Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Borygo czyli pierwsza Kia która mi się naprawdę podoba :OOOO

Featured Replies

Napisano

Gumowe uszczelki wjezdzajace na slupki? sick.gif

NIe sadzilem, ze ktos jeszcze robi cos takiego. zlosnik.gif

Napisano

> Ale chyba w tej klasie jakos szczegolnie sie nie wyroznia

Nie, chyba, nie. Prawde mowiac to nie wiem, jezdzilem troszke Zafira II i S-maxem (nie wiem, czy to ta sama polka, jest droszy i zdaje sie wiekszy) ale akurat nie rozwazalem nic w tej klasie, bo obawialem sie zaporowej ceny. Jednak zaproponowano mi takie C4GP w cenie Octavii II kombi. Poki co sie jeszcze waham i poczekam sobie do poczatku grudnia.

Napisano

>Jednak zaproponowano mi takie C4GP w cenie Octavii II kombi.

> Poki co sie jeszcze waham i poczekam sobie do poczatku >grudnia.

Poczekaj nawet do stycznia ,az skoncza sie kratkowozy ok.gif na cytryny mozna wyrwac naprawde konkretne rabaty i to bez wiekszych ceregieli ok.gif

Napisano

> Tylko w środku taki "amerykański" plastik fantastik

Jeny, jak sie ten mit "plastikowosci" aut w USA trzyma.... A prawda jest taka, ze w tej chwili po obu stronach atlantyku jest przerazajaco podobnie. I to nie dlatego, ze im sie poprawilo. Tylko w UE sie pogorszylo, i to znacznie - samochody sa robione rownie tanio jak w US, tylko sprzedawane sa duzo drozej frown.gif

Napisano

> Pojechałem dziś wziąć samochód z wypożyczalni (bo taniej jest wypożyczyć w Melbourne [...]

Eh to ta podrobka Melbournezlosnik.gif

> - wykończony pięknie i dobrej jakości materiałami - skóra miła w dotyku, plastiki porządne, ładnie

> spasowane i nie trzeszczące - jakościowo Toyota może się schować, Honda też. Kia naprawdę

> potrafi ładnie i gustownie wykończyć samochód.

hmm.gif - cos w tym jesthmm.gif. W pewnym momencie zaczalem zalowac ze do pracy kupilem Kluger (aka Highlander)... Sorento za $10k wiecej oferuje wszystko - rowniez lepsze Q waytogo.gif.

Postep Kia nie da sie nie zauwazychmm.gif

> - parę drobiazgów trochę taniością śmierdzi - plastiki udające aluminium (ale robiące to tak dobrze

> że kilka razy je macałem z niedowierzaniem - w porównaniu z opisywanym przeze mnie wcześniej

> Dodge'm to niebo i ziemia).

Ale jak popukasz tonawet niezly odglos dajazlosnik.gif ... a to samoz imitacja drewna - az ugryzlemhahaha.gif

[...]> - samochód po odpaleniu wydał piękny dźwięk dużego silnika.[...]

> - NIESAMOWICIE cichy w środku! Szczególnie w mieście, gdzie tylko po ostrym przygazowaniu słychać

> silnik (co akurat jest fajne, bo brzmi pięknie)

> - po dojechaniu do domu zajrzałem pod maskę i czekała mnie niespodzianka - Kia V8 !!!! Dlatego tak

> ładnie się zbierał! Rewelacyjny silnik [...]

Czytajac GM Inside Forums ktosjuz porywnywal ten silnik do LShmm.gif i GM bylwinner.gif ale nie wielehmm.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Czytajac GM Inside Forums ktosjuz porywnywal ten silnik do LS i GM byl ale nie wiele[...]

To zle porownanie, bo GM'owski silnik ma rozrzad w kadlubie i generalnie jest antykiem technologicznym (choc okazuje sie ze czasem wyprobowana technologia jest lepsza niz nowinki), a ten silnik ma po dwa walki rozrzadu w glowicy, zmienne fazy itp. i Hyundai wyciska z 4.6L 375 KM - bardzo przyzwoity wynik - Chevrolet potzebowal 5.7L zeby miec podobna moc.

Napisano

wyglada jak ten chinski Ssan Young no.gif

Napisano

> Jeny, jak sie ten mit "plastikowosci" aut w USA trzyma....

