Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic VIII ?

Featured Replies

Napisano

Rozglądam się ostatnio za nowym pojazdem i zainteresowała mnie honda civic VIII hatchback (ufo) 2006+ z silnikiem 1.8i Vtec w wersji executive

stąd moje pytanie, czy miał ktoś do czynienia z w/w pojazdem z w/w silnikiem i mógł by się podzielić swoim doświadczeniem na jego temat? Mile widziane konstruktywne opinie

pozdrawiam

Napisano

> Rozglądam się ostatnio za nowym pojazdem i zainteresowała mnie honda civic VIII hatchback (ufo)

> 2006+ z silnikiem 1.8i Vtec w wersji executive

> stąd moje pytanie, czy miał ktoś do czynienia z w/w pojazdem z w/w silnikiem i mógł by się

> podzielić swoim doświadczeniem na jego temat? Mile widziane konstruktywne opinie

> pozdrawiam

Minusy.

Bardzo niemile zawieszenie.

Glupie wnetrze. Jakosc wykonania srednia.

Slaba widocznosc do tylu. Zawsze. A w zimne i deszczowe dni fatalna.

Silnik plus uklad wydechowy zniechecaja do jazdy na wysokich obrotach.

Plusy.

Niskie spalanie.

Skuteczne hamulce.

Duzo miejsca wewnatrz i ustawny bagaznik.

Edit: mam wrazenie, ze wolno sie nagrzewa

a strumien powietrza z centralnych kratek nie da sie ustawic na kierowce.

Napisano
  • Autor

mi się właśnie wnętrze bardzo w nim podoba, dużo to to pali na setkę? i jak się sprawuję fabryczna navi (ta zamiast tego panelu podświetlanego na pomarańczowo na środku), czy warto do niej dopłacać?

o co dokładnie chodzi z zawieszeniem i układem wydechowym? - co do widoku do tyłu to liczyłem na kamerę cofania

Napisano

> mi się właśnie wnętrze bardzo w nim podoba, dużo to to pali na setkę?

W Warszawie bez korkow 8 litrow. Dynamicznie.

i jak się sprawuję fabryczna

> navi (ta zamiast tego panelu podświetlanego na pomarańczowo na środku), czy warto do niej

> dopłacać?

Tego nie wiem, bo byl zamowiony Executive ale przyszedl Comfort.

Wiec navi brak.

> o co dokładnie chodzi z zawieszeniem i układem wydechowym?

Zawias strasznie twardy. Nawet male nierownosci sa nieznosne.

Jesli chodzi o wydech - wytwarza nieprzyjemny dzwiek.

- co do widoku do tyłu to liczyłem na

> kamerę cofania

Kamera cofania przy jezdzie do przodu nie pomoze.

Na szczescie boczne lusterka sa idealne.

Napisano
  • Autor

widzę, że będę się musiał zapisać na jazdę próbną

Napisano

> stąd moje pytanie, czy miał ktoś do czynienia z w/w pojazdem z w/w silnikiem i mógł by się

> podzielić swoim doświadczeniem na jego temat?

Mam takie auto (5D) - tyle, że z automatem.

Jeśli chodzi o wnętrze, to dużym plusem są fotele - dość wygodne (przynajmniej dla mnie), chociaż regulacja jest słaba (nie ma np. regulacji podparcia pleców, a całe oparcie reguluje się skokowo - więc pewnie nie każdemu podpasuje). Bardzo fajnie rozwiązano składanie tylnej kanapy - można złożyć samo przednie siedzisko.

Silnik - jest, tyle o nim można powiedzieć. zlosnik.gif

W środku w oczy rzuca się fatalna jakość plastików (miejscami wygląda to nawet na jakąś piankę pokrytą tworzywem, która przy mocniejszym dotyku może się połamać - np. daszek nad zegarami) - strasznie łatwo to zarysować i trzeba być niezwykle ostrożnym. Spasowanie też jest kiepskie - widać to w wielu miejscach, najbardziej rzuca się w oczy w okolicy tych górnych wyświetlaczy (różnice w ustawieniu względem siebie poszczególnych fragmentów szybki sięgają nawet 1mm) czy np. tych trójkątów z głośnikami wysokotonowymi na przednich drzwiach. Poszycia tapicerskie są w miarę OK - choć za krótko mam to auto, by np. oceniać ich trwałość, ale materiał "na dotyk" wydaje się być przyzwoity.

Przednia szyba - ze względu na kształt deski i nachylenie - strasznie trudno czyści się od środka. Co do samych zegarów - da się przywyknąć. zlosnik.gif Kształt tyłu determinuje kiepską widoczność w lusterku wstecznym, trochę brakuje wycieraczki tylnej szyby. W każdym razie kamera cofania się przydaje. ok.gif

Część rozwiązań jest nieco dziwaczna - np. zamek centralny z przyciskami, które służą w sumie nie wiadomo do czego, spryskiwanie reflektorów, albo klimatyzacja dwustrefowa (regulacja temperatury pasażera znajduje się ... na drzwiach pasażera facepalm.gif). Polecam poświęcenie chwili czasu i dokładniejsze pooglądanie w salonie, najlepiej z instrukcją w ręku. ok.gif

Jakość wynkonania i poskłdania karoserii jest natomiast poniżej wszelkiej krytyki - dno i sto metrów mułu. Gdybyś szedł oglądać takie auto do salonu, to warto wziąć latarkę i pooglądać nadkola, podłogę, itp. - i nie zdziw się przy pierwszej oglądanej sztuce: to nie jest auto powypadkowe, one tak są produkowane. zeby.GIF

W sumie to nie wiem, co więcej warto napisać bez konkretniejszych pytań. hmm.gif

Napisano

> Skuteczne hamulce.

Masz hatchbacka? Firmowe tarcze i klocki? hmm.gif

Slyszałem opinie dokładnie odwrotne, sam jeździłem max 10kmów civiciem sedan i hatchback na jezdzie próbnej więc nie mam doświadczenia uprawniajacego do wydawaniu ostatecznych wyroków.

