Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Borygo czyli pierwsza Kia która mi się naprawdę podoba :OOOO

Featured Replies

Napisano

Pojechałem dziś wziąć samochód z wypożyczalni (bo taniej jest wypożyczyć w Melbourne i oddać w Orlando niż brać taksówkę na lotnisko), zamówiłem mały, kompaktowy samochodzik (miała być Corolla lub coś tych samych rozmiarów). W wypożyczalni pani postukała coś w komputer i mówi "masz borygo". "Co mam?" pytam się grzecznie, "borygo, taki mały SUV" mówi. No dobrze, pewnie jakiś nowy model Dodge'a albo coś w tym stylu. Więc idę i szukam tego "borygo". Obszedłem całą sekcję małych samochodzików a nic co by było małym Dodge SUV nie mogę znaleźć. Więc naciskam na guzik na pilocie. I nagle zaczyna do mnie mrugać jakiś mastodont. Hmm, pewnie to ktoś inny go otwiera, szukam dalej. Ale co nacisnę to on mruga. Więc idę i moim oczom ukazuje się Kia Borrego! Samochód rozmiarów sporego słonia. Trochę byłem rozczarowany, ale jako że nigdy w życiu takim nie jeździłem, to wziąłem ten wynalazek. I teraz wrażenia:

- wielki, wielki i jeszcze raz wielki. 3 rzędy siedzeń, 2/3/2. Miejsca w każdym rzędzie sporo. Bagażnik po złożeniu 3 rzędu przepastny.

- wykończony pięknie i dobrej jakości materiałami - skóra miła w dotyku, plastiki porządne, ładnie spasowane i nie trzeszczące - jakościowo Toyota może się schować, Honda też. Kia naprawdę potrafi ładnie i gustownie wykończyć samochód.

- parę drobiazgów trochę taniością śmierdzi - plastiki udające aluminium (ale robiące to tak dobrze że kilka razy je macałem z niedowierzaniem - w porównaniu z opisywanym przeze mnie wcześniej Dodge'm to niebo i ziemia). Zapłon na tradycyjny kluczyk.

- samochód po odpaleniu wydał piękny dźwięk dużego silnika. Nie mając pojęcia co jest pod maską, przegazowałem go kilka razy i z przerażeniem odkryłem że ma on aż za dużo mocy - zbiera się tak dobrze że ma się wrażenie prowadzenia małego, lekkiego samochodziku.

- hamulce bardzo przyzwoite

- zawieszenie zestrojone bardzo twardo, ale tak, że samochód daje pewność w zakrętach - nie przechyla się. Na autostradzie trochę gorzej bo trochę skacze, ale sama jazda jest bardzo pewna, bez myszkowania.

- NIESAMOWICIE cichy w środku! Szczególnie w mieście, gdzie tylko po ostrym przygazowaniu słychać silnik (co akurat jest fajne, bo brzmi pięknie)

- po dojechaniu do domu zajrzałem pod maskę i czekała mnie niespodzianka - Kia V8 !!!! Dlatego tak ładnie się zbierał! Rewelacyjny silnik - pięknie ciągnie na wysokich obrotach i ma sporo momentu na niskich. Do tego skrzynia biegów też bardzo dobra - 6 biegów, ale zmiany są wręcz aksamitne. Wielkie brawa dla Kia za układ napędowy!

Podsumowując - samochód naprawdę udany - przyjemna sylwetka, olbrzymia ilość miejsca, rewelacyjny silnik i skrzynia, ładnie wykończone wnętrze = moim zdaniem hit mający szanse odebrać klientów innym markom. Kia zrobiła wielki postęp od czasów rozpadających się ekonoboxów!

No i zdjęcia (sorry, za jakość, ale miałem mało czasu):

dsc0342version2.jpg

dsc0343version2.jpg

dsc0346version2.jpg

dsc0347version2.jpg

dsc0348version2.jpg

dsc0349version2.jpg

dsc0352version2.jpg

dsc0353version2.jpg

dsc0354version2.jpg

dsc0356version2.jpg

dsc0357version2.jpg

dsc0358version2.jpg

dsc0360version2.jpg

Napisano

W Polsce nie kupię tego borygo ale np kia sportage cieszy się duzą popularnością, są nawet zapisy.

