

> Ja kupilem zolte i normalnie przyjechalem na takich tablicach do kraju. Nie na lawecie.

Może coś się zmieniło w przepisach. Pamiętam czasy jak ludzie sprowadzali auta na żółtych tablicach nocą bo jak policja złapie to będzie ciepło. I faktycznie jeździli o 3 w nocy z Niemiec do Polski na tych żółtych.

Napisano

niebieskie są "aktualnie zarejestrowane" w D - OC na właściciela w D - teoretycznie dla wyrejestrowania takiego auta w D trzeba by odesłac tablice do D lub własciciel powinien je "wyrejestrowac" w D

czerwone - czasowe "eksportowe" - takie powinny być przy wyjeździe auta z D - OC ważne wszędzie wraz z terminem tablicy

zółte - czasowe (5 dni) wewnętrzne w D (ale malo który polak zwraca na to uwagę - praktycznie OC nawet na waznych tablicach w PL nie obowiązuje)

Napisano

> z Niemiec

> kupione w tym samym miejscu co i tablice

ale obowiązywało tylko w D waytogo.gif

Napisano

> zółte - czasowe (5 dni) wewnętrzne w D (ale malo który polak zwraca na to uwagę - praktycznie OC

> nawet na waznych tablicach w PL nie obowiązuje)

Nie WPROWADZAJCIE W BŁĄD - UE jest jednym rynkiem i jednym organizmem, więc te tablice są ważne na terenie całej UE.

Potwierdza to opinia policji oparta na przepisach prawa UE - w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej Nr C 68 z dnia 24 marca 2007 r. opublikowany został Komunikat Interpretacyjny Komisji w sprawie procedur rejestracji pojazdów silnikowych pochodzących z innego państwa członkowskiego, z którego wynika, że należy uznawać tymczasowe świadectwa rejestracji wydane przez inne państwa członkowskie.

link do komunikatu

Napisano

> z Niemiec

> kupione w tym samym miejscu co i tablice

I sądzisz, że obowiązywało poza terenem Niemiec? cfaniaczek.gif

Napisano

> Te z tablicami maja TUV. Niemcy nie chca ich oddawac bo u nich sa przypisane raz na zawsze do

> Czerwone to sa wywozowe na nich mozna miesiac. Zólte uprawniaja do jazdy tylko po terenie niemiec

hehe.gif nie opowiadaj głupott

> Zarejstrowac mozna na kazdych tablicach (nawet bez) wystrczy miec Ubmeldung (czy jak to sie pisze).

Napisano

> I sądzisz, że obowiązywało poza terenem Niemiec?

oczywiście że tak skromny.gif

Napisano

> nie opowiadaj głupott

> > Zarejstrowac mozna na kazdych tablicach (nawet bez) wystrczy miec Ubmeldung (czy jak to sie

> pisze).

To mi wytłumacz czemu nie wpuszczano auto do Polski na zółtych tablicach? I co lepszy cwaniaczek przemalowywal markerem zeby zaoszczedzic iles tam Euro?

Napisano

> To mi wytłumacz czemu nie wpuszczano auto do Polski na zółtych tablicach? I co lepszy cwaniaczek

> przemalowywal markerem zeby zaoszczedzic iles tam Euro?

pare lat temu tak bylo

Napisano

> pare lat temu tak bylo

Ale co cos sie zmienilo?? Moze jestem nie na czasie.

Napisano

> oczywiście że tak

A Ty skąd wiesz jakie OC wykupił The_Komandos? cfaniaczek.gif Bo pytanie nie było skierowane do Ciebie...

Chyba jest jakiś powód, że OC na żółte tablice jest wielokrotnie tańsze niż na czerwone.

Napisano

> A Ty skąd wiesz jakie OC wykupił The_Komandos?

nie mam jak teraz sprawdzic, bo ubezpieczenie mam w Polsce, ale wydaje mi sie, ze wazne bylo w calej Europie

to wygladalo podobnie do zeilonej karty, byly chyba wymienione kraje, w ktorych jest wazne to ubezpieczenie

> Chyba jest jakiś powód, że OC na żółte tablice jest wielokrotnie tańsze niż na czerwone.

moze tez dlatego, ze zolte tablice wazne sa przez 5 dni, a nie przez 14.

