Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyplata odszkodowania

Featured Replies

Napisano

Czy ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania w sytuacji gdzie byla policja na miejscu i orzekla wine jednoznacznie?

Sytuacja wygladala tak, ze ja wyprzedzalem na zakazie jadac droga glowna(omijalem stojacy autobus), a kobieta wyjechala z podporzadkowanej i bylo bum - policja orzekla jej wine, mi dala mandat za wyprzedzanie a jej za kolizje

Dzis byl u mnie rzeczoznawca i przy ogladaniu papierow zobaczyl mandat i stwierdzil ze skoro dostalem mandat za wyprzedzanie na zakazie to niekoniecznie winna jest kierujaca przeze mnie wskazana i moga byc problemy z uzyskaniem odszkodowania

Napisano

> Czy ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania w sytuacji gdzie byla policja na miejscu i

> orzekla wine jednoznacznie?

> Sytuacja wygladala tak, ze ja wyprzedzalem na zakazie jadac droga glowna(omijalem stojacy autobus),

> a kobieta wyjechala z podporzadkowanej i bylo bum - policja orzekla jej wine, mi dala mandat

> za wyprzedzanie a jej za kolizje

> Dzis byl u mnie rzeczoznawca i przy ogladaniu papierow zobaczyl mandat i stwierdzil ze skoro

> dostalem mandat za wyprzedzanie na zakazie to niekoniecznie winna jest kierujaca przeze mnie

> wskazana i moga byc problemy z uzyskaniem odszkodowania

Odpowiem Ci tak - ubezpieczyciel moze wszystko 270751858-jezyk.gif

Na zasadzie: "Nie mamy panskiego plaszcza i co pan nam zrobisz ? "

A pozniej takie sprawy sie koncza na wokandzie sadowej - nasza polska rzeczywistosc frown.gif

Ja znam sytuacje, ze nie wyplacili odszkodowania pomimo ukarania drugiej strony mandatem zeby.GIF

Napisano

> Sytuacja wygladala tak, ze ja wyprzedzalem na zakazie jadac droga glowna(omijalem stojacy autobus).

To co w końcu robiłeś hmm.gif

Ponadto mamy głupie PoRD, ale nabywając prawo np. do przejazdu przez skrzyżowanie z pierwszeństwem, łamiąc inny przepis powinna być współwina lub nawet wina osoby nabywającego prawa pierwszeństwa angryfire.gif

Napisano

W większości OWU jest zapis, że to ubezpieczyciel dochodzi kto jest winien zajścia szkody. A to, że posiłkują się w 99% protokołem policji to co innego.

Napisano

> W większości OWU jest zapis, że to ubezpieczyciel dochodzi kto jest winien zajścia szkody.

A i bez tego jest to zasada ustawowa.

Zawsze możesz ubezpieczyciela i sprawcę pozwać.

Napisano

> W większości OWU jest zapis, że to ubezpieczyciel dochodzi kto jest winien zajścia szkody. A to, że

> posiłkują się w 99% protokołem policji to co innego.

Co ma z punktu widzenia poszkodowanego OWU OC ? Rownie dobrze moze byc tam zapis, ze wyplacaja tylko w przypadku rozbitych rozowych fiatow panda i gdy wypadek mial miejsce miedzy 12-15 ....

Napisano

> policja orzekla jej wine, mi dala mandat

> za wyprzedzanie a jej za kolizje

Po fakcie, ale omijanie (stojącego) a wyprzedzanie to dwie różne definicje.

Natomiast opis znaku B-25 Zakaz wyprzedzania:

Znak ten zabrania kierującym wyprzedzania wszelkich pojazdów silnikowych wielośladowych. Na odcinku drogi, na którym obowiązuje ten znak, kierujący pojazdem silnikowym może wyprzedzać tylko pojazdy jednośladowe oraz pojazdy niesilnikowe (np. rowery, wózki ręczne).

Znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, chyba, że na drodze dwujezdniowej droga odgałęziająca znajduje się tylko z lewej strony i nie ma bezpośredniego połączenia z prawą jezdnią lub zakaz wyrażony przez znak został wcześniej odwołany znakiem odwołującym ten zakaz.

Nie ma tutaj mowy o omijaniu.

Ja od dzisiaj będę woził ze sobą PoRD i odpukać, mieć jakis argument do dyskucji.

Napisano

> Zawsze możesz ubezpieczyciela i sprawcę pozwać.

