Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik zamknięcia drzwi.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Proszę Kolegów którzy już "walczyli" z czujnikiem zamknięcie drzwi o parę zdań na jego temat ( PII - 5D, 2000r.) . Jaki typ (budowa), gdzie umiejscowiony, jak się do niego dobrać, itd.

Dlaczego pytam: otóż po przejechaniu przez torowisko zaczyna mi się robić "dyskoteka" z kontrolki zamknięcia drzwi.

EDIT:

Drzwi kierowcy.

Napisano

Jesli to nie jest wersja "totalny golas", czujnik otwarcia drzwi znajduje sie w zamku. Jesli chcesz przy nim cos dlubac, to musisz sie dobrac do niego.

Moze to nie problem samego zamka, tylko instalacji i jakiegos przelamanego/przetartego przewodu/przewodow hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli to nie jest wersja "totalny golas", ... <

"Totalny golas" to to nie jest smile.gif. Posiada między innymi centralny zamek.

Jak zacznie się "dyskoteka" to muszę stanąć, ponownie otworzyć i zamknąć drzwi, wtedy mam spokój do następnego torowiska zlosnik.gif

Sprawdziłem połączenie między drzwiami a nadwoziem - jest OK!

W necie znalazłem tylko jedną wzmiankę o takim przypadku (Panda) - pomagała regulacja drzwi.

Dzięki za podpowiedź - wiem już gdzie go szukać ok.gif

Napisano

Podłączę się do tematu. Pacjent to Punto I, po czym poznać czy jest czujnik domknięcia drzwi czy nie ma ? ( Chodzi mi o kolory kabli w drzwiach)

Napisano

> Podłączę się do tematu. Pacjent to Punto I, po czym poznać czy jest czujnik domknięcia drzwi czy

> nie ma ? ( Chodzi mi o kolory kabli w drzwiach)

We wtyczce drzwiowej, od strony budy musi być przewód zielony z białym paskiem.

Napisano

> Dlaczego pytam: otóż po przejechaniu przez torowisko zaczyna mi się robić "dyskoteka" z kontrolki

> zamknięcia drzwi.

przeczyść złącze w drzwiach preparatem do poprawy styku , u mnie z kolei na tym złączu przerywał głośnik w drzwiach ... w/w metoda pomogła ok.gif

Napisano
  • Autor

> przeczyść złącze w drzwiach preparatem do poprawy styku , u mnie z kolei na tym złączu przerywał

> głośnik w drzwiach ... w/w metoda pomogła

Cenna uwaga - dzięki ok.gif

Napisano

A jeżeli jest taki w drzwiach a nie ma w kabinie tzn., że drzwi są do tego przystosowane a dalej nic nie ma ? wink.gif

Napisano

> A jeżeli jest taki w drzwiach a nie ma w kabinie tzn., że drzwi są do tego przystosowane a dalej

> nic nie ma ?

Dokładnie tak. Swoją drogą to chyba każde mk1 z centralnym zamkiem fabrycznym ma ten kabelek wypuszczony do wtyczki drzwi. Przynajmniej miały wszystkie jakie widziałem.

Napisano

Ok, widzę że kolega się troche orientuje w temacie. ok.gif Więc jeszcze takie pytanko: Czy jest to rozwiązane w ten sposób że do kontrolki dochodzi plus a ten kabelek z drzwi daje masę czy odwrotnie? I czy wystarczy podłączyć dany przewód z drzwi do licznika i jakoś zapewnić plus kontrolce ( jeśli nie ma ) i będzie śmigało ?

EDIT:

Z tego co przeczytałem na schemacie kontrolka domknięcia drzwi ma zasilanie z kabla czerwono-niebieskiego ( AR ) , który z resztą daje też zasilanie do kilku innych kontrolek wink.gif . Natomiast przewód biało-zielony (VB ) jest połączony z masą za pomocą przełącznika w drzwiach. Czyli z tego co widzę należy podłączyć przewód od obydwojga drzwi do licznika i będzie śmigało. Jeśli aura dopomoże to może w środę spróbuję kropka doposażyć w coś takiego. Pozdr.

