Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju bez filta

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje konsultacji zlosnik.gif

Pech chciał ( a pechowy dzisiaj dzień) że nie wchodząc w temat wymieniłem olej bez filtra. Nie pytajcie dlaczego itp. Co teraz zrobic, olej miał z 15 tys przejechane. teraz zalałem Castrol Racing 0W40 tylko bez wymiany filtra. Po wszystkich świętych mogę coś z tym zrobić, pytanie co: ???

-spuścić olej wymienić filtr i zalać tym samym

-spuścić olej wymienić filtr i zalać nowy ([motyla noga])

-jeżdzić z 10 tyś i dopiero wymienić komplet.

dodam że to longtec więc 30tys.......

prosze o podpowiedzi co zrobić a nie dlaczego bez filtra

Napisano

>-spuścić olej wymienić filtr i zalać tym samym

tak jak koledzy piszą. Tylko wiedz, że do wymiany filtra nie trzeba spuszczać oleju wink.gif

bo z Twojej wypowiedzi wynika, że o tym nie wiesz

Napisano

Wymień filtr i tyle....

Napisano

Widzę, że kolega potrzebuje potwierdzenia, więc zrobię coś nie całkiem zgodnego z netykietą.

Tak jak koledzy napisali:

- wymień sam filtr i ewentualnie uzupełnij olej,

- do wymiany filtra nie musisz spuszczać oleju, wystarczy że odczekasz kilka minut po jeździe, żeby większość oleju spłynęła z silnika do miski, jedyny olej jaki ubędzie to ten w filtrze oleju. Filtr oleju jest zwykle wielkości szklanki do herbaty, więc ubędzie Ci max 200ml oleju a w praktyce pewnie mniej.

Filtr wymień, jak się skubaniec zapcha to otwiera się w nim zawór i puszcza olej bez filtrowania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki za rade. Przyznam się że nie wiedziałem o tym że nie muszę spuszczać oleju??? Zawsze wymieniam za jednym zamachem olej i filtr więc się nad tym nie zastanawiałem.

Napisano

> Filtr wymień, jak się skubaniec zapcha to otwiera się w nim zawór i puszcza olej bez filtrowania.

> Pozdrawiam BAS

To jest ten 'zawór przelewowy' na rysunku?

Grafic%20oil%20filters_PL.jpg

Napisano

> To jest ten 'zawór przelewowy' na rysunku?

Tak.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

czyli w sumie mogę pojeździć kilka tys i znowu wymienić filtr. Koszt 20zł za filtr to nic w porównaniu z 250zł za olej. Dolewki też mi nie straszne bo kupiłem więcej.

Napisano

> czyli w sumie mogę pojeździć kilka tys i znowu wymienić filtr. Koszt 20zł za filtr to nic w

> porównaniu z 250zł za olej. Dolewki też mi nie straszne bo kupiłem więcej.

Wiec skoro kosztuje tylko 20 zl to na co chcesz czekac?

No troche mnie oslabia Twoje rozumowanie bo juz nie wiem czy to tylko totalna niewiedza czy skrajne sknerstwo

Napisano

> czyli w sumie mogę pojeździć kilka tys i znowu wymienić filtr. Koszt 20zł za filtr to nic w

> porównaniu z 250zł za olej. Dolewki też mi nie straszne bo kupiłem więcej.

Po co? Jeśli w silniku nic złego się nie dzieje to filtr działa poprawnie spokojnie przez założony przebieg pomiędzy przeglądowy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wiec skoro kosztuje tylko 20 zl to na co chcesz czekac?

> No troche mnie oslabia Twoje rozumowanie bo juz nie wiem czy to tylko totalna niewiedza czy skrajne

> sknerstwo

Koledze chodzi o to, żeby częściej(co kilka tysięcy) wymieniać filtr.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Koledze chodzi o to, żeby częściej(co kilka tysięcy) wymieniać filtr.

> Pozdrawiam BAS

myslalem ze teraz chce sobie pojezdzic jeszcze pare tys i dopiero pozniej zmienic filtr

Napisano

> myslalem ze teraz chce sobie pojezdzic jeszcze pare tys i dopiero pozniej zmienic filtr

Założyłem, że słowo "znowu" sugeruje kolejną wymianę po tej(która ma nastąpić teraz) wymianie filtra.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Chodzi o to ze skoro teraz zalałem olej bez wymiany to zapewne trochę tego dziadostwa na dzień dobry wymieszało się ze świeżym olejem dlatego chciałem po kilku tys wymienić na kolejny filtr (oczywiście we wtorek wymienię filtr) . Spoko, koniec tematu co chciałem to mi koledzy wytłumaczyli a nawet więcej !!! a chyba to jest najważniejsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.