Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trasa Kraków - Koszalin

Featured Replies

Napisano

Za tydzień wywożę autem żonę z dziećmi do sanatorium w Dąbkach i wymyśliłem sobie jazdę przez Wrocław i Poznań.

Do Wrocławia oczywiście autostradą A4, potem DK5 i z Poznania DK11.

Patrząc na mapę w googlach nie wygląda to źle, ale już jak sprawdziłem utrudnienia na stronie GDDKiA, to mina nieco mi zrzedła.

Mam w związku z tym uprzejme zapytanie, zwłaszcza do osób dużo jeżdżących po Polsce, czy wybór jest w miarę OK, czy może jednak sugerujecie jechać inaczej?

P.S. Wyjeżdżam ok. 22-23 w niedzielę, 7 listopada.

Napisano

> Najszybciej, najbezpieczniej, najbardziej komfortowo,

> najdłużej, najkrótsza droga.

Najkrótsza to taka

przez Łódź

Częstochowa Koszalin robiłem kiedyś w 5 godzin, teraz sięnie da, ale 6 godzin jest możliwe. Jak w niedzielę w nocy, to Łódź może być całkiem przyjazna, wiec dodając 1.5 godziny Czwa Kraków mamy tylko 7.5.

Trzeba jeszcze wziąc pod uwagę jeden element - długośc trasy przekałada sięna cenę paliwa. A szybka jazda autostradami wcale nie sprzyja oszczędności biglaugh.gif

Napisano

Może w ten deseń -> link

Od Myśliborza do Szczecina jest S3. Jechałem DK3 od A4 do wysokości Bytomia Odrzańskiego i było w porządku.

Jedynie odcinek od końca S3 za Zieloną Górą od Gorzowa Wlkp. nie wiem w jakim jest stanie.

Jeszcze do głowy wpadła mi taka trasa: lik

W wakacje jechałem tą trasą z Bytomia do Bydgoszczy - wyjechałem o 11 i praktycznie jechałem sam zlosnik.gif Cały czas prawie około 100 km/h, prawie wcale fotoradarów, w większości to DK po remoncie waytogo.gif

Może trasa z Bydgoszczy do Koszalina równie dobra.

Napisano
  • Autor

> Może trasa z Bydgoszczy do Koszalina równie dobra.

O Bydgoszczy też myślałem, tyle że jadąc znaną względnie dobrze mi "1". Niestety własnie nie wiem, jak wygląda później w praktyce przejazd DK 25. Na stronie Gdaki widziałem trzy wahadła, a będę tam już pewnie w czasie większego niż nocny ruchu pojazdów.

Napisano

> Za tydzień wywożę autem żonę z dziećmi do sanatorium w Dąbkach i wymyśliłem sobie jazdę przez

> Wrocław i Poznań.

> Do Wrocławia oczywiście autostradą A4, potem DK5 i z Poznania DK11.

> Patrząc na mapę w googlach nie wygląda to źle, ale już jak sprawdziłem utrudnienia na stronie

> GDDKiA, to mina nieco mi zrzedła.

> Mam w związku z tym uprzejme zapytanie, zwłaszcza do osób dużo jeżdżących po Polsce, czy wybór jest

> w miarę OK, czy może jednak sugerujecie jechać inaczej?

> P.S. Wyjeżdżam ok. 22-23 w niedzielę, 7 listopada.

Szkoda, że ze Szczecina do Koszalina jest jeszcze niezły kawałek...Gdyby było bliżej, to można by pokusić się o jazdę przez Niemcy - może nie bliżej, ale szybciej.

Napisano

Ja bym jednak, mimo wszystko pojechał przez Niemcy. Owszem jest dalej, ale komfort, wygoda i bezpieczeństwo jazdy autostradą jest chyba tego warte. Gogiel pokazuje przez Niemcy 9h16m a przez Poznań 9h26m.

Napisano

> Ja bym jednak, mimo wszystko pojechał przez Niemcy. Owszem jest dalej, ale komfort, wygoda i

> bezpieczeństwo jazdy autostradą jest chyba tego warte. Gogiel pokazuje przez Niemcy 9h16m a

> przez Poznań 9h26m.

Berlin-Szczecin jest parenaście km zwężek frown.gif ale ja też bym pojechał przez Niemcy waytogo.gif

p.s. Jadąc przez reich dopiero pod Goleniowem zjezdza sie na jednopasmowke ok.gif

Napisano

proponuje DK1 do torunia w toruniu na świecie - chojnice - człuchów - biały bór - bobolice - koszalin

asfalt ppo remoncie co prawda wąsko bez pasów awaryjnych ale przjemnie się jedzie .

W Człuchowie - białym borze to musisz uwazac na fotografy bo tam mają swira w tym względzie.

