Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zniszczona tablica rejestracyjna

Featured Replies

Napisano

Witam!

Miałem dziś bliskie spotkanie z zającem, którego przetrzepała moja przednia tablica rejestracyjna.

W wyniku spotkania, tablica została tak zwichrowana, że nie nadaje się do wyklepania.

Tablice mam jeszcze z flagą PL zamiast UE.

Co teraz?

Słyszałem że występując do WK z prośbą o wydanie wtórnika, mogę mieć jakieś problemy za granicami Polski, bo policja innych krajów podejrzliwie traktuje wtórniki.

Druga rzecz, to chyba nie dorobią mi tablicy z flagą PL i będę musiał wymienić obie tablice, na takie z flagą UE...

Przechodził ktos z Was podobną sytuacje?

Napisano

> W wyniku spotkania, tablica została tak zwichrowana, że nie nadaje się do wyklepania.

W tym kraju potrafią wyklepać z przystanku samochód, więc nie wierzę, że nie da się wyklepać tablicy smile.gif

> Tablice mam jeszcze z flagą PL zamiast UE.

> Co teraz?

> Słyszałem że występując do WK z prośbą o wydanie wtórnika, mogę mieć jakieś problemy za granicami

> Polski, bo policja innych krajów podejrzliwie traktuje wtórniki.

> Druga rzecz, to chyba nie dorobią mi tablicy z flagą PL i będę musiał wymienić obie tablice, na

> takie z flagą UE...

> Przechodził ktos z Was podobną sytuacje?

Najlepiej idź do WK i weź nowe numery, impreza będzie Cię kosztować z tego co pamiętam w granicach 250zł.

Da się dorobić nowe tablice z takim samym numerem, wyjdzie trochę taniej, ale:

1. trzeba czekać a w tym czasie formalnie auto stoi.

2. nie wiadomo jak zareaguje np. niemiecka policja a zdaje się, że to nic przyjemnego spędzić noc na ich komisariacie.

Nie chodzi o to, że jest to wtórnik tablic a o to, że numery figurują jako zagubione.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 2. nie wiadomo jak zareaguje np. niemiecka policja a zdaje się, że to nic przyjemnego spędzić noc

> na ich komisariacie.

> Nie chodzi o to, że jest to wtórnik tablic a o to, że numery figurują jako zagubione.

Ale przeiciez nie sa zagubione, wiec czemu mialby figurowac jako zagubione.

Mysle ze cala ta historia o nocach w niemieckich komisariatach poszla stad, ze moze polska policja, przy zgloszeniu kradziezy tablicy rej wpisuje dany numer na jakas miedzynarodowa liste pojazdow skradzionych.

Takze zagraniczna policja moze z takiej listy wywnioskowac ze pojazd byl skradziony.

Ale IMHO:

1. W tym przypadku nie ma takiej opcji, bo przeciez nikt nic nie ukradl, nie zgubil wiec i nic nie bedzie na policje zglaszane.

2. Wogole cala ta idea wydaje mi sie na wyrost, bo niby do czego ma to prowadzic? Po co wogole robic takie wielkie akcje z tego, skoro nawet bez kradziezy tablic, kazdy moze sobie podrobic tablice z naszym numerem i uzywac jej w jakis przestepczych celach.

Napisano

> Witam!

> Miałem dziś bliskie spotkanie z zającem, którego przetrzepała moja przednia tablica rejestracyjna.

> W wyniku spotkania, tablica została tak zwichrowana, że nie nadaje się do wyklepania.

może być swichrowana byle była czytelna

Napisano

> może być swichrowana byle była czytelna

Co prawda na badaniu technicznym diagności czepiają się tego - jak nic innego nie znajdą. Ale w moim przypadku zawsze działa jedna rzecz. Otóż kilka lat temu PZU za wymianę tablicy rejestracyjnej z OC sprawcy kolizji zaproponowało mi kwotę 16 PLN - motywując to "amortyzacją tablicy rejestracyjnej". Zaproponowałem wtedy pani, która takie brednie napisała, żeby mi dała kilka banknotów 100-złotowych, ja je uszkodzę a następnie w formie odszkodowania wypłacę jej po 10 złotych za każdy z nich - jako że też są już stare i trzeba uwzględnić ich amortyzację.

