Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do 1.8 T

Featured Replies

Napisano

Zbliża się czas wymiany.

Jaki olej polecacie?

silniczek 1.8 T 156 KM

przebieg 130 tys nie ukrywam już troszkę oleju muszę dolewać wink.gif

Napisano

> Zbliża się czas wymiany.

> Jaki olej polecacie?

> silniczek 1.8 T 156 KM

> przebieg 130 tys nie ukrywam już troszkę oleju muszę dolewać

np GULF formula G 5w40

4L ~80zl

Napisano

> Zbliża się czas wymiany.

> Jaki olej polecacie?

> silniczek 1.8 T 156 KM

> przebieg 130 tys nie ukrywam już troszkę oleju muszę dolewać

Wszystko zależy czy korzystasz z tego silnika. Nawet fabryczne 1,8t potrafi łądnie gotować olej. Polecam coś z parametrami 10w60. Jakis castrol albo valvoline.

Napisano

ha mam Fuchsa konkretnie Titan GT1 LongLife III 5w30 i jest jaknajbardziej ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Motul x-cess 5w40

Taki tez został zalany tydzień temu wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Motul x-cess 5w40

Olej jest ponoć b.dobry ale uważajcie bo może zrobić płukankę silnika z nagaru i zacznie zapychać ssak i pompę co w konsekwencji będzie migotanie kontrolki ciśnienia oleju. Miałem tak u siebie po kupnie samochodu, kupiłem 1.8T i na wywieszce było 5W40 więc zalałem takiego motula i przepłukał mi silnik i co do czego doprowadziło czyszczenie misy i zalanie 10W40.

Przejechałem ok 2.tys i żadnej dolewki i ani grama ubytku a silniczek chodzi jak zegareczek i prawie go nie słychać smile.gif

Napisano

Teraz nawet mineralne oleje mają tyle samo dodatków myjących co syntetyki. Szlam i nagar w silniku miałeś przez stosowanie olejów kiepskiej jakości i/lub zbyt duże przebiegi między wymianami.

Napisano

> Teraz nawet mineralne oleje mają tyle samo dodatków myjących co syntetyki. Szlam i nagar w silniku

> miałeś przez stosowanie olejów kiepskiej jakości i/lub zbyt duże przebiegi między wymianami.

z tego co się dowiadywałem to te silniki mają taką wadę fabryczną czyli za mały rozmiar ssaka pompy i on może się zatykać, co do oleju to ponoć z wiekiem lać trzeba gęstszy. No ja mam 220 tys nakręcone ale jak na 12 letni samochód to silnik ma sprężanie jak z salonu bo mechanik mi sprawdzał wink.gif

Napisano

> z tego co się dowiadywałem to te silniki mają taką wadę fabryczną czyli za mały rozmiar ssaka pompy

> i on może się zatykać,

Czystym olejem?

>co do oleju to ponoć z wiekiem lać trzeba gęstszy.

W jakim celu?

>No ja mam 220 tys

> nakręcone ale jak na 12 letni samochód to silnik ma sprężanie jak z salonu bo mechanik mi sprawdzał

Ciśnienie sprężania nie ma nic wspólnego z ciśnieniem oleju.

Napisano

> Czystym olejem?

nie kolego, olejem wymieszanym z nagarem wink.gif gdyż ponieważ pełny syntetyk może a nawet w większości przypadków wypłukuje nagar w tym Cię mogę zapewnić wink.gif

> W jakim celu?

a w celu takim, że zapewnić mu lepsze smarowanie co wpłynie na żywotność jednostki a z resztą zapraszam na forum www.forum.vw-passat.pl/ i tam do głębszej lektury jak nie dowierzasz wink.gif

> Ciśnienie sprężania nie ma nic wspólnego z ciśnieniem oleju.

nie wyraziłem się jasno więc prostuje, ciśnienie sprężania jak i oleju było o dziwo mechanika książkowe tylko dopiero robił się gorzej jak silnik się dogrzewał i po pewnym czasie zapalała się kontrolka od ciśnienia oleju. Finał był taki, że po odkręceniu misy można było kulki lepić z błota jakie było w misie. Lecz nie każdy jest alfą i omegą i nie może wiedzieć wszystkiego ale u mnie tak było w praktyce wink.gif więc myślę uczulę na przyszłość kolegów wink.gif

Napisano

> nie kolego, olejem wymieszanym z nagarem gdyż ponieważ pełny syntetyk może a nawet w większości

> przypadków wypłukuje nagar w tym Cię mogę zapewnić

> a w celu takim, że zapewnić mu lepsze smarowanie co wpłynie na żywotność jednostki a z resztą

> zapraszam na forum www.forum.vw-passat.pl/ i tam do głębszej lektury jak nie dowierzasz

Od kiedy to gęstszy olej zapewnia lepsze smarowanie? zlosnik.gif

Napisano

> Od kiedy to gęstszy olej zapewnia lepsze smarowanie?

Ale w jakich warunkach konkretnie??? Bo widzisz są oleje takie które w wysokiej temperaturze są tak rozwodnione że już praktycznie film olejowy się przerywa. A są takie dla których ta wysoka temperatura jest dopiero optymalna. Nie ma uniwersalnego oleju do wszystkiego.