Napisano

Dokładnie tak. Przewód z zamka daje masę, gdy drzwi są niedomknięte lub otwarte jest zwarty do masy. Reszta tak jak piszesz, wyprowadzasz z drzwi kabelki, łączysz i podpinasz pod licznik. Kontrolka niedomknięcia działa tylko na włączonej stacyjce.

Napisano

> Dokładnie tak. Przewód z zamka daje masę, gdy drzwi są niedomknięte lub otwarte jest zwarty do

> masy. Reszta tak jak piszesz, wyprowadzasz z drzwi kabelki, łączysz i podpinasz pod licznik.

> Kontrolka niedomknięcia działa tylko na włączonej stacyjce.

Dzięki bardzo za pomoc wink.gif

Napisano

> Kontrolka niedomknięcia działa tylko na włączonej stacyjce.

Co, offtopicując, nieco komplikuje jej wykorzystanie do sterownia alarmem (ale lepsze to niż lampka, bo ta w 5D reaguje tylko na przednie drzwi).

Napisano

> Co, offtopicując, nieco komplikuje jej wykorzystanie do sterownia alarmem (ale lepsze to niż

> lampka, bo ta w 5D reaguje tylko na przednie drzwi).

Nie komplikuje tylko trzeba na przewody idące z alarmu do krańcówek założyć diody (tak jak np przy podpinaniu sygnalizacji kierunków gdy z alarmu wychodzi tylko jeden kabelek). Krańcówki w alarmach są wyzwalane masą i dla alarmu nie ma różnicy czy alarm zaczyna wyć po uchyleniu drzwi (krańcówka od lampki na słupku) czy po chwyceniu za klamkę ("krańcówka" w zamku). U siebie w mk1 mam nawet oświetlenie kabiny podpięte do czujnika w zamku i nic nie koliduje z alarmem. ok.gif

Napisano

> Nie komplikuje tylko trzeba na przewody idące z alarmu do krańcówek założyć diody (tak jak np przy

> podpinaniu sygnalizacji kierunków gdy z alarmu wychodzi tylko jeden kabelek). Krańcówki w

> alarmach są wyzwalane masą i dla alarmu nie ma różnicy czy alarm zaczyna wyć po uchyleniu

> drzwi (krańcówka od lampki na słupku) czy po chwyceniu za klamkę ("krańcówka" w zamku). U

> siebie w mk1 mam nawet oświetlenie kabiny podpięte do czujnika w zamku i nic nie koliduje z

> alarmem.

Konieczność wstawienia diody to już jest komplikacja. Jeśli chodzi o ścisłość to wystarczy wstawić jedną diodę - przecinając kabel sterujący kontrolką w desce i włączając przewód od alarmu przed tą diodą (od strony krańcówek). Dioda ma być wstawiona (katodą /paskiem/ do krańcówek) tak, by kontrolka była zasilana przez nią, a alarm bezpośrednio do krańcówek. Chodzi o to, by alarm nie dostawał masy "przez żarówki" (gdy zapłon jest wyłączony na linii "12V po stacyjce" /15/ jest masa "przez" różne odbiorniki) gdy jest wyłączony zapłon.

Napisano

> Konieczność wstawienia diody to już jest komplikacja. Jeśli chodzi o ścisłość to wystarczy wstawić

> jedną diodę - przecinając kabel sterujący kontrolką w desce i włączając przewód od alarmu

> przed tą diodą (od strony krańcówek).

Tylko, ze dioda dziala dopiero po wlaczeniu zaplonu smirk.gif. Idac dalej tym tropem, to mozna i podlaczyc pod lamke, ale to tez jest zle rozwiazanie. Lepiej podlaczyc przez diody pod wylaczniki w drzwiach.

Napisano

> Tylko, ze dioda dziala dopiero po wlaczeniu zaplonu . Idac dalej tym tropem, to mozna i podlaczyc

> pod lamke, ale to tez jest zle rozwiazanie. Lepiej podlaczyc przez diody pod wylaczniki w

> drzwiach.