Napisano

> W Warszawie bez korkow 8 litrow. Dynamicznie.

u mnie ciężko zejść poniżej 9litrów - osiem to takie pół na pół z trasą podmiejską

z drugiej strony 6,5 w trasie jest łatwo osiągnąć przy przepisowej jeździe

> Zawias strasznie twardy. Nawet male nierownosci sa nieznosne.

Twarty ale bez przesady... przesiadając sie z Astry czy Focusa nie odczuwam jakiegoś ogromnego dyskomfortu - to chyba indywidualna kwestia

> Jesli chodzi o wydech - wytwarza nieprzyjemny dzwiek.

To też subiektywna ocena, mi jazda na obrotach bardzo się podoba, ale już jazda z większymi prędkościami poza miastem lekko męczy

> - co do widoku do tyłu to liczyłem na

> Kamera cofania przy jezdzie do przodu nie pomoze.

Dzwona sprawa z tą szybą, bo jak dla mnie jest ona idealna... akurat na wysokości oczy mam środkową belkę, która idealnie zasłania światła aut za mnąi tym samym nic mnie nie oślepia hehe.gif

Widocznośc do wyłu jest naprawdę wystarczająca, jedyne co można zarzucić to widoczność do tyłu na skos - niestety szeroki tylny słupek daje o sobie znać

> Na szczescie boczne lusterka sa idealne.

Wielkie i składane - idealne ok.gif

Co mogę jeszcze dodać:

+ świetny bagażnik + rewelacyjnie rozwiązane składnie kanapy

+ bardzo czytelna deska rozdzielcza, wszystko jest pod ręką, ale faktycznie chwilkę się do tego trzeba przyzwyczajać

+ fajnie grające fabryczne radio

+ bogate wyposażenie

Napisano

> Masz hatchbacka? Firmowe tarcze i klocki?

> Slyszałem opinie dokładnie odwrotne, sam jeździłem max 10kmów civiciem sedan i hatchback na jezdzie

> próbnej więc nie mam doświadczenia uprawniajacego do wydawaniu ostatecznych wyroków.

> Masz hatchbacka? Firmowe tarcze i klocki?

Ja mam firmowy zestaw. Jest skuteczny tak dlugo jak jest zimny. Tyle, ze da sie go blyskiwacznie zagotowac... ale nie przy normalnej jezdzie.

Co ciekawe, pomimo rozgrzewania tarcz do czerwnosci nie pojawia sie bicie ani nic takiego. Stygna i nic im nie jest.

Napisano

> podzielić swoim doświadczeniem na jego temat? Mile widziane konstruktywne opinie

Po kolei:

Auto mialo maly lifting w 2009. M. in. zmieniono zawieszenie na bardziej komfortowe.

Trzymaj sie z daleka od czerwonych - lakier mozna poryswowac palcem. tylko metallic.

Plastiki sa podatne na porysowanie i troche tandetne, ale jakos specjalnie to nie przeszkadza.

Do deski szybko sie przyzwyczaisz i okaze sie ze jest super przejrzysta.... ale bedzie Cie doprowadzalo do szalu jej sciemnianie i rozjasnianie po zmroku - bedziesz to musial robic sam bo w PL jezdzisz na swiatlach. Swiatla dzienne to rozwiazuja.

Genialny bagaznik - duzy i ladowny. Swietny patent na rozkladanie foteli i aranzacje wnetrza.

Wygodne fotele, z tylu troche malo miejsca dla wysokich osob.

Super zestopniowana skrzynia biegow...ale akcje o 3 w dol i do pieca to normalka hehe.gif Skrzynia dziala precyzyjnie, ale nie toleruje niechlujnej zmiany biegow.

Precyzyjny i dokladny uklad kierowniczy. na poczatku wydawal mi sie zbyt czuly, po 25tys km nie chce innego.

Silnik jest troche zaslaby do auta o tej masie. Cudownych osiagow sie nie spodziewaj. Silnik nie brzmi i powyzej 130kmh robi sie w srodku troche glosno.

Spalanie od 6,1 (600km z tempomatem zapietym na 130kmh) do 13 (150km z predkosciami ~200kmh). Jak w miescie nie wiem bo nie jezdze. W podmiejskiej jezdzie na krotkich dystansach przy dynamicznym stylu jazdy 8,5.

Wieczorem napisze wiecej.

Moze chcesz moja? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

chodzi o auto z salonu więc raczej ten po lifcie z 2009 a kolor jaki by mnie interesował to czarny

Napisano

> chodzi o auto z salonu więc raczej ten po lifcie z 2009 a kolor jaki by mnie interesował to czarny

Nie zniechecam ale dobrze obejrzyj sobie konkurencje.

Byc moze okaze sie znacznie lepsza.

Napisano

> Do deski szybko sie przyzwyczaisz i okaze sie ze jest super przejrzysta.... ale bedzie Cie

> doprowadzalo do szalu jej sciemnianie i rozjasnianie po zmroku - bedziesz to musial robic sam

> bo w PL jezdzisz na swiatlach. Swiatla dzienne to rozwiazuja.

Same zegary to jeszcze nic zlosnik.gif - gdzieś tam wyżej w wątku pada też pytanie o fabryczną nawigację, a ta zmienia kolory wyświetlania zależnie od siły podświetlenia zegarów. Kolory dla wersji "dziennej" są bardzo jasne i strasznie to przeszkadza nawet gdy jest pochmurno (o zmroku już nie mówiąc), więc skutek jest taki, że pokrętła od regulacji jasności podświetlenia nie ma sensu nawet chować - wystaje cały czas, bo cały czas się nim kręci. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zniechecam ale dobrze obejrzyj sobie konkurencje.

