Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic VIII ?

Featured Replies

Napisano

> Szybka jazda po zakretach.

Mowisz chyba o track day a nie ruchu ulicznym.

Nie znajduje warunkow dla zabicia hamulcow w Civicu,

z wyjatkiem tego, ze nie jezdzilem nim w gorach.

Napisano

A czemu nie diesel?

Ponoć bardzo chwala te 2.2 cdti a i jak mocy braknei to sie bardzo ładnie czipuje.

Pozdro

Napisano

> Ja rozgraniczylem sobie dupowoz od auta do zabawy.

Ja tez. Ale nie zawsze jade tym do zabawy. A fajnych drog troche jest.

> Ale gdyby juz trzymac sie tych bocznych drog i zabaw,

> to nie wiem czy inne auta o podobnej mocy sa lepsze.

Nie powiedzialem, ze sa. Po prostu stwierdzilem, ze seryjne hamulce w Civicu sa na to za slabe. Na szczescie mozna to latwo i tanio poprawic.

Napisano

> Mowisz chyba o track day a nie ruchu ulicznym.

> Nie znajduje warunkow dla zabicia hamulcow w Civicu,

> z wyjatkiem tego, ze nie jezdzilem nim w gorach.

Otoz to. A ja swoje zameczylem na Kaszubach. Tam roznice wzniesien sa raczej pomijalne grinser006.gif

Napisano

Ja już pisałem kiedyś o tym na Skośnookich - do czerwoności tarcz rozgrzać się nie udało zlosnik.gif, ale po zjeździe do kotliny jeleniogórskiej auto słabiej hamowało (na tyle, że było to wyraźnie zauważalne). Jazda nie była jakoś specjalnie dynamiczna - starałem się trzymać tempo miejscowych. Tyle, że ja mam automat - gdyby po drodze hamować silnikiem, pewnie w tych warunkach problemu by nie było. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ma być nowy z salonu - diesli już nie ma.

nawet jak by, to nie uznaje jazdy na gnojówce

Napisano

> Mowisz chyba o track day a nie ruchu ulicznym.

Widać szybka jazda w ruchu ulicznym znaczy dla nas coś innego. W mojej opinii na suchym torze i fabrycznych oponach to hamulce by zdechly po 3-4 minutach.

Napisano

> Widać szybka jazda w ruchu ulicznym znaczy dla nas coś innego.

Dla mnie szybka jazda w ruchu uliczym zonacza tyle,

ze odcinak A-B pokonuje w czasie najszybszym z mozliwych.

Nie oznacza natomiast bezmyslnego palowania.

W mojej opinii na suchym torze i

> fabrycznych oponach to hamulce by zdechly po 3-4 minutach.

A w mojej - to zalezy od toru.

Napisano

> ej ja tez mam bez sciemy TUTAJ i cyfry jakby inne

Nie kłóćcie się hehe.gif

Ja mam TUTAJ icon1.png

Dużo mówi średnia prędkość.... jak na odcinku 20 km staje na 30 światłach ( zielona fala nie istnieje ) angryfire.gif to nie pędzę 200 km/h i spalanie mam znikome hehe.gif a jak sie na autostradce rozbujam to i wir w baku jest hehe.gif

Napisano

> nawet jak by, to nie uznaje jazdy na gnojówce

W Hondzie Diesiel w ogóle się nie opłaca. Za duża dopłata. Poza tym na forum mastersa poczytaj o ludkach co po chipie (silnik pięknie podatny) na dzień dobry sprzęgło mówi mlotek.gif.

Więc jak policzysz astrnomiczną dopłatę do diesla + chip+ jakieś niestandardowe sprzęgło (a pytanie jak dwumasa?) + lepsze hamulce(bo przy takim kopycie się zabijesz po prostu) = to się w ogóle nie opłaca bawic w tuning tego auta... Tzn , oczywiscie $$$ to kwestia względna, dla jednego to będzie majątek dla innego "na waciki" smile.gif

Napisano

> W Hondzie Diesiel w ogóle się nie opłaca. Za duża dopłata. Poza tym na forum mastersa poczytaj o

> ludkach co po chipie (silnik pięknie podatny) na dzień dobry sprzęgło mówi .

> Więc jak policzysz astrnomiczną dopłatę do diesla + chip+ jakieś niestandardowe sprzęgło (a pytanie

> jak dwumasa?) to się w ogóle nie opłaca bawic w tuning tego auta... Tzn , oczywiscie $$$ to

> kwestia względna, dla jednego to będzie majątek dla innego "na waciki"

Nie wiem jak w pl ale 2 de są na diesla duże rabaty.