Napisano

ja tez tak zrobilem i w papierach bylo, ze jest zielona karta m.in. do Polski ok.gif

Napisano

> Chyba jest jakiś powód, że OC na żółte tablice jest wielokrotnie tańsze niż na czerwone.

Może taki, że czerwone mają dłuższy okres ważności niż żółte ?

Nie ma w UE możliwości wykupienia "krajowego" OC. Przepisy unijne zabraniają kontroli dokumentów potwierdzających OC w innym kraju - dowodem ubezpieczenia są tablice.

link do informacji

Napisano

> Ale co cos sie zmienilo?? Moze jestem nie na czasie.

Tak wstąpiliśmy do UE.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Może taki, że czerwone mają dłuższy okres ważności niż żółte ?

> Nie ma w UE możliwości wykupienia "krajowego" OC. Przepisy unijne zabraniają kontroli dokumentów

> potwierdzających OC w innym kraju - dowodem ubezpieczenia są tablice.

> link do informacji

Miałem żółte ważne miesiąc bo takie było ubezpieczenie wykupione wcześniej w Polsce. Miałem kontrolę policji i sam policjant się dopytywał ile dałem za takie tablice ze tyle ważne. Nie chciałem go wkurzać ,że tylko 6,50 eu. i koszt polskiego ubezpieczenia biglaugh.gif

Napisano

> Nie WPROWADZAJCIE W BŁĄD - UE jest jednym rynkiem i jednym organizmem, więc te tablice są ważne na

> terenie całej UE.

> Potwierdza to opinia policji oparta na przepisach prawa UE - w Dzienniku Urzędowym Unii

> Europejskiej Nr C 68 z dnia 24 marca 2007 r. opublikowany został Komunikat Interpretacyjny

> Komisji w sprawie procedur rejestracji pojazdów silnikowych pochodzących z innego państwa

> członkowskiego, z którego wynika, że należy uznawać tymczasowe świadectwa rejestracji wydane

> przez inne państwa członkowskie.

> link do komunikatu

ale ja nie twierdze ze tablice sa niewazne tylko ze OC obowiazuje tylko w D biglaugh.gif

Napisano

> A Ty skąd wiesz jakie OC wykupił The_Komandos? Bo pytanie nie było skierowane do Ciebie...

wiem stąd że jakby nie wykupił ubezpieczenia to by nie dostał tablic smirk.gif

Napisano

> To mi wytłumacz czemu nie wpuszczano auto do Polski na zółtych tablicach? I co lepszy cwaniaczek

> przemalowywal markerem zeby zaoszczedzic iles tam Euro?

dlatego że Polska nie była w UE smirk.gif a w.w żółte tablice były na dojazd do warsztatu w celu wykonania napraw pozwalających na przejście badania technicznego ... i rejestracji już nie czasowej

Napisano

> Miałem żółte ważne miesiąc bo takie było ubezpieczenie wykupione wcześniej w Polsce. Miałem

> kontrolę policji i sam policjant się dopytywał ile dałem za takie tablice ze tyle ważne. Nie

> chciałem go wkurzać ,że tylko 6,50 eu. i koszt polskiego ubezpieczenia

na podstawie Polskiego ubezpieczenia wydali Ci żółte niemieckie tablice ? icon_eek.gif

Napisano

> A Ty skąd wiesz jakie OC wykupił The_Komandos? Bo pytanie nie było skierowane do Ciebie...

m.in. taki że żółte tablice są ważne nieco krócej

rotfl.gif

Napisano

> na podstawie Polskiego ubezpieczenia wydali Ci żółte niemieckie tablice ?

Nie mi, ale handlarzowi co sprzedał mi auto. Miałem tablice ważne miesiąc, tak samo jak te czerwone i ubezpieczenie z polskiej firmy.

Jak bardzo chcesz to mogę odszukać z jakiej, bo sprawa jest świeża.

Na wszystko miałem kwity i tablice na aucie..

Napisano

> Nie mi, ale handlarzowi co sprzedał mi auto. Miałem tablice ważne miesiąc, tak samo jak te czerwone

> i ubezpieczenie z polskiej firmy.

> Jak bardzo chcesz to mogę odszukać z jakiej, bo sprawa jest świeża.

