Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[mk1] Parowanie szyb po raz kolejny...

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Zakladam osobny watek bo moj problem troche sie rozni od tamtego...

Otoz od pewnego czasu strasznie paruja mi szyby.

Dodam przez ostatnie pare miesiecy po wlaczeniu ogrzewania czuc bylo jakby zapach stechlizny lub zgnilych lisci... Ostatnio tego zapachu juz nie ma, ale za to szyby paruja...

Od razu sprawdzilem czy nigdzie nie jest czasem mokra wykladzina i nic, wszedzie sucho.

Wczoraj postanowilem zajac sie tym parowaniem i tak:

- odkrecilem te plastiki wszystki pod wycieraczkami szyby przedniej i tam bylo pelno lisci u mułu

- te dwa "cycki" gumowe odprowadzajace wode tam do silnika byly zapchane syfem wiec je odetkalem

- filtr przeciwpylkowy caly czarny i zasyfiony, poza tym mokry

Wywalilem filtr i poki co zastapilem papierowymi recznikami, oczyscilem tam wszystko i poskrecalem.

Z ciekawosci zajrzalem do wlewu plynu chlodzacego i zdziwila mnie jego barwa. Wyciagnalem troche strzykawka z zalozonym cewnikiem i plyn chlodzacy jest czarny :|

Wyglada to niby na UPG, ale kilkadziesiat tys km temu (jak bede w domu to sprawdze dokladnie) byla wymieniana. Moze przy wymianie UPG nie wymieniono plynu chlodniczego i jest czarny jeszcze od wtedy (??) confused.gif

Na co to Wam wyglada?

No i po tych zabiegach wczorajszych dzisiaj jak zobaczylem deszcz rano to sie ucieszylem bo stwierdzilem ze sprawdze czy nadal paruje. No i poki lecialo jeszcze zimne powietrze to bylo ok, ale jak tylko zaczelo leciec cieplejsze to wszystkie szyby zaparowaly...

Jak ostatecznie stwierdzic czy to nagrzewnica czy cos innego? Bo tak srednio mi sie usmiecha 12h sie meczyc z wymiana nagrzewnicy tylko po to zeby sie okazalo ze stara byla ok...

Napisano

Hmm.. kurcze, naprawdę ciężko powiedzieć, ale martwi mnie jeden ewidentny objaw który może wskazywać na rypniętą nagrzewnicę - mówisz że przy zimnym powietrzu nie parowały szyby, a gdy poszło ciepłe to odrazu zaparowały, co niestety wskazuje ewidentnie na to że nagrzane powietrze "niesie" Ci wilgoć na szyby, czyli może sugerować jakąś nieszczelność... :/ ale nie jestem tego pewien, to taka sugestia tylko...

Napisano
  • Autor

no ale nigdzie nie jest mokro w srodku...

gdzie najlepiej wsadzic lape zeby bylo jak najblizej nagrzewnicy zeby tam obadac czy jest wilgoc?

Napisano

> Wywalilem filtr i poki co zastapilem papierowymi recznikami,

Zacznij od wywalenia tych ręczników, jak nie masz klimy to filtr Ci jest nie potrzebny

> Moze przy wymianie UPG nie wymieniono plynu chlodniczego i jest czarny jeszcze od wtedy (??)

jak robili partacze to możliwe - wymień płyn i przepłucz układ kilka razy żeby się syfu pozbyć

> ale jak tylko zaczelo leciec cieplejsze to wszystkie szyby zaparowaly...

> Jak ostatecznie stwierdzic czy to nagrzewnica czy cos innego?

jeśli by to była walnięta nagrzewnica, to ten osad na szybie powinien być lekko tłusty od płynu chłodniczego, poza tym powinieneś czuć swąd płynu. Sprawdź jeszcze czy klapka od obiegu powietrza działa czy się przełącza (jak przestawiasz obieg to słychać).

Jeszcze jedno, nadmuch jest mocny?

> Bo tak srednio mi sie usmiecha 12h

> sie meczyc z wymiana nagrzewnicy tylko po to zeby sie okazalo ze stara byla ok...

jak masz od nowości, to możesz to potraktować jako profilaktyczną wymianę, bo pewnie prędzej czy później ją i tak szlak trafi.