> Byc moze okaze sie znacznie lepsza.

w peżocie pracowałem - stay away, cytroen i reno to samo; u fiata nuovo bravo może, choć pali to to ponoć jak krowa; u daihatsu/suzuki nic ciekawego; mercedes/łolksłagen/ałdi i opfel odpadają; mitsubishi - tam mi się lancer widzi ale musiał by być z pakietem ralliart chociaż też pewnie jest z nim coś nie tak

jest jeszcze jakaś alternatywa?

Napisano

> Minusy.

> Bardzo niemile zawieszenie.

Czy ja wiem. Jest dosyc twarde (Type-S) wiec fajne. Owszem, troche podskakuje ale tragedii nie ma. Prowadzenie poprawne, troche nudna podsterownosc ale da sie z lewej nogi zawijac. Ogolnie dla mnie jak na dupowoz spoko, jak na cokolwiek wiecej to zdecydowanie za miekkie.

> Glupie wnetrze. Jakosc wykonania srednia.

Plastiki ogolnie dobrej jakosci jak na te klase, spasowanie rowniez. A glupie bo co?? Tez tak uwazalem do czasu jak go nie poznalem. Przyciski intuicyjne, obsluga banalna. Ustawnosc i praktycznosc wnetrza wrecz wzorowa. Niezle jak na dupowoza fotele z alcantara.

> Slaba widocznosc do tylu. Zawsze. A w zimne i deszczowe dni fatalna.

Od tego ma sie ogrzewanie szyby i czujniki parkowania. Zas podczas jazdy wade te zalatwiaja lusterka, ktore sa duze i wszystko w nich widac.

> Skuteczne hamulce.

To wlasnie wielki minus. Hamulce seryjne z tarcza 282x23 beznadziejne. Nie nadazaja za silnikiem (2.2 diesel). Po zmianie na 300x25 i duzy zacisk z S2000 niebo a ziemia, wreszcie mozna tym dynamicznie jezdzic i nie bac sie, ze nagle zabraknie hamulca.

Napisano

> Plastiki ogolnie dobrej jakosci jak na te klase, spasowanie rowniez.

To może inaczej: w jakim aucie są złe, skoro te w Civicu są "dobrej jakości jak na tę klasę"? yikes.gif

> Od tego ma sie ogrzewanie szyby

Ten pionowy fragment akurat ogrzewania nie ma - chyba dlatego, że to tworzywo sztuczne.

Napisano

> w peżocie pracowałem - stay away, cytroen i reno to samo;

Powtórzę: pooglądaj nadwozie, dokładnie. Tu masz przykład kosmetycznych drobiazgów z wierzchu:

dsc5326.jpgdsc5329.jpg

To wszystko widać - więc tu się starali przy składaniu i dlatego to tylko tak wygląda. zlosnik.gif Tam, gdzie nie widać, jest dużo "lepiej" np. w nadkolach i od spodu sick.gif Polecam też obmacać podłogę przy progach, najlepiej z latarką w ręku. Po takich oględzinach może się okazać, że to następny przedstawiciel grupy "stay away". zlosnik.gif

Napisano

> w peżocie pracowałem - stay away, cytroen i reno to samo;

możesz napisać dlaczego? Podejrzewam, ze jakbyś pracował w dowolnej innej firmie, to pisałbyś o niej to samo zlosnik.gif

> u fiata nuovo bravo może, choć pali to to

> ponoć jak krowa;

to znaczy który silnik konkretnie tyle pali?

u daihatsu/suzuki nic ciekawego; mercedes/łolksłagen/ałdi i opfel odpadają;

> mitsubishi - tam mi się lancer widzi ale musiał by być z pakietem ralliart chociaż też pewnie

> jest z nim coś nie tak

przejedź się i sprawdź czy coś jest nie tak.

> jest jeszcze jakaś alternatywa?

focus, giuletta zlosnik.gif

Napisano

> To wlasnie wielki minus. Hamulce seryjne z tarcza 282x23 beznadziejne. Nie nadazaja za silnikiem

> (2.2 diesel). Po zmianie na 300x25 i duzy zacisk z S2000 niebo a ziemia, wreszcie mozna tym

> dynamicznie jezdzic i nie bac sie, ze nagle zabraknie hamulca.

Nie wiem jak to jest w Civic'u, mam Accord'a w 2,2 D i jkos nijak nie moge dopatrzyc sie minusow hamulcow ( nie podejrzewam aby byly inne ( inna srednica ) niz w Civic'u ( poprostu nie wiem i nie interesuje mnie to ).

Wracajac do hamulcow, nigdy nie zabraklo mi drogi hamowania - hamulce zawsze staja na wysokosci zadania.

Co do Civic'a to cala deska rozdzielcza sprawia wrazenie pilotazu Starship Enterprise biglaugh.gif Ale to moje subjektywne wrazenie. Pelen uznania jestem dla inzynierow za wyciagniecie ilosci miejsca w srodku z tak malego auta.

wink.gif

Napisano

> Nie wiem jak to jest w Civic'u, mam Accord'a w 2,2 D i jkos nijak nie moge dopatrzyc sie minusow

> hamulcow ( nie podejrzewam aby byly inne ( inna srednica ) niz w Civic'u ( poprostu nie wiem i

> nie interesuje mnie to ).

> Wracajac do hamulcow, nigdy nie zabraklo mi drogi hamowania - hamulce zawsze staja na wysokosci

> zadania.

> Co do Civic'a to cala deska rozdzielcza sprawia wrazenie pilotazu Starship Enterprise Ale to moje

> subjektywne wrazenie. Pelen uznania jestem dla inzynierow za wyciagniecie ilosci miejsca w

> srodku z tak malego auta.

W Accordzie masz właśnie tarcze 300mm, co więcej, klocek jest większy niż nawet w Civic Type-R więc powierzchnia cierna też większa. Stąd brak problemów wink.gif

Napisano

Witam!