> Na wszystko miałem kwity i tablice na aucie..

ciekaw jestem jak to zrobił ...

i czy nie było to tzw, " home made " ...

to że miałeś ubezpieczenie Polskie na miesiac to normalne ... te tablice mnie zastanawiają ...

Napisano

> ciekaw jestem jak to zrobił ...

> i czy nie było to tzw, " home made " ...

> to że miałeś ubezpieczenie Polskie na miesiac to normalne ... te tablice mnie zastanawiają ...

Niestety tablice wyglądają na oryginał mają nawet nalepki legalizacyjne Landkreis Havelland i wszystkie stemple typu DIN na folii i na odwrocie.

Może mają swojego człowieka w Autoschilde. hmm.gif

Napisano

> Może mają swojego człowieka w Autoschilde.

to raczej mało realne ... byle kontrola na terenie DE i zonk

bardziej prawdopodobna jakaś luka w procedurach Niemieckich ew. w.w " home - made "

Napisano

> to raczej mało realne ... byle kontrola na terenie DE i zonk

> bardziej prawdopodobna jakaś luka w procedurach Niemieckich ew. w.w " home - made "

" home - made " raczej wykluczam . Aż polazłem do garażu i wyciągnąłem te tablice wyglądają 100% oryginal.

Napisano

> tylko ze OC obowiazuje tylko w D

A ja Ci chcę powiedzieć, że jesteśmy w UE i NIE ISTNIEJE możliwość kupienia samochodowego OC obejmującego 1 kraj UE.

To tak jakbyś twierdził, że OC wykupione w Krakowie obowiązuje wyłącznie w woj. małopolskim.

Innymi słowy - każde OC samochodowe wykupione w dowolnym kraju UE obowiązuje na terenie całej UE.

Napisano

> A ja Ci chcę powiedzieć, że jesteśmy w UE i NIE ISTNIEJE możliwość kupienia samochodowego OC

> obejmującego 1 kraj UE.

> To tak jakbyś twierdził, że OC wykupione w Krakowie obowiązuje wyłącznie w woj. małopolskim.

> Innymi słowy - każde OC samochodowe wykupione w dowolnym kraju UE obowiązuje na terenie całej UE.

generalnie próba przebicia głową betonu chyba była by ... z większą szansą powodzenia

Napisano

Niemcy to nie United Kingdom, zadne tablice nie sa przypisane do kogokolwiek i czegokolwiek, a wiekszych btzdur jakie tu napisales, to zadko zdaza mi sie czytac. Od keidy to pojazd na zoltych tablicach ma Hauptuntersuchung ( TÜV ) ? Moze miec, ale nie musi !

wink.gif

Napisano

> A ja Ci chcę powiedzieć, że jesteśmy w UE i NIE ISTNIEJE możliwość kupienia samochodowego OC

Tego negowal nie bede, nie radze Ci jednak aby holendrzy zlapali Cie w Holandi pojazdem do ktorego przymocowane sa numery z zoltym paskiem, moez byc bardzo nieciekawie. To, ze Niemcy maja takie czy inne podejscie, to, ze POlacy zezwalaja na to i owo ( bo nieznaja praw obowiazujacych w Niemczech. Kazdy kraj EU moze miec wlasne nacjonalne prawa i nie musi uznawac, badz uznaje tych zoltych paskow. Do innych nie moga sie bowiem przyczepic.

wink.gif

Napisano

> Tego negowal nie bede, nie radze Ci jednak aby holendrzy zlapali Cie w Holandi pojazdem do ktorego

> przymocowane sa numery z zoltym paskiem, moez byc bardzo nieciekawie. To, ze Niemcy maja takie

> czy inne podejscie, to, ze POlacy zezwalaja na to i owo ( bo nieznaja praw obowiazujacych w

> Niemczech. Kazdy kraj EU moze miec wlasne nacjonalne prawa i nie musi uznawac, badz uznaje

> tych zoltych paskow. Do innych nie moga sie bowiem przyczepic.

przeleciałem całe Niemcy Holandię Belgię i nawet kawałek Francji ... hmmm ... plus odprawa na wyspy = GB na żółtych blaszkach ...

hmmm nawet na nich wróciłem tą samą trasą do Polski

wielokrotnie wyprzedzając oraz mijając patrole miejscowych strażników porządku

zero kontroli z w.w. powodu

Napisano

> przeleciałem całe Niemcy Holandię Belgię i nawet kawałek Francji ... hmmm ... plus odprawa na

> wyspy = GB na żółtych blaszkach ...

