Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

yariska 1999 rok

Featured Replies

Napisano

Witam,

Moja ślubna od kilku lat jeździ yariską jedną z pierwszych (japońską).

Przez ponad 3 lata auto sprawowało się bezawaryjnie.

Kilkanście tygodni temu zapaliła się jej kontrolka check engine, więc pojechalismy do najblizszego warsztatu,zeby sprawdzic co jest grane, silnik pracował bez zarzutu. Po diagnozie okazało sie ze jest zbyt bogata mieszanka, gość skasował alarm i po kilku dniach znów ta kontrolka sie zaświeciła, miały miejsce kilkakrotne kolejne kasowania alarmu aż w koncu pojechałem do serwisu toyoty, wybuliłem 230pln i okazało sie że jest padnięta sonda lambda nr 1 czyli ta przed katalizatorem. Po usłyszeniu ceny w serwisie ok. 1000pln, pojechałem do tegoż samego goscia co kasował alarmy z ww diagnozą. Gość wymienił sonde ale po 2 dniach kontrolka znowu dała znac o sobie. W ramach reklamacji wymienił kolejna sonde i jak pewnie Wam wiadomo kontrolce to nie wystarczyło i znowu sie zaświeciła. Nie wiem co robić - objawy auto tak jakby dławiło się na zimnym silniku a jak silnik jest ciepły to z kolei obroty spadają do 700 na min i całym autem telepie. Co może byc przyczyną, nie zamierzam jechac do serwisu i wydac 1000pln (jako bezrobotny niestety) bo nie wiem czy to cos pomoże, pewnie zostaje mi szarpac sie z nimi i reklamowac ale może jest jakaś drobna sprawa która prosto jest usunąć. Z góry dzieki za poradę. Auto ma przejechane 70kkm a sonda była zmieniona fachowo tzn odp połączenia i czterokablowa 'polutowana' odpowiednio mimo ze od innego auta ale sondy z tego co sie dowiedziałem działaja tak samo.

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

U mnie pomogło czyszczenie przepływomierza... co nie oznacza że sonda lambda nie jest uszkodzona.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> U mnie pomogło czyszczenie przepływomierza... co nie oznacza że sonda lambda nie jest uszkodzona.

No ale dwie sondy pod rząd byłyby uszkodzone - nówki? yikes.gif

Napisano

Sondy z innego auta działają niby tak samo......,ale nie zawsze.

Wieki temu w Nissanie jak padła mi lambda,kupiłem nową Bosch-a i auto nadal kulało.Kolejny nowy zamiennik i znowu ten sam problem.

Dolegliwości w cudowny sposób wyleczyła dopiero oryginalna uzywka zakupiona na szrocie zlosnik.gif

Napisano

Obstawiam że w tym aucie źródłem problemu jest brudna przepustnica, nie sonda lambda.

Napisano

> Obstawiam że w tym aucie źródłem problemu jest brudna przepustnica, nie sonda lambda.

Też na to bym stawiał, bo u szwagra pojawiał się check mniej więcej co tydzień i po przeczyszczeniu przepustnicy wróciło wszystko do normy. Żwawiej rusza, nie szarpie silnikiem i nie zapala checka.

EDIT: Jeszcze jedno. Jak szwagier tankowal na taniej malej stacyjce to się błąd pojawiał nawet codziennie, a jak zalał na duże j markowej stacji to się uspokoiło nawet do 2 tygodni. Ale na 100% pomogło dopiero czyszczenie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi.

Czyżby serwis autoryzowany sie mylił, czy może chcieli mnie naciagnąć na wydatek rzędu 1000pln, bo czyszczenie przepustnicy pewnie jest tańsze confused.gif

Co do stacji to w okolicy nie mamy tzw stacji podejrzanych a z tego co wiem żona zawsze tankuje na BP.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Moja ślubna od kilku lat jeździ yariską jedną z pierwszych (japońską).

> Przez ponad 3 lata auto sprawowało się bezawaryjnie.

> Kilkanście tygodni temu zapaliła się jej kontrolka check engine, więc pojechalismy do najblizszego

> warsztatu,zeby sprawdzic co jest grane, silnik pracował bez zarzutu. Po diagnozie okazało sie

> ze jest zbyt bogata mieszanka, gość skasował alarm i po kilku dniach znów ta kontrolka sie

> zaświeciła, miały miejsce kilkakrotne kolejne kasowania alarmu aż w koncu pojechałem do

> serwisu toyoty, wybuliłem 230pln i okazało sie że jest padnięta sonda lambda nr 1 czyli ta

> przed katalizatorem. Po usłyszeniu ceny w serwisie ok. 1000pln, pojechałem do tegoż samego

> goscia co kasował alarmy z ww diagnozą. Gość wymienił sonde ale po 2 dniach kontrolka znowu

> dała znac o sobie. W ramach reklamacji wymienił kolejna sonde i jak pewnie Wam wiadomo

> kontrolce to nie wystarczyło i znowu sie zaświeciła. Nie wiem co robić - objawy auto tak jakby

> dławiło się na zimnym silniku a jak silnik jest ciepły to z kolei obroty spadają do 700 na min

> i całym autem telepie. Co może byc przyczyną, nie zamierzam jechac do serwisu i wydac 1000pln

> (jako bezrobotny niestety) bo nie wiem czy to cos pomoże, pewnie zostaje mi szarpac sie z nimi

> i reklamowac ale może jest jakaś drobna sprawa która prosto jest usunąć. Z góry dzieki za

> poradę. Auto ma przejechane 70kkm a sonda była zmieniona fachowo tzn odp połączenia i

> czterokablowa 'polutowana' odpowiednio mimo ze od innego auta ale sondy z tego co sie

> dowiedziałem działaja tak samo.

> Pozdrawiam

Witam,

Miałem to samo i jak mi mechanik powiedział musi być orginal sondy bo na zamiennikach nie dziala. Orginalną sondę można kupić nie koniecznie w ASO

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.