Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprinter 308 CDI. Jaki olej??

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif Nie wiem czy trafiłem na dobry kącik. Poruszam się służbowym autem marki Mercedes-Benz Sprinter 308 CDI z 2000 roku. Jego przebieg to około 390 tys. km. Nadszedł czas na wymianę oleju. Nie mam pojęcia jaki olej jest obecnie zalany. Szefowa jest przekonana że to syntetyk. Ale wybrać syntetyk 10w/40 czy 0w/40 bo takie widziałem dziś na stacji benzynowej... Jaki olej polecacie?? Ile tego oleju wgl wchodzi do tego silnika?? I jak z rozrządem czy jest na pasku czy na łańcuszku??

Napisano

>...Poruszam się służbowym autem marki Mercedes-Benz Sprinter 308 CDI z 2000 roku...

>... Ile tego oleju wgl wchodzi do tego silnika?? I jak z rozrządem czy jest na pasku czy na łańcuszku??

Chyba faktycznie tym autem się tylko poruszasz...

A maskę kiedyś otwierałeś?

Czy to może już wykracza poza zakres Twoich obowiązków?

Napisano

> Chyba faktycznie tym autem się tylko poruszasz...

> A maskę kiedyś otwierałeś?

> Czy to może już wykracza poza zakres Twoich obowiązków?

...albo walić do księgowej niech szuka FV , z ostatniej wymiany musi być jakiś papier.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Łańcuch, Zależy ile bierze tego oleju (?), możesz zalać 10w/40 z filtrem 8,5litra

edek: ale się obudziłem facepalm.gifzlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze mam takie pytanko małe dotyczące Sprintera 308 CDI... Nie chciałem już zakładać osobnego tematu.

Ostatnio zostały w nim wymienione świece żarowe i filtr paliwa. Włączam zapłon zapala się kontrolka grzania świeć, odpalam auto, silnik pracuje a kontrolka znów się zapala i po kilkunastu sekundach gaśnie. Tak też było przed wymianą i myślałem że któraś świeca jest padnięta i dlatego po odpaleniu znów się na chwilkę zapala... A tu po wymianie to samo... Co to może być??

Czy to normalne ze wkręca się tylko do 4 tys obrotów?? Ostatnio miał nawet taki odchył że tylko do 3 tys się wkręcił ale już mu przeszło...

Jaka powinna być temperatura płynu chłodzącego?? Moim zdaniem 90 stopni. a Tu latem max 80, a teraz zimą nie całe 60... frown.gif Czy to dlatego słabo grzeje w środku czy może nagrzewnica jest zamulona??

Jechałem vw transporterem t4 2.5 TDI i tam grzeje bajecznie wink.gif a jak już złapie temperaturę mniej więcej w połowie skali na wskaźniku to jest extra, można na golasa śmigać hehe zeby.GIF

Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze takie jedno pytanie... Bym zapomniał smile.gif

Czy do ON zimą dolewać benzyny czy może denaturat a może specjalne specyfiki?? Co sprawuje się najlepiej i czy takie kombinacje mają wgl sens?? smile.gif Jeżeli to sa dobre rozwiązania to w jakich proporcjach dolewać??

Napisano

> Jeszcze mam takie pytanko małe dotyczące Sprintera 308 CDI... Nie chciałem już zakładać osobnego

> tematu.

> Ostatnio zostały w nim wymienione świece żarowe i filtr paliwa. Włączam zapłon zapala się kontrolka

> grzania świeć, odpalam auto, silnik pracuje a kontrolka znów się zapala i po kilkunastu

> sekundach gaśnie. Tak też było przed wymianą i myślałem że któraś świeca jest padnięta i

> dlatego po odpaleniu znów się na chwilkę zapala... A tu po wymianie to samo... Co to może

> być??

> Czy to normalne ze wkręca się tylko do 4 tys obrotów?? Ostatnio miał nawet taki odchył że tylko do

> 3 tys się wkręcił ale już mu przeszło...

> Jaka powinna być temperatura płynu chłodzącego?? Moim zdaniem 90 stopni. a Tu latem max 80, a teraz

> zimą nie całe 60... Czy to dlatego słabo grzeje w środku czy może nagrzewnica jest zamulona??

> Jechałem vw transporterem t4 2.5 TDI i tam grzeje bajecznie a jak już złapie temperaturę mniej

> więcej w połowie skali na wskaźniku to jest extra, można na golasa śmigać hehe

> Pozdrawiam

powinien miec troche ponad 80stopni

slabe ogrzewnie to od nagrzewnicy bo sprinter przy temp 40 stopni na wskazniku bardzo ladnie grzeje, a zima zaslon troche chlodnice to Ci sie nagrzeje, wisko Ci za mocno kreci na zimnym i dlatego nie dogrzewa

jak kontrolka od swiec po zapalaniu swieci to spalona ktoras swieca

nic najlepiej nie dolewac do ropy

Napisano

> Jeszcze mam takie pytanko małe dotyczące Sprintera 308 CDI... Nie chciałem już zakładać osobnego

> tematu.

> Ostatnio zostały w nim wymienione świece żarowe i filtr paliwa. Włączam zapłon zapala się kontrolka

> grzania świeć, odpalam auto, silnik pracuje a kontrolka znów się zapala i po kilkunastu

> sekundach gaśnie. Tak też było przed wymianą i myślałem że któraś świeca jest padnięta i

> dlatego po odpaleniu znów się na chwilkę zapala... A tu po wymianie to samo... Co to może

> być??

Albo nie wymienili którejś albo nowa już padła

> Czy to normalne ze wkręca się tylko do 4 tys obrotów?? Ostatnio miał nawet taki odchył że tylko do

> 3 tys się wkręcił ale już mu przeszło...

Normalne

> Jaka powinna być temperatura płynu chłodzącego?? Moim zdaniem 90 stopni. a Tu latem max 80, a teraz

> zimą nie całe 60... Czy to dlatego słabo grzeje w środku czy może nagrzewnica jest zamulona??

A nie masz tam czasem na desce włącznika od dogrzewania silnika ?? (takie uproszczone Webasto)

Niestety wadą nowoczesnych Diesli jest niedogrzewanie z powodu wysokiej efektywności.

Możesz jeszcze spróbować zasłonić chłodnicę od dołu gdzieś tak do połowy, i obserwować wskaźnik czy się nie przegrzewa.

> Jechałem vw transporterem t4 2.5 TDI i tam grzeje bajecznie a jak już złapie temperaturę mniej

> więcej w połowie skali na wskaźniku to jest extra, można na golasa śmigać hehe

> Pozdrawiam

Tu też jest dogrzewanie tylko elektryczne które włącza się automatycznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.