Napisano

> proponuje DK1 do torunia w toruniu na świecie - chojnice - człuchów - biały bór - bobolice -

> koszalin

> asfalt ppo remoncie co prawda wąsko bez pasów awaryjnych ale przjemnie się jedzie .

> W Człuchowie - białym borze to musisz uwazac na fotografy bo tam mają swira w tym względzie.

To trasa z mojego postu, wystarczy kliknąć w link.

Ale jak widać nie wzbudza zainteresowania tych co tamtędy nie jeździli hehe.gif

Napisano

Dlaczego sami komplikujemy sobie życie (jazdę)?

Te "alternatywne" trasy to tylko na mapie fajnie wyglądają.

Porównaj ile miast (bez obwodnic) masz do zaliczenia jadąc przez Poznań i inne "łamańce"

Kraków -> Olkusz -> Wojkowice -> Częstochowa -> Łódź -> Włocławek (jedyne utrudnienia na trasie)-> Świecie -> Chojnice -> Człuchów -> Koszalin

Kraków -> Wojkowice świeżo wyremontowana trasa, potem DK 1 bez utrudnień aż do Włocławka. Tan nieco robót w samym centrum i na wylocie. Potem bez utrudnień aż do końca.

Częstochowę i Łódź zaliczysz w nocy więc luz. Reszta trasy poza większymi miastami.

Ca. 670 km.

Pokonywane wielokrotnie na odcinku Ch-ce - Kraków nawet w dzień nie były problemem.

P.S.

Proponowana "alternatywa" przez Niemcy ok. 905 km z czego po Niemczech ok. 300 km screwy.gif

Napisano

Gwoli ścisłości: wlot do Łodzi rozkopany a za Włocławkiem są 4 wahadełka.

W nocy Łódź, Włocławek i wahadełka idą sprawnie, ale... i tak leciałbym przez Niemcy na miejscu kolegi.

Pal licho, że dalej ale dużo bezpieczniej, dużo mniejsze ryzyko mandatu i dużo mniejsze zmęczenie kierowcy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Gwoli ścisłości: wlot do Łodzi rozkopany a za Włocławkiem są 4 wahadełka.

> W nocy Łódź, Włocławek i wahadełka idą sprawnie, ale... i tak leciałbym przez Niemcy na miejscu

> kolegi.

dlatego jak jechałem na wakacje, to z cz-wy odbiłem na wieluń, potem już kawałek DK8 do Kępna - do trasy na Poznań, a dalej to już std, przez Poznań i na Koszalin DK11

w wakacje nie było żadnych robót, a nocą jechało się całkiem znośnie

Napisano
  • Autor

> Ale jak widać nie wzbudza zainteresowania tych co tamtędy nie jeździli

Moje wzbudziła, bo mam ją już wklepaną do nawigacji. smile.gif

Dokładanie 200 km przez Niemcy nie bardzo jakoś mnie rajcuje. na chwilę obecną. Jadę z dziećmi, wiec może być jakiś nieplanowany postój czy coś takiego.

Może, jak będę wracał? hmm.gif Zależy, jak mi pójdzie w tą stronę.

Wielkie dzięki wszystkim za wszelkie sugestie!

Napisano

> P.S.

> Proponowana "alternatywa" przez Niemcy ok. 905 km z czego po Niemczech ok. 300 km

Tu nie chodzi o same

niemcy tylko o to , ze jak w Krk wjeżdżasz na 2pasmowke to zjeżdżasz z niej pod Goleniowem . O to chodzi.

Napisano

> Trzeba jeszcze wziąc pod uwagę jeden element - długośc trasy przekałada sięna cenę paliwa. A szybka jazda autostradami wcale nie sprzyja oszczędności

Jazda autostradą to z reguły stała prędkość, a to z reguły sprzyja oszczędności.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Jazda autostradą to z reguły stała prędkość, a to z reguły sprzyja oszczędności.

> Pozdr.

Żona mnie właśnie oświeciła. Młodszy syn nie ma dowodu, ani paszportu, więc Niemce w tę stronę odpadają.

Napisano

> Jazda autostradą to z reguły stała prędkość, a to z reguły sprzyja oszczędności.

Jeżeli ktoś potrafi tą prędkosć kontrolować - tak.

Jednak średnie zachowanie polskiego kierowcy na autostradzie odbiega od tego modelu, a chyba nie próbujesz mi wytłumaczyć, że jazda ze średnią prędkością 140 oznacza takie samo spalanie jak ze średnią 110 i że pozwoli to w dodatku zaoszczędzić jakieś 20l paliwa potrzenych do przejechania 300km.

Napisano

> Jeżeli ktoś potrafi tą prędkosć kontrolować - tak.

Na A4 masz dopuszczalną 130, natomiast ten kawałek przez Niemcy to w większości ograniczenia do 120 z krótkimi odcinkami do 130.