Napisano

KIA i V8- no w Polsce nie ma tego, dla mnie najwieksze zaskoczenie... A ogólnie auto wygląda na fajne, jedno z ciekawszych stylistycznie w klasie, wyrabia się KIA ok.gif

Napisano

> W Polsce nie kupię tego borygo ale np kia sportage cieszy się duzą popularnością, są nawet zapisy.

Znaczy co z pół roku czekania?

Krawiec

Napisano

u nas pod tą nazwą to nie ma szans hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

u nas nazwanie auta nazwa plynu do chlodnic cieszacego sie kiedys zla slawa to jak strzal w kolano, baaa w glowe od razu smile.gif.

Poza tym to auto to taki nastepca europejskiego Sorento. Jezdzil u nas taki mastodont kiedys, tez na wypasach, taka pseudo terenowka dla malych kobiet.

Napisano

> Znaczy co z pół roku czekania?

W zeszly weekend bylem w KIA i pytalem ile sie czeka na Sportage 1.6 GDI - 2 tyg., wiec tej wersji maja sporo, zadnych zapisow nie trzeba.

Napisano

> Fajny, co to za futro na tylnym siedzeniu?

nazywa sie "tnij cytaty" ok.gif

a autko fajne, szkoda, ze nie jest oferowane w UE

Napisano

> W zeszly weekend bylem w KIA i pytalem ile sie czeka na Sportage 1.6 GDI - 2 tyg., wiec tej wersji

> maja sporo, zadnych zapisow nie trzeba.

To zalezy gdzie tluka te auta. W przypadku Soula auto zamowione do produkcji i robione w korei, czas oczekiwania okolo 3-4 miechow.

w tym przypadku KMP pewnie sciagnela do PL fure tych Sportage'ow i teraz maja na stocku duzy zapas dlatego czeka sie tak krotko.

Napisano

> A gdzie jest taki obowiązek zamieszczony?

W podreczniku dobrego wychowania i zycia w spoleczenstwie. Dzial logicznego myslenia ok.gif

Napisano

> W podreczniku dobrego wychowania i zycia w spoleczenstwie. Dzial logicznego myslenia

Popracuj nad polskimi znakami.

Napisano

> A gdzie jest taki obowiązek zamieszczony?

w zasadach dobrego wychowania i netykiecie. A jak to nie dotrze to przeczytaj sobie powieszony watek "zanim napiszesz pomysl"

Napisano

> w zasadach dobrego wychowania i netykiecie. A jak to nie dotrze to przeczytaj sobie powieszony

> watek "zanim napiszesz pomysl"

Nie wiem co to netykieta, ale proponuję rozejm waytogo.gif

Wytnę cytat i będzie cacy?

Napisano

> Jajnik Marka zapewne.

To nie moczy się w basenie ? spineyes.gif

Napisano

> W zeszly weekend bylem w KIA i pytalem ile sie czeka na Sportage 1.6 GDI - 2 tyg., wiec tej wersji

> maja sporo, zadnych zapisow nie trzeba.

Bo nie jedzie i jara jak smok.

Napisano

> Nawet ładna. Ciekawe czy są wersje ze skrzynią manualną

Nie znalazłem, to chyba tylko aut na amerykański rynek, zresztą tam manuale nie idą po prostu... zlosnik.gif

Napisano

> Bo nie jedzie i jara jak smok.

Wedle danych producenta nie jest tak zle. W tym zawieszeniu i budzie i tak sie szybko nie da pojechac, skacze i buja sie jak ponton na morzu.

Sam odpuscilem Sportage, kabina jeszcze ujdzie (choc przestronnoscia nie grzeszy), ale bagaznik jest beznadziejnie maly, do tego jednak akustyka podczas jazdy mocno mnie zniechecila (to byl niestety diesel, moze benzyna cichsza, ale watpie).

