Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimówki do SC... ?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem, mianowicie mam możliwość otrzymania 2 zimówek 175/70/13 w dobrym stanie za przysłowiowe piwo tylko nie wiem czy w ogóle jest jakikolwiek sens zakładania ich do SC 1.1 ??

Napisano

> Witam, mam problem, mianowicie mam możliwość otrzymania 2 zimówek 175/70/13 w dobrym stanie za

> przysłowiowe piwo tylko nie wiem czy w ogóle jest jakikolwiek sens zakładania ich do SC 1.1 ??

Według mnie nie ma. Szeroko, wysoko, nijak samochód nie będzie ci się na tym prowadził...

Napisano

widziałem ostatnio na sc 155/80/13....

balon nad balonami hehe.gif

Napisano

moim zdaniem dobry rozmiar opony zimowej do sc czy cc to 155/65 czy 60 albo 165/65 czy tez na 60 waytogo.gif

Napisano

> widziałem ostatnio na sc 155/80/13....

> balon nad balonami

To jest jeszcze nic grinser006.gif mój kumpel ma 145/80/13 to jest dopiero balon grinser006.gif

a kolega jak ma możliwość dostania oponek za free to niech bierze wink.gif najwyżej będą leżały grinser006.gif

Napisano

> To jest jeszcze nic mój kumpel ma 145/80/13 to jest dopiero balon

no fakt 155/80 przy 145/80 to faktycznie nic hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

A ja mam dwa takie balony ( z bieżnikiem S 30). Jak ostatnie zimy nasypało śniegu, to z przodu zmieniłem zimowe zimówki hehe.gif na śniegowe balonówki zlosnik.gif (właśnie te).

I mimo, że miasto bardzo się przydały.Żadna zaspa nie była mi straszna ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak też myślałem, że takie opony zbytnio się nie nadają ale kusi mnie ich 'cena' wink.gif jednak coraz bardziej jestem przekonany żeby sobie odpuścić

Napisano

> a kolega jak ma możliwość dostania oponek za free to niech bierze najwyżej będą leżały

przecież 145/80/13 ma mniejszą wysokość profilu niż 155/50/13 270751858-jezyk.gif

145 * 0,8 = 116

155 * 0,8 = 124

co nie zmienia faktu że balony przeokrutne sick.gif

Napisano

> moim zdaniem dobry rozmiar opony zimowej do sc czy cc to 155/65 czy 60 albo 165/65 czy tez na 60

W cc opona 165/65/13 skutecznie...uszkadza zbiorniczek na płyn do spryskiwacza...

Napisano

mnie tam nic nie uszkodziło a jezdziłem na takich cała zime na sprezynach -40

Napisano

> mnie tam nic nie uszkodziło a jezdziłem na takich cała zime na sprezynach -40

No może dlatego, że ja z przodu mam obniżenie -50

Napisano

ja moja fefnastka smigam na 135\80\13 juz 3 sezon

Napisano

> przecież 145/80/13 ma mniejszą wysokość profilu niż 155/50/13

> 145 * 0,8 = 116

> 155 * 0,8 = 124

> co nie zmienia faktu że balony przeokrutne

Co? nono.gif

Jak już to

155 * 0,5 = 77.5

Napisano

> moim zdaniem dobry rozmiar opony zimowej do sc czy cc to 155/65 czy 60 albo 165/65 czy tez na 60

taaa, skad masz takie info?

Napisano

Ja jeżdze na 145/70 i przyjemnie wgryzają sie w śnieg cool.gif Testowane zeszłej zimy wink.gif

Napisano

> Ja jeżdze na 145/70 i przyjemnie wgryzają sie w śnieg Testowane zeszłej zimy

i to jest odpowiedni rozmiar zimowki do SC

Napisano

> i to jest odpowiedni rozmiar zimowki do SC

taaaa, a skąd masz takie info?

Ile kilometrów zrobiłeś SC zimową porą?

Po śniegu, błocie, lodzie?

Napisano

> taaaa, a skąd masz takie info?

chociazby z instrukcji obslugi

> Ile kilometrów zrobiłeś SC zimową porą?