Napisano
  • Autor

> Zacznij od wywalenia tych ręczników, jak nie masz klimy to filtr Ci jest nie potrzebny

no ale czemu w takim razie ten co byl teraz jest caly czarny i zasyfiony? nie chcialbym miec tego syfu w srodku...

> jeśli by to była walnięta nagrzewnica, to ten osad na szybie powinien być lekko tłusty od płynu

heh... plyn chlodniczy jak sobie troche go na palce nalalem to za bardzo tlusty nie byl... i teraz sprawdzilem szyby i nie sa tluste...

> chłodniczego, poza tym powinieneś czuć swąd płynu. Sprawdź jeszcze czy klapka od obiegu

> powietrza działa czy się przełącza (jak przestawiasz obieg to słychać).

dziala wink.gif i tak jak pisalem do niedawna po wlaczeniu cieplego powietrza czuc bylo jakby zgnilizne a teraz nic...

> Jeszcze jedno, nadmuch jest mocny?

mocny

> jak masz od nowości, to możesz to potraktować jako profilaktyczną wymianę, bo pewnie prędzej czy

> później ją i tak szlak trafi.

heh, no niby tak ale akurat mam teraz bardzo malo czasu na takie rzeczy a z takimi szybami nie idzie jezdzic wiec chce to sprobowac najpier jakos szybciej naprawic...

Dodam jeszcze ze od rana nie przestalo padac jeszcze i auto stoi na deszczu nieuruchamiane juz 2h i szyby sa nadal zaparowane...

Napisano

> no ale czemu w takim razie ten co byl teraz jest caly czarny i zasyfiony? nie chcialbym miec tego

> syfu w srodku...

Zaczne od tego czy masz klimatyzację - jak masz to filtr kup bo ma być. jak nie masz klimy, to powiedz mi co masz w środku wiosną/latem/wczesną jesienią jak otwierasz okno? dokładnie to samo tylko nie tak widoczne

> heh... plyn chlodniczy jak sobie troche go na palce nalalem to za bardzo tlusty nie byl... i teraz

> sprawdzilem szyby i nie sa tluste...

> dziala i tak jak pisalem do niedawna po wlaczeniu cieplego powietrza czuc bylo jakby zgnilizne a

> teraz nic...

zgnilizna pewnie z basenu w podszybiu była, a Ty masz nie sprawdzać nadmuchu ciepłego powietrza tylko obieg zamknięty/otwarty regulowany suwakiem. Bo mniemam że masz ustawiony na otwarty.

Napisano
  • Autor

> Zaczne od tego czy masz klimatyzację - jak masz to filtr kup bo ma być. jak nie masz klimy, to

> powiedz mi co masz w środku wiosną/latem/wczesną jesienią jak otwierasz okno? dokładnie to

> samo tylko nie tak widoczne

nie mam klimy

> zgnilizna pewnie z basenu w podszybiu była, a Ty masz nie sprawdzać nadmuchu ciepłego powietrza

> tylko obieg zamknięty/otwarty regulowany suwakiem. Bo mniemam że masz ustawiony na otwarty.

tak, slychac jak dziala cala ta przekladnia tam wink.gif

Napisano

Ja w oryginale mam zamieniony obieg wew/zew smile.gif

Może u Ciebie też jest na odwrót ?

Napisano
  • Autor

> Ja w oryginale mam zamieniony obieg wew/zew

> Może u Ciebie też jest na odwrót ?

raczej nie bo jak mam obieg otwarty wlaczony to wtedy slabiej dmucha, a jak zamkniety to mocniej.

Napisano

U mnie nagrzewnica była walnięta, a nic nie ciekło, lekko się tylko pociła i to wystarczyło żeby szyby były ciągle zaparowane.

Napisano
  • Autor

> U mnie nagrzewnica była walnięta, a nic nie ciekło, lekko się tylko pociła i to wystarczyło żeby

> szyby były ciągle zaparowane.

no to mozliwe ze u mnie jest tak samo bo wszedzie sucho...

Zrobilem maly test. wlaczylem auto na postoju i dmuchawa z zimnym powietrzem na maxa i tak czekalem az sie zagrzeje. dopiero jak na cieplym juz wlaczylem cieple powietrze (tez na max dmuchawa) to zaczelo parowac, ale co ciekawe zaczelo parowac od tylnej szyby, potem tylne szyby w drzwiach, a boczne z przodu tylko nieznacznie, przednia w ogole...

