Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpaleniem po dłuższym postoju

Featured Replies

Napisano

Problem dotyczy VW Polo, koniec lat 90', 1.4 16v (100KM)

ale wydaje mi się, że jest stosunkowo 'uniwersalny' więc może ktoś wpadnie korespondencyjnie na pomysł co to może być wink.gif

Po postoju dłuższym niż 1 dzień, samochód nie chce odpalić. Kręci normalnie, wszystko niby w porządku, ale nie zaskakuje.

Odpalanie z kabli nie działa. Jedyna skuteczna metoda - z linki - czyli jak by nie było - 'na popych'.

Po odpaleniu działa równo, nie gaśnie. W ciągu tego samego dnia odpala bez problemu.

Jakiś pomysł zlosnik.gifhmm.gif

Napisano

czujnik polozenia walka/walu hmm.gif mialem podobne objawy przy padnietym czujniku polozenia walka rozrzadu

Napisano

> Problem dotyczy VW Polo, koniec lat 90', 1.4 16v

> ale wydaje mi się, że jest stosunkowo 'uniwersalny' więc może ktoś wpadnie korespondencyjnie na

> pomysł co to może być

> Po postoju dłuższym niż 1 dzień, samochód nie chce odpalić. Kręci normalnie, wszystko niby w

> porządku, ale nie zaskakuje.

> Odpalanie z kabli nie działa. Jedyna skuteczna metoda - z linki - czyli jak by nie było - 'na

> popych'.

> Po odpaleniu działa równo, nie gaśnie. W ciągu tego samego dnia odpala bez problemu.

> Jakiś pomysł

W Volvo mam tak, że jak bateria jest choć trochę słabsza, mimo że ma dość siły aku zakręcić rozrusznikiem, nie ma siły zapalić. Tą przyczynę da się łatwo potwierdzić/wyeliminować multimetrem sprawdzając ok.gif

Napisano

Spotkałem sie kiedyś z sytuacją,że rozrusznik absorbował tak dużo prądu,że nie starczało prądu dla układu zapłonowego.

Na popych zapalał od razu.(FIAT BRAVA 1.4)

W tedy winny byl rozrusznik(wymiana tulejek załatwiła sprawe)

Warto sprawdzić jeszcze same przewody zapłonowe i świece,zimą bedzie jeszcze trudniej namówić go do współpracy ok.gif

Napisano

> W Volvo mam tak, że jak bateria jest choć trochę słabsza, mimo że ma dość siły aku zakręcić

> rozrusznikiem, nie ma siły zapalić. Tą przyczynę da się łatwo potwierdzić/wyeliminować

> multimetrem sprawdzając

W "maluchu" też tak było zlosnik.gif Tyle, że tam dochodził jeszcze błąd w zasilaniu cewki zapłonowej przez przewód oporowy - cewka dostawała za niskie napięcie i nici z iskry przy słabszym akumulatorze były, chociaż rozrusznik niby kręcił.

Napisano

mialem ostatnio to samo podobny silniczek 1,4 16V peugeot 207

tesciu sary mechanior zrobil tak-zatkal rure wydechowa i kazal dluzej krecic i ze dwa trzy razy zagazowac pedalem - odpalil az dmuchnelo, potem z rury cos wykapalo jak sobie na wolnych pochodzil; skwitowal albo paliwo kiepskie albo wydech (w sensie kat)

Nie wiem ile w tym prawdy ale do dzisiaj spokoj

Napisano

hejko

Zapewne ile odpowiedzi to tyle samo bedzie pomysłów smile.gif

Jak jest zasilany LPG to zapewne do naprawy reduktor, bo puszcza lekko gazik na wylączonym silniku i zalewa go, przez co potem jest problem z odpaleniem smile.gif

pozdroffka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.