Napisano

> Nawet ładna. Ciekawe czy są wersje ze skrzynią manualną

A po co manual w takim wozie

Napisano

> Bo lubię mieszać biegami

Przecież w tym też możesz zlosnik.gif - na samym dole po prawej jest +/-. ok.gif

Napisano

> Przecież w tym też możesz - na samym dole po prawej jest +/-.

Ale to jest takie sztuczne. Wole tradycyjną wajchę i sprzęgło ok.gif

Napisano

> Wedle danych producenta nie jest tak zle.

W rzeczywistości jest dużo gorzej no.gif

> W tym zawieszeniu i budzie i tak sie szybko nie da

> pojechac, skacze i buja sie jak ponton na morzu.

Nie zauważyłem icon_rolleyes.gif

> Sam odpuscilem Sportage, kabina jeszcze ujdzie (choc przestronnoscia nie grzeszy), ale bagaznik

> jest beznadziejnie maly, do tego jednak akustyka podczas jazdy mocno mnie zniechecila (to byl

> niestety diesel, moze benzyna cichsza, ale watpie).

Z bagażnikiem się zgadzam ale co akustyki to 2.0crdi jest naprawdę ciche , głośniej robi się od 160km/h.

Napisano

Fajne auto. Ta klima jest manualna czy automatyczna? I czy jest z tyłu jakaś roleta nad bagażnikiem?

PS. Przez przypadek sfotografowałeś swojego bobra. wink.gif

Napisano

> W rzeczywistości jest dużo gorzej

Jezeli chodzi o spalanie to z pewnoscia, jezeli chodzi o osiagi to bym musial sie przejechac - sadze, ze da sie wycisnac co KIA twierdzi, ale trzeba ostro krecic obroty.

> Nie zauważyłem

Kwestia stylu jazdy, bujnalem sie tym po wzglednie rownej drodze i chcialem wejsc w zakret "ciut" za szybko, efekt mnie troche zaskoczyl, potem sprawdzalem szybka zmiane pasa i tez mnie efekt zaskoczyl zlosnik.gif Nie wiem jak inne SUV'y, ale zasadniczo musialbym zmienic styl jazdy, zeby poczuc sie pewnie. Nie to zebym ganil, pewnie konkurencja jezdzi tak samo, chodzi mi o kwestie osiagow w stosunku do zawieszenia, IMHO tym sie szybko jechac nie da.

> Z bagażnikiem się zgadzam

Szkoda, ze nie wykombinowali z tym bagaznikiem jak w Yeti, ze w momencie braku kola dostajesz cala te przestrzen bez zadnego podzialu plyta bagaznika.

> ale co akustyki to 2.0crdi jest naprawdę ciche , głośniej robi się od

> 160km/h.

Tyle to nie jechalem, jedynie max 110km/h, w porownaniu do Laguny II (ale benzynowej) to przepasc akustyczna (na korzysc Laguny), w porownaniu do np. C4 Grand Picasso (tez diesel, tez mialem okazje niedawno testowac) jest juz lepiej chociaz nadal glosnawo.

Zeby nie bylo tak wszystko na nie, to bardzo mi sie podobalo wykonczenie wnetrza (zewnetrze tez, fajna sylwetka) i sam uklad wnetrza, naprawde siedzialo sie wygodnie i "przytulnie".

Napisano
  • Autor

> Fajny, co to za futro na tylnym siedzeniu?

Pies wlazl w kadr wink.gif

Napisano
  • Autor

> Fajne auto. Ta klima jest manualna czy automatyczna? I czy jest z tyłu jakaś roleta nad

> bagażnikiem?

> PS. Przez przypadek sfotografowałeś swojego bobra.

Tak i tak. Klima 3 strefy.

Napisano
  • Autor

> Nie znalazłem, to chyba tylko aut na amerykański rynek, zresztą tam manuale nie idą po prostu...

Hyundai nie ma w ofercie wystarczajaco mocnego manuala ktoryby wytrzymal moment tego ponad 300KM silnika.