Napisano
  • Autor

w tamtym watku kolega pisze ze "po wł ogrzewania w aucie pachnie takim "bulionem" i jak dla mnie wskazuje to walnietą nagrzewnice . Na łączeniu obudowy na samym dole jest tak jakby biały nalot"

gdzie poswiecic zeby sprawdzic czy tez nie mam czasem tego nalotu?

Tak sobie przegladalem tez ta instrukcje:

http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/nagrzewnica.htm

i mam watpliwosci... po 1 czy konieczne jest przecinanie kabli i ich lutowanie potem?

a po 2 co sie zmienia jesli mam jeszcze tunel srodkowy?

no i czy ta nagrzewnica bedzie ok

http://allegro.pl/nagrzewnica-grzejnik-punto-typ-borletti-m-marelli-i1328679040.html

bo jest polowe tansza niz w innych sklepach...

Napisano

> Tak sobie przegladalem tez ta instrukcje:

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/nagrzewnica.htm

> i mam watpliwosci... po 1 czy konieczne jest przecinanie kabli i ich lutowanie potem?

Ja nic nie przecinałem ani nie lutowałem wink.gif

> a po 2 co sie zmienia jesli mam jeszcze tunel srodkowy?

Poprostu odkręcasz jego górną część i już wink.gif

> no i czy ta nagrzewnica bedzie ok

> http://allegro.pl/nagrzewnica-grzejnik-punto-typ-borletti-m-marelli-i1328679040.html

> bo jest polowe tansza niz w innych sklepach...

Jeżeli masz typ MM-Borletti to tak , ale poszukaj lepiej ja znalazłem na allegro za 3/4 tej ceny ok.gif

Napisano

> w tamtym watku kolega pisze ze "po wł ogrzewania w aucie pachnie takim "bulionem" i jak dla mnie

> wskazuje to walnietą nagrzewnice . Na łączeniu obudowy na samym dole jest tak jakby biały

> nalot"

> gdzie poswiecic zeby sprawdzic czy tez nie mam czasem tego nalotu?

Pod radiem masz wyloty powietrza na nogi , zajrzyj tam jeżeli kurz tam będzie lepki a nie mówie już o wilgnym nalocie to nagrzewnica.

Ogólnie cały zespuł jest łączony w pionie i są tam takie śrubki łączące , jeżeli znajdziesz choć odrobine takiego białego sproszkowanego nalotu gdzieś na łączeniu to też już wiesz o co biega.

> Tak sobie przegladalem tez ta instrukcje:

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/nagrzewnica.htm

> i mam watpliwosci... po 1 czy konieczne jest przecinanie kabli i ich lutowanie potem?

jak dobrze zdemontujesz nic nie trzeba lutować , ja dodatkowo tylko zdemontowałem kierownice , pomimo opuszczenia kolumny przeszkadzała mi

> a po 2 co sie zmienia jesli mam jeszcze tunel srodkowy?

> no i czy ta nagrzewnica bedzie ok

> http://allegro.pl/nagrzewnica-grzejnik-punto-typ-borletti-m-marelli-i1328679040.html

> bo jest polowe tansza niz w innych sklepach...

zajrzyj pod wentylator tam masz naklejki z logo producenta

tunel nie gra roli a cena jak dla mnie wysoka. My w normalnej hurtowni zapłaciliśmy 69 zeta i po zew oblookaniu stwierdziłem że jest fajnie wykonana.

Napisano
  • Autor

wlasnie specjalnie poszedlem do auta i zadnego proszku bialego, zadnego nalotu, zadnej wilgoci, nic :/ normalny szary kurz tylko ;P

a moze dlatego nie ma bialego nalotu bo moj plyn chlodniczy jest czarny? wink.gif

mam typ Borletti

http://allegro.pl/nagrzewnica-punto-lancia-typ-magneti-marelli-nowa-i1323159259.html

ta bedzie ok?

ogolnie sam juz nie wiem czy zamawiac nagrzewnice czy nie...

Napisano

> ogolnie sam juz nie wiem czy zamawiac nagrzewnice czy nie...

