Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotoradar - pytanie hipotetyczne :)

Featured Replies

Napisano

Fotka strzelona, list od SM lub Policji z prośbą o wskazanie kierującego (niewyraźne zdjęcie twarzy), samochód mój. Co jeśli podam, że kierujący to np. znajomy z Białorusi, Mołdawii albo powiedzmy Kolumbii (chodzi o prawie niemożliwe namierzenie)? Dostaję mandat? Punkty? Mogę podać tylko, że np, adres obywatela Pedro Moralesa, to Kolumbia, Bogota, K11A 2.

Napisano

Teoretycznie możesz odpowiadać za złożenie fałszywych zeznań. Ale tylko teoretycznie wink.gif W praktyce mandat ląduje w koszu.

Jest też inny sposób, zupełnie legalny i moralnie poprawny. Jeżeli zdjęcie jest niewyraźne, albo robione od tyłu, a samochód ma współwłaściciela (np. żona), to właściciel ma obowiązek wskazać kierującego. I jeden z właścicieli wskazuje siebie (bo pamiętam że ja wtedy prowadziłem), a drugi właściciel siebie (bo żona pamięta, że to ona wtedy prowadziła). Mandat ląduje w koszu, bo nie można wystawić dla dwóch osób za jedno wykroczenie, a nie ma możliwości ustalenia kto prowadził. Jednocześnie nie można nikogo ukrarać za niewskazanie sprawcy wykroczenia. A takie sytuacje się zdarzają w trasie, gdy raz prowadzi żona, raz ja i skąd mamy pamiętać, kto akurat prowadził w Pipkach Małych 2 miesiące temu? skromny.gif

Napisano

Jeżeli od SM, to odmawiasz wskazania kto prowadził. SM nie może za to karać.

mar00ha

Napisano

> To odpada bo żona nie ma PJ

To powiedz że klient robił jazdę próbną, nawet sprawdziłeś prawo jazdy ale nie NIE PAMIĘTASZ nazwiska ani adresu. To wolno, natomiast nie odsyłaj ich na Estonię czy do Kolumbii bo to jest kłamstwo i możesz zostać ukarany.

Napisano

> To powiedz że klient robił jazdę próbną, nawet sprawdziłeś prawo jazdy ale nie NIE PAMIĘTASZ

> nazwiska ani adresu.

Dokladnie, najlepszy sposob.

Napisano

> To powiedz że klient robił jazdę próbną, nawet sprawdziłeś prawo jazdy ale nie NIE PAMIĘTASZ

> nazwiska ani adresu. To wolno, natomiast nie odsyłaj ich na Estonię czy do Kolumbii bo to jest

> kłamstwo i możesz zostać ukarany.

Wtedy nadal jest kara za niewskazanie sprawcy, bo właściciel zdaniem policji MUSI wiedzieć, komu auto użycza. Natomiast w przypadku wskazania kolegi Kim Dzong Chama z Korei Północnej, który od lat mieszka w Argentynie, ale ma meldunek w Phenianie wszystko jest z punktu widzenia prawa OK. Chyba że udowodnią, że nie znasz żadnego Koreańczyka z Korei Północnej, wtedy jest odpowiedzialność karna, ale komu by się chciało w to bawić?

Napisano

Uzasadnienie umorzenia sprawy przez sąd w przypadku niewskazania/odmowy wskazania sprawcy wykroczenia (fotka niewyraźna) :

"(...) Z przepisu art. 129 b ust. 1 - 4 ustawy z dnia

20.06.1997 r. (t.j. Dz. U. Nr 108, poz. 908 z 2005 r. z póź. zm.) prawo o ruchu drogowym, który określa kompetencje straży gminnych w zakresie kontroli ruchu drogowego (vide: odesłanie z ustawy o strażach gminnych zawarte w art. 11 ust 1 pkt 2) nie wynika jednak, aby straż gminna poza uprawnieniem do poszukiwania sprawcy wykroczenia przekroczenia prędkości, w ramach czynności wyjaśniających, w przypadku nie udzielenia informacji, miała uprawnienie do kierowania przeciwko niemu wniosku o ukaranie i popieranie go w charakterze oskarżyciela publicznego.

