Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki silnik polecacie

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, zanoszę się z zakupem sienki, jaki najlepszy silnik był w tym aucie i jaki polecacie ? (1.6 16V??) ew jak te silniki znoszą zwykła instalacje gazową a jak sekwencję

Napisano

> Jak w temacie, zanoszę się z zakupem sienki, jaki najlepszy silnik był w tym aucie i jaki polecacie

> ? (1.6 16V??) ew jak te silniki znoszą zwykła instalacje gazową a jak sekwencję

1.6 jest dość elastycznym silnikiem, spala nie dużo, w razie potrzeby jest zapas mocy ok.gif

Napisano

Nie mam porównania - mam 1.2 i nie narzekam, 1.6 nie znam. Kupiłem sienę rocznik 2000 prawie dwa lata temu z przebiegiem 120000 km (plus poprawka na cofanie licznika w komisie...) i nie licząc ostatnich "jaj" z zapłonem, nie było z silnikiem biedy. Średnie spalanie w drodze do pracy i z pracy - 20 km w jedną stronę, z czego 10 przez miasto - 7.5l/100km; w trasie (Białystok - Warszawa i z powrotem) spalił niecałe 6/100 przy spokojnej jeździe (90..110 km/h) Dynamiki mi starczy; na co dzień jeździ nim żona do pracy; w trasie, nie ma problemu wyprzedzić na trójce tira bez zmiany biegów w trakcie(vmax na 3 biegu > 130 km/h)

Napisano
  • Autor

> 1.6 jest dość elastycznym silnikiem, spala nie dużo, w razie potrzeby jest zapas mocy

To zależy w jakiej budzie bo u ciebie to nie ma porównania waytogo.gif

Napisano

> To zależy w jakiej budzie bo u ciebie to nie ma porównania

w palio 1,2 jest mułowate, ale na miasto styka i w trase jak czas nie ciśnie spokojnie mozna jechać.

nie jest to demon predkości, ale daje rade, a konstrukcja posta jak budowa cepa skromny.gif

czasem chciałoby się mieć mocniejszy silnik, ale to tylko czasem. Miałbyć tanim dupowozem i jest (tak mi się wydaje bynajmiej)

Napisano

w budzie sieny tez ten silnik daje rade( moj ma 111 kucy wiec smiga deko lepiej), tylko nie powiem ze pali malo smile.gif u mnie po Łodzi 10-12 litrow, ale ja nie mam lekkiej nogi smile.gif w trasie 7,3-9. To 9 spalila przy 200 km trasie z czego 70km po A2 jadac non stop 195 km/h wiec mysle ze i tak calkiem dobrze spalila zlosnik.gif

Napisano

ale Sieną z tym silnikiem też jeździłem wink.gif

Napisano

ja swojego jeszcze nie hamowałem, jestem ciekaw ile zostało tych rumaków hmm.gif

mi średnio pali 7,5 w trasie przy spokojnej jeździe pali ok 6 wink.gif

btw

czym u siebie podniosłeś moc do 111KM ? rozumiem, że wynik z hamowni cfaniaczek.gif

Napisano

> czym u siebie podniosłeś moc do 111KM ? rozumiem, że wynik z hamowni

no wlasnie w sumie to niczym smile.gifdobrze dotarta byla ( dzieki mojemu tacie hehe) bo nie sadze zeby wkladka jamexa i koncowy km malon cos daly. Wykres z hamowni maha wiec wyniki realne ok.gif raczej nie daje bonusow bo przedemna wjezdzala preluda 2,0 i ze 131 ? wyplula 116 rotfl.gif

zreszta mam maly filmik z porownaniem mojej z inna 1,6 z przebiegiem 83 tys. dystans ~200 metrow

Napisano

> no wlasnie w sumie to niczym dobrze dotarta byla ( dzieki mojemu tacie hehe) bo nie sadze zeby

> wkladka jamexa i koncowy km malon cos daly. Wykres z hamowni maha wiec wyniki realne raczej

> nie daje bonusow bo przedemna wjezdzala preluda 2,0 i ze 131 ? wyplula 116

> zreszta mam maly filmik z porownaniem mojej z inna 1,6 z przebiegiem 83 tys. dystans ~200 metrow

muszę przyznać, że idzie naprawdę ładnie waytogo.gif

ja swojego planuje w grudniu sprawdzić icon_rolleyes.gif

Napisano

co do gazu, to u mnie jest instalka ll gen od nowosci i w sumie chodzi dobrze, a kumpel ma tez 1.6, z tym ze sekwencje, to roznica jest taka, ze mniej mu pali o ok 2 litry

trzeba tu dodac, ze silnik 1.2 jest bezkolizyjny i to jest chyba jego najwiekszy plus, natomiast 1.6 trzeba pilnowac jak małe dziecko, bo jak poleci rozrząd to juz nie bedzie to tani samochód