Napisano

> Nie wiem jak w pl ale 2 de są na diesla duże rabaty.

A to chyba, że ruszyli wreszcie móżgownicą w Hondzie i skalkulowali mądrzej ceny. Ja się operałem na nieświeżych danych sprzed 2lat. Jak mi krzyknęli w Radomiu coś koło grubo ponad 70k (pod 80k chyba nawet podchodziło) za demo Civica diesel to się gryzłem w język aby im czegoś nie powiedzieć wink.gif

Później napaliłem się na 1.8 używany z 2006r (2 lata temu to było) i o mało nie kupiłem ale opatrzność czuwała. Kolo krzyknął 51900pln za 2latka bez zimówek ze zjeżdzonymi letnimi. Jak siadłem policzyłem to... kupiłem bravo za 53500 i przez 2 lata żadnych większych inwestycji....

Napisano
  • Autor

> W Hondzie Diesiel w ogóle się nie opłaca. Za duża dopłata. Poza tym na forum mastersa poczytaj o

> ludkach co po chipie (silnik pięknie podatny) na dzień dobry sprzęgło mówi .

> Więc jak policzysz astrnomiczną dopłatę do diesla + chip+ jakieś niestandardowe sprzęgło (a pytanie

> jak dwumasa?) + lepsze hamulce(bo przy takim kopycie się zabijesz po prostu) = to się w ogóle

> nie opłaca bawic w tuning tego auta... Tzn , oczywiscie $$$ to kwestia względna, dla jednego

> to będzie majątek dla innego "na waciki"

zabaweczkę w formie hothatcha już mam, teraz by wypadało jakiś typowy dupowóz więc wszelkie mody nie wchodzą w grę

Napisano

> Nie wiem jak w pl ale 2 de są na diesla duże rabaty.

W Polsce to nie była kwestia samej ceny, tylko raczej akcyzy - pojemność powyżej 2l, więc stawka 18.6% zamiast 3.1% i cena końcowa robiła się nieciekawa.

Napisano

> W Polsce to nie była kwestia samej ceny, tylko raczej akcyzy - pojemność powyżej 2l, więc stawka

> 18.6% zamiast 3.1% i cena końcowa robiła się nieciekawa.

A fakt ok.gif

Napisano

> Quote:

> Wnioski po 700 km. spalanie 5,9 l/100; średnia prędkość 60km/h

> srednia predkosc wiele mowi - nie udalo mi sie jeszcze takiej uzyskac. widac kolezka jezdzi w

> trasach o malym ruchu i wtedy byc moze jak ustawi sie na 70-100km/h to spalanie moze oscylowac

> kolo 5 litrow

no właśnie. Czyli wszystko zależy jak i gdzie kto jeździ, jak długie trasy robi i jak ciężką ma nogę. Dlatego pisanie, że ten samochód pali tyle czy tyle jest bez sensu. Jednemu spali 4l, drugiemu 14, zależy jak się jeździ. Ja mam do pracy 27 km w jedną stronę, z tego około 15 autostradą, 7 drogą z mojej wsi do autostrady (czasem lekkie korki) i z 5 km po mieście, czasem w korku. I wynik jest jaki jest. Na trasie zawsze schodzę poniżej 7 litrów. Raz jak wyjeździłem cały bak prawie tylko w mieście w masakrycznych korkach, w upał z włączoną klimą non stop, gdzie prędkość średnia na całym baku była 16km/h, to miałem spalanie powyżej 9l. Tylko że ja dawno wyrosłem ze ścigania się spod świateł, a gazu używam po prostu tyle, ile potrzeba do płynnej jazdy.

Napisano

> no właśnie. Czyli wszystko zależy jak i gdzie kto jeździ, jak długie trasy robi i jak ciężką ma

> nogę. Dlatego pisanie, że ten samochód pali tyle czy tyle jest bez sensu. Jednemu spali 4l,

> drugiemu 14, zależy jak się jeździ. ....

Dokładnie. ok.gif

Ja po prostu do analiz przed zakupem auta biorę jakieś 70% max spalania z Autocentrum.pl i przyjmuję to za moje średnie średnich.Mniej więcej się sprawdza

Napisano

> Wnioski po 700 km. spalanie 5,9 l/100; średnia prędkość 60km/h

> srednia predkosc wiele mowi - nie udalo mi sie jeszcze takiej uzyskac.

Komp mi pokazał po trasie 350 km jadąc Vśr 68 km/h - 6,8 l. t-jet 150 KM, kapeć 225.

Wszystko zalezy od stylu jazdy. Przy 200 km/h chwilowe spalanie nawet nie wiem ile wynosi. bo komp pokazuje tylko do 25 l zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.