Napisano
  • Autor

> Przecież w tym też możesz - na samym dole po prawej jest +/-.

Nie wspominalem o tym zeby nie psuc dobrego wrazenia - naciskasz i czekasz z pol sekundy na reakcje...

Napisano
  • Autor

> Ale to jest takie sztuczne. Wole tradycyjną wajchę i sprzęgło

W przypadku V8 manual jest zbedny.

Napisano

> W przypadku V8 manual jest zbedny.

Niewygodnie by mi się tym jechało, ale jakby dawali za darmo... smile.gif

Napisano

> Niewygodnie by mi się tym jechało, ale jakby dawali za darmo...

Jechales kiedys automatem jako kierowca ? Bo tak prawisz, jakbys znal jedynie z teorii.

Napisano

> Jechales kiedys automatem jako kierowca ? Bo tak prawisz, jakbys znal jedynie z teorii.

Pisałem, że jechałem. Starymi bo starymi 4-biegowymi. Ale nadal

nic mi nie zastąpi machania wajchą. Lubię po prostu i tyle, spytałem

czy jest wersjia tej Kia z manualnem nie ma - koniec tematu smile.gif

Napisano

> Bo lubię mieszać biegami

ja tez, ale w takim kolosie z V8 fajniej jak jest automat smile.gif

Napisano

Ja nie wiem jakie tam w US macie wnetrza Hond ale ja juz ze zdjec widze, ze plastiki na desce to sa sporo ponizej poziomu bazowego Civica grinser006.gif

Ogolnie samochod jest typowo koreansko brzydki i w srodku i na zewnatrz. No ale skoro ma V8 to pewnie idzie to na krotko wybaczyc.

Napisano

> Jezeli chodzi o spalanie to z pewnoscia, jezeli chodzi o osiagi to bym musial sie przejechac -

> sadze, ze da sie wycisnac co KIA twierdzi, ale trzeba ostro krecic obroty.

Pewnie tak frown.gif

> Kwestia stylu jazdy, bujnalem sie tym po wzglednie rownej drodze i chcialem wejsc w zakret "ciut"

> za szybko, efekt mnie troche zaskoczyl, potem sprawdzalem szybka zmiane pasa i tez mnie efekt

> zaskoczyl Nie wiem jak inne SUV'y, ale zasadniczo musialbym zmienic styl jazdy, zeby poczuc

> sie pewnie. Nie to zebym ganil, pewnie konkurencja jezdzi tak samo, chodzi mi o kwestie

> osiagow w stosunku do zawieszenia, IMHO tym sie szybko jechac nie da.

Kurcze czasem zrobie sobie runde giulietta a potem sportagiem i powiem szczerze ,ze sportage jakos marnie nie wypada baa bardzo milo mnie zaskoczyl na paru zakretach.

> Szkoda, ze nie wykombinowali z tym bagaznikiem jak w Yeti, ze w momencie braku kola dostajesz cala

> te przestrzen bez zadnego podzialu plyta bagaznika.

Z tym sie zgadzam , jak patrze tam w ta wneke to nie moge zrozumiec jak mogli zmarnowac tyle miejsca icon_eek.gificon_eek.gif

> Tyle to nie jechalem, jedynie max 110km/h, w porownaniu do Laguny II (ale benzynowej) to przepasc

> akustyczna (na korzysc Laguny), w porownaniu do np. C4 Grand Picasso (tez diesel, tez mialem

> okazje niedawno testowac) jest juz lepiej chociaz nadal glosnawo.

Lagonda to pendzyna co ? Mnie C4 picasso odrzucilo straszna tandeta i antyergonomia wnetrza sick.gif

> Zeby nie bylo tak wszystko na nie, to bardzo mi sie podobalo wykonczenie wnetrza (zewnetrze tez,

> fajna sylwetka) i sam uklad wnetrza, naprawde siedzialo sie wygodnie i "przytulnie".

