Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A[G] osłona silnika

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad zakupem osłony silnika z alledrogo <<klik>> i zastanawiam się czy warto?

Może ktoś z Was szanowne grono zakładał coś takiego i możne się wypowiedzieć na temat dopasowania no i czy spinki można dostać w ASO - cena?

Napisano

popraw link bo cos sie wykrzaczyl

Napisano

> Zastanawiam się nad zakupem osłony silnika z alledrogo i zastanawiam się czy warto?

> Może ktoś z Was szanowne grono zakładał coś takiego i możne się wypowiedzieć na temat dopasowania

> no i czy spinki można dostać w ASO - cena?

Ja zakupiłem takową, tyle że u innego sprzedawcy. Jestem zadowolony. Jeżdżę z nią od marca. Dopasowanie niemal idealne. Musiałem troszkę poprzycinać przy wahaczach, aby na muldach , dołach wahacz o nią nie ocierał. A co do spinek to tylko w ASO - oryginalne metalowe, kosztują grosze , pakowane są po 4 szt. w torebce. Wkręty pewnie też dostaniesz. Ja zakupiłem zestaw montażowy razem z osłoną i okazało się to nieporozumieniem, gdyż spinki były plastikowe, i po dokręceniu wkręt nie trzymał.

Napisano

> Może ktoś z Was szanowne grono zakładał coś takiego i możne się wypowiedzieć na temat dopasowania

Wpisz w szukajkę +osłon +silnik. Były co najmniej trzy megawątki na ten temat.

Pozdroofka

Napisano

Mam podobną osłonę chyba już 2 lata. Odkształciła się tylko trochę w okolicach rury wydechowej, ale to w niczym nie przeszkadza. Z dopasowaniem do otworów nie miałem problemu. Spinki mam metalowe i trzymają dobrze.

Jak kupiłem samochód to nie miałem nawet tej osłony na pasek klinowy, więc zamiast ją kupować za 40PLN, kupiłem pełną za 70PLN.

Napisano

> Zastanawiam się nad zakupem osłony silnika z alledrogo i zastanawiam się czy warto?

witaj mam założoną osłonę importowaną przez firmę polcar, pasuje idealnie, ma osobną klapkę żeby wymienić filtr oleju bez jej demontażu. Dałem za nią ok 75zł nie wiem jak z dopasowaniem innych swoją mogę z czystym sumieniem polecić, silnik myty 8tyś km temu do dzisiaj czysty i suchy bo się syf do niego nie dostaje. Musisz tylko sobie dokupić spinki do ramy pomocniczej no chyba, że takowe w ramie siedzą, w aso za kilka zł je dostaniesz.

Napisano

> Jak kupiłem samochód to nie miałem nawet tej osłony na pasek klinowy, więc zamiast ją kupować za

> 40PLN, kupiłem pełną za 70PLN.

i słusznie, gdy montuje się osłonę spodu tą małą należy zdemontować. O dziwo kupił ją ode mnie facet który twierdzi, że oryginał koszuje ponad 100zł i za moją dał mi 50zł grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Tak dla zainteresowanych, zakupiłem:

- blaszki - uchwyty do ramy w ASO Opla - 12 szt po 1,4 zł sztuka

- wkręt 4,8x20 oraz 4,8x35mm w castoramie za 5 zł za 24 wkręty, używać będę 4,8x20

284452095-01_oslona.jpg

post-41280-14352510697096_thumb.jpg

Napisano

> Tak dla zainteresowanych, zakupiłem:

> - blaszki - uchwyty do ramy w ASO Opla - 12 szt po 1,4 zł sztuka

> - wkręt 4,8x20 oraz 4,8x35mm w castoramie za 5 zł za 24 wkręty, używać będę 4,8x20

dokładnie taki sam zestaw kupiłem, niestety po wczorajszym dniu gdzie cała komora silnika była w śniegu aż po osłonę dochodzę do wniosku, że muszę jeszcze trochę uszczelnić przód na spodzie. Ale nie każdy z kolei mieszka na takim zadupiu jak ja smile.gif

Napisano

> cała komora silnika była w śniegu aż po osłonę dochodzę do wniosku, że muszę jeszcze trochę uszczelnić przód na spodzie.

Masz takie otwory w osłonie z przodu, które wyglądają jak wloty powietrza w silnku F15 wink.gif i tamtędy nabiło Ci śniegu?

284453297-osl.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352510697838_thumb.jpg

Napisano

> Masz takie otwory w osłonie z przodu, które wyglądają jak wloty powietrza w silnku F15 i tamtędy

> nabiło Ci śniegu?

> Pozdroofka

osłona nie osłania przestrzeni z boku zderzaka i tam się śnieg dostaje. Te otwory jak na zdjęciu też mam ale mniejsze.

Napisano

> osłona nie osłania przestrzeni z boku zderzaka i tam się śnieg dostaje. Te otwory jak na zdjęciu

> też mam ale mniejsze.

U mnie z boków jest szczelnie, natomiast tymi w ciągu jednego dnia do komory nabiło tyle śniegu, ze aż wypchnęło klapkę, którą się odkręca aby spuścić olej zlosnik.gif Pogięło ją trochę ale opalarka dała radę smile.gif Z butelki po płynie od spryskiwaczy zrobiłem zaślepki i przykręcam je na te otwory. Tak, wiem, te otwory mają chłodzić miskę. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> swoją drogą najgorszy czas na tego typu prace

Ojtam... zlosnik.gif Przed chwilą wróciłem spod bloku. Sąsiadowi 4 dni temu zamarzł płyn od spryskiwaczy. Oczywiście letni zlosnik.gif Przez 4 dni kombinował jak go rozmrozić, aż w końcu trafił na mnie i wymontowałem mu zbiorniczek i posłałem do domu aby pozbył się grudy lodu z niego. Myślałem, że zaraz wróci, więc czekam, czekam, z nudów w mojej drugiej Asterce wymieniłem pompkę od spryskiwaczy i wężyki "przednie" bo coś marnie sikało. Problem trochę był ze sztywnymi wężykami, ale jak się ma taką "opalarkę", to nic nie jest straszne (kiedyś był obszerny wątek, udało mi się namówić kilku naszych do zakupu: wszim'a, maro_76, mickee i o mały włos azję zlosnik.gif ):

284454466-dremel2.jpg

No ale ja nie tym zlosnik.gif Uporałem się z pompką i wężykami a sąsiada wciąż nie ma. Idę na górę, a on nalał do wanny wody i wsadził do niej zbiorniczek hehe.gif Do rana bym czekał na mrozie. A wystarczyło po prostu wlać do środka gorącej wody... zlosnik.gif Po zamontowaniu do auta i zalaniu zimowym płynem okazało się oczywiście, że zamarzło też w wężykach, ale od czego jest niezastąpiony Dremel... smile.gif

Czyli nieważne czy mróz czy nie, ważne aby coś dłubać wink.gif

Pozdroofka

post-36940-14352510699746_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.