Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpie silnikiem...

Featured Replies

Napisano

witam!

otóz od dłuższego czasu mam problem. szarpie silnikiem na wolnych obrotach- tak jakby gubił zapłon, czy jak by to powiedzieć :wypadały zapłony. poprawa następuje po wymianie świec ale po 1000-2000 km problem powraca i narasta. przewody WN są oki. jest to irytujące bo słąbo z dołu zbiera się na benie i na lpg. ponadto trzeba delikatnie obchodzić się z pedałem gazu bo strzeli.

proszę o pomoc- ma ktoś jakieś pomysły / wiedzę? czy to może być walnięta cewka zapłonowa? czujnik położenia wału? niewyregulowane zawory?

pozdrawiam i zapraszam do konstruktywnej dyskusji.

Napisano

zaczął bym właśnie od cewek

Napisano
  • Autor

> zaczął bym właśnie od cewek

ale tu mam pytanie: to co przy niższych obrotach cewki nawalają

, a powyżej 3,5 tyś jest oki? czy też nawalają ale prędkość obrotowa i moc niweluje ten problem?

pozdrawiam

Napisano

> ale tu mam pytanie: to co przy niższych obrotach cewki nawalają a powyżej 3,5 tyś jest oki? czy też nawalają ale prędkość obrotowa i moc niweluje ten problem? pozdrawiam

może ktoś mądrzejszy się wypowie 20.GIF

Napisano

> witam!

. jest to irytujące bo słąbo z dołu

> zbiera się na benie i........

Wiesz co , być może nie na temat.

Ostatnio u siebie odkręciłem i wymyłem silniczek krokowy.Kurna ile tam syfu było.U mnie było tak ,że na zimnym podczas powolnego toczenia np przejazd przez garb i dodaniu gazu efekt był taki ,że czasem szarpnął.Ponadto zauważyłem że podczas przyśpieszania silnik ciągnął ( dało się odczuć ) tak od ok 2200 obr.Po wyczyszczeniu silniczka krokowego objawy ustąpiły.Szarpnięcia zanikły całkowicie a przyśpieszenie nie jest już takie od 2200 obr tylko wcześniej i bez tego kopa.Jak podczas turbo dziury w dieslu.

Może tędy droga.

Niech się inni wypowiedzą.

Napisano
  • Autor

> . jest to irytujące bo słąbo z dołu

> Wiesz co , być może nie na temat.

> Ostatnio u siebie odkręciłem i wymyłem silniczek krokowy.Kurna ile tam syfu było.U mnie było tak

> ,że na zimnym podczas powolnego toczenia np przejazd przez garb i dodaniu gazu efekt był taki

> ,że czasem szarpnął.Ponadto zauważyłem że podczas przyśpieszania silnik ciągnął ( dało się

> odczuć ) tak od ok 2200 obr.Po wyczyszczeniu silniczka krokowego objawy ustąpiły.Szarpnięcia

> zanikły całkowicie a przyśpieszenie nie jest już takie od 2200 obr tylko wcześniej i bez tego

> kopa.Jak podczas turbo dziury w dieslu.

> Może tędy droga.

> Niech się inni wypowiedzą.

może to jest trop... w sumie niby co ma piernik...jednak nigdy nie czyściłem krokowca, bo obroty mi nie falują wolne tylko tak jakby szarpie motorem

dzięki i pozdrawiam

no co nikt się więcej nie wypowie?

Napisano

Witam Panowie

Ja z Centomanii

Mam podobny problem w swoim seju ( my to nazywamy "tyrkoleniem" )

Następuje takie szarpanie przy energicznym wciśnięciu gazu.

Najczęsciej dotyczy to silników 1.2 16V z PI które mamy w sejach

Macie moze na to jakiś sposób ??

Wiecej info opisane jest tutaj :

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284234589&page=0&fpart=1&vc=1

Napisano

> Witam Panowie

> Ja z Centomanii

> Mam podobny problem w swoim seju ( my to nazywamy "tyrkoleniem" )

> Następuje takie szarpanie przy energicznym wciśnięciu gazu.

> Macie moze na to jakiś sposób ??

To moze byc objaw zbyt duzych przerw na elektrodach swiec, ale skoro po wymianie swiec powraca, to chyba jednak nie to. Chyba ze swiece sa zle dobrane i odstep po pewnym czasie sie zmienia hmm.gif.

Napisano

U mnie przyczyna było przeskoczenie rozrządu, Sprawdzałem wszystko, świece kable,wtryski,cewki,sady,wtryskiwacze nawet pompę i okazało sie całkiem coś innego - przeskoczył mi rozrząd o trzy ząbki.

Napisano
  • Autor

> To moze byc objaw zbyt duzych przerw na elektrodach swiec, ale skoro po wymianie swiec powraca, to

> chyba jednak nie to. Chyba ze swiece sa zle dobrane i odstep po pewnym czasie sie zmienia .

jeżdżę na świecach denso a obecnie ngk, nie ustawiam przerwy, może spróbuje. jaka powinna być przerwa przy zasilaniu lpg?

pozdro

Napisano

Sprawdziłbym

- ustawienie rozrządu (wiadomo o co chodzi)

- sondę lambda (może ma cały czas za bogato i syfi świece - po wymianie jest trochę ok, a jak znów się zabrudzą to lipa)

Napisano

Miałem podobny problem kilka tygodni temu.