Mnie wkurza idiotyczna obsluga komputera i brak oddzielnego wyświetlacza do temperatury zewnetrznej a tak to ok.gif

Napisano

> Ja nie wiem jakie tam w US macie wnetrza Hond ale ja juz ze zdjec widze, ze plastiki na desce to sa

> sporo ponizej poziomu bazowego Civica

Te plastiki to normalka.

Napisano

> Lagonda to pendzyna co ?

Tak, 2.0T. C4GP bylo 1.6 HDi (110KM), troche mul, ale zawias tez nie kusi do jakiegos ostrego jezdzenia.

> Mnie C4 picasso odrzucilo straszna tandeta i antyergonomia wnetrza

Moze nie jest tam wszystko najszczesliwiej rozmieszczone, ale nadrabia bagaznikiem (a to dla mnie jest obecnie pierwsze miejsce gdzie zagladam) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Pare takich dodatkowych uwag:

- troche szumi powietrze przy 140 km/h

- siedzenie troche za krotkie

- automatyczna klima troche nerwowa - zmienienie temperatury o 1F powoduje furie wentylatora przez kilka sekund

- sam samochod prowadzi sie bardzo pewnie i nie rzuca nim pomimo sporego wiatru

- zuzycie paliwa przerazajace - przy stalej 140 km/h, silnik chodzil na 2000 obrotow i zarl 17 MPG!

Napisano

> Pare takich dodatkowych uwag:

> - troche szumi powietrze przy 140 km/h

Przecież to ma aerodynamikę Twojego garażu.

> - siedzenie troche za krotkie

A jak w porównaniu z siedzeniami aut europejskich czy amerykańskich?

> (...)

> - zuzycie paliwa przerazajace - przy stalej 140 km/h, silnik chodzil na 2000 obrotow i zarl 17 MPG!

Dlatego u nas w takim aucie musi siedzieć diesel.

Napisano
  • Autor

> Ja nie wiem jakie tam w US macie wnetrza Hond ale ja juz ze zdjec widze, ze plastiki na desce to sa

> sporo ponizej poziomu bazowego Civica

> Ogolnie samochod jest typowo koreansko brzydki i w srodku i na zewnatrz. No ale skoro ma V8 to

> pewnie idzie to na krotko wybaczyc.

Nie mam porownania z EU Civic, ale np. W porownaniu do US Civic to kia ma podobnej jakosci plastik. A do tego sporo skory ktorej w Civicu raczej nie uswiadczysz. I to bardzo przyzwoitej skory a nie czegos zdzieranego z starych krow jak w Dodge'u. Lexus/BMW/Mercrdes/Audi to nie jest, ale nie ma byc. W porownaniu z Chevroletami, Nissanami, Hondami i Toyotami wypada bardzo dobrze.

Napisano

> Te plastiki to normalka.

Ja wiem, kazda Kia albo Hyundai maja takie...chyba nawet od tych samych dostawcow.

Napisano

> Ja wiem, kazda Kia albo Hyundai maja takie...chyba nawet od tych samych dostawcow.

Chodziło mi o USA w EU jest dużo lepiej.

Napisano

> Chodziło mi o USA w EU jest dużo lepiej.

Faktem jest - jak wsiadlem do US Accorda to sie z lekka przerazilem. Nic dziwnego, w koncu u nich nasz Accord jest Acura.

Napisano

Z zewnątrz OKI - profil przypomina Dustera. Tylko w środku taki "amerykański" plastik fantastik icon_rolleyes.gif

No i "po borygo się nie rzygo" wink.gif

Napisano

> Tak, 2.0T. C4GP bylo 1.6 HDi (110KM), troche mul, ale zawias tez nie kusi do jakiegos ostrego

> jezdzenia.

Bo to taki Hausboot wink.gif

> Moze nie jest tam wszystko najszczesliwiej rozmieszczone, ale nadrabia bagaznikiem (a to dla mnie

> jest obecnie pierwsze miejsce gdzie zagladam)

Ale chyba w tej klasie jakos szczegolnie sie nie wyroznia hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.