Mimo 2 odwołań PZU podtrzymało decyzję, że za wymianę tablicy rejestracyjnej zapłacą nie więcej, niż 16 PLN. Szkoda była likwidowana bezgotówkowo, ale (jak widać) w PZU dotyczy to tylko naprawy auta - a i to po karczemnych wręcz awanturach i pismach z "mojej" kancelarii adwokackiej.

Od tego czasu na badanie techniczne zabieram ze sobą pisma z PZU dotyczące "zużycia tablicy rejestracyjnej i jej amortyzacji" i żaden diagnosta po zapoznaniu się z nimi nie podtrzymał twierdzenia, że tablica jest zła.

Napisano

wszystko się da wink.gif

na mojej rolce tablica dostała strzała pod kątem 90 stopni...zjazd w lewo na skrzyżowaniu...strzał w felicje kombi od przedniego lewego błotnika do tylnego...

tablica zwinięta w rulonik...samochód z resztą też wink.gif

wyklepana i domalowane literki...jeździła kolejne 4 lata u nas w rodzinie...

także wszystko się da wink.gif

Napisano

tyzacji" i żaden diagnosta po zapoznaniu się z nimi nie podtrzymał

> twierdzenia, że tablica jest zła.

za lekki podgięcie otrzymałem zwrot 100 % kilka dni temu T.U. UNIQA

natomiast PZU chciało mnie bzyknąć licząc ceny części od starego modelu ... czyżby coś się zmieniło clown.gif

Napisano

> tyzacji" i żaden diagnosta po zapoznaniu się z nimi nie podtrzymał

> za lekki podgięcie otrzymałem zwrot 100 % kilka dni temu T.U. UNIQA

> natomiast PZU chciało mnie bzyknąć licząc ceny części od starego modelu ... czyżby coś się

> zmieniło

wyglada ze wszystko po staremu

Powszechny Zlodziej Ubezpieczeniowy sick.gif

Napisano

> skoro nawet bez kradziezy tablic, kazdy moze sobie podrobic

> tablice z naszym numerem i uzywac jej w jakis przestepczych celach.

Ale to już trochę zachodu trzeba. Biorąc moją złodziej nic nie płaci.

Napisano

> tyzacji" i żaden diagnosta po zapoznaniu się z nimi nie podtrzymał

> za lekki podgięcie otrzymałem zwrot 100 % kilka dni temu T.U. UNIQA

> natomiast PZU chciało mnie bzyknąć licząc ceny części od starego modelu ... czyżby coś się

> zmieniło

Moja była rozerwana jak kartka papieru i skręcona jak blachowkręt wink.gif Ale odrobina cierpliwości, ręczny impulsownik kinetyczny odpowiedniej wagi + różne kopyta i tablica "prawie jak nowa" - z bliska dramat, ale z kilku kroków czytelnością nie ustępuje nieuszkodzonej.

Napisano

> Ale to już trochę zachodu trzeba. Biorąc moją złodziej nic nie płaci.

Ale zato jesli tobie ukradnie, to ty zglaszasz na komende i ten numer juz jest wpisany na liste kradzionych tablic/samochodow.

Wiec ktokolwiek uzywajac tego numeru musi miec sie na bacznosci - nawet za granica jak ktos juz wspomnial.

A jak sobie dorobi to nikt nawet sie nie spodziewa ze gdzie jezdzi kopia jego tablicy.

Napisano

> Druga rzecz, to chyba nie dorobią mi tablicy z flagą PL i będę musiał wymienić obie tablice, na

> takie z flagą UE...

Dorobią dwie z gwiazdkami i jak oddasz stare to nie będziesz "figurował" hehe.gif w bazie niemieckiej policji.

Napisano

> Ale zato jesli tobie ukradnie, to ty zglaszasz na komende i ten numer juz jest wpisany na liste

> kradzionych tablic/samochodow.

I tu jest pies pogrzebany. Nie chcąc mieć kłopotów, zgłaszasz na Policję i teraz decyzja należy do Ciebie - jeśli nie jeździsz za granicę to spokojnie możesz dorobić nową jedną sztukę. Jeśli jednak jeździsz za granicę to lepiej zmienić numery.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.