Silnik telepało na wolnych obrotach, problemy z ruszeniem, słabe przyspieszenie.

Pojechałem do mechanika-sprawdził przewody i świece, wyszło że jest ok.

Sprawdziliśmy cewki i okazało się że jedna z cewek padła. Zakupiłem nową cewkę Magneti Marelli za 80zł i od tamtej pory jest dobre.

Liczyłem że zniknie przypadłość mojego Punciaka z którą zmagam się od kilku lat tzn czasami na wolnych obrotach silnika

ma "zadławienie" i wskazówka obrotów opada do 500 i startuje na 1000. Niestety ten denerwujący efekt nie ustąpił.

Oprócz sprawdzenie: przewodów, świec, cewek sprawdził bym sondę lambda oraz silnik krokowy.

Napisano

> Liczyłem że zniknie przypadłość mojego Punciaka z którą zmagam się od kilku lat tzn czasami na

> wolnych obrotach silnika

> ma "zadławienie" i wskazówka obrotów opada do 500 i startuje na 1000. Niestety ten denerwujący

> efekt nie ustąpił.

ja mam podobny efekt "dławienia" dosłownie identyczny i również walcze z tym jednak nie mogę sobie poradzić. Wymieniałem już dwa razy silniczek krokowy i bez skutku. Sprawdź u siebie jak już rozgrzeje ci się silnik i będziesz miał ustabilizowane obroty wolne, odłączyć wtyczkę od silnika krokowego na włączonym silniku. U mnie wtedy obroty już nie spadają do 500. Problem zaczyna się jak już podłączę z powrotem kostkę do silnika krokowego na włączonym silniku albo wyłączonym. Wtedy jest znowu spadanie obrotów przy wysprzęglaniu a czasami lubi nawet zgasnąć. Mecze się z tym również parę lat i dalej nie mogę znaleźć przyczyny.

Acha sprawdź jeszcze szczelność układu dolotowego, tzn zatkaj tą rurę dolotową co jest przy filtrze powietrza ręką i zobacz czy auto ci zgaśnie. Mi nie gaśnie i gdzieś syczy ale na razie nie mogłem zlokalizować gdzie łapie lewe powietrze. Być może to jest przyczyną dławienia się ale pojęcia nie mam.

Napisano

> witam!

> otóz od dłuższego czasu mam problem. szarpie silnikiem na wolnych obrotach- tak jakby gubił zapłon,

> czy jak by to powiedzieć :wypadały zapłony. poprawa następuje po wymianie świec ale po

> 1000-2000 km problem powraca i narasta. przewody WN są oki. jest to irytujące bo słąbo z dołu

> zbiera się na benie i na lpg. ponadto trzeba delikatnie obchodzić się z pedałem gazu bo

> strzeli.

> proszę o pomoc- ma ktoś jakieś pomysły / wiedzę? czy to może być walnięta cewka zapłonowa? czujnik

> położenia wału? niewyregulowane zawory?

> pozdrawiam i zapraszam do konstruktywnej dyskusji.

IMHO to są cewki bo:

1. Wraz z przebiegiem zwiększa się minimalnie odstęp na świecy co powoduje zwiększenie napięcia na cewce.

2. Duże obciążenie silnika (przepustnica mocno otwarta) zwiększa ilość ładunku w cylindrze co obniża opór iskry co powoduje obniżenie napięcie na cewce.

Napisano

> ja mam podobny efekt "dławienia" dosłownie identyczny i >również walcze z tym jednak nie mogę sobie poradzić. >Wymieniałem już dwa razy silniczek krokowy i bez skutku. >Sprawdź u siebie jak już rozgrzeje ci się silnik i będziesz miał >ustabilizowane obroty wolne, odłączyć wtyczkę od

> silnika krokowego na włączonym silniku. U mnie wtedy obroty >już nie spadają do 500. Problem zaczyna się jak już podłączę z >powrotem kostkę do silnika krokowego na włączonym silniku >albo wyłączonym. Wtedy jest znowu spadanie obrotów przy >wysprzęglaniu a czasami lubi nawet zgasnąć.

> Mecze się z tym również parę lat i dalej nie mogę znaleźć >przyczyny. Aha sprawdź jeszcze szczelność układu >dolotowego, tzn zatkaj tą rurę dolotową co jest przy filtrze

> powietrza ręką i zobacz czy auto ci zgaśnie. Mi nie gaśnie i >gdzieś syczy ale na razie nie mogłem zlokalizować gdzie łapie >lewe powietrze. Być może to jest przyczyną dławienia się ale

>pojęcia nie mam.

Silnik krokowy był czyszczony 2 lub 3 razy. Nie wymieniałem go chociaż możliwe że to w nim leży problem z moimi wolnymi obrotami.

Sprawdzałem kiedyś szczelność układu dolotowego i nie znalazłem większych nieszczelności.

Myślałem że wymiana cewki zapłonowej usunie ten denerwujący "manier" mojego Punciaka ale niestety nic się nie zmieniło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.