> hmmm nawet na nich wróciłem tą samą trasą do Polski

> wielokrotnie wyprzedzając oraz mijając patrole miejscowych strażników porządku

> zero kontroli z w.w. powodu

I w tym caly pic, ze nie bylo kontroli grinser006.gif byla by, lezal bys i kwiczal grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> Może taki, że czerwone mają dłuższy okres ważności niż żółte ?

> Nie ma w UE możliwości wykupienia "krajowego" OC. Przepisy unijne zabraniają kontroli dokumentów

> potwierdzających OC w innym kraju - dowodem ubezpieczenia są tablice.

> link do informacji

Niestety ale masz chyba nieaktualne informacje.

Pamietam ze tez kiedys czytalem na ten temat na stronie Unii (europa.eu) i bylem zdziwiony ze tak jest.

Teraz jednak ta informacja zniknela.

Pogrzebalem zato troche w najnowszej dyrektywie eu dotyczacej ubezpieczen komunikacyjnych ( tutaj i mamy tam cos takiego:

Quote:

Article 4

Checks on insurance

Member States shall refrain from making checks on insurance

against civil liability in respect of vehicles normally based in the

territory of another Member State and in respect of vehicles

normally based in the territory of a third country entering

their territory from the territory of another Member State.

However, they may carry out non-systematic checks on

insurance provided that those checks are not discriminatory

and are carried out as part of a control which is not aimed

exclusively at insurance verification.

A wynika z tego nic innego, jak to ze w kazdym kraju EU mozemy zostac zapytani o swistek potwierdzajacy ubezpieczenie.

Jedyne co - to nie wolno im np stac przy granicy i sprawdzac wszystkim ubezpieczenie. Ale podczas zwyklej rutynowej kontroli, kazdemu policjantowi w UE wolno spytac o twoja polise i bedziesz musial jak pokazac.

Napisano

> To tak jakbyś twierdził, że OC wykupione w Krakowie obowiązuje wyłącznie w woj. małopolskim.

> Innymi słowy - każde OC samochodowe wykupione w dowolnym kraju UE obowiązuje na terenie całej UE.

To sie zgadza.

I ta dyrektywa z mojego poprzedniego posta jeszcze bardziej to potwiedza.

Bo jak dotad niektore kraje stosowaly trick, ze gdy ktos sie wyprowadzil z danego kraju i zdobyl status rezydenta gdzieindziej, to jego polisa z poprzedniego kraju poprostu tracila waznosc (mimo ze oczywiscie obejmowala szkody na terenie calej EU). Ta dyrektywa (2009/103/EC) tego wyraznie zabrania.

Quote:

(24)

All compulsory motor insurance policies should cover

the entire territory of the Community.

(25)

Some insurance undertakings insert into insurance

policies clauses to the effect that the contract will be

cancelled if the vehicle remains outside the Member

State of registration for longer than a specified period.

This practice is in conflict with the principle set out in

this Directive, according to which compulsory motor

insurance should cover, on the basis of a single

premium, the entire territory of the Community. It

should therefore be specified that the insurance cover is

to remain valid during the whole term of the contract,

irrespective of whether the vehicle remains in another

Member State for a particular period, without prejudice

to the obligations under Member States' national legis­

lation with respect to the registration of vehicles.

Napisano

> I w tym caly pic, ze nie bylo kontroli byla by, lezal bys i kwiczal

jeżeli trzepanie całego auta przy wjeździe do GB nazywasz brakiem kontroli to ok smirk.gif wiesz lepiej smirk.giffacepalm.gif

Napisano

> generalnie próba przebicia głową betonu chyba była by ... z większą szansą powodzenia

bij sobie w głowę betonem albo odwrotnie - twój ból twoje szczęście..

nie dalej jak miesiąc temu NIEMIEC sprawdzał temat w swoim urzędzie komunikacji i został tam poinformowany że jeśli kupujący od niego samochód chce jechać do PL MUSI wykupić czerwone tablice bo ubezpieczenie z żółtych nie obejmuje innych krajów poza D...

Życze przyjemności sciana.gifpub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.