Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd C0040

Featured Replies

Napisano

wywala kontrolki ABS i TC.

AbCom wskazuje na błąd C0040 czyli coś przy prawym kole.

ale, żeby było śmiesznie to wywala go przeróżnie, nieraz od razu po przekręceniu kluczyka a nieraz po kilku - kilkudziesięciu kilometrach jazdy. Zazwyczaj po wyłączeniu i włączeniu zapłonu błąd znika.

Patrzyłem już wtyczkę przy kole - wygląda OK - gdzie szukać przyczyny? Wydaje się ze coś gdzieś nie styka...

Napisano

Uszkodzony czujnik ABS w prawym przednim kole - do wymiany z piasta. Najczesciej winna jest korozja ktora zzera czujnik. Wlasnie wymienilem kpl piaste skf 320 za czesc + 70 robocizna.

Napisano

Dokładnie i nmie to samo dopadło i pomoc tylko jedna:Wymiana piasty zapytaj o Ruville( a w środku ja miałem SKF) i 30 zeta taniej.Pzdr

Napisano

Spróbuj może najpierw tak: klik. Czasami czujnik jest cały, tylko przewód pęka, bo jest zbyt sztywny... Oba przednie czujniki tak prowizorycznie załatałem i, odpukać, działają do dziś. Zobaczymu po zimie, no i oczywiście muszę być szczególnie ostrożny podczas zmiany kół...

Pozdr.

Napisano

Wymienialem piaste LEWA w AG siostry (na okolicznosc znanych z tego powodu bledow i zachowania systemow elektronicznych pojazdu). Po demontazu okazalo sie, ze cala petla ukladu odczytywania predkosci obrotowej doslownie rozpadla sie w wyniku korozji (a przewody od wtyczki do petli byly cale-dokladnie sprawdzilem po demontazu, bo rozpad petli byl oczywisty i namacalny). Ot, taka ciekawostka...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Spróbuje jeszcze raz przejrzeć wtyczki wszystkie i miernikiem popatrzyć przewody. Na allegro widzę masę piast po 140-170 zł warte to coś czy chłam ?

Napisano

Chłam - dobre piasty z ABS do AII zaczynają się od ok. 300 zł (SKF) do dużo ponad 400 zł (FAG). Pozdr.

Napisano

> Chłam - dobre piasty z ABS do AII zaczynają się od ok. 300 zł (SKF) do dużo ponad 400 zł (FAG).

Warto spojrzec na piasty Ruville: w opakowaniu znajdziemy piaste SKF....

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

a co powiecie na to ze po wymiane na letnie alu od ponad miesiąca ani razu się nie zaświeciła? wcześniej na zimowych stalówkach rożnie co dzień lub maksymalnie co kilka dni hmm.gif

• 1 rok później...
Napisano

> Chłam - dobre piasty z ABS do AII zaczynają się od ok. 300 zł (SKF) do dużo ponad 400 zł (FAG).

Co małeś tu na myśli pisząć "dobre"? Dobre łożysko czy czujnik abs??

Zdaje sobie sprawe,że pisałeś to 2,5 roku temu i od tego czasu mogło się coś zmienić.

Na przełomie września/października 2012 zmieniłem piastę na SKF za 330zł. Po 6 miesiącach i przejechanych około 15tys km wywaliło mi błąd C0040. Kabelki są całe, w sumie jak nowe. Łożysko nie szumi i przez badziewny czujnik musze zmienić piaste. Napewno nie kupie juz skfu.

Napisano

> Co małeś tu na myśli pisząć "dobre"? Dobre łożysko czy czujnik abs??

Miałem na mysli łożysko.

> Po 6 miesiącach i przejechanych około 15tys km wywaliło mi błąd C0040. Kabelki są całe, w sumie jak nowe.

Może trafiłeś na wadliwy egzemplarz, jesli możesz, to reklamuj, minęło tylko 6 miesięcy.

Pozdr.

Napisano

> Miałem na mysli łożysko.

> Może trafiłeś na wadliwy egzemplarz, jesli możesz, to reklamuj, minęło tylko 6 miesięcy.

Mam pudełko, ale nie mam dowodu zakupu. na pudełku jest naklejka z kodem kreskowym sklepu i ceną. Zapytam.