Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po sprzedazy samochodu

Featured Replies

Napisano

Po sprzedazy samochodu podobno powinno sie zaniesc do wydzialu komunikacji umowe kupna-sprzedazy, to prawda ?

Czy moge to zrobic za szwagra (bylego wlasciciela), bo akurat nie bedzie go przez jakis czas ?

Napisano

> Po sprzedazy samochodu podobno powinno sie zaniesc do wydzialu komunikacji umowe kupna-sprzedazy,

> to prawda ?

> Czy moge to zrobic za szwagra (bylego wlasciciela), bo akurat nie bedzie go przez jakis czas ?

Powinieneś auto wyrejstrować w WK na podstawie umowy kupna-sprzedaży ok.gif

Powinno sie to zrobić osobiscie albo mieć upoważnienie od właściciela ok.gif

Napisano

> Po sprzedazy samochodu podobno powinno sie zaniesc do wydzialu komunikacji umowe kupna-sprzedazy,

> to prawda ?

> Czy moge to zrobic za szwagra (bylego wlasciciela), bo akurat nie bedzie go przez jakis czas ?

I nie zapomnnij o zgłoszeniu sprzedaży w zakładzie ubezpieczeń.

Napisano
  • Autor

> I nie zapomnnij o zgłoszeniu sprzedaży w zakładzie ubezpieczeń.

Dziekuje wam bardzo za odp piwo.gif

Napisano

> Powinieneś auto wyrejstrować w WK na podstawie umowy kupna-sprzedaży

Nie tyle wyrejestrować, ile raczej zgłosić sprzedaż.

> Powinno sie to zrobić osobiscie albo mieć upoważnienie od właściciela.

Wysłanie listem poleconym też powinno być uznane, jak w innych przypadkach, gdy zawiadamiamy o czymś taki czy inny urząd.

Ponadto warto zgłosić sprzedaż w towarzystwie ubezpieczeniowym.

Napisano
  • Autor

> Wysłanie listem poleconym też powinno być uznane, jak w innych przypadkach, gdy zawiadamiamy o

> czymś taki czy inny urząd.

hm jesli to prawda to chyba najlepszy sposob hmm.gif

Napisano

> Wysłanie listem poleconym też powinno być uznane, jak w innych przypadkach, gdy zawiadamiamy o

> czymś taki czy inny urząd.

> hm jesli to prawda to chyba najlepszy sposob

Tylko poleconym z ZPO (Zwrotne potwierdzenie odbioru).

Napisano

> Ponadto warto zgłosić sprzedaż w towarzystwie ubezpieczeniowym.

Nie "warto" tylko jest to obowiązek ustawowy. Trzeba przekazać ubezpieczycielowi dane nowego właściciela

Napisano

> Tylko poleconym z ZPO (Zwrotne potwierdzenie odbioru).

A po co takie obostrzenia? Wyslalem zwyklym, nikt nie protestowal, zbycie pojazdu odnotowali ok.gif

Co wiecej, sporo ludzi nie wie o tym obowiazku i nie zglasza sprzedazy w ogole - jak im mowie to sie dziwia "4 samochody juz sprzedalem i nigdy nie chodzilem do WK" zeby.GIF

Napisano

> Nie "warto" tylko jest to obowiązek ustawowy. Trzeba przekazać ubezpieczycielowi dane nowego

> właściciela

Tak, jest to oczywiście zapisane w ustawie i niezależnie od obowiązku w interesie sprzedającego jest poinformowanie, aby - zgodnie z zapisami ustawy - nie odpowiadać solidarnie wraz z nabywcą wobec zakładu ubezpieczeń za ewentualną zapłatę składki ubezpieczeniowej należnej zakładowi ubezpieczeń za okres do dnia powiadomienia zakładu ubezpieczeń.

Napisano

> A po co takie obostrzenia? Wyslalem zwyklym, nikt nie protestowal, zbycie pojazdu odnotowali

> Co wiecej, sporo ludzi nie wie o tym obowiazku i nie zglasza sprzedazy w ogole - jak im mowie to

> sie dziwia "4 samochody juz sprzedalem i nigdy nie chodzilem do WK"

Przypomną sobie jak dostaną fotkę z fotoradaru po tym jak trafią na gościa co będzie przepisywał umowy z miesiąca na miesiąc

Napisano

> A po co takie obostrzenia? Wyslalem zwyklym, nikt nie protestowal, zbycie pojazdu odnotowali ...

Na wszelki wypadek wysłałem zwykłym poleconym, bo nie chciało mi się tam iść.

Też zostało załatwione.

Napisano
  • Autor

Wszystko dzisiaj zalatwione. Wypelnilem formularz z danymi szwagra, kazano podpisac wlasnym imieniem i nazwiskiem. Oddalem tez umowe kupna-sprzedazy, podbili tam pieczatke i napisano cos tam i z tym trzeba isc do ubezpieczalni.

Tak wiec dziekuje wszystkim za pomoc w tym dzialaniu smirk.gif

Napisano

> Nie "warto" tylko jest to obowiązek ustawowy. Trzeba przekazać ubezpieczycielowi dane nowego

> właściciela

Ja wypowiedziałem OC bez podawania nazwiska kupującego. Nie miałem umowy przy sobie.

Pani kręciła nosem i robiła problemy. Powiedziałem jej, że w takim razie rezygnuję, bo idę do tańszej konkurencji. Przyjęła, że pismo "wpłynęło" i tyle.

Napisano

> Ja wypowiedziałem OC bez podawania nazwiska kupującego. Nie miałem umowy przy sobie.

Nie mogłeś wypowiedzieć OC, bo przechodzi ono na kupującego. Tylko nowy właściciel może dać Ci pisemko z rezygnacją i wtedy Ty dostajesz resztę składki

> Pani kręciła nosem i robiła problemy. Powiedziałem jej, że w takim razie rezygnuję, bo idę do

> tańszej konkurencji. Przyjęła, że pismo "wpłynęło" i tyle.

I tym sposobem nowy właściciel nie dostanie powiadomienia o rekalkulacji i przedłużeniu OC. Pani najwidoczniej nie bardzo zależało

Napisano

> Nie mogłeś wypowiedzieć OC, bo przechodzi ono na kupującego. Tylko nowy właściciel może dać Ci

> pisemko z rezygnacją i wtedy Ty dostajesz resztę składki

> I tym sposobem nowy właściciel nie dostanie powiadomienia o rekalkulacji i przedłużeniu OC. Pani

> najwidoczniej nie bardzo zależało

Możliwe. Prawdopodobnie źle rozwiązałem sprawę.

Tak wyszło, że pojechałem bez umowy, a chciałem załatwić sprawę bez jeżdżenia X razy.

Powiedziałem, że w takim razie wypowiadam, bo idę gdzie indziej i pani pismo przyjęła, i potwierdziła mi wpłynięcie.

Ważne --- do końca OC brakowało kilku dni!! Umowa i tak się kończyła.

Mam oczywiście umowę sprzedaży podbitą w Urzędzie Miejskim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.