Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolewka wplynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Jest sobie zalany jakiś rok temu płyn chłodzący ... chyba różowy, wg kartki od mechanika zrobiony z jakiegoś koncentratu. Młoda kierowniczka ostatnio stwierdziła, że jest go ciut mało - tak na minimum.

Jest sobie też butelczyna do połowy pełna z oryginalnym płynem Toyoty też różowym ... a właściwie wg napisów "red" na bazie glikolu. Można dolać tego z butelki do tamtego w układzie chłodzenia ... ? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jest sobie zalany jakiś rok temu płyn chłodzący ... chyba różowy, wg kartki od mechanika zrobiony z

> jakiegoś koncentratu. Młoda kierowniczka ostatnio stwierdziła, że jest go ciut mało - tak na

> minimum.

> Jest sobie też butelczyna do połowy pełna z oryginalnym płynem Toyoty też różowym ... a właściwie

> wg napisów "red" na bazie glikolu. Można dolać tego z butelki do tamtego w układzie chłodzenia

> ... ?

Lej, zresztą i tak co dwa lata warto wymienić ok.gif

Napisano

Jeśli oba na bazie glikolu - spokojnie, nic się nie stanie ok.gif

Napisano

> Jeśli oba na bazie glikolu - spokojnie, nic się nie stanie

W zasadzie zdecydowana większość płynów jest na bazie glikolu (z tego co mi wiadomo to Borygo Eko chyba nie hmm.gif) także można śmiało lać ok.gif

Napisano

> W zasadzie zdecydowana większość płynów jest na bazie glikolu (z tego co mi wiadomo to Borygo Eko

> chyba nie ) także można śmiało lać

Zdecydowana większość, ale nie wszystkie. W skrajnym, choć mało prawdopodobnym, przypadku może sie zrobic galareta.

Napisano

> Zdecydowana większość, ale nie wszystkie. W skrajnym, choć mało prawdopodobnym, przypadku może sie

> zrobic galareta.

Podobno dlatego mają rozne kolory i poza paroma wyjątkami mozna mieszać jak ma taki sam kolor. tak przynajmniej slyszalem ale czy to prawda to niewiem bo ja mam taki plyny-prestone.jpg i dolewałem go do 3 roznych aut i nigdy nie było problemu smile.gif

Napisano

> Zdecydowana większość, ale nie wszystkie. W skrajnym, choć mało prawdopodobnym, przypadku może sie

> zrobic galareta.

No to wodę destylowaną dolać, się jedynie odrobinę rozcieńczy i nieznacznie wzrośnie temperatura zamarzania grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to wodę destylowaną dolać, się jedynie odrobinę rozcieńczy i nieznacznie wzrośnie temperatura

> zamarzania

Na razie nic nie dolałem. Młoda wywołała fałszywy alarm.

W klekociku zbiornik wyrównawczy jest taki, że aby dostrzec płyn, trzeba poswiecić latarką.

Poświeciłem i jest ze 2cm ponad minimum na zimnym, więc alarm odwołany.

W świetle latarki oba płyny mają ten sam kolor ... ale w przyszłości przed dolewką zadzwonię do mechanika i zapytam, co wlewał ... może będzie wiedział, jakiego typu płynu używał rok temu zlosnik.gif

Z rachunku wynika, że użyl 3 litry jakiegoś koncentratu za 60zł hmm.gif

Napisano

> Z tego co wiem to nie powinno się mieszać płynów chłodzących na bazie glikolu monoetylenowego

> (etylenowego) lub glikolu propylenowego nie ze względu na właściwości obydwu ale ze względu na

> dodatki do nich (inhibitory korozji , antyutleniacze czy nawet bakteriostatyki) , które to

> substancje wymieszane ze sobą w trakcie mieszania płynów w układzie chłodzenia , mogą w

> wyższych temperaturach reagować ze sobą dając lekki "kisiel"

Z tego co ja z kolei wiem to dodatki w dużej mierze są te same.

Glikol etylenowy i propylenowy również aż tak się nie różnią.

Tylko że nie wszystkie płyny są w ogóle na bazie glikolu (czy to etylenowego czy propylenowego).

Napisano

> Zgadzam się, mieszanie różnych płynów od jednego producenta nie powinno stanowić problemów

Tu nie chodzi o producenta a skład chemiczny.

> Jedne płyny są z dodatkami do chłodnic

> aluminiowych a inne do miedzianych, i tych chyba nie powinno się mieszać.

Nie do końca. Zresztą często różnica między nimi polega na etykiecie sugerującej lepsze właściwości, a tak naprawdę to marketing...

Napisano

> No ale chyba jeden producent do swych płynów dodaje te same ulepszacze, a drugi inne, bądź w innej

> ilości?

Jeśli wierzyć reklamom, niekoniecznie. Bo w takim przypadku płyn do chłodnic alu i miedzianych nie różniłby się zbyt.

Glikolowego z alkoholowym bym nie pomieszał, co do dodatków bym się w ogóle nie obawiał ok.gif

Napisano

> Jest sobie zalany jakiś rok temu płyn chłodzący ... chyba różowy, wg kartki od mechanika zrobiony z

> jakiegoś koncentratu. Młoda kierowniczka ostatnio stwierdziła, że jest go ciut mało - tak na

> minimum.

> Jest sobie też butelczyna do połowy pełna z oryginalnym płynem Toyoty też różowym ... a właściwie

> wg napisów "red" na bazie glikolu. Można dolać tego z butelki do tamtego w układzie chłodzenia

> ... ?

Jak jest zalany koncentratem to wystarczy dolać chyba tylko wody. Przynajmniej Fordowski koncentrat rozrabia się z wodą w proporcjach 1:1 i w takim składzie wytrzymuje -37stopni C.

Napisano

Ja mialem wlewany koncentrat, teraz przy wymianie takiego tronika przy bloku troche wycieklo, kupilem gotowy do uzycia i wlalem ok.gif

nic nie powinno sie dziac w sumie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mialem wlewany koncentrat, teraz przy wymianie takiego tronika przy bloku troche wycieklo,

> kupilem gotowy do uzycia i wlalem

> nic nie powinno sie dziac w sumie

na razie okazało się, że jest ciut ponad minimum

w wolnej chwili odciągnę trochę płynu ze zbiornika, pomieszam z tym z butelki i jak nic się nie będzie niedobrego działo, to zrobię dolewkę smile.gif

Napisano

Z tego co pamietam to na butelce takiego zółtego grinser006.gif (chyba Prestone) pisało że moża mieszać z wszystkimi rodzajami płynów.

Napisano

(chyba Prestone)

Na pewno !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.