Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Substancaj barwiąca wode - sprawdzenie przecieku

Featured Replies

Napisano

Mam problem z żony VW polo gdzieś zacieka i to czasem dość zdrowo. Po tygodniu deszczu potrafi być duża kałuża pod fotelem kierowcy. Nie mogę zlokalizować skąd cieknie. Myślę dodać do wody jakiś preparat barwiący i użyć jakiegoś "karhera" do polewania, a potem szukać "ścieżki".

chyba ze macie jakieś inne sposoby - aha rozkładanie całej tapicerki odpada, w każdym razie na razie.

Tak więc szukam metody na zaciekanie wo środka samochodu.

Napisano

> Mam problem z żony VW polo gdzieś zacieka i to czasem dość zdrowo. Po tygodniu deszczu potrafi być

> duża kałuża pod fotelem kierowcy. Nie mogę zlokalizować skąd cieknie. Myślę dodać do wody

> jakiś preparat barwiący i użyć jakiegoś "karhera" do polewania, a potem szukać "ścieżki".

> chyba ze macie jakieś inne sposoby - aha rozkładanie całej tapicerki odpada, w każdym razie na

> razie.

> Tak więc szukam metody na zaciekanie wo środka samochodu.

Sprawdzić nie zaszkodzi: szyberdach (jeśli jest), kanały wentylacyjne (czy nie są np liśćmi zapchane i woda nie idzie przez nawiew na nogi, co zdarza się czasem), uszczelki szyby i uszczelkę drzwi. Dodawania czegokolwiek barwiącego może jednocześnie zabarwić tapicerę itp zależnie od miejsca wycieku i IMHO to słaby pomysł.

Napisano

idź na jakieś forum VW. Oni już pewnie to przechodzili i wskażą kilka prawdopodobnych miejsc.

Napisano

> idź na jakieś forum VW. Oni już pewnie to przechodzili i wskażą kilka prawdopodobnych miejsc.

ZTCW przede wszystkim szyberdach (jeśli jest). Kolega w Golfie przerabiał. A VW chętnie wyposażał swoje auta w ten dodatek.

Napisano

> Dziurę w podłodze masz.

Ja mam? icon_eek.gif

Jest to jedna z możliwych przyczyn, fakt... ale u kolegi.

Napisano

można sprawdzić miejsce przejścia linki od otwierania maski przez przednią gródz. Po lince lubi woda płynąć.

Napisano
  • Autor

> Dziurę w podłodze masz.

mam i co z tego jak woda pojawia się nawet w trakcie postoju cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> idź na jakieś forum VW. Oni już pewnie to przechodzili i wskażą kilka prawdopodobnych miejsc.

byłem na forym polo i wskazane miejsca po za szyberem który jest zostały srawdzone. Dlatego szukam jakiejś substancji barwiacej.

Napisano
  • Autor

> można sprawdzić miejsce przejścia linki od otwierania maski przez przednią gródz. Po lince lubi

> woda płynąć.

to juz sprawdzone i zakitowane dokładnie kitem do szyb.

Napisano

> Mam problem z żony VW polo gdzieś zacieka i to czasem dość zdrowo. Po tygodniu deszczu potrafi być

> duża kałuża pod fotelem kierowcy. Nie mogę zlokalizować skąd cieknie. Myślę dodać do wody

> jakiś preparat barwiący i użyć jakiegoś "karhera" do polewania, a potem szukać "ścieżki".

> chyba ze macie jakieś inne sposoby - aha rozkładanie całej tapicerki odpada, w każdym razie na

> razie.

> Tak więc szukam metody na zaciekanie wo środka samochodu.

Może jak w niektórych skodach swego czasu, zatykają się ujścia wody z drzwi i ta ścieka różnymi drogami do środka zamiast na zewnątrz

Napisano
  • Autor

> Może jak w niektórych skodach swego czasu, zatykają się ujścia wody z drzwi i ta ścieka różnymi

> drogami do środka zamiast na zewnątrz

ujscia udrożnione juz dawno icon_rolleyes.gif

Napisano

> ujscia udrożnione juz dawno

które polo? Golfy MK4, leony, bory, toleda potrafią cieknąc właśnie przez zbyt szczelną uszczelkę na drzwiach, która potrafi trzymać wodę na progu.... U mnie jest tak, że czasem widzę jak po nocnym deszczu rano wlewa mi się delikatnie przez drzwi pasażera, które nie były wcześniej otwierane

Napisano

> które polo? Golfy MK4, leony, bory, toleda potrafią cieknąc właśnie przez zbyt szczelną uszczelkę

> na drzwiach, która potrafi trzymać wodę na progu.... U mnie jest tak, że czasem widzę jak po

> nocnym deszczu rano wlewa mi się delikatnie przez drzwi pasażera, które nie były wcześniej

> otwierane

To nie jest wina szczelnej uszczelki. tylko nieszczelnosci pomiedzy drzwiami a blacha przykrecona do drzwi. Woda przelewa sie wtedy do auta. przerabialem to.

Niektorzy, niszcza uszczelke nacinajac ja, ale nie usuwaja przyczyny. Ja mam wkoncu sucho na progach. Bez nacinania uszczelki.

Napisano

> To nie jest wina szczelnej uszczelki. tylko nieszczelnosci pomiedzy drzwiami a blacha przykrecona

> do drzwi. Woda przelewa sie wtedy do auta. przerabialem to.

> Niektorzy, niszcza uszczelke nacinajac ja, ale nie usuwaja przyczyny. Ja mam wkoncu sucho na

> progach. Bez nacinania uszczelki.

tak, masz racje, bo przelewa się pomiędzy profilem drzwi, a blachą od wewnętrznej strony pod tapicerką. Ale woda nie powinna stać wewnątrz drzwi, tylko swobodnie spływać. Jak uszczelniłem tą blachę to lało się z głośnika, więc nacięcie uszczelki w moim przypadku pomogło

Napisano
  • Autor

> które polo?

6N z 94 roku.

Napisano

> tak, masz racje, bo przelewa się pomiędzy profilem drzwi, a blachą od wewnętrznej strony pod

> tapicerką. Ale woda nie powinna stać wewnątrz drzwi, tylko swobodnie spływać. Jak

> uszczelniłem tą blachę to lało się z głośnika, więc nacięcie uszczelki w moim przypadku

> pomogło

Bo nie naprawiles zgodnie z instrukcja serwisowa. Instrukcja mowi o naklejeniu grubej folii ponad glosnikiem. Wiaze sie to z roznitowaniem mechanizmu opuszczania szyb.

Folia oslania glosnik i wpuszczasz ja w profil drzwi tak aby nie przyslonila odplywow w drzwiach.

Wtedy uszczelnienie pomiedzy drzwiami i blacha jest zabezpieczone i nie leje sie przez glosnik.

Napisano

> Bo nie naprawiles zgodnie z instrukcja serwisowa. Instrukcja mowi o naklejeniu grubej folii ponad

> glosnikiem. Wiaze sie to z roznitowaniem mechanizmu opuszczania szyb.

> Folia oslania glosnik i wpuszczasz ja w profil drzwi tak aby nie przyslonila odplywow w drzwiach.

> Wtedy uszczelnienie pomiedzy drzwiami i blacha jest zabezpieczone i nie leje sie przez glosnik.

no fakt, nie tak nie robiłem, ale problemu już nie mam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.