Uprawnienia straży gminnych ograniczone zostały jedynie do kontroli ruchu drogowego i czynności ściśle określonych w art. 129 b ustawy prawo o ruchu drogowym. Jednakże przepis ten (art. 129 b ustawy prawo o ruchu drogowym) nie nadaje strażom gminnym uprawnień do występowania w charakterze oskarżyciela publicznego z wnioskiem o ukaranie do sądu przeciwko właścicielowi - posiadaczowi pojazdu, w ramach ujawnienia się okoliczności objętych dyspozycją art. 78 ust. 4 ustawy prawo o ruchu drogowym, czy też art. 65 § 2kw. (...)"

Napisano

> Jest też inny sposób, zupełnie legalny i moralnie poprawny. Jeżeli zdjęcie jest niewyraźne, albo

> robione od tyłu, a samochód ma współwłaściciela (np. żona), to właściciel ma obowiązek wskazać

> kierującego. I jeden z właścicieli wskazuje siebie (bo pamiętam że ja wtedy prowadziłem), a

> drugi właściciel siebie (bo żona pamięta, że to ona wtedy prowadziła). Mandat ląduje w koszu,

> bo nie można wystawić dla dwóch osób za jedno wykroczenie, a nie ma możliwości ustalenia kto

> prowadził. Jednocześnie nie można nikogo ukrarać za niewskazanie sprawcy wykroczenia. A takie

> sytuacje się zdarzają w trasie, gdy raz prowadzi żona, raz ja i skąd mamy pamiętać, kto akurat

> prowadził w Pipkach Małych 2 miesiące temu?

Było to już w praktyce stosowane ?? cfaniaczek.gif

Napisano

> Jeżeli od SM, to odmawiasz wskazania kto prowadził. SM nie może za to karać.

Ale chyba straż miejska może przekazać sprawę do sądu, po odmowie właściciela wskazania sprawcy?

Napisano

> nazwiska ani adresu. To wolno, natomiast nie odsyłaj ich na Estonię czy do Kolumbii bo to jest

> kłamstwo i możesz zostać ukarany.

A wciskanie kitu o jeździe próbnej to nie kłamstwo? cfaniaczek.gif

Napisano

> A wciskanie kitu o jeździe próbnej to nie kłamstwo?

Ano kłamstwo. A w przypadku potwierdzenia kłamstwa, można postawić zarzut złożenia fałszywego zeznania.

Napisano

> Ale chyba straż miejska może przekazać sprawę do sądu, po odmowie właściciela wskazania sprawcy?

Wtedy się zobaczy kto ma większe jaja. zlosnik.gif

Przypuszczam jednak, że SM to oleje, bo kasy gmina z sądu nie dostanie.

mar00ha

Napisano

> Wtedy się zobaczy kto ma większe jaja.

> Przypuszczam jednak, że SM to oleje, bo kasy gmina z sądu nie dostanie.

Ale urzednik czy funkcjonariusz SM raczej nie rozpatruje tego w aspekcie "kasy". On ma wytyczne i wypełnia te czy inne formularze. Jesli więc ma polecenie, aby w tego typu sytuacji przekazać do sądu, to pewnie to zrobi.

A wówczas, w jakim charakterze wezwany byłby własciciel zarejestrowanego pojazdu? Chyba jako swiadek?

Napisano

> A wówczas, w jakim charakterze wezwany byłby własciciel zarejestrowanego pojazdu? Chyba jako swiadek?

Nie wiem. Teoretyzuję. Nie miałem dotąd przyjemności. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Było to już w praktyce stosowane ??

Tak skromny.gif

Napisano

> Uzasadnienie umorzenia sprawy przez sąd w przypadku niewskazania/odmowy wskazania sprawcy

> wykroczenia (fotka niewyraźna) :

przeczytaj uważnie to, co wkleiłeś - to uzasadnienie braku możliwości ukarania przez sm mandatem za niewskazanie, a nie umorzenie samego niewskazania. Zupełnie inny temat.

Napisano

> Jeżeli od SM, to odmawiasz wskazania kto prowadził. SM nie może za to karać.

> mar00ha

A jeśli od policji to oświadczasz, że nie pamiętasz.

Jakiś czas temu czytałem, że Sąd Najwyższy orzekł, że karanie za niewskazanie sprawcy wykroczenia nie jest zgodne z prawem. Owszem jeśli wiem ale nie powiem to można ukarać ale jeśli nie pamiętam/ nie wiem to już nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.