Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odpala :(

Featured Replies

Napisano

Hej.

Mam mały problem.

Moja Asia nie chce mi odpalić.

Kręci się wszystko jak tzeba, napiecie jest, paliwo wczoraj tankowałem nawet dobre i do późna jeździłem. Pokazuje że nadal tam jest (chyba, że mi ktoś spuścił, ale wątpię)

Co może być przyczyną?

Jakie byłyby objawy gdyby siadła pompa lub namokły kable?

EDIT:

Astra 95 1.6

Napisano

Posluchaj, czy przy przekreceniu kluczyka pompa pracuje i po 3 sekundach klika przekaznik (wylacza pompe). Jesli wystepuja oba te zjawiska, mozna uznac, ze pompa podaje paliwo (jesli oczywiscie jest w zbiorniku-warto dolac ok 5 l). Nastepnie sprawdz, czy jest iskra.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Posluchaj, czy przy przekreceniu kluczyka pompa pracuje i po 3 sekundach klika przekaznik (wylacza

> pompe). Jesli wystepuja oba te zjawiska, mozna uznac, ze pompa podaje paliwo (jesli oczywiscie

> jest w zbiorniku-warto dolac ok 5 l). Nastepnie sprawdz, czy jest iskra.

> Pozdrawiam

Ok, dzięki wielkie za pomoc i odpowiedź. W takim razie doleję jeszcze paliwa i tak nie zaszkodzi, a potem sprawdzę też resztę.

Mam nadzieję, że to nic poważne.

Jeżeli to pompa. To jakie orientacyjnie są koszta?

Napisano

> Jeżeli to pompa. To jakie orientacyjnie są koszta?

Najpierw sprawdz, czy pompa pracuje (jesli nawet bedzie pracowac, pompa moze nie wytwarzac cisnienia, ale na razie zakladamy, ze jest sprawna). Jesli nie pracuje (nie slychac charakterystycznego "brzeczenia"), nalezy sprawdzic bezpiecznik i przekaznik pompy. Jesli bezpiecznik i przekaznik sa sprawne a pompa nadal nie pracuje, podaj napiecie bezposrednio na zlacza pompy. Jesli i w tym przypadku pompa nie zadziala, musisz wydac ok 150 PLN na zamiennik.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdz, czy pompa pracuje (jesli nawet bedzie pracowac, pompa moze nie wytwarzac

> cisnienia, ale na razie zakladamy, ze jest sprawna). Jesli nie pracuje (nie slychac

> charakterystycznego "brzeczenia"), nalezy sprawdzic bezpiecznik i przekaznik pompy. Jesli

> bezpiecznik i przekaznik sa sprawne a pompa nadal nie pracuje, podaj napiecie bezposrednio na

> zlacza pompy. Jesli i w tym przypadku pompa nie zadziala, musisz wydac ok 150 PLN na

> zamiennik.

> Pozdrawiam

Dzięki 20.GIF

Napisano

Tak na marginesie, na alledrogo widziałem ostatnio pomby Boscha (sama pompa, bez uchwytu itp) za ok 170zł, także o ile to jest oryginał to myślę, że warto dołożyć.

Napisano

> Hej.

> Mam mały problem.

> Moja Asia nie chce mi odpalić.

> Kręci się wszystko jak tzeba, napiecie jest, paliwo wczoraj tankowałem nawet dobre i do późna

> jeździłem. Pokazuje że nadal tam jest (chyba, że mi ktoś spuścił, ale wątpię)

> Co może być przyczyną?

> Jakie byłyby objawy gdyby siadła pompa lub namokły kable?

> EDIT:

> Astra 95 1.6

W moim przypadku mechanior odkręcił pokrywę nad wtryskiem, czegoś tam napsikał (jakiegoś motostartu czy czegoś takiego) motor na chwilę zaskoczył i mech orzekł, że to pompa paliwa padła. Zapłaciłem 260 złotych i miał rację.

Napisano

A czy tak trudno zmierzyć ciśnienie na listwie???

Napisano

> A czy tak trudno zmierzyć ciśnienie na listwie???