Jak napisałeś w pierwszym poście jest różnica między nadmuchem zimnego a ciepłego powietrza a nie powinno być . Jeżeli wyczuwasz choć minimalne różnice w zapachu miedzy wł a wył ogrzewaniem to nadal to wskazuje na nagrzewnice . Czarny płyn może świadczyć o korozji jakiegoś elementu

Napisano
  • Autor

a co myslicie o tej nagrzewnicy do ktorej dalem linka w poprzednim poscie?

z tego co widze to czeka mnie troche roboty bo wlasnie zorientowalem sie ze olej tez juz trzeba wymienic bo minelo 15tys km od ostatniej zmiany...

I teraz mam takie pytanie. Skoro wg Waszych zalecen mam przeplukac kilka razy uklad chlodzenia bo mam zasyfiony to mam to zrobic z nowa juz zamontowana nagrzewnica czy przed wymiana? I jak w ogole to sie robi? Jest jakis manual do przeplukania ukladu i do zmiany plynu chlodzacego, bo nigdy tego jeszcze nie robilem :/

Napisano

> a co myslicie o tej nagrzewnicy do ktorej dalem linka w poprzednim poscie?

proponowałby Ci szukać jednak oryginału, a nie zamiennika, bo się może okazać, że będziesz w zimie jęczał, że zimno i albo będziesz wymieniał ją jeszcze raz, albo marzł. Tak bywa niestety z zamiennikami

> z tego co widze to czeka mnie troche roboty bo wlasnie zorientowalem sie ze olej tez juz trzeba

> wymienic bo minelo 15tys km od ostatniej zmiany...

> I teraz mam takie pytanie. Skoro wg Waszych zalecen mam przeplukac kilka razy uklad chlodzenia bo

> mam zasyfiony to mam to zrobic z nowa juz zamontowana nagrzewnica czy przed wymiana?

do wymiany nagrzewnicy i tak musisz spuścić płyn, może lepiej płukać jeszcze na starej nagrzewnicy, bo nie zasyfisz nowej resztkami dziadostwa.

> I jak w ogole to sie robi? Jest jakis manual do przeplukania ukladu i do zmiany plynu chlodzacego, bo

> nigdy tego jeszcze nie robilem :/

sama wymiana jest banalna, gorzej jest z odpowietrzaniem: zdejmujesz dolny wąż od chłodnicy, zlewasz płyn aż skończy się lać, zakładasz wąż, odkręcasz odpowietrzniki (jeden na chłodnicy, drugi na wężu do nagrzewnicy), uzupełniasz płynem zbiorniczek. Dokładne procedury odpowietrzania znajdziesz w archiwum tego kącika, bo było ich mnóstwo.

I najważniejsze, spuszczanie płynu robić na zimnym silniku!

Czym płukać - może wypowiedzą się Ci co robili, generalnie nawet woda może być, nie wiem czy jest do tego jakaś chemia.

Napisano
  • Autor

> proponowałby Ci szukać jednak oryginału, a nie zamiennika, bo się może okazać, że będziesz w zimie

> jęczał, że zimno i albo będziesz wymieniał ją jeszcze raz, albo marzł. Tak bywa niestety z

> zamiennikami

niestety na allegro nie moge znlalezc oryginalu :/ zarzucilbys jakims linkiem? wink.gif

> do wymiany nagrzewnicy i tak musisz spuścić płyn, może lepiej płukać jeszcze na starej

> nagrzewnicy, bo nie zasyfisz nowej resztkami dziadostwa.

> sama wymiana jest banalna, gorzej jest z odpowietrzaniem: zdejmujesz dolny wąż od chłodnicy,

> zlewasz płyn aż skończy się lać, zakładasz wąż, odkręcasz odpowietrzniki (jeden na chłodnicy,

> drugi na wężu do nagrzewnicy), uzupełniasz płynem zbiorniczek. Dokładne procedury

> odpowietrzania znajdziesz w archiwum tego kącika, bo było ich mnóstwo.

> I najważniejsze, spuszczanie płynu robić na zimnym silniku!

> Czym płukać - może wypowiedzą się Ci co robili, generalnie nawet woda może być, nie wiem czy jest

> do tego jakaś chemia.

czyli ogolnie wylewam stary, zalewam woda i wlaczam silnik na chwile (?), potem znowu wylewam i zalewam i tak pare razy?

woda moze byc zwykla czy destylowana?

