Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uważajcie na zimówkach....

Featured Replies

Napisano

> A ja mam z dzisiaj odwrotne doświadczenie.

> Asfalt, wilgotny, miejscami mokry - w zimie dość częsty przypadek, a dodatkowo temperatura ok 1

> stopnia C .

> Oponki typowo letnie. Niestety mocniejsze hamowanie - poślizg, mocniejsze ruszanie - poślizg, na

> zakrętach - nie trzymają.

> Jeszcze dzisiaj jadę po zimówki

ja z własnego doswiadczenia, ojciec ma garaz, za czasów gdy jezdziło sie na uniwersalnych oponkach wjazd/wyjazd autem do garazu był rownowazny z odsniezaniem dzien wczesniej, odkad pojawiły sie zimowki problem wjazdu/wyjazdu został zniwelowany (nie mowimy o jakis ekstremalnych warunkach pogodowych)...

mozna wiele mowic ale najlepiej przetestowac na własnej skorze

Napisano

> ja z własnego doswiadczenia, ojciec ma garaz, za czasów gdy jezdziło sie na uniwersalnych oponkach

> wjazd/wyjazd autem do garazu był rownowazny z odsniezaniem dzien wczesniej, odkad pojawiły sie

> zimowki problem wjazdu/wyjazdu został zniwelowany (nie mowimy o jakis ekstremalnych warunkach

> pogodowych)...

> mozna wiele mowic ale najlepiej przetestowac na własnej skorze

To jest prawda. Ale do wielu ciasnych łebków nie dociera, że na zimówkach NIE DA SIĘ jeździć po śliskim tak, jak na letnich po suchym asfalcie. Trochę później, ale i tak poleci po swojemu, ale tylko trochę.

BTW - jeździł ktoś maluchem na Tersusach w zimie? hehe.gif Da się, ale TYLKO z głową.

Napisano

> BTW - jeździł ktoś maluchem na Tersusach w zimie? Da się, ale TYLKO z głową.

dokłądnie w malarii miałem tersusy ok.gif

z tym ze tylko na tyle na przodzie były jakies stomile ok.gif

tylko ze z maluchem był o tyle mniejszy problem ze nawet jak nie dało rady ruszyc, po prostu sie go wypychało hehe.gif

Napisano

> a reklamy płynu na trądzik pokazują znikające w 5 sekund pryszcze. wierzysz w to? Ale nie znaczy,

> że te płyny nie pomagają.

Ja nie, Ty nie 20.GIF, ale jest wielu którzy w to wierzą, niestety sick.gif

Napisano

> A zwiększymy ilość "dżygitów" jeżdżących ile fabryka dała, bo ma zimówki, a na zimówkach to można

> tak jak latem na letnich, bo po to są zimówki, żeby zimą dało się jeździć tak samo jak

> latem...

A nie po to sa? hmm.gif

Napisano

> Tylko jest jeszcze małymi literami dopisek "Opony zimowe Michelina skracają drogę hamowania o 5% w

> stosunku do opon letnich". I o tyle jest lepsza opona zimowa na śniegu.

> A w pozostałych sytuacjach jest znacząco gorsza.

w blocie posniegowym opony letnie radza sobie lepiej? niewiem.gif

Napisano

> A ja mam z dzisiaj odwrotne doświadczenie.

> Asfalt, wilgotny, miejscami mokry - w zimie dość częsty przypadek, a dodatkowo temperatura ok 1

> stopnia C .

> Oponki typowo letnie. Niestety mocniejsze hamowanie - poślizg, mocniejsze ruszanie - poślizg, na

> zakrętach - nie trzymają.

na zimno czy po rozgrzaniu?

Napisano

> na zimno czy po rozgrzaniu?

kto się miał rozgrzać ?? i po co ?

Napisano

> w blocie posniegowym opony letnie radza sobie lepiej?

O ile nie ma lodu pod spodem to letnie trzymają lepiej. Sprawdziłem to w zeszłym roku osobiście. Co prawda letnie były z bieżnikiem typu V i do tego nówki dobrej firmy (ogólnie na mokrą nawierzchnię). Były bezdyskusyjnie lepsze od zimówek. Hamowanie, skręcanie i przyspieszanie znacząco lepsze od założonych w godzinę później zimówek też znanej firmy.

Napisano

> O ile nie ma lodu pod spodem to letnie trzymają lepiej. Sprawdziłem to w zeszłym roku osobiście. Co

> prawda letnie były z bieżnikiem typu V i do tego nówki dobrej firmy (ogólnie na mokrą

> nawierzchnię). Były bezdyskusyjnie lepsze od zimówek. Hamowanie, skręcanie i przyspieszanie

> znacząco lepsze od założonych w godzinę później zimówek też znanej firmy.

A jak było przy -15 na suchej drodze?

Napisano

> A jak było przy -15 na suchej drodze?

Na suchej drodze zawsze letnia ma lepszą przyczepność. Bez względu na temperaturę.

Jedynie przy oblodzeniach i dużym śniegu lepsza jest zimówka. Na gołym lodzie jest różnie. Bo zimówka łatwo zdziera cienką warstwę lodu i dokopuje się do asfaltu. Dlatego jest też lepsza przy oblodzeniu czy zaszronieniu drogi. Letnia takie coś udeptuje i ślizga się na tym.

Napisano

> A jak było przy -15 na suchej drodze?

Nie mialem zadanych problemow na letnich w takich warunkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.