Napisano

> Ale w jakich warunkach konkretnie??? Bo widzisz są oleje takie które w wysokiej temperaturze są tak

> rozwodnione że już praktycznie film olejowy się przerywa. A są takie dla których ta wysoka

> temperatura jest dopiero optymalna. Nie ma uniwersalnego oleju do wszystkiego.

Kolega maciejo sugeruje że w każdych, chyba że jego silnik pracuje tylko w jednych warunkach. zlosnik.gif

Napisano

> Ale w jakich warunkach konkretnie??? Bo widzisz są oleje takie które w wysokiej temperaturze są tak

> rozwodnione że już praktycznie film olejowy się przerywa. A są takie dla których ta wysoka

> temperatura jest dopiero optymalna. Nie ma uniwersalnego oleju do wszystkiego.

nie wiem w jakich warunkach, ale w moim przypadku dowiadywałem się jaki olej lać konkretnie do 1.8T i po jakich przebiegach i co ewentualnie może być przyczyną migającej kontroli alee problem rozwiązany a przynajmniej u mnie.

Napisano

> Kolega maciejo sugeruje że w każdych, chyba że jego silnik pracuje tylko w jednych warunkach.

tylko i wyłącznie jazda po saharze cool.gif moje ulubione miejsce uwierz mi na słowo wink.gif

Napisano

> nie kolego, olejem wymieszanym z nagarem gdyż ponieważ pełny syntetyk może a nawet w większości

> a w celu takim, że zapewnić mu lepsze smarowanie co wpłynie na żywotność jednostki a z resztą

> zapraszam na forum www.forum.vw-passat.pl/ i tam do głębszej lektury jak nie dowierzasz

> nie wyraziłem się jasno więc prostuje, ciśnienie sprężania jak i oleju było o dziwo mechanika

> książkowe tylko dopiero robił się gorzej jak silnik się dogrzewał i po pewnym czasie zapalała

> się kontrolka od ciśnienia oleju. Finał był taki, że po odkręceniu misy można było kulki lepić

> z błota jakie było w misie. Lecz nie każdy jest alfą i omegą i nie może wiedzieć wszystkiego

> ale u mnie tak było w praktyce więc myślę uczulę na przyszłość kolegów

No ale z tego co piszesz Twoje auto jezdzilo na slabym oleju i czesto nie byl wymieniany. O czym swiadczy masa nagaru, ktory sie wyplukal.

A mimo tego silnik jest w niezlej kondycji "ksiazkowej" jak to napisales.

Co swiadczy o tym, ze nie ma co sie podniecac olejem. Ja swojego zalalem Mobilem Racing nie jezdze ostro, i silnik narazie sprawuje sie swietnie. Pewnie na syntetyku oplowskim za 70zl za 5 litrow jezdzilby tak samo dobrze i pewnie tak samo dlugo.

Napisano

> No ale z tego co piszesz Twoje auto jezdzilo na slabym oleju i czesto nie byl wymieniany. O czym

> swiadczy masa nagaru, ktory sie wyplukal.

> A mimo tego silnik jest w niezlej kondycji "ksiazkowej" jak to napisales.

> Co swiadczy o tym, ze nie ma co sie podniecac olejem. Ja swojego zalalem Mobilem Racing nie jezdze

> ostro, i silnik narazie sprawuje sie swietnie. Pewnie na syntetyku oplowskim za 70zl za 5

> litrow jezdzilby tak samo dobrze i pewnie tak samo dlugo.

nie czytałeś mojego poprzedniego posta więc Ci tłumacze wink.gif problem pojawił się u mnie po kupnie samochodu od Pana X i nie wiedziałem co było lane (bo samochód z komisu był brany - jeżdżony wcześniej w Niemczech) ale sugerowałem się karteczką pod maską na której było 5W40 i sięgnąłem po w/w motula 5W40 i niestety okazało się, że musiał go przepłukać gdyż przed wymianą nie miałem tego problemu a po przejechaniu 220 tys w silniku musi osadzić się nagar w środku i motul prawdopodobnie go przeczyścił trochę i przytykał ssak. Odkręcenie misy i czyszczenie okazało się panaceum na kontrolkę.

Napisano

No nie wiem u mnie nagarow w starym aucie nie bylo po przejechaniu 250tys.km na zwyklym oplowskim polsyntetyku. I silnik tez byl w nienagannej kondycji.

Wiec opisana przez Ciebie sytuacja potwierdza moja opinie. Ze olej nie ma wielkiego znaczenia. Bo mimo ze u Ciebie stary wlascicdiel lal co popadnie i nie wymienial zbyt czesto silnik jest ok.

Czyli najgorszy dla silnika nie jest olej ale wlasciciel i zarazem kierowca kat.

Napisano

Takie historie o wypłukaniu brudów przez syntetyk zdarzały sie 20 lat temu, teraz dobre minerały mają takie same właściwości myjące jak syntetyki. A jak miałeś nagar i szlam to poprzedni właściciel właściciel lał syfiasty olej i nie zmieniał go zbyt często,

Dla przykładu podam auto ojca, 220kkm cały czas jeździ na syntetyku. Po zdjęciu pokrywy zaworów silnik jest idealnie czysty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.