To porównaj wnętrza Calibra z Golfem, 300C z BMW 5-er, Avengera z Laguną itd., itp. Ja porównywałem. I nie ma porównania.

Napisano

> To porównaj wnętrza Calibra z Golfem, 300C z BMW 5-er, Avengera z Laguną itd., itp. Ja

> porównywałem. I nie ma porównania.

Dales przyklady jakichs skrajnosci. Ale... jeszcze jeden excercise - wsiadz do NAJTANSZEJ wersji golfa i potem do tego calibra. I jak teraz?? smile.gif

Napisano

> Dales przyklady jakichs skrajnosci.

Czemu skrajności? Zamiast Golfa podstaw Megane, Astrę; zamiast Laguny Insignię czy Passata i nadal jest tak samo.

Zresztą mam z życia wzięty przykład. Mój tata mieszka w USie i ma topową wersję przedliftowego Outlandera II 3.0V6. I w tej wersji króluje twardy jak skała i czasem potrzaskujący plastik w miejscach, gdzie w topowej wersji na Europę jest skóra (deska, boczki). A niby ten sam samochód.

> Ale... jeszcze jeden excercise - wsiadz do NAJTANSZEJ wersji

> golfa i potem do tego calibra. I jak teraz??

Bez zmian. Jako kierowca jechałem najdroższą wersją Calibra, czyli dziennikarskim SRT-4. A przy kupnie Golfa siedziałem w salonie G VI Trendline i Comfortline. I nadal, pod względem jakości wnętrza, moim zdaniem różnica jest dużą na niekorzyść "amerykana".

Podobne zdanie miał zresztą dziennikarz, który tego Calibra testował a kilka miesięcy później jeździł środkową (Comfortline) wersją Golfa.

Napisano

> Jeny, jak sie ten mit "plastikowosci" aut w USA trzyma.... A prawda jest taka, ze w tej chwili po

> obu stronach atlantyku jest przerazajaco podobnie. I to nie dlatego, ze im sie poprawilo.

> Tylko w UE sie pogorszylo, i to znacznie - samochody sa robione rownie tanio jak w US, tylko

> sprzedawane sa duzo drozej

Nie mamy Meksykanów, to musi być drogo rotfl.gif

No a na poważnie komu zależy na kliencie ten dba o wnętrze. Jak w USA jest ogólna aprobata dla "badziewia" wewnątrz, to i nikt się nie wybija ponad poziom i efekt jest jai jest.

Napisano

> Dales przyklady jakichs skrajnosci. Ale... jeszcze jeden excercise - wsiadz do NAJTANSZEJ wersji

> golfa i potem do tego calibra. I jak teraz??

Z tego co wiem, to jeśli chodzi o elementy wnętrza z tworzyw sztucznych, to w Golfie nie ma podziału na "goły" i "bogaty". Jest jeden poziom.

Chyba, że masz tu na myśli meksykańskiego "królika" wink.gif

Napisano

> Pare takich dodatkowych uwag:

> - troche szumi powietrze przy 140 km/h

Toż to taka sama budka telefoniczna, jak i mój RAM.

> - siedzenie troche za krotkie

W RAMie idealne.

> - sam samochod prowadzi sie bardzo pewnie i nie rzuca nim pomimo sporego wiatru

W końcu to SUV z jakiś zawieszeniem typu "kompromis komfortu, bulwarowego terenu itp".

Na pewno lepiej niż full size pikap z 3 potęznymi piórami z tyłu..;)

> - zuzycie paliwa przerazajace - przy stalej 140 km/h, silnik chodzil na 2000 obrotow i zarl 17 MPG!

Opory powietrza. Wdzięk 2 budek telefonicxznych na sztorc..;)

Porażająco duże. Nie wiem, ile to cudo Kia waży, ale mniej mi pali gotowy do drogi (5 osób, bagaż pełny na biwak na pace) RAM przy 140 km/h = 18 l gazu lub w okolicy 16 litrów benzyny (dane przybliżone).

Gdy schodzę już do 100-120, spalanie spada do 13 benzyny lub 15 gazu.

Przy 130 km/h zaczyna byc słycszalny gwizd i wyczuwalny opór powietrza. Np. w postaci spalania na wyświetlaczu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.