Napisano
  • Autor

nie wiem czy to cos pomoze ale dzisiaj zaobserwowalem cos takiego:

jade autem do pracy i ladnie grzeje, musialem na 10minut przystanac i nie gaszac silnika tak z ciekawosci przelaczylem (nawiew na 4 caly czas) obieg na zamkniety i zacielo leciec zimne powietrze (a temp byla caly czas nastowiona na max) :|

przelaczam z powrotem na obieg otwarty i nadal leci zimne.

Dopiero jak zaczalem jechac to zaczelo leciec cieple.

O co tu chodzi bo juz nic nie czaje ;P

Napisano

> nie wiem czy to cos pomoze ale dzisiaj zaobserwowalem cos takiego:

> jade autem do pracy i ladnie grzeje, musialem na 10minut przystanac i nie gaszac silnika tak z

> ciekawosci przelaczylem (nawiew na 4 caly czas) obieg na zamkniety i zacielo leciec zimne

> powietrze (a temp byla caly czas nastowiona na max) :|

> przelaczam z powrotem na obieg otwarty i nadal leci zimne.

> Dopiero jak zaczalem jechac to zaczelo leciec cieple.

> O co tu chodzi bo juz nic nie czaje ;P

Termostat do wymiany.

Napisano

> zalewam i tak pare razy?

Według mnie nie - raz wystarczy. Pamiętaj żeby zlewać płyn/wodę na zimnym silniku, bo załatwisz upg.

> woda moze byc zwykla czy destylowana?

Destylowana.

Napisano
  • Autor

> Termostat do wymiany.

a czy powodem tego co opisalem moze byc zbyl niski poziom plynu chlodniczego? bo tam ponizej minimum troche mam chyba...

widze ogolnie ze troche roboty mnie czeka :/ najgorsze jest to ze wolny weekend mam dopiero za 2tyg

czyli podsumowujac

- kupuje wode destylowana, plyn chlodniczy (ile litrow??), termostat, nagrzewnice i czteropak debowego

- spuszczam plyn z chlodnicy i zalewam woda, silnik chodzi pare minut

- spuszczam wode

- rozkrecam pol samochodu w celu dostania sie do nagrzewnicy i starajac sie nic nie zepsuc wymieniam ja na nowa

-wymieniam termostat (jest jakis manual moze bo tego nie robilem nigdy, zreszta nigdy nawet nie zmienialem plynu chlodniczego ;P )

-zalewam plynem chlodniczym

cos pomylilem? jakies wskazowki? olej silnikowy juz dam komus do wymiany...

jakies manuale do wymiany termostatu i plynu chlodniczego by sie przydaly :/

heh.. najgorsze jest to ze dopiero za 2tyg bede mial jeden dzien wolny i musze to wszystko zrobic w 1 dzien bo na nastepny potrzebuje auto... to jest jakas masakra ;P

mam jeszcze jadna prosbe, zarzucilby ktos linkiem do nagrzewnicy borletti oryginalnej na allegro za dobra cene, bo nie moge znalesc :/

Napisano

> a czy powodem tego co opisalem moze byc zbyl niski poziom plynu chlodniczego? bo tam ponizej

> minimum troche mam chyba...

> widze ogolnie ze troche roboty mnie czeka :/ najgorsze jest to ze wolny weekend mam dopiero za 2tyg

> czyli podsumowujac

> - kupuje wode destylowana, plyn chlodniczy (ile litrow??), termostat, nagrzewnice i czteropak

> debowego

> - spuszczam plyn z chlodnicy i zalewam woda, silnik chodzi pare minut

> - spuszczam wode

> - rozkrecam pol samochodu w celu dostania sie do nagrzewnicy i starajac sie nic nie zepsuc

> wymieniam ja na nowa

> -wymieniam termostat (jest jakis manual moze bo tego nie robilem nigdy, zreszta nigdy nawet nie

> zmienialem plynu chlodniczego ;P )

> -zalewam plynem chlodniczym

> cos pomylilem? jakies wskazowki? olej silnikowy juz dam komus do wymiany...

