Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lada niva

Featured Replies

Napisano

tylko sie nie smiac 270751858-jezyk.gif

po sprzezady forestera '99 chcialbym zapelnic miesce w garazu ruska motoryzacja

czy zdrowa lada niva po inwestycji w lift + dobre gumy nadaje na amatorsie rajdy OFF ROAD?

ile +/- trzeba szykowac na zadbany model + ww. inwestycje

jak z awaryjnoscia?

P.S. suzuki samuraja nawet najbardziej zmotanego nie chce

Napisano

> czy zdrowa lada niva po inwestycji w lift + dobre gumy nadaje na amatorsie rajdy OFF ROAD?

nie wiem czy się nadaje, patrząc na to co startuje w rajdach to nivy tam nie widać icon_rolleyes.gif

w sumie nie widziałem zmotanej nivy hmm.gif

jakiś lekki lift (2-3") i opona niecałe 29" (235/75/15)

IMO jeśli nie będziesz sam przy tym grzebał to nie warto icon_rolleyes.gif

czemu nie samiec ??

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy się nadaje, patrząc na to co startuje w rajdach to nivy tam nie widać

no wlasnie czemu? stereotyp czy rzeczywiscie jest taka miekka

czekamy na koNika....

> w sumie nie widziałem zmotanej nivy

> jakiś lekki lift (2-3") i opona niecałe 29" (235/75/15)

malo.... oslabiony.gif

> IMO jeśli nie będziesz sam przy tym grzebał to nie warto

> czemu nie samiec ??

lubie isc pod prad poza tym mysle ze graty z rosji do nivy nie powinny byc drogie

w nivie mozna spiac 4x4 a co z tylnym i przednim dyfrem? - otwarte?

Napisano

> no wlasnie czemu? stereotyp czy rzeczywiscie jest taka miekka

nie wiem, widziałem nivki w akcji, ale to i lekko dłubnięta vitara robiła

po za tym się grzały na prostej, prychały po wjechaniu w wodę itd grinser006.gif

IMO auto dość dzielne w serii, ale nie nadaje się na budowę zmoty

> malo....

tam nie ma ramy, więc wiele nie zdziałasz

> lubie isc pod prad poza tym mysle ze graty z rosji do nivy nie powinny byc drogie

niewiem.gif

drogie pewnie nie, gorzej z dostępnością i naprawami,

tak jak pisałem, jak robisz sam, spoko, ale jak ktoś ma dłubać, to cieżko to widzę

znam takich co też chcieli iść pod prąd i budować przeprawówkę na bazie vitary grinser006.gif

raczej nic z tego nie wyszło wink.gif

> w nivie mozna spiac 4x4 a co z tylnym i przednim dyfrem? - otwarte?

osiowych chyba nie ma, jest stałe 4x4 z różnicówką (tu wileki plus jak jeździ sie po czarnym) i std tzn blokowane, plus reduktor

Napisano
  • Autor

> nie wiem, widziałem nivki w akcji, ale to i lekko dłubnięta vitara robiła

> po za tym się grzały na prostej, prychały po wjechaniu w wodę itd

słabo....

> IMO auto dość dzielne w serii, ale nie nadaje się na budowę zmoty

> tam nie ma ramy, więc wiele nie zdziałasz

nie ma ramy yikes.gif

duuuuuuuuuuuuuuuuzy minus

> drogie pewnie nie, gorzej z dostępnością i naprawami,

> tak jak pisałem, jak robisz sam, spoko, ale jak ktoś ma dłubać, to cieżko to widzę

sam chce robic

> znam takich co też chcieli iść pod prąd i budować przeprawówkę na bazie vitary

> raczej nic z tego nie wyszło

> osiowych chyba nie ma, jest stałe 4x4 z różnicówką (tu wileki plus jak jeździ sie po czarnym) i std

> tzn blokowane, plus reduktor

o jest dyfer centalny w pelna blokada - poda mi sie

musze przesledzic youtube....