Trudno, bo w tym silniku nie ma listwy wtryskowej... 270751858-jezyk.gif. Poza tym przydalby sie manometr, a nie kazdy takowym dysponuje. Na razie piszemy o usterkach, ktore mozna zlokalizowac samemu bez specjalnych narzedzi...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Niestety brzeczenia nie było słychać, waliłem w bak, żeby odblokować pompę ( jeśli się zacięła) ale i to nie pomogło.

Bezpieczniki ok, auto kręciło.

Wzieliśmy więc auto na hol i do mechanika.

W trakcie jazdy wielokrotnie z ciekawsci chciałem odpalić, ale to nic nie dało.

Później przejechaliśmy przez tory i kilka dziur, trochę wytrzęsło auto i nagle siup. Odpalił i odpala już normalnie.

Dziwnie i nie wiem co to może być?

Może faktycznie pompa się przyblokowała bo nie było jej słychać wcześniej.

Jakieś pomysły?

Napisano

Przekaznik lub pompa, ze wskazaniem na pompe (zawiesza sie). Sprawdz rowniez wszystkie polaczenia elektryczne uruchamiajace pompe paliwa (czystosc i pewnosc osadzenia stykow).

Pozdrawiam

Napisano

> Jakieś pomysły?

jak znowu nie będzie odpalać, odepnij wtyczkę od pompy, wsadź w nią jakiś próbnik np żarówkę od postojowych i przekręć kluczyk...

jak będzie świecić to na 100% pompa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak znowu nie będzie odpalać, odepnij wtyczkę od pompy, wsadź w nią jakiś próbnik np żarówkę od

> postojowych i przekręć kluczyk...

> jak będzie świecić to na 100% pompa

Dobre to muszę zapamiętać smile.gif

Dzięki wszystkim za odpowiedź smile.gif20.GIF

Napisano

> Później przejechaliśmy przez tory i kilka dziur, trochę wytrzęsło auto i nagle siup. Odpalił i

> odpala już normalnie.

> Dziwnie i nie wiem co to może być?

> Może faktycznie pompa się przyblokowała bo nie było jej słychać wcześniej.

> Jakieś pomysły?

tak jak już pisali wcześniej sprawdź połączenia elektryczne nie możesz zaufać autu i pomyśleć już będzie dobrze, bo znowu nawali w najmniej oczekiwanym momencie.

Napisano
  • Autor

> tak jak już pisali wcześniej sprawdź połączenia elektryczne nie możesz zaufać autu i pomyśleć już

> będzie dobrze, bo znowu nawali w najmniej oczekiwanym momencie.

Wiem, w końcu wczoraj oddałem do mechanika, faktycznie była to pompa paliwa. Nawet jak ja sprawdzali to się zacinała. Wymienione i mam nadzieję, że się problem nie powtórzy.

Pompa w końcu 170zł, bo kupowana szybko, a wymiana 50zł. więc chyba nie najgorzej?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Tak więc jak w temacie.

Ponownie to samo :/ Wsiadam i nie odpala. Kręci, więc to nie aku, pompa paliwa wymieniana niecały miesiąc temu, tankowane przedwczoraj jakieś 20 litrów. Kompletnie nie mam pomysłu co może mu być?

Może wlać flaszkę spirytu do baku?

Napisano

Znowu do sprawdzenia pompa paliwa...Od tego trzeba znowu zaczac.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Znowu do sprawdzenia pompa paliwa...Od tego trzeba znowu zaczac.

> Pozdrawiam

Czyli szansa, że po wymianie znów padła? W tak szybkim tempie?

Wczoraj jeździł normalnie, a dzis sru i koniec.

Napisano
  • Autor

> Znowu do sprawdzenia pompa paliwa...Od tego trzeba znowu zaczac.

> Pozdrawiam

A da się ją jakoś na siłę zreanimować aby chociaż dojechać do mechanika?

Ostatnim razem jechałem na holu, przejechałem po torach i ją odblokowało. Może jakoś ją oklepać?

Napisano

Dlaczego nie? Oczywiscie moga byc inne przyczyny...

Na poczatek powtorz cala procedure sprawdzania ukladu zasilania:

-dzialanie wszelkich odciec i immo w ukladzie zasilania,

- bezpiecznik,

- przekaznik,

- napiecie na wtyczce pompy paliwa,

- podanie napiecia na pompe paliwa bezposrednio.