> Po śniegu, błocie, lodzie?

w dokladnosci do ilu km?

Napisano

> chociazby z instrukcji obslugi

> w dokladnosci do ilu km?

Powiedzmy że z dokładnością do 50000km smirk.gif

Napisano

> i to jest odpowiedni rozmiar zimowki do SC

To zależy od warunków...jest to powiedzmy kompromis jesli nie masz dużo mocy..

155/70 jest okey na chlapę i raczje mały śnieg, 145/70 na większy, a najlepsza na śnieg i lód jest 135/80...

Dlatego mam wszystkie 3 rozmiary.. zlosnik.gif

Napisano

> To zależy od warunków...jest to powiedzmy kompromis jesli nie masz dużo mocy..

> 155/70 jest okey na chlapę i raczje mały śnieg, 145/70 na większy, a najlepsza na śnieg i lód jest

> 135/80...

> Dlatego mam wszystkie 3 rozmiary..

Używałem rożnych rozmiarów. Od 135/80, przez 145/75, 145/80 po 155/65 i 155/70

W moim odczuciu, rozmiar nie ma większego znaczenia. Jak nawaliło w zeszłą zimę śniegu, to i tak dopiero na łańcuchach się dało jechać. Zero trakcji, zerwanie przyczepności na 3cim biegu niczym szczególnym nie była (145/75)

Napisano

ja mam jeden komplet zimówek 155/65 i po prostu staram się nie wjeżdżać w kopny śnieg, a na ulicę do normalnej jazdy wystarczają... byle jeździć z głową. old.gif

po uj mi więcej grinser006.gif

Napisano

> Powiedzmy że z dokładnością do 50000km

co ma do tego przebieg jaki robie w zime? Jezdzilem na szerokich i na waskich zimowkach na waskich jest nie porownywalnie lepiej w kopnym sniegu, wiele razy pomocne w gorach ok.gif

Napisano

> To zależy od warunków...jest to powiedzmy kompromis jesli nie masz dużo mocy..

> 155/70 jest okey na chlapę i raczje mały śnieg, 145/70 na większy, a najlepsza na śnieg i lód jest

> 135/80...

> Dlatego mam wszystkie 3 rozmiary..

dokladnie 145 jest kompromisem. I nie bez powodu w roznych ksiegach pisza, ze na zime powinno sie dawac opony rozmiar wezsze ok.gif

Napisano

> Używałem rożnych rozmiarów. Od 135/80, przez 145/75, 145/80 po 155/65 i 155/70

> W moim odczuciu, rozmiar nie ma większego znaczenia. Jak nawaliło w zeszłą zimę śniegu, to i tak

> dopiero na łańcuchach się dało jechać. Zero trakcji, zerwanie przyczepności na 3cim biegu

> niczym szczególnym nie była (145/75)

Ty zobacz co rok jezdze w gory raz nasypalo sniegu po kolana ledwo co nadazali odsniezac i poradzilem sobie bez lancuchow yikes.gif

Napisano

Ja też wybrałem standardowe 145/70 , jakoś nigdy nie miałem zastrzeżeń do tego rozmiaru ok.gif

Napisano

> co ma do tego przebieg jaki robie w zime?

Doświadczenie misiu kolorowy, doświadczenie.

Zrób 100kkm po sniegu błocie i innych pogodowych anomaliach drogowych, to zrozumiesz o czym mówię.

Jezdzilem na szerokich i na waskich zimowkach na waskich

> jest nie porownywalnie lepiej w kopnym sniegu, wiele razy pomocne w gorach

W świeżym śniegu, być może i tak. Ale ile tak na prawdę masz tego kopnego, miękkiego śniegu?

Co do łańcuchów, no cóż, byłem w górach zimą i też dawałem radę spokojnie na samych kołach. Ale jak w zeszłą zimę nawaliło u mnie nad morzem śniegu tyle że auta 4x4 miały problemy, to niestety, dopiero łańcuch zapewnił trakcję

Napisano

> Doświadczenie misiu kolorowy, doświadczenie.