Nie uznaję rad w stylu: "kupuj bo na bank będziesz zadowolony", albo "nie, bo to shit" gdyż uważam że to Ty sam musisz zdecydować po oględzinach auta i przede wszystkim jazdach próbnych. Tym niemniej forum jest często bardzo pomocne w wyrobieniu sobie jakiejś własnej, wstępnej opinii, dlatego pozwolę sobie wyrazić moją:

Przede wszystkim polecam forum: forum civica , w szczególności wątek "Wady w civicach 5d 2006 - lista i sposoby usunięcia" - dowiesz się na co cierpi nowy szczaw. Od 2,5 jeżdżę wersją 1,8/5D - auto kupiłem jako nowe i to co daję mu na plus:

- dużo miejsca w środku oraz pojemny bagażnik (zdaje się że jeden z większych w swojej klasie);

- rewelacyjny, bardzo czuły układ kierowniczy;

- twarde zawieszenie które sprawia, że pomimo belki skrętnej auto rewelacyjnie trzyma się drogi co w połączeniu z idealnie zestrojonym układem kierowniczym prowokuje, ba! zmusza do ostrego wchodzenia w zakręt;

- ergonomia - dla mnie idealna, wszystko w zasięgu ręki i dobrze rozplanowane. Jedyny minus to konieczność najpierw przekręcenia kluczyka a dopiero potem naciśnięciu bajeranckiego "START";

- silnik - bardzo dobry - nazwijmy go umownie "współczynnik" mocy/pojemności do osiągów/zużycia paliwa. Mógłbym mieć ze 20KM więcej bo auto jednak trochę waży, ale nawet 140KM daje osiągi wystarczające do startu spod świateł bez żadnych kompleksów. Silnik lubi wysokie obroty, ale jest to jedna z cech wyróżniających jednostki benzynowe hondy, więc myślę że nie ma co się nad tym rozwodzić. Jedna uwaga: auto rzeczywiście stosunkowo mało pali, ale jeżeli liczysz że w korku zejdziesz poniżej 8litrów to hmmm... pewnie będzie to krótki korek. Z własnego doświadczenia powiem, że w trybie "warsaw-mode", gdzie współczynnikami zwiększającymi "opór" są m.in. ul. Dźwigowa i Marynarska (warszawiacy wiedzą co to znaczy, tym którzy nie powiem, że słowo "rzeźnia" to eufemizm) spalanie oscyluje w okolicach 9-10l bez rajdów spod świateł. Najmniej w trasie auto spaliło mi nieco poniżej 7l (chyba coś koło 6,8l/100km).

- wyposażenie - właściwie kompletne już w standardzie którego cena jest bardzo rozsądnie skalkulowana;

-design - w środku po prostu kosmos, na zewnątrz idealnie proporcjonalna, piękna ale jednocześnie drapieżna sylwetka;

- fotele - naprawdę bardzo wygodne, może były projektowane specjalnie dla mnie? wink.gif

- audio - nie jestem audiofilem więc jak dla mnie to co jest w standardzie gra naprawdę bardzo przyzwoicie;

Teraz minusy:

- jakość użytych materiałów wykończeniowych - krótko: żenada! Jeżeli nie będziesz się z nimi pieścił łatwo się porysują co spowoduje, iż bajeranckie wnętrze straci bardzo wiele ze swojego uroku. Jest to o tyle denerwujące, że przecież samochód jest do jeżdżenia a nie cackania się. Lubię mieć czysto, pachnąco i miło w aucie ale używanie jakiś wyszukanych metod do pielęgnacji wnętrza to już przesada;

- ponownie to samo czyli materiały użyte do wykończenia wnętrza - oprócz tego że się rysują to jeszcze qrewsko trzeszczą. Wygłuszenie kokpitu czy podszybia pomaga tylko trochę i na jakiś czas, potem wszystko wraca do "normy". Nie każdemu to oczywiście przeszkadza, ja niestety jestem uczulony na tego typu rzeczy i cholernie mnie denerwuje ta niedoróbka;

- spasowanie karoserii - powiem krótko: samochód wyjeżdżający z salonu wygląda jakby był po dzwonie a naprawiał go pan Henio u siebie w stodole. Ale auto nie jest po dzwonie - ono takie zjechało z taśmy montażowej. Rozumiem że robią go w UK turcy czy inni imigranci, ale chyba do cholery jakąś końcową kontrolę powinny nad tym sprawować żółtki?

- zawieszenie - wiem, było w plusach ale minus należy się za to, że mimo wszystko jest stosunkowo twarde. Cecha powodująca iż autko jeździ jak po szynach powoduje również, że co słabsze plomby mogą powypadać na nierównej drodze. Jeżeli masz duże parcie na komfort to tutaj może być z nim delikatnie rzecz ujmując- różnie.

- nie najlepiej działający climatronic - w lecie w trybie "auto" zbyt długo pracuje na obiegu zamkniętym. Jadąc w kilka osób może to powodować lekki hmmm...dyskomfort. Można oczywiście uchylić szybę czy otworzyć obieg, ale chyba nie o to chodzi w trybie w pełni automatycznym? W ASO wiedzą, ale nic z tym nie można zrobić... Przyznaję że z tego typu problemem spotkałem się po raz pierwszy. Nie wiem jak np. w Toyocie czy Mondeo jest to rozwiązane, ale temat zbyt długiej pracy na obiegu zamkniętym nie występuje;

- widoczność - nie tyle do tyłu, tu po przyzwyczajeniu lusterka+ czujniki parkowania niwelują ewentualne problemy. Chodzi mi o widoczność na boki - boczne słupki są tak wyprofilowane, że niekiedy ograniczają widoczność przy skręcaniu czy przejeżdżaniu przez skrzyżowanie.

