Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zapaliła się w Lacetti żółta kontrolka silnika, jeździłem kilka dni i nie chciała zgasnąć, więc udałem się na diagnostykę. Tak jak przypuszczałem - błąd zgłaszał EGR. Mechanik przeczyścił i jest dobrze ... na razie.

Teraz kwestia, na jak długo starczy czyszczenie?

W Potaku nowy kosztuje niecałe 300zł, więc trzeba się na ten wydatek przygotować?

Cieszyłem się, że spalanie spadło, bo ostatnio delikatniej jeżdżę i zemściło się - 100zł kary zlosnik.gif

Napisano

Chevrolet nie wielbłąd pić swoje musi zlosnik.gif

Napisano

> Chevrolet nie wielbłąd pić swoje musi

Mój ciągle na gazie hehe.gif

Napisano

Witaj,

Jak czyszczenie nie pomoże to czeka Cię wymiana EGRa. Cena części niewielka, wymienić można samemu. Ja wymieniałem w Astrze ojca - zero problemów. Oby tylko takie awarie ...

Musisz jeździć jeszcze delikatniej bo zabiorą Ci prawo jazdy :-)

Pozdrawiam MK

Napisano
  • Autor

> Witaj,

> Jak czyszczenie nie pomoże to czeka Cię wymiana EGRa. Cena części niewielka, wymienić można samemu.

> Ja wymieniałem w Astrze ojca - zero problemów. Oby tylko takie awarie ...

> Musisz jeździć jeszcze delikatniej bo zabiorą Ci prawo jazdy :-)

> Pozdrawiam MK

Ostatnim czasem zszedłem ze średnim spalaniem z 8,5 na 7,5 i EGR zemścił się zlosnik.gif

Napisano

Witam,

Mój aveo 1,4 pali średnio w DC 10,5l gazu + jakaś benzynkę ale jak pomyślę, że moja średnia prędkość wynosi 12-16km/h w godzinach szczytu to jestem szczęśliwy, że tylko tyle.

44km - droga do roboty, w godzinach szczytu, przez cała Wawę zajmuje mi 2-2,5h, więc dojeżdżając do pracy najczęściej już nie mam śniadania :-(.

Pozdrawiam MK.

Napisano

> Współczuję

> Ja jadę jakieś 40 minut

A mi droga przez całe "miasto" zajmuje 5-10 minut zlosnik2.gif

ale chyba bym nie dał rady 2,5 godziny to w obie strony 5, tygodniowo 25, miesięcznie 100 godzin, rocznie 1200 godzin 50 dób pad.gifpad.gifpad.gifpad.gif

ile to czasu na przyjemności...

panowie życie wam ucieka przez palce....

Napisano

Witaj,

Na głowę nie upadłem żeby tak 5 dni w tygodniu jeździć do roboty na rano :-). W najgorszym przypadku jest to 2 razy w tygodniu, najczęściej tylko raz. Wysiadając z auta jestem tak zmęczony, że mam ochotę rzucić ta robotę :-).

Poza godzinami szczytu śmigam w 40min.

Z utęsknieniem czekam na EURO 2012 i pokończenie wszystkich robót na drogach, a wtedy trzeba będzie chyba zmienić autko na sportowe i dojazd do pracy zajmie mi co najwyżej 30min :-)

Pozdrawiam MK

Napisano

> \ zszedłem ze średnim spalaniem z 8,5 na 7,5 i\

Wodzu zdradź szczegoly?

Napisano
  • Autor

> Wodzu zdradź szczegoly?

Noga z gazu. Jazda na niskich obrotach na wysokich biegach. 50 na 4, 70 na 5 biegu. Emeryt mode on.

A genezą takiego stylu jazdy jest to, że ostatnio zmieniłem trasę przejazdu z pracy - mało świateł i raczej teren zabudowany - więc powrot sprowadza się do powolnego turlania się. Przedtem jeździłem trasą, gdzie można szybciej, ale jest dużo świateł, więc i spalanie większe.

No i ostatnio tankuję na tylko na BP i Lotosie. Wcześniej sporo tankowałem na Neste ...

Nie dawno zalałem czarne STP do czyszczenia wtryskiwaczy ...

Napisano

> No i ostatnio tankuję na tylko na BP i Lotosie. Wcześniej sporo tankowałem na Neste ...

Na mojej wsi Neste nie ma więc z braku laku tylko BP czasem Statoil i Orlen.

> Nie dawno zalałem czarne STP do czyszczenia wtryskiwaczy ...

Też się nad tym wynalazkiem zastanawiam i myślę w którym najpierw to zastosować czy w pug-u mojej mulher.gif w którym jest lpg - tam chyba inny kolor tego specyfika - czy u mnie, którego wybrać jako królika doświadczalnego

Napisano
  • Autor

> Na mojej wsi Neste nie ma więc z braku laku tylko BP czasem Statoil i Orlen.

> Też się nad tym wynalazkiem zastanawiam i myślę w którym najpierw to zastosować czy w pug-u mojej

> w którym jest lpg - tam chyba inny kolor tego specyfika - czy u mnie, którego wybrać jako

> królika doświadczalnego

Lałem już w wielu autach - zawsze pozytywne wrażenia ok.gif

STP do wtryskiwaczy - są do benzyny i do diesli.

Napisano

> Lałem już w wielu autach - zawsze pozytywne wrażenia

> STP do wtryskiwaczy - są do benzyny i do diesli.

No to będzie to trzeba chyba wypróbować - hm... zastanawiam się jeszcze nad turboklekotem z Ingolstadt czy jego 310Nm i 130km też w ten eksperyment włączyć

Napisano
  • Autor

> No to będzie to trzeba chyba wypróbować - hm... zastanawiam się jeszcze nad turboklekotem z

> Ingolstadt czy jego 310Nm i 130km też w ten eksperyment włączyć

STP do wtryskiwaczy diesli ok.gif

Lałem do Toyoty D4D, kolega lał do francuskiego klekota - przestał dymić ok.gif

Napisano

> Lałem już w wielu autach - zawsze pozytywne wrażenia

> STP do wtryskiwaczy - są do benzyny i do diesli.

Do Aveo bym wlal? Jakie konkretnie? Bo jakis taki dziwny jest. Wlewam cala butelke do baku?

Napisano

> Do Aveo bym wlal? Jakie konkretnie? Bo jakis taki dziwny jest. Wlewam cala butelke do baku?

rozmawialem z kims i podsumowal to tak (tez sam leje-zazwyczaj pare kkm przed planowana wymiana oleju) albo vpower albo dodatek (ponoc chemicznie jest to bardzo czesto to samo-tylko kwestia stezen- w benzynie rozcienczone/w dodatku sam sobie robisz-wychodzi ciut bardziej stezone)

Napisano

> rozmawialem z kims i podsumowal to tak (tez sam leje-zazwyczaj pare kkm przed planowana wymiana

> oleju) albo vpower albo dodatek (ponoc chemicznie jest to bardzo czesto to samo-tylko kwestia

> stezen- w benzynie rozcienczone/w dodatku sam sobie robisz-wychodzi ciut bardziej stezone)

Ale daje to cos? Przebieg mam bardzo maly bo tylko 30K ale zamulony jest strasznie.

Napisano
  • Autor

> Do Aveo bym wlal? Jakie konkretnie? Bo jakis taki dziwny jest. Wlewam cala butelke do baku?

STP czarne do czyszczenia wtryskiwaczy benzynowych.

Wlać do baku tuż przed tankowaniem i zatankować do pełna.

http://www.stp.com.pl/produkty/paliwa.html

Drugi od lewej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.