Jesli powyzsze punkty zweryfikowales ze skutkiem pozytywnym (w razie skutkow negatywnych wymienic odpowiednie elementy):

-sprawdzenie cisnienia paliwa,

-sprawdzenie odpowietrzania zbiornika paliwa,

-sprawdzenie dzialania wtryskiwacza/wtryskiwaczy (napiecie, bezpieczniki...).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dlaczego nie? Oczywiscie moga byc inne przyczyny...

> Na poczatek powtorz cala procedure sprawdzania ukladu zasilania:

> -dzialanie wszelkich odciec i immo w ukladzie zasilania,

> - bezpiecznik,

> - przekaznik,

> - napiecie na wtyczce pompy paliwa,

> - podanie napiecia na pompe paliwa bezposrednio.

> Jesli powyzsze punkty zweryfikowales ze skutkiem pozytywnym (w razie skutkow negatywnych wymienic

> odpowiednie elementy):

> -sprawdzenie cisnienia paliwa,

> -sprawdzenie odpowietrzania zbiornika paliwa,

> -sprawdzenie dzialania wtryskiwacza/wtryskiwaczy (napiecie, bezpieczniki...).

> Pozdrawiam

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.

Możesz mi jeszcze tylko powiedzieć jak sprawdzić przekaznik

Pompa paliwa jest pod autem?

- podanie napiecia na pompe paliwa bezposrednio - jakie napięcie i jak to zrobić, żeby nic nie uszkodzić?

Napisano

To bardzo proste urządzenie wbrew pozorom. Wystarczy podać 12V choćby z akumulatora lub z innego miejsca instalacji gdzie będzie "bliżej".

Napisano

> Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.

> Możesz mi jeszcze tylko powiedzieć jak sprawdzić przekaznik

Jesli przekaznik i bezpiecznik jest sprawny, napiecie pojawi sie na wtyczce pompy paliwa. Jesli napiecia nie bedzie, nalezy najpierw sprawdzic bezpiecznik. Jesli bezpiecznik jest sprawny, sprawdz, czy w podstawce przekaznika pompy paliwa jest napiecie pomiedzy stykami 85 i 86 (po przekreceniu stacyjki do pozycji II-zapalenie kontrolek). O ile napiecie na tych stykach pojawi sie, a mimo to pompa nie zadziala, masz dwie mozliwosci:

-zwierasz styki 30 i 87 w podstawce przekaznika - pompa, jesli jest sprawna, zadziala, co bedzie wtedy swiadczylo o usterce przekaznika;

- zwierasz styki 30 i 87 - pompa nie zadziala, co swiadczy o jej usterce.

> Pompa paliwa jest pod autem?

Dostep do pompy paliwa umozliwia podniesienie prawego siedziska pasazera z tylu i uniesienie kawalka tapicerki, pod nim znajduje sie plastikowa pokrywa,m a pod nia obsada kosza pompy. Wyjecie pompy od gory.

> - podanie napiecia na pompe paliwa bezposrednio - jakie napięcie i jak to zrobić, żeby nic nie

> uszkodzić?

Podajesz 12V i mase na styki pompy: 12V na styk odpowiadajacy przewodowi czerwono-niebieskiemu, mase na styk odpowiadajacy brazowemu w kostce podlaczanej do pompy paliwa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Normalnie wiszę Ci browara!

20.GIF

Dziękuję Ci za rzeczową odpowiedź. Jutro rano wstanę to zajmę się autem. Jeszcze raz dzięki.

Napisano

> Normalnie wiszę Ci browara!

A ja Cię bardzo proszę abyś zaczął ciąć cytaty. Naprawdę myślisz, że tosh nie domyśli się za co mu dziękujesz? Wyedytuj proszę. Dzięki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

wpysk.gif

Zrobione, mój błąd, sorka waytogo.gifwink.gif

20.GIF

Napisano

> Zrobione

O widzisz jak fajnie teraz wygląda smile.gif Dzięki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dziękuję Ci za pomoc.

Przeanalizowałem wszystko jak pisales i okazalo sie, ze przekaznim pompy.

Jeszcze raz dzieki!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.