> Zrób 100kkm po sniegu błocie i innych pogodowych anomaliach drogowych, to zrozumiesz o czym mówię.

ale , ze niby co zimowka 145 jest zla gdy jest np tylko mokro? nie powiedzialbym sporo jezdzilem nie tylko po sniegu i nie zauwazylem nic niepokojacego.

> Jezdzilem na szerokich i na waskich zimowkach na waskich

> W świeżym śniegu, być może i tak. Ale ile tak na prawdę masz tego kopnego, miękkiego śniegu?

w gorach hmm.gif np w zeszlym roku byl ciagle i swietnie dawalem sobie rade

> Co do łańcuchów, no cóż, byłem w górach zimą i też dawałem radę spokojnie na samych kołach. Ale jak

> w zeszłą zimę nawaliło u mnie nad morzem śniegu tyle że auta 4x4 miały problemy, to niestety,

> dopiero łańcuch zapewnił trakcję

nie wiem nie mialem potrzeby nigdy zakladania lancuchow mimo tego, ze na dalsze wyprawy wrzucam do samochodu

Napisano

Ja nie twierdzę że 145 jest złą, najgorsza, ale nie powiem też że najlepsza.

Przy masie CC/SC, i nacisku na oś jakim dysponuje, ten 1cm w szerokości opony w te czy wewte, różnicy nie zrobi.

Cała reszta to zwykłe bicie piany.

Napisano

> Ja nie twierdzę że 145 jest złą, najgorsza, ale nie powiem też że najlepsza.

> Przy masie CC/SC, i nacisku na oś jakim dysponuje, ten 1cm w szerokości opony w te czy wewte,

> różnicy nie zrobi.

> Cała reszta to zwykłe bicie piany.

czekaj czekaj to dlaczego wiele osob i w wielu ksiazkach zalecaja opony rozmiar wezsze hmm.gif bo wydaje mi sie, ze nie jest to pisane od tak

Napisano

> czekaj czekaj to dlaczego wiele osob i w wielu ksiazkach zalecaja opony rozmiar wezsze bo wydaje

> mi sie, ze nie jest to pisane od tak

Z tego samego powodu z jakiego polecają dać lepsze opony na tył.

I jeszcze z jednego. Takie stwierdzenie tyczy się aut, w których typowo letnie opony mają często 2-3' większą średnicę, co pociąga większą szerokość i dużo niższy profil.

Nikt nie poleci zamontować zimówek 195/45R14 do SC/CC, tylko właśnie 145-155/xxR13

Napisano

> Z tego samego powodu z jakiego polecają dać lepsze opony na tył.

> I jeszcze z jednego. Takie stwierdzenie tyczy się aut, w których typowo letnie opony mają często

> 2-3' większą średnicę, co pociąga większą szerokość i dużo niższy profil.

> Nikt nie poleci zamontować zimówek 195/45R14 do SC/CC, tylko właśnie 145-155/xxR13

nie koniecznie nie mam katalogu pod reka bo bym ci pare przykladow podal ok.gif

Napisano

> Ja nie twierdzę że 145 jest złą, najgorsza, ale nie powiem też że najlepsza.

> Przy masie CC/SC, i nacisku na oś jakim dysponuje, ten 1cm w szerokości opony w te czy wewte,

> różnicy nie zrobi.

> Cała reszta to zwykłe bicie piany.

A własnie im lżejsze auto tym to ma wieksze znaczenie.

Przy cieżkim, 2T to 1 cm faktycznei nie robiłby różnicy.

Napisano

> A własnie im lżejsze auto tym to ma wieksze znaczenie.

> Przy cieżkim, 2T to 1 cm faktycznei nie robiłby różnicy.

dokładnie,

jak ktoś ma opone na lato 235 a zmnienia na np 225, to powierzchnia się zmienia o około 5%.

Przy zmianie ze 155 na 145 to już aż 7% smile.gif

a tak serio, to po uj taki bicie piany, bo mi sie chipsy skonczyly grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.