Dioda działa dokładnie tak jak ma działać. Po to właśnie dodajemy diodę (prostowniczą), by "odciąć" masę idącą z kontrolki na desce przy wyłączonym zapłonie. Sam tak to podłączyłem i działało prawidłowo, poza tym jestem elektronikiem i wiem jak działa dioda.

84_1290776465.gif

W przypadku niektórych alarmów należy jeszcze dołożyć rezystor 10k między przewód sterujący alarmu a "stały plus".

Napisano

> Dioda działa dokładnie tak jak ma działać. Sam tak to podłączyłem i działało prawidłowo, poza tym

> jestem elektronikiem i wiem jak działa dioda.

Dobrze, to jest rzezba. I tak na prawde nigdy nie wiesz cos sie moze wydarzyc z elektronika po takim zabiegu. Tez jestem elektronikiem, wiec nie musisz mi tlumaczyc co i jak smirk.gif. W PII dioda sie zapala dopiero przy wlaczonym zaplonie, a druga sprawa jest sterowana po CAN.

Na prawde jest prosciej zalozyc diody przy body i podlaczyc to pod alarm. W PII i tak jest spoko, gorzej jest w Pandzie, gdzie body samo na jakis czas podaje mase na przewody od czujnikow drzwi. Tam trzeba diody wstawic w szereg pomiedzy wylaczniki, a body. Twoj rysunek ma sie nijak to PII.

Napisano

> Dobrze, to jest rzezba. I tak na prawde nigdy nie wiesz cos sie moze wydarzyc z elektronika po

> takim zabiegu. Tez jestem elektronikiem, wiec nie musisz mi tlumaczyc co i jak . W PII dioda

> sie zapala dopiero przy wlaczonym zaplonie, a druga sprawa jest sterowana po CAN.

> Na prawde jest prosciej zalozyc diody przy body i podlaczyc to pod alarm. W PII i tak jest spoko,

> gorzej jest w Pandzie, gdzie body samo na jakis czas podaje mase na przewody od czujnikow

> drzwi. Tam trzeba diody wstawic w szereg pomiedzy wylaczniki, a body. Twoj rysunek ma sie

> nijak to PII.

Jeśli kontrolką steruje BCM to oczywiście zakładamy diodę (lub diody) na przewodzie (przewodach) ze styków w zamkach przed BCM. Dioda odetnie nam ten impuls masowy idący od strony BCM tak samo jak odcinała masę z kontrolki w PI.

Napisano

> Jeśli kontrolką steruje BCM to oczywiście zakładamy diodę (lub diody) na przewodzie (przewodach) ze

> styków w zamkach przed BCM. Dioda odetnie nam ten impuls masowy idący od strony BCM tak samo

> jak odcinała masę z kontrolki w PI.

W PII nie ma konkretnego przewodu odpowiedzialnego za dana kontrolke, polaczenie zegarow z "body" jest cyfrowe. Nie znajdziesz tam masy czy +12 na jakims przewodzie, odpowiedzialnych za swiecenie danej lampki. To nie PI.

Napisano

> W PII nie ma konkretnego przewodu odpowiedzialnego za dana kontrolke, polaczenie zegarow z "body"

> jest cyfrowe. Nie znajdziesz tam masy czy +12 na jakims przewodzie, odpowiedzialnych za

> swiecenie danej lampki. To nie PI.

Niemniej połączenie BCM z wkładkami w zamkach nadal jest analogowe i nadal można je wykorzystać, zgodnie z podanym schematem.

Napisano

> Niemniej połączenie BCM z wkładkami w zamkach nadal jest analogowe i nadal można je wykorzystać,

> zgodnie z podanym schematem.

Polaczenie analogowe jest pomiedzy drzwiami, a body. Dalej jest cyfrowe. Czyli jedyne co Ci pozostaje, to zastosowanie diod prostowniczych, czyli opcja o ktorej mowilem na samym poczatku. No chyba, ze masz alarm cyfrowy, to wpinasz go w CAN i po zabawie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.