Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marshal dochodzenie odszkodowań - zna ktoś?

Featured Replies

Napisano

Miał ktoś do czynienia z firmą Marshal (www.marshal.pl) zajmującą się egzekwowaniem odszkodowań? Doznałem urazu kręgosłupa w wypadku i szukam kogoś kto pomoże uzyskać odszkodowanie. A może polecacie jakąś inną firmę?

Napisano

> Miał ktoś do czynienia z firmą Marshal (www.marshal.pl) zajmującą się egzekwowaniem odszkodowań?

> Doznałem urazu kręgosłupa w wypadku i szukam kogoś kto pomoże uzyskać odszkodowanie. A może

> polecacie jakąś inną firmę?

Tak, polece - pierwszego lepszego adwokata / radce prawnego ...

A nie firmy, co to Ci pozniej procent potraca z naleznego Ci odszkodowania...

Zaraz zacznie sie wojna na AK, ale moim zdaniem taki firmy powinny zniknac z rynku. Jak czlowiek jest chory to idzie do lekarza a nie znachora, jak ma problem prawny to od tego jest prawnik...

Napisano

> Tak, polece - pierwszego lepszego adwokata / radce prawnego ...

> A nie firmy, co to Ci pozniej procent potraca z naleznego Ci odszkodowania...

Prawnik kasuje Cie niezaleznie od tego czy dostaniesz odszkodowanie czy nie. Jemu nie zalezy na tym ile dostaniesz bo i tak swoje zarobi wink.gif

Firmy sa wyspecjalizowane w tym co robia i jak TU dostaje pismo z takiej firmy to inaczej podchodzi do sprawy.

Inny temat to to ze sa firmy ktore ewidentnie leca w kulki z klijentem, załatwiaja byle odszkodowanie i dalej i m sie niechce.

Napisano

> Tak, polece - pierwszego lepszego adwokata / radce prawnego ...

> A nie firmy, co to Ci pozniej procent potraca z naleznego Ci odszkodowania...

> Zaraz zacznie sie wojna na AK, ale moim zdaniem taki firmy powinny zniknac z rynku. Jak czlowiek

> jest chory to idzie do lekarza a nie znachora, jak ma problem prawny to od tego jest

> prawnik...

Pierwszemu lepszemu też musisz zapłacić. I jest większe prawdopodobieństwo, że mało lub nic nie ugra.

Najlepszy będzie ten co się w tej dziedzinie specjalizuje.

Napisano

> Prawnik kasuje Cie niezaleznie od tego czy dostaniesz odszkodowanie czy nie. Jemu nie zalezy na tym

> ile dostaniesz bo i tak swoje zarobi

Można się umówić x zł + % ugranej kwoty

Napisano

> Prawnik kasuje Cie niezaleznie od tego czy dostaniesz odszkodowanie czy nie. Jemu nie zalezy na tym

> ile dostaniesz bo i tak swoje zarobi

> Firmy sa wyspecjalizowane w tym co robia i jak TU dostaje pismo z takiej firmy to inaczej podchodzi

> do sprawy.

> Inny temat to to ze sa firmy ktore ewidentnie leca w kulki z klijentem, załatwiaja byle

> odszkodowanie i dalej i m sie niechce.

Nie rozmieszaj mnie...

Zazwyczaj prawnik pracuje na renome...

Poza tym koszty przy reprezentacji przez profesjonaliste sa zwracane...

Firmy ubezpieczeniowe olewaja temat nawet gdy wysyla sie w imieniu klienta pisma z pieczatka duzej kancelarii 270751858-jezyk.gif wiec o tym, ze pisemko firmy dochodzacej odszkodowan cos zdziala nawet nie chce mi sie slyszec zeby.GIF

Napisano

> Pierwszemu lepszemu też musisz zapłacić. I jest większe prawdopodobieństwo, że mało lub nic nie

> ugra.

> Najlepszy będzie ten co się w tej dziedzinie specjalizuje.

No moze rzeczywiscie przesadzilem... - w kazdym badz razie, zaden prawnik nie wezmie od klienta 30 % odszkodowania ...

Poza tym w przypadku wygranej koszty sa zwracane ...

Napisano

> A w przypadku przegranej?

Zazwyczaj firmy odszkodowawcze nie biora nic od klienta na start ... Ale sa takie ze normalnie kasuja za oplate sadowa ...

Wolisz ryzykowac koszty sadowe, czy nie ryzykowac i oddac 30 % naleznego Ci odszkodowania ?