- silnik albo wydech - nie wiem co powoduje, że na wysokich obrotach w środku słychać po prostu wycie, a nie muzykę dla uszu jaką była chociażby wiertareczka D14Z4;

- usterkowość - więcej napiszę w osobnym punkcie, ale IMO ogólnie pojmowana jakość bardzo w hondzie spadła. Auto boryka się z mniejszymi lub większymi problemami, co kiedyś było kompletnie nie do pomyślenia bo to w końcu był "japoniec". Oszczędności+tzw.pseudo-ekologia musiały jednak skutkować tym, że dzisiaj fiata i hondę stawiam w jednym szeregu jeśli chodzi o jakość. Przesadzam? Czy na pewno?

- lakier - wystarczy jedno słowo: ekologia i wszystko jasne.

- komputer pokładowy - chodzi o wskazanie średniego spalania które nijak ma się do rzeczywistości. Z moich obserwacji wynika, iż zaniża o jakieś 5-7% (8,5l to na bank powyżej 9!). Dżizes - przecież to japońska technologia!! Cóż, w ASO wiedzą ale nic z tym nie da się zrobić...

Teraz najbardziej typowe usterki (o wszystkich możesz poczytać na forum civica):

- trzeszczenie plastików- wiem, pisałem o tym ale przypominam, iż jestem na to bardzo wyczulony. ASO wielokrotnie walczyło z tematem i chociaż jest o niebo lepiej, to i tak nie tak jak powinno być w aucie za 70tys.

- "chrupanie" pedału sprzęgła - bardzo wyczuwalne i słyszalne "chrupnięcie" w momencie wciskania pedału sprzęgła. Winny jest albo mechanizm jego mocowania (tzw. tulejki) albo pompa sprzęgła. W każdym normalnym ASO problem znany i usuwany na gwarancji, niestety wcześniej czy później wracający. Więcej na ten temat na forum civica.

- szarpanie przy ruszaniu+wibracje pedału sprzęgła - po dłuższej jeździe w korku nie da się płynnie ruszyć samochodem, dodatkowo na samym pedale przy jego puszczaniu czuć drżenie od (chyba) tarczy/docisku czy hgw czego jeszcze. Problem występuje tylko w okresie jesienno zimowym kiedy temperatury są grubo poniżej 10st. Jestem w trakcie umawiania się na jazdę próbną która mam nadzieję pozwoli stwierdzić co jest nie-halo.

- rysująca się przednia szyba - mnie to jeszcze nie dotyczy, ale z tego co czytałem i niestety widziałem, wycieraczki potrafią bardzo ją porysować. Nie wiem czy winna jest zbyt "miękka" szyba, źle obliczony nacisk piór na nią, czy w końcu same pióra ale faktem jest że problem występuje.

- ściąganie na prawo - tak do końca to hgw co może być tego przyczyną. W ASO próbują to tłumaczyć bzdurami w postaci krzywych dróg czy winą mechanizmu różnicowego który pracuje tak a nie inaczej przy przyspieszaniu, ale chyba nikt nie bierze tego na serio (podejrzewam że oni też). Z autopsji mogę powiedzieć, iż u mnie po zmianie kompletu kół z zimowych na letnie i zwyczajowej zamianie opon miejscami, samochód zaczął ściągać i to oczywiście na prawo. Dopiero założenie kół w te same miejsca co w ub. sezonie spowodowało iż auto zaczęło jeździć normalnie.

- stukające zawieszenie - w wersjach przed liftem winne były temu jakieś gumy czy tuleje (zdaje się tzw. "bałwanki"). Miałem to naprawione w ramach gwarancji.

Podsumowanie:

Od blisko 10 lat jeżdżę civicami: wcześniej przez jakieś 7 dwoma wersjami 5D/1.4 6gen (jedna z 99 druga 2000r.), a od ponad 2,5 roku 8gen. I musze powiedzieć że..to ostatni model hondy jaki kupiłem. Aktualnie produkowana wersja - chociaż bajerancka i mająca wiele zalet - to już nie jest ta honda co kiedyś. Gdzieś zgubiła tą swoją legendarną JAKOŚĆ (celowo użyłem dużych liter) o której Fiat czy Renault mogły tylko pomarzyć. Wiem, wiem, dzisiaj jest produkcja masowa a samochody robi się jak telewizory, ale nie mogę przeżyć że i honda też poszła tą drogą. Aż chciało by się zawołać: "Ludwiku Dornie i Ty Sabo nie idźcie tą drogą!" wink.gif

Dla formalności chciałem jeszcze dodać, że powyższe wypociny to moje SUBIEKTYWNE opinie i wiem, iż nie każdy się z nimi zgodzi ale mam nadzieję, że może komuś się przydadzą .

Pzdr - Artur S.

Napisano

> - wyposażenie

Tutaj warto dodać, że w tym wyposażeniu widać pewną "niekonsekwencję" - z jednej strony można znaleźć rozwiązania, których nikt by sie nie spodziewał (zarówno drobiazgi, jak np. wyłączenie podświetlenia przycisków otwierających szyby po zablokowaniu możliwości ich otwierania przez pasażerów, poprzez większe rzeczy typu np. polecenia głosowe), a z drugiej strony inne rozwiązania rozkładają na łopatki prymitywizmem (np. roleta zasłaniająca dach panoramiczny - z oszczędności chyba przód i tył odsłania/zasłania się równocześnie).

> Teraz minusy:

> - jakość użytych materiałów wykończeniowych

> - ponownie to samo czyli materiały użyte do wykończenia wnętrza

> - spasowanie karoserii

Z tym wypada tylko się zgodzić - ale z tą uwagą, że w M.Y.2009 jakość wykonania nadwozia jeszcze się "poprawiła", oprócz kwestii wyłącznie estetycznych dochodzi np. odklejanie się tej elastycznej warstwy zabezpieczającej podłogę. facepalm.gif

Napisano

> Nie wiem jak to jest w Civic'u, mam Accord'a w 2,2 D i jkos nijak nie moge dopatrzyc sie minusow

> hamulcow ( nie podejrzewam aby byly inne ( inna srednica ) niz w Civic'u ( poprostu nie wiem i

> nie interesuje mnie to ).