Napisano

> słabo....

> nie ma ramy

> duuuuuuuuuuuuuuuuzy minus

uaza kup, tam masz ramę i większe kółka pewnie wejdą grinser006.gif

tylko silnik pasuje zmienić icon_rolleyes.gif

Napisano

Kilka lat temu na rajdzie klubowym, niva szarpana kinetykiem rozlazła się w szwach, dosłownie... Nie ma ramy, zawieszenie takie sobie. Jakby spędzić tam ładnych parę godzin, powzmacniać budę w okolicach "ramy" i zawieszenia i może by coś tam pojeździło. A i tak na rajdach raczej klasa turystyk crazy.gif Imo, szkoda czasu i pieniędzy.

Napisano

brak ramy wg. mnie dyskwalfikuje ją do jakich kolwiek modów do off-roadu

• 1 miesiąc później...
Napisano

> w nivie mozna spiac 4x4 a co z tylnym i przednim dyfrem? - otwarte?

otwarte ale za 1500zł masz na allegro torsena od ruskich zlosnik.gif

Napisano

silnik na monopunkcie, dobre opony, szpera do tylnego mostu i jedziesz.

Nivka to bardzo wdzięczne autko zlosnik.gif i czasami wjedzie tam gdz zlosnik.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> silnik na monopunkcie, dobre opony, szpera do tylnego mostu i jedziesz.

> Nivka to bardzo wdzięczne autko i czasami wjedzie tam gdz

odświeżę wątek w obronie nivy.

Wiele plusów jest, nieska waga, krótka baza, po wzmocnieniu nadwozie i zeszperowaniu mostów bardzo dobrze pokonuje teren.

wystarczy na youtube poszukać filmików co nivy potrafią!

Napisano

> wystarczy na youtube poszukać filmików co nivy potrafią!

na tubie to i pandy 4x4 wiele potrafią grinser006.gif dla mnie to żaden argument

powiedz mi, skoro niva jest taka super, czemu na imprezach offroadowych ich nie widać ?

czemu nie jeżdżą w pucharze polski, w serii IC itp dużych czy małych imprezach ?

to już częściej spotka się vitarę icon_rolleyes.gif

jedyną imprezą na jakiej spotkałem nivki to ... zlot nivy hehe.gif

Napisano

> na tubie to i pandy 4x4 wiele potrafią dla mnie to żaden argument

> powiedz mi, skoro niva jest taka super, czemu na imprezach offroadowych ich nie widać ?

> czemu nie jeżdżą w pucharze polski, w serii IC itp dużych czy małych imprezach ?

> to już częściej spotka się vitarę

> jedyną imprezą na jakiej spotkałem nivki to ... zlot nivy

to bardzo proste, bo łatwiej przygotować Suzę czy Miśka.

Zobacz co jeździ w offroad na Białorusi, Ukrainie i Rosji (słynna Ładoga) , nivek bardzo dużo i to jakie !!

Części do modyfikacji tanie, jednostka prosta jak budowa cepa.

Na dobrą sprawę części do modyfikacji dostaniemy na Węgrzech (unia) i działamy.

Po prostu auto niepopularne i jego stronę mało kto spogląda.

Często kojarzone z ciągłym psuciem się, ze względu na kilkaset egzemplarzy które przechodzą z rąk do rąk i naprawy "druciarskie"

Napisano

> to już częściej spotka się vitarę

> jedyną imprezą na jakiej spotkałem nivki to ... zlot nivy

porozmawiajmy o seryjnych autach, które auto w serii, poza samurajem (ale umówmy się, ja mam 190cm i Samuraj nie jest dla osób moich gabarytów) ma własciwości terenowe zbliżone do Nivy ?

Napisano

> słabo....

sorki ale z tym prychaniem itd... facepalm.gif zależy od tego jak kto dba, gwarantuję Ci że zadbany silnik Nivy na wtrysku boscha nie dławi się i nie krztusi hehe.gif

to jest zwykły fiatowski silnik OHC który bez problemu przejedzie 300kkm bez naprawy głównej, oczywiście jak ktoś ma pojęcie jak się jeździ autem...