> jakies manuale do wymiany termostatu i plynu chlodniczego by sie przydaly :/

> heh.. najgorsze jest to ze dopiero za 2tyg bede mial jeden dzien wolny i musze to wszystko zrobic w

> 1 dzien bo na nastepny potrzebuje auto... to jest jakas masakra ;P

> mam jeszcze jadna prosbe, zarzucilby ktos linkiem do nagrzewnicy borletti oryginalnej na allegro za

> dobra cene, bo nie moge znalesc :/

5 litrów płynu, ja ostatnio zalałem K2 Kuler i jest ok. Wymiana termostatu to kwestia 10 minut. Odkręcasz 3 śrubki pod cewkami, odpinasz wąż i to co zostało ci w ręku zastępujesz nową częścią. Składasz wszystko w odwrotnej kolejności, odkręcasz odpowietrzniki, jeden w górnym rogu chłodnicy (lampa pasażera), drugi na wężu idącym do nagrzewnicy i zalewasz płynem do poziomu MAX. Jak zacznie wypływać płyn z odpowietrzników to je zakręcasz, odpalasz silnik, dolewasz płynu i luzujesz odpowietrzniki tak aby z nich leciało. Ja dodatkowo zagrzewam silnik i luzuję odpowietrzniki na gorącym silniku ale trzeba uważać żeby się nie poparzyć.

Z nagrzewnicą już wiesz, trochę roboty jest bo trzeba deskę rwać. Nie oszczędzaj na nagrzewnicy bo zamienniki są słabe. Lepiej raz kupić i dobrze.

Stary płyn zlewasz zdejmując dolny wąż z chłodnicy.

Napisano

> mam jeszcze jadna prosbe, zarzucilby ktos linkiem do nagrzewnicy borletti oryginalnej na allegro za

> dobra cene, bo nie moge znalesc :/

Nie wiem czy cena dobra ale jest oryginał Magneti Marelli

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy cena dobra ale jest oryginał Magneti Marelli

zadzwonilem do tego pana i powiedzial cytuje "to jest zemiennik Magneti Marelli". Tzn ze to oryginal czy nie bo juz sam nie wiem? ;P

EDIT

Ok juz zamowilem w sklepie w Poznaniu: nagrzewnica oryginalna + termostat = 130zl. Mysle ze calkiem spoko wink.gif

Teraz tylko znaleźć dzien wolnego i do roboty zeby.GIF

Napisano
  • Autor

heh... na sobote sobie zarezerwowalem czas na zabawe z nagrzewnica wink.gif

ale co mnie "martwi" to to, ze od paru dni nic nie paruje i ladnie grzeje...

nic juz nie rozumiem ;P

Napisano

> heh... na sobote sobie zarezerwowalem czas na zabawe z nagrzewnica

> ale co mnie "martwi" to to, ze od paru dni nic nie paruje i ladnie grzeje...

> nic juz nie rozumiem ;P

U mnie się to samo zrobiło. I chyba się póki co wstrzymam z wymianą. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

jutro sie za to zabieram... Punciak stoi juz w garazu z wlaczonym grzejnikiem przy boku wink.gif troche sie boje ze nie dam rady :/ zobaczymy jak to bedzie... wink.gif

to moze jeszcze szybkie pytanko: jak bede przeplukiwal uklad chlodzenia woda destylowana to ile musi silnik pochodzic? nie chce sie zaczadzic w garazu ;P

Napisano
  • Autor

kurde :/

wlasnie bylem w garazu i obejrzalem auto przy lepszym swietle i zauwazylem ze odstaje uszczelka od szyby akurat na wysokosci filtra przeciwpylkowego... prawdopodobnie to dlatego byl wilgotny...

da sie to jakos naprawyc? chodzi mi o ten plastik na ktory przychodza wycieraczki, on u gory ma uszczelke jakby gumowa i odstaje tak ze woda leci prosto do wlotu powietrza...

Napisano
  • Autor

sprawozdanie z prac:

zaczalem od wylania plynu chlodniczego, oto jak wygladal po wylaniu:

004zs.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

nastepnie wlalem wode destylowana i zapuscilem auto i gazowalem troche. zauwazylem ze leci dym albo para z tej przeplatanki od wydechu ale to chyba przez to ze troche plynu na to polecialo... (??)

woda destylowana po wylaniu:

009y0.th.jpg

a tak wyglada silnik:

008qmt.th.jpg

martwi mnie to bo 36tys temu byla ta uszczelka wymieniana... troche to przeczyscilem i zobaczymy czy sie na nowo zabrudzi...

a tak wygladalo w zbiorniczku po pierwszym zalaniu woda destylowana:

001id.th.jpg

003ps.th.jpg

teraz zalalem woda drugi raz zeby bardziej przeplukac, ale jeszcze jej nie spuscilem.