> Wracajac do hamulcow, nigdy nie zabraklo mi drogi hamowania - hamulce zawsze staja na wysokosci

> zadania.

Nie idzie o droge hamowania a o fading.

> Co do Civic'a to cala deska rozdzielcza sprawia wrazenie pilotazu Starship Enterprise Ale to moje

> subjektywne wrazenie. Pelen uznania jestem dla inzynierow za wyciagniecie ilosci miejsca w

> srodku z tak malego auta.

Ja jestem pelen uznania bo pomimo futurystycznej deski ergonomia nie cierpi na tym ani troche - wrecz przecwinie.

Napisano

> W Accordzie masz właśnie tarcze 300mm, co więcej, klocek jest większy niż nawet w Civic Type-R więc

> powierzchnia cierna też większa. Stąd brak problemów

Tylko w 2.4. W 2.0 i 2.2 jedynie wersje Sport mialy duzy hamulec. Inne mialy hamulce 282. I tak jak juz zostalo wspomniane - nie chodzi o to, ze nie zahamujesz raz czy drugi, nawet z duzej predkosci. Ale juz pojechanie szybciej jakiejs partii zakretow z przyspieszaniem pomiedzy nimi zabije taki hamulec w moment. Tarcza 282x23 w aucie wazacym 1300-1400kg nie ma po prostu szans wytrzymac ostrzejszej eksploatacji, nie ta pojemnosc cieplna.

Napisano

> To może inaczej: w jakim aucie są złe, skoro te w Civicu są "dobrej jakości jak na tę klasę"?

Hmmmm, Astra IIIalbo Focus II maja duzo gorsze wg. mnie. Tak samo Leon i jego superhiper jakosc konsoli srodkowej. Golf 5/6 faktycznie jest tu ciut lepszy ale na pewno nie o tyle jak chcialby Auto-Swiat grinser006.gif

Fakt, ze szybki za ktorymi sa wskazniki latwo porysowac. Ale to wystarczy myslec i nie trzec szmata jak troglodyta. To, ze plastki nisko, na przyklad te obok fotela sie rysuja to nic niezwyklego, absolutny standard w kompaktach i nizej.

> Ten pionowy fragment akurat ogrzewania nie ma - chyba dlatego, że to tworzywo sztuczne.

Nie ma ale tez nie potrzebuje. Wystarczajaco duzo widac przez gorna szybe. Ja przynajmniej nie mam zadnych problemow z widocznoscia w czasie jazdy.

Napisano

> Nie ma ale tez nie potrzebuje. Wystarczajaco duzo widac przez gorna szybe. Ja przynajmniej nie mam

> zadnych problemow z widocznoscia w czasie jazdy.

Mowisz o plexi pod spojlerem?

Mi jezscze NIGDY ne zamarzla. Nie wiem czemu, ale conajwyzej snieg na niej lezal po nocy i tyle.

Napisano

> Tylko w 2.4. W 2.0 i 2.2 jedynie wersje Sport mialy duzy hamulec. Inne mialy hamulce 282. I tak jak

> juz zostalo wspomniane - nie chodzi o to, ze nie zahamujesz raz czy drugi, nawet z duzej

> predkosci. Ale juz pojechanie szybciej jakiejs partii zakretow z przyspieszaniem pomiedzy nimi

> zabije taki hamulec w moment. Tarcza 282x23 w aucie wazacym 1300-1400kg nie ma po prostu szans

> wytrzymac ostrzejszej eksploatacji, nie ta pojemnosc cieplna.

Nie uwierza... Widzailes co bylo u mnie - zaciski sie blokuja i tyle wink.gif

Napisano

> jakiś tekstZobacz tu ile palą ... z jakim silnikiem 95 KM czt 150 KM ?

cos tam chyba co poniektorzy mijaja sie z prawda...

jeden zawodnik ze 140 konna benzyna pisze ze srednie spalanie wychodzi 5,69 raz nawet 4,5 przy oszczednej jezdzie na na dystansie 15% miasto i 85% trasa - imo niemozliwe

Napisano

> Hmmmm, Astra albo Focus maja duzo gorsze wg. mnie. Tak samo Leon albo Octavia.

No to ja tu czegoś nie rozumiem niewiem.gif: porównanie z Astrą, Octavią czy nawet Leonem jest IMO nie na miejscu. Może Focus hmm.gif - chociaż jego wnętrze, mimo że dość paskudne, jest chyba bardziej odporne. Mam ponad pięcioletnie Stilo, które przecież żadną rewelacją w tym względzie nie jest - w kategorii jakość wykonania wnętrza Civic nie jest jednak dla niego żadną konkurencją, bo to coś jak kopanie leżącego: Stilo z przebiegiem 180kkm na karku trzeszczy dużo mniej niż Civic przebiegiem 1000 kilometrów. sick.gif

Napisano

> cos tam chyba co poniektorzy mijaja sie z prawda...

> jeden zawodnik ze 140 konna benzyna pisze ze srednie spalanie wychodzi 5,69 raz nawet 4,5 przy

> oszczednej jezdzie na na dystansie 15% miasto i 85% trasa - imo niemozliwe

Rekord jaki mi wyswietlil komputer to 5,6l. To auto naprawde malo pali jak tkos bardzo delikatnie obchodzi sie z gazem i uzywa tempomatu. Kiedy zaczyna sie cisnac to zaczyna palic jak kazdy inny kompakt o tej masie i micy.

Napisano

> Nie uwierza... Widzailes co bylo u mnie - zaciski sie blokuja i tyle

Bywa i tak. Chociaz tutaj tez winni sa producenci - zrobia mocne wspomaganie hebla, kola teraz sa w autach szerokie wiec jak sobie jedziesz nawet szybko i mocno depniesz to dla wiekszosci efekt jakby mial co najmniej hamulec z F1 grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Szkoda tylko, ze w absolutnej wiekszosci dupowozow przegrzac hebel mozna w kilka minut.