> nie ma ramy

> duuuuuuuuuuuuuuuuzy minus

wszak Niva to pierwszy "SUV" zlosnik.gif

> sam chce robic

> o jest dyfer centalny w pelna blokada - poda mi sie

> musze przesledzic youtube....

prześledź prześledź, zgodzę się że niva do hardcore'u jest kiepska (tzn zalezy od funduszy bo jak prześledzisz youtube to znajdziesz również nivy z ramami, z silnikami z ferrari (wielokrotny mistrz włoch), z dwóch motocykli i inne taki zmoty... ale to już nie niva) ale w serii do zabawy po lesie daje dużo satysfakcji a jej dzielność często jest zaskoczeniem dla samego prowadzącego auto... biglaugh.gif

Niva ma tak naprawdę jeden problem, bo sam projekt autka jest IMO genialny - jakość, a w szczególności JAKOŚĆ ZAMIENNIKÓW, kazda oszczędność przy naprawie się zemści, ale używając części renomowanych producentów (a są takie, tylko mają też odpowiednie ceny) da się to auto doprowadzić do porzadku ok.gif

aha... najlepiej oszczędzić sobie nerwów i zmienić fotele przednie... pięknie pasują z Alfy GTV (są wąskie), z bardziej obszernych fajne są z Lantry...

deska ze starej nivy (sprzed FL) jest o wiele lepszej jakosci i nie trzeszczy, ta nowa to masakra i nic się na to nie poradzi zlosnik.gif

Napisano

> to bardzo proste, bo łatwiej przygotować Suzę czy Miśka.

to też, ale tylko ? wątpię w klasie "turystyk" startują auta prawie seryjne - lift na zawieszeniu, opona MT, tak nivkę też zrobisz

więc czemu nawet na poperdółkach ich nie ma ?

> Zobacz co jeździ w offroad na Białorusi, Ukrainie i Rosji (słynna Ładoga) , nivek bardzo dużo i to

> jakie !!

> Części do modyfikacji tanie, jednostka prosta jak budowa cepa.

> Na dobrą sprawę części do modyfikacji dostaniemy na Węgrzech (unia) i działamy.

poczekaj parę lat i tam też z czasem dojdzie, może nie w takiej skali jak w PL, ale zmieni się

ja pamiętam jak w latach 90 zaczynał się offroad w PL, były właśnie nivy, uazy i gazy, czasem trafił się kolo z forsą i wranglerem

potem te tańsze auta zastąpiły samuraje, dzisiaj samuraje zastępuje vitara i jimny, weszły patrole itp

równie dobrze mógłbym napisać że w USA, JP nie znajdziesz ani jednej nivy wink.gif

> Po prostu auto niepopularne i jego stronę mało kto spogląda.

> Często kojarzone z ciągłym psuciem się, ze względu na kilkaset egzemplarzy które przechodzą z rąk

> do rąk i naprawy "druciarskie"

z czegoś to wynika hmm.gif

poznałem ludzi jeżdżących nivami, byłem nawet na kilku zlotach, IMO to są pasjonaci i sami czasem przyznają że posiadanie nivy jest wbrew logice grinser006.gif

Napisano

> to też, ale tylko ? wątpię w klasie "turystyk" startują auta prawie seryjne - lift na zawieszeniu,

> opona MT, tak nivkę też zrobisz

> więc czemu nawet na poperdółkach ich nie ma ?

z tego samego powodu.

Słąby stan techniczny, jeden start może zakończyć się remontem kapilanym mostów, przegubów przednich.

Nieliczne nivy podołałyby startów w zawodach, ale ich właściciele nie są w większości zainteresowani startami tych samochodów w offroad.