teraz zajme sie wymiana termostatu tylko za bardzo nie moge go poki co znalezc ;P

jesli macie jakies uwagi to smialo pisac wink.gif

Napisano
  • Autor

no i jest problem :/ i to duzy bo z tego co szukalem bedzie ciezko mi samemu sobie z tym poradzic, a mianowicie sruby od termostatu nie chce drgnac :/ zwykly klucz nie daje rady i przeskakuje a nasadowego nie idzie przekrecic tak mocno siedza... :/

EDIT:

OK, poszly tylko musialem sie lepiej do nich dostac odkrecajac donice akumulatora...

zauwazylem ze byl tamten termostat uszczelniony czarnym silikonem, niestety nie mam akurat silikonu wiec mam nadzieje ze jak dam tylko ta uszczelke ktora jest z nowym termostatem, to to wystarczy...

Napisano

Jeśli masz uszczelkę papierową to nawet nie ma sensu tego składać bez dodatkowego uszczelniacza bo szkoda twojej roboty.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz uszczelkę papierową to nawet nie ma sensu tego składać bez dodatkowego uszczelniacza bo

> szkoda twojej roboty.

juz zlozylem... nie mam gdzie teraz kupic tego :/ na stacji BP bedzie? jak to sie w ogole fachowo nazywa?

Napisano

> juz zlozylem... nie mam gdzie teraz kupic tego :/ na stacji BP bedzie? jak to sie w ogole fachowo

> nazywa?

Zwykły silikon odporny na temperaturę, np taki do 300 st. wystarczy. Bez problemu kupisz na stacji benzynowej ok.gif

Napisano
  • Autor

no i jest problem... stanalem w miejscu i nie wiem co dalej... a dwie instrukcje ktore mam sa ze soba sprzeczne...

011ol.th.jpg

tak to teraz wyglada :/

deski nie da sie bardziej odciagnac bo blokuje ja gruba wiazka kabli przy kierownicy ktorej nie mozna odpiac...

po 2. odkrecilem srube od mocowania wentylatora ze strony silnika i ta ze srodka tez a wentylator nie chce zejsc...

po 3. dojscie do tej obudowy nagrzewnicy jest masakryczne i nie wiem ktore srubki odkrecac a ktore nie...

ogolnie jestem "troche" zalamany bo juz teraz widze ze bedzie mi to trudno poskladac...

robil to moze juz ktos z Poznania i chcialby mi pomoc?

Napisano

Odkręciłeś mocowanie kierownicy i opuściłeś ją maksymalnie w dół?

Napisano
  • Autor

> Odkręciłeś mocowanie kierownicy i opuściłeś ją maksymalnie w dół?

tak..

odkrecilem juz te 4 srubki ktora sa z przodu obudowy nagrzewnicy i sa wkrecane od boku od strony kierowcy, ale nadal nic sie nie otwiera ani nic...

Napisano
  • Autor

ogolnie mam odkrecone te 4 sruby od strony silnika

odkrecone te z przodu obudowy (na jej srodku) co wchodza bokiem oraz dwie te duze u gory trzymajace obudowe... i nic... jakby byla przyklejona albo cos :/ wentylator tez ani drgnie :/

ogolnie ta obudowe trzeba zdjec czy mozna sie dobrac do nagrzewnicy rozkladajac ja na dwie polowy jakos?

Napisano

jakby byla przyklejona albo cos :

bo ogólnie to ona może być przyklejona jak od gorąca rozpuściły się te maty bitumiczne z grodzi silnika, przynajmniej u mnie była

Napisano
  • Autor

> jakby byla przyklejona albo cos :

> bo ogólnie to ona może być przyklejona jak od gorąca rozpuściły się te maty bitumiczne z grodzi

> silnika, przynajmniej u mnie była

dokladnie tak jak mowisz bylo u mnie tez... ale baaardzo mocno to sie skleilo... dobrze ze ta obudowa jest z w miare mocnego materialu bo ostro tam trzeba bylo pociagnac...

no i chcialem sie tez pochwalic ze polowa sukcesu zrobiona zeby.GIF

014ncf.th.jpg

wymontowana stara nagrzewnica, napelnilem ja woda i jakos nie leci ale bialy osad jednoznacznie wskazuje na brak szczelnosci.

ogolnie teraz czeka mnie druga polowa roboty ktora, wnioskujac po tym jaka byla pierwsza polowa, bedzie 100 razu trudniejsza... :/ bo demontujac to sie pociagnie to sie zegnie itp, ale zeby to teraz poskladac...