Napisano

> Bywa i tak. Chociaz tutaj tez winni sa producenci - zrobia mocne wspomaganie hebla, kola teraz sa w

> autach szerokie wiec jak sobie jedziesz nawet szybko i mocno depniesz to dla wiekszosci efekt

> jakby mial co najmniej hamulec z F1

Mnie ciekawi co by bylo jakbym wlozyl klocki o ktorych pisales. Tarcza bylaby biala a potem? niewiem.gif

Plusem Hondy jest fakt, ze po tym jak heble ostygna to dzialaja calkowicie poprawnie. Nic sie nie krzywi, nie bije i szkli.

> Szkoda tylko, ze w absolutnej wiekszosci dupowozow przegrzac hebel mozna w kilka minut.

W Civicu jestem wstanie to zrobic w ciagu 5 minut z zegarkiem w reku. Naturalnie na moich ulubionych trasach wink.gif

Napisano

> No to ja tu czegoś nie rozumiem : porównanie z Astrą, Octavią czy nawet Leonem jest IMO nie na

> miejscu.

A przepraszam dlaczego?? Przeciez Astra III, Focus II czy Leon II to jak najbardziej konkurenci Civica z tej samej epoki. I kazdy jeden ma tandetniejsze plastiki.

> to coś jak kopanie leżącego: Stilo z przebiegiem 180kkm na karku trzeszczy dużo mniej niż

> Civic przebiegiem 1000 kilometrów.

A o czym to swiadczy?? Raczej o tandecie drog, sztywnosci zawiasu i ewentualnie profilu opon niz czymkolwiek innym. Jechalem kiedys dluzej 12-letnim Renault Safrane i nic tam nie trzeszczalo. A potem polrocznym BMW 3 na M-Pakiecie gdzie odglosow bylo sporo. Czy to swiadczy, ze Safrane jest lepszy?? Raczej nie bo niewiele mialem w zyciu okazji jezdzic bardziej beznadziejnymi autami.

Napisano

> cos tam chyba co poniektorzy mijaja sie z prawda...

> jeden zawodnik ze 140 konna benzyna pisze ze srednie spalanie wychodzi 5,69 raz nawet 4,5 przy

> oszczednej jezdzie na na dystansie 15% miasto i 85% trasa - imo niemozliwe

po pierwsze ta 140 konna benzyna to MultiAir, a on musi palić mniej niż zwykły T-Jet. Po drugie jest to samochód człowieka z forum Fiata. TUTAJ możesz poczytać jego wywody o samochodzie, silniku i spalaniu. Po prostu człowiek jeździ głównie w trasy, płynnie i z głową, to i spalanie ma niskie. Nic w tym dziwnego.

Ja w T-Jet'ie 120KM mam średnie spalanie realne poniżej 7,5 l/100km. TUTAJ jest mój raport spalania. Wszystko w 100% prawdziwe, bez ściemy. zlosnik.gif

Napisano

> A przepraszam dlaczego?? Przeciez Astra III, Focus II czy Leon II to jak najbardziej konkurenci

> Civica z tej samej epoki. I kazdy jeden ma tandetniejsze plastiki.

> A o czym to swiadczy?? Raczej o tandecie drog i sztywnosci zawiasu niz czymkolwiek innym. Jechalem

> kiedys dluzej 12-letnim Renault Safrane i nic tam nie trzeszczalo. A potem polrocznym BMW 3 na

> M-Pakiecie gdzie odglosow bylo sporo. Czy to swiadczy, ze Safrane jest lepszy?? Raczej nie bo

> niewiele mialem w zyciu okazji jezdzic bardziej beznadziejnymi autami.

Dobrze prawisz, u siebie nie mam problemu z trzeszczeniem. tyle, ze auto malo jezdzilo po Polsce.

Napisano

> Bywa i tak. Chociaz tutaj tez winni sa producenci - zrobia mocne wspomaganie hebla, kola teraz sa w

> autach szerokie wiec jak sobie jedziesz nawet szybko i mocno depniesz to dla wiekszosci efekt

> jakby mial co najmniej hamulec z F1

> Szkoda tylko, ze w absolutnej wiekszosci dupowozow przegrzac hebel mozna w kilka minut.

W jakich warunkach? W normalnym ruchu?

Napisano

> Mnie ciekawi co by bylo jakbym wlozyl klocki o ktorych pisales. Tarcza bylaby biala a potem?

A potem by sie pogiela i ewentualnie zaczela objawiac mikropekniecia. Ale hamowaloby to praktycznie bez konca, pod warunkiem plynu typu RBF i przewodow w oplocie.

Zreszta jesli kupisz FN2 (bo raczej o swapie hamulcow juz nie myslisz - jakby co to wykonalem, pelen plug&play) to zawsze bedziesz mogl sam przetestowac. Poniewaz EP3 i FN2 sa popularne w rajdach to Carbon Lorraine robi do nich klocki, i to w roznych mieszankach.

Napisano

> jeden zawodnik ze 140 konna benzyna pisze ze srednie spalanie wychodzi 5,69

Przy równej jeździe 90 km/h (z tempomatem) da się na kilkukilometrowym odcinku osiągnąć spalanie rzędu 5,2 - 5,3 l/100km (wg komputera), tylko to nie jest spalanie średnie. Średnie z przejechania ok. 100 km w trasie i jakichś 30 km w korkach po Wrocławiu wyszło mi w granicach 9,5 l biglaugh.gif

Napisano

> W jakich warunkach? W normalnym ruchu?

W normalnym ruchu miejskim oczywiscie nie. Autostradowym tez nie. Ale jak ktos lubi sobie pojezdzic po jakis fajnych bocznych drogach to moze miec problem.