Napisano

> natomiast 1.6 trzeba pilnowac jak małe dziecko, bo jak poleci rozrząd to juz nie bedzie to tani samochód

no OXY może cosik powiedzieć na ten temat zakrecony.gif

no moje 1,2 PB pali 8 litrow w miescie, a gazu 10. W trasie z 8 gazu, chociaż rekordem jest jakieś 6 litrów lecz to tylko jednorazowo plus granica błedu

Napisano

no to widzisz moje 1.6 pali w miescie ok 10 gazu, czyli wychodzi, ze 1.2 do oszczednych nie nalezy

a w trasie ostatnio zrobiłem sieną 210 km w 3 osoby + 2 worki ziemniaków i spaliła mi gazu za 38 zł yikes.gif

Napisano

> no to widzisz moje 1.6 pali w miescie ok 10 gazu, czyli wychodzi, ze 1.2 do oszczednych nie nalezy

> a w trasie ostatnio zrobiłem sieną 210 km w 3 osoby + 2 worki ziemniaków i spaliła mi gazu za 38 zł

reszta jest nie ważna. Ważne ze 100 km kosztuje 20 pare ziko zeby.GIF

zależy też jakie miasto i jakie trasy zeby.GIF

ale to nie ma już co się roztrząsać bo znajdą się i tacy którzy stwierdzą że czego by się nie zrobiło to i tak się nie opłaca

Napisano

> no to widzisz moje 1.6 pali w miescie ok 10 gazu, czyli wychodzi, ze 1.2 do oszczednych nie nalezy

> a w trasie ostatnio zrobiłem sieną 210 km w 3 osoby + 2 worki ziemniaków i spaliła mi gazu za 38 zł

moje 1.2 na 100 po miescie pali około 10-11L niewiem.gif

Napisano

> moje 1.2 na 100 po miescie pali około 10-11L

no bo jak masz kamienie w prawym bucie biglaugh.gif

Napisano

> no bo jak masz kamienie w prawym bucie

Bo ja wiem hmm.gif ostatnio jezdze maksymalnie 60 po miescie ok.gif

Napisano

> Bo ja wiem ostatnio jezdze maksymalnie 60 po miescie

to nie ma znaczenia, po prostu auto za ciezkie jak na ten silnik i pali tyle co wiekszy i o wiekszej mocy

miałem kiedys cc 900 i palił mi 8-9 benzyny, a moj obecny sejek 1.1 nie przekracza 7 litrow w miescie

Napisano

> Bo ja wiem ostatnio jezdze maksymalnie 60 po miescie

a wg przepisów można 50km/h, więc szalejesz hehe.gif. Można jeździć i 30 km/h ale tylko na 1 biegu to i spalanie wyjdzie kosmiczne

Napisano

> a wg przepisów można 50km/h, więc szalejesz . Można jeździć i 30 km/h ale tylko na 1 biegu to i

> spalanie wyjdzie kosmiczne

pomijajac przepisy ruchu drogowego... ok.gif Nie jestem dziadkiem, który jezdzi na maks drugim biegu 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> pomijajac przepisy ruchu drogowego... Nie jestem dziadkiem, który jezdzi na maks drugim biegu

3 boję się wrzucać bo ta prędkość zabija panic.gif

Napisano

> 3 boję się wrzucać bo ta prędkość zabija

Tia i Twoja wiata rozpadnei sie od oporu powietrza grinser006.gif

Napisano

Jeździłem

1,6 16V i przyznam ze bez problemów.

Napisano

> no OXY może cosik powiedzieć na ten temat

> no moje 1,2 PB pali 8 litrow w miescie, a gazu 10. W trasie z 8 gazu, chociaż rekordem jest jakieś

> 6 litrów lecz to tylko jednorazowo plus granica błedu

u mie spalanie identyczne w 1.2 i II generacja

Napisano

> u mie spalanie identyczne w 1.2 i II generacja

no ja mam sekwencje omegas sux angryfire.gif

ale shhh.gif bo cosik ostatnio podziałałem i działa

Napisano

> Jak w temacie, zanoszę się z zakupem sienki, jaki najlepszy silnik był w tym aucie i jaki polecacie

> ? (1.6 16V??) ew jak te silniki znoszą zwykła instalacje gazową a jak sekwencję

mam 1.6 16v w palio i jakoś jestem zupełnie zadowolony z jazdy,

nie brakuje mu mocy nawet jak jadę jeszcze z 2 dodatkowymi osobami - taka przyjemność zapewne kosztuje więcej paliwa niż w 1.2 ale jak dla mnie warto,

dodatkowo w 1.6 zazwyczaj było więcej wyposażenia,

Napisano
  • Autor

Toteż właśnie za 1.6 się rozglądam, jakie ceny sa u was w okolicach takich aut, bo ceny z allegro a lokalnych gazet to różnica ok 1000zł, a i zazwyczaj gaz jest II gen wiec bardziej skłonny jestem kupić coś w Pb i zapodać sekwencję biglaugh.gif

Napisano

tydzien temu było palio w mysłowicach z 2000 r za 3800 od pierwszego własciciela

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.