EDIT:

jeszcze jedno pytanko: tam pod nagrzewa wylalo sie z niej troche cieczy i jest mokra ta wykladzina.... cos z tym robic czy samo wyparuje z czasem? bo za bardzo tam nie ma jak tego wytrzec ani nic...

Napisano
  • Autor

zobaczcie co odkrylem wlasnie po lewej stronie obudowy nagrzewnicy:

001vk.th.jpg

:|

nie wiem skad ta dziura skoro tam nie przychodzi zadna srubka :|

a ksztalt raczej nie wskazuje zeby byla to jakas fabryczna dziura wink.gif

no nic, trzeba to jakos zakleic...

EDIT:

jednak tam byla srubka trzymajaca kable od poduszki... wyrwalem to razem z obudowa nagrzewnicy... niestety zaden manual o tej srubce nie mowil a byla ona tak schowana ze nie bylo jej widac przed wyjeciem obudowy... :/

Napisano
  • Autor

skonczylem zeby.GIF

troche mi to zajelo... zostala jedna srubka luzna tylko zeby.GIF wiec mysle ze niezle wink.gif no i 2 elementy ulamane, na szczescie malo znaczace wink.gif

zrobilem jazde probna i grzeje az milo ale mam pewien niepokojacy objaw... na wlaczonym zimnym powietrzu jest ok ale po przestawieniu na cieple czuc swiezo wlany nowy plyn chlodniczy ;> a przeciez dopiero co wymienilem chlodnice :| czemu tak jest?

Napisano

Nowa nagrzewnica się wypala ze środka konserwującego. Kilka dni będzie tak śmierdzieć.

Napisano
  • Autor

> Nowa nagrzewnica się wypala ze środka konserwującego. Kilka dni będzie tak śmierdzieć.

uspokoiles mnie, dzieki wink.gif20.GIF

ile dalbym u mechanika za wymiane nagrzewnicy i termostatu? bo chce wiedziec ile zaoszczedzilem meczac sie przez cale dwa dni wink.gif

ogolnie nie jest to latwe i bardzo latwo mozna stracic cierpliwosc i rzucic to wszystko... jesli ktos sie bedzie zastanawiac czy to robic na wlasna reke to radze to dobrze przemyslec jednak...

Napisano

> uspokoiles mnie, dzieki

> ile dalbym u mechanika za wymiane nagrzewnicy i termostatu? bo chce wiedziec ile zaoszczedzilem

> meczac sie przez cale dwa dni

> ogolnie nie jest to latwe i bardzo latwo mozna stracic cierpliwosc i rzucic to wszystko... jesli

> ktos sie bedzie zastanawiac czy to robic na wlasna reke to radze to dobrze przemyslec

> jednak...

Zaoszczędziłeś jakieś 200-300zł ok.gif

Napisano

Może któregoś węża nie dokręciłeś? A płynu ubywa? Poza tym nowa nagrzewnica strasznie śmierdzi - ja sobie kupiłem zapaszek do samochodu ale i tak śmierdziało - dopiero teraz czyli po ok 2 miesiacach intensywnego używania ogrzewania przestaje powoli smierdzic... Trzeba to przezyc...

Napisano

Ode mnie za wymiane nagrzewnicy w warsztacie zawolali 500 - 600 zl. Warto wiec bylo pomeczyc sie samemu...

Napisano
  • Autor

> Może któregoś węża nie dokręciłeś? A płynu ubywa? Poza tym nowa nagrzewnica strasznie śmierdzi - ja

> sobie kupiłem zapaszek do samochodu ale i tak śmierdziało - dopiero teraz czyli po ok 2

> miesiacach intensywnego używania ogrzewania przestaje powoli smierdzic... Trzeba to przezyc...

raczej wszystko podokrecalem wink.gif jutro sprawdze czy nie ubylo plynu ale watpie. To pewnie przez to ze nowa wink.gif

Napisano

Troche płynu moze ubyc - ja dolałem jakies dwie setki po kilku dniach od wymiany nagrzewnicy - ale dalej nie ubywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.