Napisano

>można

> znaleźć rozwiązania, których nikt by sie nie spodziewał (zarówno drobiazgi, jak np. wyłączenie

> podświetlenia przycisków otwierających szyby po zablokowaniu możliwości ich otwierania przez

> pasażerów,)

ee no bez jaj, ja myślałem, że to standard skoro w mojej 13 letniej omedze tak jest hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> po pierwsze ta 140 konna benzyna to MultiAir, a on musi palić mniej niż zwykły T-Jet. Po drugie

> jest to samochód człowieka z forum Fiata. TUTAJ możesz poczytać jego wywody o samochodzie,

> silniku i spalaniu. Po prostu człowiek jeździ głównie w trasy, płynnie i z głową, to i

> spalanie ma niskie. Nic w tym dziwnego.

> Ja w T-Jet'ie 120KM mam średnie spalanie realne poniżej 7,5 l/100km. TUTAJ jest mój raport

> spalania. Wszystko w 100% prawdziwe, bez ściemy.

ej ja tez mam bez sciemy TUTAJ i cyfry jakby inne zlosnik.gif

a no i u mnie silnik i moc jednak mniejsza

u ciebie dane sa realne, sr spalanie 7,5 kiedy miast zajmuje ok 30% a reszta to trasy poza miastem i autostrady, ja mam wiekszosc miasto

ja jakbym nie jezdzil nie jestem w stanie zejsc w trasie ponizej 7 litrow sciana.gif a zazwyczaj oscyluje kolo 8 zlosnik.gif

przeczytalem co koles napisal i

Quote:

Wnioski po 700 km. spalanie 5,9 l/100; średnia prędkość 60km/h

srednia predkosc wiele mowi - nie udalo mi sie jeszcze takiej uzyskac. widac kolezka jezdzi w trasach o malym ruchu i wtedy byc moze jak ustawi sie na 70-100km/h to spalanie moze oscylowac kolo 5 litrow ok.gif

Napisano

> A przepraszam dlaczego?? Przeciez Astra III, Focus II czy Leon II to jak najbardziej konkurenci

> Civica z tej samej epoki. I kazdy jeden ma tandetniejsze plastiki.

Właśnie dlatego, że z tych aut, które wymieniasz, Civic ma te plastiki zdecydowanie najgorsze - chociaż dość finezyjny kształt deski nie eksponuje tego tak nachalnie, jak np. dzieje się to w przypadku Leona. Nawet "plastiki" to za duże słowo, bo miejscami jest to po prostu jakaś pianka pokryta z wierzchu ceratopodobnym tworzywem, z widocznymi na krawędzi milimetrowymi nadlewkami (sam je usuwałem).

> A o czym to swiadczy??

O tym, że producent oszczędza. Auto na jeździe próbnej trzeszczało. Nowo odebrane auto trzeszczało i postukiwało plastikami w drodze z salonu na stację benzynową.

Napisano

> Plastiki ogolnie dobrej jakosci jak na te klase, spasowanie rowniez. A glupie bo co?? Tez tak

> uwazalem do czasu jak go nie poznalem. Przyciski intuicyjne, obsluga banalna.

Wnetrze jest glupie z kilku wzgledow.

Deska jest bardzo trudna w czyszczeniu.

Nawiewow centralnych nie mozna ukierunkowac na kierowce.

To sa ewidentne rzeczy i nie da sie z tym dyskutowac.

Reszta to byc moze to rzecz gustu - poprawic mozna sporo.

Napisano

> Mi jezscze NIGDY ne zamarzla.

U mnie nie miała szansy. Ale po nocy na dworze cała jest pokryta rosą i do tyłu w zasadzie widoczności nie ma w ogóle - trzeba się wspomagac lusterkami.

Napisano

> Właśnie dlatego, że z tych aut, które wymieniasz, Civic ma te plastiki zdecydowanie najgorsze -

> chociaż dość finezyjny kształt deski nie eksponuje tego tak nachalnie, jak np. dzieje się to w

> przypadku Leona.

No to w koncu ma najgorsze czy nie?? grinser006.gif

Zreszta kwestia gustu, moim zdaniem nie sa wcale zle. Jak na kompakta cool.gif

> pianka pokryta z wierzchu ceratopodobnym tworzywem, z widocznymi na krawędzi milimetrowymi

> nadlewkami (sam je usuwałem).

A myslisz, ze gdybys tak zaczal sie bawic plastikami w Focusie to byloby lepiej??

> O tym, że producent oszczędza. Auto na jeździe próbnej trzeszczało. Nowo odebrane auto trzeszczało

> i postukiwało plastikami w drodze z salonu na stację benzynową.

Hmmmmm...no to juz bardzo dziwne. Polroczny Type-R jakim jezdzilem prawie nie trzeszczal. Moj roczny diesel czasem zatrzeszczy ale to jak zimno jest albo wyjatkowo wredny asfalt. Moze masz jakis kiepski egzemplarz?

Napisano

> A myslisz, ze gdybys tak zaczal sie bawic plastikami w Focusie to byloby lepiej??

W Focusie BYŁO lepiej ok.gif - miałem właśnie Focusa przed Civicem.

> Hmmmmm...no to juz bardzo dziwne.

Nie wiem - dwa auta, które dostałem w czasie jazdy próbnej, trzeszczały. Mój trzeszczy. Auto kolegi z pracy trzeszczy i postukuje identycznie. Innych nie miałem okazji sprawdzić.

Napisano

> W normalnym ruchu miejskim oczywiscie nie. Autostradowym tez nie. Ale jak ktos lubi sobie pojezdzic

> po jakis fajnych bocznych drogach to moze miec problem.

Ja rozgraniczylem sobie dupowoz od auta do zabawy.

Ale gdyby juz trzymac sie tych bocznych drog i zabaw,

to nie wiem czy inne auta o podobnej mocy sa lepsze.

Napisano

> Wnetrze jest glupie kilku wzgledow.

> Deska jest bardzo trudna w czyszczeniu.

Hmmm, nigdy nie mialem problemow. I nawet przy czyszczeniu nie porysowalem.

> Nawiewow centralnych nie mozna ukierunkowac na kierowce.

Wystarcza mi ten boczny ale ok, byc moze jest to problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.