> poczekaj parę lat i tam też z czasem dojdzie, może nie w takiej skali jak w PL, ale zmieni się

> ja pamiętam jak w latach 90 zaczynał się offroad w PL, były właśnie nivy, uazy i gazy, czasem

> trafił się kolo z forsą i wranglerem

> potem te tańsze auta zastąpiły samuraje, dzisiaj samuraje zastępuje vitara i jimny, weszły patrole

> itp

nie chodzi o brak funduszy.

NIVA to wdzięczne auto i przy prostych modyfikacjach rewelacyjne sprawuje siew trudnym terenie.

W krajach jakie wymieniłem jest ona łatwo dostępna (przeciez wciąż produkowana w Toljatti).

Jest szereg gotowych rozwiązań dla Nivy do modyfikacji. Gotowe zestawy do liftu, blokady mostów, główne pary , zmiana mocy silników, kute tłoki, kompresory w dolocie itd itd.

wzmocnienia , usztywnienia , płyty , ramy dla układy rozdzielczego ..

Po bardzo dostępnych cenach.

części, na przykład zerknij tutaj:

http://www.nivashop.ru/

www.tuningsport.ru

> równie dobrze mógłbym napisać że w USA, JP nie znajdziesz ani jednej nivy

> z czegoś to wynika

> poznałem ludzi jeżdżących nivami, byłem nawet na kilku zlotach, IMO to są pasjonaci i sami czasem

> przyznają że posiadanie nivy jest wbrew logice

nie zrozum mnie kolego źle, ja nie mam na myśli tego że niva jest lepsza od suzy czy patrola.

Ja pisze, że jest świetna w teren

ps. co do Japonii jesteś w błędzie, niva jest eksportowana do Japonii.

W USA też na pewno da się znaleźć.

Malucha widziałem pod Washingtonem (na szerokich szpilkach)

Napisano

> z tego samego powodu.

> Słąby stan techniczny, jeden start może zakończyć się remontem kapilanym mostów, przegubów

> przednich.

a vitara, samuraje, pajero, patrole ?

przecież to zależy od stanu tech, wad samego auta (np most alu w viatrze) i przede wszystkim łącznika wink.gif

skoro części do nivy są tanie, samo auto jest tanie, to co stoi na przeszkodzie żeby te auta jeździły ?

dlaczego ludzie wolą kupić 2x droższą vitarę z mostem z gównolitu i wsadzić następną nivę żeby auto nadawało się do upalania w terenie ?

> Nieliczne nivy podołałyby startów w zawodach, ale ich właściciele nie są w większości

> zainteresowani startami tych samochodów w offroad.

bo ?

> nie chodzi o brak funduszy.

to o co chodzi ?

przecież to nie jest oldtaimer typu willys, żeby na nie dmuchać i chuchać ?

> NIVA to wdzięczne auto i przy prostych modyfikacjach rewelacyjne sprawuje siew trudnym terenie.

tu pełna zgoda

> W krajach jakie wymieniłem jest ona łatwo dostępna (przeciez wciąż produkowana w Toljatti).

> Jest szereg gotowych rozwiązań dla Nivy do modyfikacji. Gotowe zestawy do liftu, blokady mostów,

> główne pary , zmiana mocy silników, kute tłoki, kompresory w dolocie itd itd.

> wzmocnienia , usztywnienia , płyty , ramy dla układy rozdzielczego ..

> Po bardzo dostępnych cenach.

> części, na przykład zerknij tutaj:

> http://www.nivashop.ru/

> www.tuningsport.ru

dlatego jest popularna, tak jak w USA popularny jest jeep, ale to nie jest argument że jest naj

> nie zrozum mnie kolego źle, ja nie mam na myśli tego że niva jest lepsza od suzy czy patrola.

> Ja pisze, że jest świetna w teren

a ja nie twierdzę że zła, jednak coś w tym aucie jest takiego że ich nie widać, że jeżdżą nimi fanatycy marki/modelu, a nie przeciętni użytkownicy którzy np chcą sporadycznie poupalać w terenie ?

