Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu mity i fakty - użytkowanie auta z LPG w zimę

Featured Replies

Napisano

Od pół roku powożę pierwszym autem, w którym mam zamontowaną sekwencyjną instalację (Tartarini). Ogólnie wszystko fajnie i bezproblemowo, ale ja nie o tym.

Moje pytanie brzmi nastepująco, przeczytałem taką oto teorię, co do poprawnej eksploatacji autka z LPG w zimę i mnie to zaciekawiło, moze przytoczę:

Quote:

Prawie wszyscy zapominaja o prawidłowym uzytkowaniu LPG, że przed wylaczeniem silnika na dluzej niz ok 12h zasilanego tym paliwem, nalezy na parenascie (min 30) sekund przed koncem jazdy lub zgaszeniem silnika przelaczyc go na benzynę, aby paliwo przeplukalo i wyczyscilo komory spalania z resztek zanieczyszczonego i bardzo zasiarczonego paliwa lpg co pozwoli na to aby kiedy silnik jest nie uzywany, resztki gazu nie wchoszily w reakcje z elementami silnika, a w zimie pozwoli uniknac zamarzniecia resztek gazu lpg oraz zanieczyszczen.

A to ze auto uruchamiamy i rozgrzewamy na benzynie to podstawa.

Ostatnie zdanie - jasna sprawa. A reszta?

Wypowie się ktoś co do słuszności takiego działania?

Napisano

To ta reakcja LPG z elementami silnika zachodzi tylko zimą-czy ja może źle tekst zrozumiałem?

Ja takich wywodów nie słucham-temperatura przełączania jest u mnie na 40stC,silnik ma czas żeby sie nagrzać.Po zakońconej jeździe wyłączam silnik i tyle.

Nie wolno za bardzo sie przejmować bo sie okaże że najlepiej to pojazdu zimą wcale nie używać.

Dbam o samochód-ale to on jest dla mnie nie ja dla niego palacz.gif

Napisano

> Ostatnie zdanie - jasna sprawa. A reszta?

> Wypowie się ktoś co do słuszności takiego działania?

Nigdy teg nie robiłem i nie będę robił. to moim zdaniem bzdura wymyślona przez jaiegoś antyfana lpg. Nigdzie w facowej prasie czy forach nie znalazłem takiego nwet zalecenia. Ja odpalam auto i jadę, gaszę zawsze na lpg i nie mam zamiaru tego zmieniać:) do tej pory nic się z silikami nie działo:)

Napisano

W paliwie LPG nie może być siarki ponieważ instalacje LPG robione sa z rurek miedzianych króre wchodzą w reakcje z siarką i taka instalacja była by bardzo szybko zjedzona, już nie mówiac o reszcie silnika. W paliwie LPG nie ma co zamarznąć. Gdy miałem samochód z gaźnikiem na lpg uruchamiałem go nawet przy -15C ! nic nie zamarzało można było normalnie jechać.

Napisano

Przecież LPG to diabelskie paliwo bananaevil.gif które zjada twój silnik szybciej niż sól w zimie karoserie, więc siarkę musi zawierać smile.gif

A tak na serio odpalanie na noPb jest nie do zakwestionowania (awaryjne się nie liczy), ale gaszenie chyba tylko po to żeby sprawdzić czy jeszcze działa na benzynie (choć jakiś czas byłem zmuszony do tej praktyki z powodu nieszczelnego parownika, problemy z rozruchem)

Napisano

to było powiedziane wiele lat temu i od początku nie było prawdziwe

Napisano

> to było powiedziane wiele lat temu i od początku nie było prawdziwe

waytogo.gif

nie wiem jak można tak bezmyślnie powtarzać głupoty z przed kilkunastu lat niewiem.gif

kiedyś owszem, nie było norm dla paliwa LPG, nie było ono badane, więc może i trafiało się zasiarczone paliwo (o dziwo zrobiłem na tym paliwie 200kkm i nic nie korodowało wink.gif)

dzisiaj siarkę w LPG spotkać można bardzo rzadko, na stronie UOKiK są wyniki dla ciekawskich wink.gif

więc bzdura grinser006.gif

co do zamarzania LPG, jakoś w zbiorniku nie zamarza hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.