Samochod naprawiasz u mechanika czy u kominiarza ?

Napisano

Bliskie mi osoby mają dalej doczynienia z jedną z takich firm. Polecona przez znajomego.

Firma kompletnie nic nie zrobiła, sprawa niemalże upadła.

Skończyło się na wynajęciu prawnika ok.gif

Sprawa z powrotem się toczy.

Firma która miała pomagać, zdjąć ciężar z rodziny, teraz robi problemy, straszy w pismach itd sciana.gif

Napisano

> Pierwszemu lepszemu też musisz zapłacić. I jest większe prawdopodobieństwo, że mało lub nic nie

> ugra.

Dlaczego większe? Prawnik podchodzi do klienta indywidualnie. Dla takiej firmy klient to tylko jednostka w wielkiej machinie. Czy dadzą dupy raz czy pięćdziesiąt razy to i tak nie wpłynie to na ich pozycję na rynku.

Napisano

> Miał ktoś do czynienia z firmą Marshal (www.marshal.pl) zajmującą się egzekwowaniem odszkodowań?

> Doznałem urazu kręgosłupa w wypadku i szukam kogoś kto pomoże uzyskać odszkodowanie. A może

> polecacie jakąś inną firmę?

Z Centrum Odszkodowań nie miałem, ale z oddziałem firmy zajmującym się ubezpieczeniami to owszem, znam ludzi i złego słowa nie powiem. waytogo.gif

Napisano

> Zazwyczaj firmy odszkodowawcze nie biora nic od klienta na start ... Ale sa takie ze normalnie

> kasuja za oplate sadowa ...

> Wolisz ryzykowac koszty sadowe, czy nie ryzykowac i oddac 30 % naleznego Ci odszkodowania ?

Nalezy rozpatrzeć jakie to odszkodowanie jest duże i jakie sa szanse na wygraną

Przy w miarę małych kwotach za odszkodowanie wole nic nie ryzykować i oddać 30 % należnej kwoty

A co do kominiarza- skąd ten pomysł? Ja naprawiam u hydraulika 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Nalezy rozpatrzeć jakie to odszkodowanie jest duże i jakie sa szanse na wygraną

> Przy w miarę małych kwotach za odszkodowanie wole nic nie ryzykować i oddać 30 % należnej kwoty

> A co do kominiarza- skąd ten pomysł? Ja naprawiam u hydraulika

Male kwoty = mala oplata sadowa i male wynagrodzenie adwokata/radcy smile.gif

Ludzie ida do takich firm, a pozniej placza - jakie to w tej Polsce bezprawie, sady zle, etc biglaugh.gif

Napisano

Widziałem kiedyś umowę z podobną firmą.

Najlepszy zapis był że wynagrodzenie wynosi 40% - ale to nie koniec + VAT. W efekcie firma brała niemal połowę odszkodowania. Mało tego przypuszczam że brała jeszcze więcej - gdyż osoby które z niej korzystały nie dostały żadnego oficjalnego rozliczenia od ubezpieczyciela - więc nie wiadomo ile ubezpieczyciel wypłacił firmie.

Dlatego sprawę koleżance poprowadziłem sam - jestem prawnikiem z wykształcenia i poradziłem sobie pozasądowo wywalczyłem jej przyzwoite odszkodowanie (ok. 17 tyś zł) podczas gdy inni uczestnicy tego zdarzenia od firmy dostali zaliczkę 2,5 tyś i długo długo nic.

Napisano

> Widziałem kiedyś umowę z podobną firmą.

> Najlepszy zapis był że wynagrodzenie wynosi 40% - ale to nie koniec + VAT. W efekcie firma brała

> niemal połowę odszkodowania. Mało tego przypuszczam że brała jeszcze więcej - gdyż osoby które

> z niej korzystały nie dostały żadnego oficjalnego rozliczenia od ubezpieczyciela - więc nie

> wiadomo ile ubezpieczyciel wypłacił firmie.

> Dlatego sprawę koleżance poprowadziłem sam - jestem prawnikiem z wykształcenia i poradziłem sobie

> pozasądowo wywalczyłem jej przyzwoite odszkodowanie (ok. 17 tyś zł) podczas gdy inni

> uczestnicy tego zdarzenia od firmy dostali zaliczkę 2,5 tyś i długo długo nic.

