Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wazelina techniczna - jak użyć?

Featured Replies

Napisano

Jak użyć wazeliny technicznej na klemach aku - posmarować między zaciski, a klemy czy tylko z góry?

Napisano

> Jak użyć wazeliny technicznej na klemach aku - posmarować między zaciski, a klemy czy tylko z góry?

Smaruje cycki aku i klemy w środkui troche na zewnatrz ..

Napisano
  • Autor

> Smaruje cycki aku i klemy w środkui troche na zewnatrz ..

No bo siem obawiałem o przewodność elektr. smaru.

Napisano

> No bo siem obawiałem o przewodność elektr. smaru.

Pewnie ktos cos jeszcze dopisze moze sie dowiemy zlosnik.gif

Napisano

> Jak użyć wazeliny technicznej na klemach aku - posmarować między zaciski, a klemy czy tylko z góry?

do tego celu odpowiedni jest smar miedziowy

Napisano

Ja od dawna używam ok.gif Zawsze dawałem cienką warstwę na bieguny akumulatora i po założeniu klem wszystko razem jeszcze smarowałem. Nigdy żadnych problemów z ładowaniem czy w ogóle z prądem w aucie nie było waytogo.gif

Napisano

Podpinam sie do poprzednich opinii, uzywam od wielu lat, zawsze po wyczyszczeniu klem i bolcow akumulatora smaruje je dosc gruba warstwa i jest ok.gif

Napisano

> do tego celu odpowiedni jest smar miedziowy

Przyznam szczerze sam posmarowałem bieguny smarem miedziowym, ale obawiam się jednej rzeczy - miedź ma przewagę (to się chyba nazywa powinowactwo elektryczne) ładunków ujemnych, przyciąga plusy ----- albo odwrotnie.

Wazelina zdaje się być obojętna.

PZDR VEN

Napisano

Ja zawsze czyściłem klemy i bieguny aku WD40 +delikatnie papier ścierny, wycierałem do sucha, składałem razem i na wierzch wazelinka techniczna...żadnych nalotów i problemów z odpalaniem...

Napisano

Miedzy klemy i zaciski, a jak juz zakrecisz to mozesz i delikatnie od gory (byle nie za duzo, waz.tech. ma to do siebie, ze jak sie cieplo robi to plynie).

Napisano

> Przyznam szczerze sam posmarowałem bieguny smarem miedziowym, ale obawiam się jednej rzeczy - miedź

> ma przewagę (to się chyba nazywa powinowactwo elektryczne) ładunków ujemnych, przyciąga plusy

> ----- albo odwrotnie.

> Wazelina zdaje się być obojętna.

> PZDR VEN

chodzi chyba o potencjał elektrochemiczny i korozję elektrochemiczną zlosnik.gif Ktoś mądry chyba przewidział miedź jako dodatek do smaru zabezpieczającego połączenia elektryczne hmm.gif

Napisano

> chodzi chyba o potencjał elektrochemiczny i korozję >elektrochemiczną

oooo właśnie.

>Ktoś mądry chyba przewidział

> miedź jako dodatek do smaru zabezpieczającego połączenia >elektryczne

A w jakich połączeniach elektrycznych on temu służy??

Dobrą przewodność ma w sobie sama miedź.

PZDR VEN

Napisano

> oooo właśnie.

> A w jakich połączeniach elektrycznych on temu służy??

> Dobrą przewodność ma w sobie sama miedź.

> PZDR VEN

mam na myśli połączenie elektroda akumulatora/klema

Napisano

> mam na myśli połączenie elektroda akumulatora/klema

No to moim zdaniem smar miedziowy nie został do tego stworzony, jedynie co to znalazł dodatkowe zastosowanie przez niektórych użytkowników aut.

PZDR VEN

Napisano

Ja procz akumulatorowych klem wysmarowałem wazeliną techniczną, jeszcze mase która szla do nadkola, i styki kabli rozrusznika i alternatora, efekt - jak auto wcześniej "tracilo" prąd (przy przygazowaniu swiatła i deska sie rozjaśniały smile.gif, tak po smarowaniu wszystko świeciło na tym rozjaśnionym poziomie, bez żadnej już dyskoteki).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.