Albo pojechac hardcore'owo i samego sprawce smile.gif niech sobie ubezpieczyciel wstepuje do sprawy ...

Mysle, ze gdyby uczynic to powszechna praktyka, ze pozywa sie samego sprawce, to nieuczciwe firmy ubezpieczeniowe szybko zniknelyby z rynku - w koncu kazdy chce, zeby jego d.... byla chroniona dobrze smile.gif (a nie, zeby bylo tanio - jak jest do tej pory)

Napisano

> Mysle, ze gdyby uczynic to powszechna praktyka, ze pozywa sie samego sprawce,

Tyle, że sprawca może być "bezrobotny, bez majątku, na utrzymaniu babci-emerytki", a TU (nawet te najgorsze) zwykle są egzekwowalne.

Napisano

> Tyle, że sprawca może być "bezrobotny, bez majątku, na utrzymaniu babci-emerytki", a TU (nawet te

> najgorsze) zwykle są egzekwowalne.

Zgodze sie z Toba, ale obecna praktyka firm ubezpieczeniowych powoduje, ze idea "chronienia d.... klienta" zupelnie sie zatracila ...

Chora sytuacja ...

Najgorsze jest to, ze oszukuja nie tylko male firemki ubezpieczeniowe, ale takze kolosy - a to jest przykre...

Napisano

> ze idea "chronienia d.... klienta" zupelnie sie zatracila ...

Chronią d.. właścicieli/akcjonariuszy/zarządu.

Klient jest dawcą kasy.

> kolosy - a to jest przykre...

Kolosom się to najbardziej opłaca. W ich przypadku obniżenie wypłacanych odszkodowań o 1% to kupa kasy.

A niestety, czas się przyzwyczaić, że zawsze pierwszą reakcją TU będzie odmowa wypłaty odszkodowania - jakaś część uprawnionych odpuści i to jest czysty zysk TU.

Napisano

> Czy ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty odszkodowania w sytuacji gdzie byla policja na miejscu i

> orzekla wine jednoznacznie?

W sadzie wygrywasz sprawe z Tu gdyby Ci odmowili wypłaty.

Napisano

> Chronią d.. właścicieli/akcjonariuszy/zarządu.

> Klient jest dawcą kasy.

> Kolosom się to najbardziej opłaca. W ich przypadku obniżenie wypłacanych odszkodowań o 1% to kupa

> kasy.

> A niestety, czas się przyzwyczaić, że zawsze pierwszą reakcją TU będzie odmowa wypłaty

> odszkodowania - jakaś część uprawnionych odpuści i to jest czysty zysk TU.

Tylko gdyby powszechna praktyka bylo pozywanie sprawcy, a nie TU, to moze klient, ktorego ciaga sie po sadach nastepnym razem zrezygnuje z takiego TU i dziadostwo zniknie z rynku ? smile.gif

Napisano

> W sadzie wygrywasz sprawe z Tu gdyby Ci odmowili wypłaty.

I tu jestes w bledzie.

Tylko WYROK karny wiaze sad w postepowaniu cywilnym, taki mandacik cos tam znaczy - ale nie za wiele smile.gif. TU bedzie pewnie wnosic o powolanie bieglych, a sad w oparciu o ta opinie wyda wyrok ...

Napisano

> I tu jestes w bledzie.

> Tylko WYROK karny wiaze sad w postepowaniu cywilnym, taki mandacik cos tam znaczy - ale nie za

> wiele . TU bedzie pewnie wnosic o powolanie bieglych, a sad w oparciu o ta opinie wyda wyrok

> ...

Skoro policja uznala ze nie byl winny spowodowania kolizji to bieglu raczej nic nowego nie wywnioskuje.

Napisano

> Skoro policja uznala ze nie byl winny spowodowania kolizji to bieglu raczej nic nowego nie

> wywnioskuje.

A zdarzaja sie cuda ...

Stan faktyczny taki: pojazd A wyprzedza kilka pojazdow, nie ma zakazu, linia przerywana.... z tego peletonu pojazd B skreca w lewo w jakies podworko. Pojazd A kasuje pojazd B, przystanek autobusowy, jakies ogrodzenie itp.

Drogowka winnym kolizji czyni pojazd B i wrecza mandacik smile.gif

Kierowca pojazdu B przyjmuje mandacik...

Jeden biegly stwierdzil, ze winny jest kierowca pojazdu A

Drugi biegly stwierdzil, ze jest wina 50 % - 50 %

Sad przychylil sie do pierwszego bieglego...

Apelacja w toku smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.