To jesli pozasadowo oddali 17 tys zl, to znaczy, ze bylo jeszcze co ugrac sadownie smile.gif

Napisano

> Poza tym koszty przy reprezentacji przez profesjonaliste sa zwracane...

Nie osmieszaj sie. Przez kogo sa zwracane?? Bo napewno nie przez TU.

Napisano

> Nie osmieszaj sie. Przez kogo sa zwracane?? Bo napewno nie przez TU.

Ehhh....

Koszty zastepstwa procesowego buli mis ktory przegra sprawe - nie wiem kto tu sie osmiesza smile.gif

Chociaz, patrze ze w podpisie masz wlasnie "dochodzenie odszkodowan" - wiec nie dziwie sie, ze sie bulwersujesz 270751858-jezyk.gif

Milego dnia smile.gif

Polecam lekture KC i KPC - moze Ci sie w robocie przydac 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ehhh....

> Koszty zastepstwa procesowego buli mis ktory przegra sprawe - nie wiem kto tu sie osmiesza

Nie bulwersuje sie wyprowadzam Cie z błedu. Po pierwsze takie sprawy najpierw zalatwia sie polubownie a 95% spraw konczy sie ugoda, wiec tutaj nikt Ci za prace adwokata nie odda.

Napisano

> Nie bulwersuje sie wyprowadzam Cie z błedu. Po pierwsze takie sprawy najpierw zalatwia sie

> polubownie a 95% spraw konczy sie ugoda, wiec tutaj nikt Ci za prace adwokata nie odda.

Z jakiego bledu ? Kilka ladnych spraw z TU za mna, wiec troszke orientuje sie w zagadnieniu. Pisalem o kosztach zastepstwa procesowego ...

Musisz byc cudotworca, jesli 95 % Twoich spraw konczy sie na "straszonku" zeby.GIF ja mam zupelnie inne doswiadczenia w tej materii...

TU zazwyczaj ma gdzies "prosby i grozby", olewa prywatne ekspertyzy, liczac do konca, ze klient odpusci i nie spotka sie z nimi w sadzie. Jesli rzuca jakies pieniazki, to tylko po to, zeby przed sadem nie zaplacic klientowi wiecej smile.gif

Czasami sprawy sa ewidentne - np. sprawca zostal ukarany mandatem karnym, a TU idzie w zaparte...

Pozniej bywa tez cyrk na sali sadowej, bo wniosek o powolanie bieglego, pozniej kolejnego, etc... - tylko mnoza koszty procesu, ktore i tak zaplaca smile.gif

Przykladowo, teraz przypadla mi sprawa, w ktorej TU, wnioslo o powolanie bieglego, ktory ma ocenic, czy autem bez przednich lamp, z wywalonymi poduszkami, peknieta szyba, polamana podluznica, mozna sie bylo poruszac po drogach publicznych i wykonywac prace zarobkowa zeby.GIF - spor toczy sie o utracone korzysci ...

Wiec, prosze nie mow mi, ze 95 % spraw konczy sie na etapie przedsadowym, bo mam zupelnie inne doswiadczenia w tej materii ...

Napisano

Lepiej poszukaj prawnika (najlepiej obcykanego w takich sprawach), a te hieny niech polują dalej na łosi. Prawnik nie uszczypnie Cię na odszkodowaniu (jak wygra sprawę, to sąd zasądzi od pozwanego zwrot kosztów zastępstwa procesowego), a takie firmy potrafią zabrać nawet połowę odszkodowania. Ich targetem są chyba Ci, którzy boją się, że prawnik ich skasuje, tyle że tak naprawdę to oni kasują więcej.

Napisano

> Lepiej poszukaj prawnika (najlepiej obcykanego w takich sprawach)

Na jakiej podstawie Prawnik oszacuje uszczerbek na zdrowiu?

Napisano

> Na jakiej podstawie Prawnik oszacuje uszczerbek na zdrowiu?

prawnik sam nie szacuje - są od tego biegli. Prawnik musi tylko wiedzieć jak wywalczyć to co wskazali biegli.

Napisano

> Dlaczego większe? Prawnik podchodzi do klienta indywidualnie. Dla takiej firmy klient to tylko

> jednostka w wielkiej machinie. Czy dadzą dupy raz czy pięćdziesiąt razy to i tak nie wpłynie

> to na ich pozycję na rynku.

Pisałem w kontekście doświadczenia. Nie ma tu znaczenia, czy firma czy indywidualny. Lepiej jest udać się do kogoś kto ma doświadczenie w takich sprawach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.