> Jednak średnie zachowanie polskiego kierowcy na autostradzie odbiega od tego modelu,

Na ten temat napisano bardzo wiele na tym forum. Niestety, ciągle wśród bardziej zmotoryzowanych nacji, polscy kierowcy są postrzegani jak przysłowiowa "małpa z brzytwą"

>a chyba nie próbujesz mi wytłumaczyć, że jazda ze średnią prędkością 140 oznacza takie samo spalanie jak ze średnią 110 i że pozwoli to w dodatku zaoszczędzić jakieś 20l paliwa potrzenych do przejechania 300km.

Po pierwsze trasa którą zaproponowałeś jest krótsza o 250km i prowadzi drogami, które mają trzy-cyfrowe numeracje, czyli zaliczasz wszystkie miasta, miasteczka i wioski. Zaś droga przez Niemcy to autostrada lub coś co ją udaje, poza końcowym odcinkiem Goleniów-Koszalin, gdzie zjeżdżasz na A6 po remoncie i z nową nawierzchnią. Według Google Maps jadąc kodeksowo Twoją drogą silnik będzie pracował o ponad godzinę dłużej przy sporej ilości hamowań i przyśpieszeń oraz zmian biegów. Jadąc przez Berlin masz szansę przejechać do Goleniowa na biegu bezpośrednim zwalniając tyko parę razy do 80 na zwężeniach. Jestem przekonany, że większość samochodów w takich warunkach spali mniej paliwa na tej dłuższej trasie (wykluczam te toczydła dla których prędkości 130-140 stanowią kres możliwości)

Pozdr.

Napisano

> Dlaczego sami komplikujemy sobie życie (jazdę)?

Wiesz, wszystko jak zawsze "zależy" - ostatnio byłem w Kołobrzegu i droga tam (i z powrotem) to normalnie dramat...

Rozumiem w pełni koncepcję wybierania sporo dłuższej trasy, gdzie jedziesz dalej, dłużej, ale DOBRĄ drogą.

Przykład oklepany - mój sposób na jazdę z WAW do Wrocławia - testowałem już chyba wszystkie dostępne trasy i "jedynie słuszną" jest droga DK8-> DK1 -> A4 od Katowic.

+150 km, + ok 1 godzina, ale jadę sobie "jak panisko" w 100% dwupasmówką. Stać mnie na taką ekstrawagancję jak godzina wyjęta z życia i koszt dodatkowych 150 km. Bezpieczeństwo nie ma ceny.

Napisano

> Na A4 masz dopuszczalną 130, natomiast ten kawałek przez Niemcy to w większości ograniczenia do 120

> z krótkimi odcinkami do 130.

> Na ten temat napisano bardzo wiele na tym forum. Niestety, ciągle wśród bardziej zmotoryzowanych

> nacji, polscy kierowcy są postrzegani jak przysłowiowa "małpa z brzytwą"

> Po pierwsze trasa którą zaproponowałeś jest krótsza o 250km i prowadzi drogami, które mają

> trzy-cyfrowe numeracje, czyli zaliczasz wszystkie miasta, miasteczka i wioski. Zaś droga przez

> Niemcy to autostrada lub coś co ją udaje, poza końcowym odcinkiem Goleniów-Koszalin, gdzie

> zjeżdżasz na A6 po remoncie i z nową nawierzchnią. Według Google Maps jadąc kodeksowo Twoją

> drogą silnik będzie pracował o ponad godzinę dłużej przy sporej ilości hamowań i przyśpieszeń

> oraz zmian biegów. Jadąc przez Berlin masz szansę przejechać do Goleniowa na biegu

> bezpośrednim zwalniając tyko parę razy do 80 na zwężeniach. Jestem przekonany, że większość

> samochodów w takich warunkach spali mniej paliwa na tej dłuższej trasie (wykluczam te toczydła

> dla których prędkości 130-140 stanowią kres możliwości)

> Pozdr.

Jeżdżę do Szczecina przez Niemcy i jakoś oszczedności na paliwie nie zauważyłem. Wprost przeciwnie spalanie rośnie o ponad litr na sto km. Cóz predkość robi swoje ale oszczędzam za to sporo na czasie. Niestety nie zdecydował bym się na jazdę z Krakowa do Koszalina przez D. Ja jeżdżę wzdłuż zachodniej granicy a trasa Kraków Koszalin via Berliner Ring to rajd naokoło Polski

Napisano

"jedynie słuszną" jest droga DK8-

> +150 km, + ok 1 godzina, ale jadę sobie "jak panisko" w 100% dwupasmówką. Stać mnie na taką

> ekstrawagancję jak godzina wyjęta z życia i koszt dodatkowych 150 km. Bezpieczeństwo nie ma

> ceny.

I o to wlasnie chodzi waytogo.gif co mi po tym ,ze bedzie 100km krocej skoro bede mial 10 siwych wlosow wiecej dzieki dzikusom jezdzacym po naszych pieknych polskich drogach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.