IMO niva jest bardziej awaryjna, ktoś kto umie sobie przy niej zrobić, może mieć fajne auto

ale jeśli z każdą pierdołą trza jechać do mechanika to przestaje być różowo i wtedy wybór pada na japończyka

druga sprawa to właśnie ograniczone możliwości modów ze względu na brak ramy hmm.gif

> ps. co do Japonii jesteś w błędzie, niva jest eksportowana do Japonii.

> W USA też na pewno da się znaleźć.

> Malucha widziałem pod Washingtonem (na szerokich szpilkach)

przeinaczasz moje słowa, ja pisałem o popularności a nie o tym że można spotkać

wiadomo że w JP będzie najwięcej aut JP, w USA króluje JEEP, a w Anglii jest sporo LR ...

ale czy to jest wyznacznik ? bardziej wyznacznikiem może być to że w Afryce używa się Toyot, a nie LR, czy Nivy

czy to o czym wspomniałem, wszelkiego rodzaju rajdy i imprezy 4x4

Napisano

myślę, ze nie używają nivy do sportów samochodowych ponieważ seryjną nivą niewiele da się powalczyć, jedynie rekreacyjnie pojeździć.

I ci którzy posiadają w miarę młode , nieskorodowane egzemplarze używają jej do codziennej jazdy, czy wypraw turystycznych.

To że nie ma ramy znacznie zmniejsza jej możliwości, tym nie mniej przy niewielkich przeróbkach w napędach i lifcie + dodanie kilkudziesięciu koni powodu że zaczyna robić się groźnym przeciwnikiem.

co do awaryjności nie zgodzę się.

przy zastosowaniu dobrych (w miejsce najtańszych) części służy bardzo długo i niezawodnie. Przy czym obsługa serwisowa jest dużo tańsza w stosunku do terenówek na ramie.

Co więcej, naprawy są banalnie proste.

reasumując, jest to auto którym można śmiało uczestniczyć zawodach sportowych.

A jak Ty kolego uważasz, dlaczego niva jest tak mało popularna w Polsce ?(oprócz przyjętej powszechnie awaryjności tych aut ?)

Napisano

> A jak Ty kolego uważasz, dlaczego niva jest tak mało popularna w Polsce ?(oprócz przyjętej

> powszechnie awaryjności tych aut ?)

bo przy ostrzejszym traktowaniu (nie mówię tu o żadnym wyczynie), po prostu jest za delikatna (żeby nie pisać awaryjna wink.gif)

widzisz vitara też nie jest jakimś tam super autem, bo na dzień dobry założenie większych kół to śmierć przedniego mostu

całe szczęście jest zamiennik z grandvitary i wtedy już auto może wiele

np woda, vitara właściwie jest na nią niewrażliwa, zakładasz snorka i topisz po maskę

nivie przy takim topieniu pada elektryka i widziałem tylko dwóch śmiałków którzy odważyli się wjechać do wody

z czego jeden to auto przygotowana (specjalnie poizolowane)

nie wiem co było przyczyną, ale na jednym ze zlotów przy temp ok 30'C nivy się grzały hmm.gif

fakt że niektóre miały ponad 20lat, ale czy to tłumaczy niewiem.gif

tak jak pisałem, byłem na kilku zlotach niv i w teren wjeżdżały inne auta i góra 2-3 nivy spineyes.gif

DSC_2384.JPG

to jest prawie seryjna vitara (lift i snorkel) cool.gif

i jak się zapytasz użytkowników to nie powiedzą że niva jest bezawaryjna

zaczynają że naprawi ją każdy kowal wink.gif

auto używane do turystyki (LP, myśliwi) daje sobie radę, ale komfort jaki oferuje jest mizerny, vitara jest tu dużo lepsza, nie wspominając o grandvitarze, pajero czy innych

które w takich warunkach też sobie radzą świetnie

więc niva bije ich głównie ceną

pewnie nie bez znaczenia jest też stylistyka, wyposażenie i cała spuścizna PRLowska

dodam na plus, że niva w serii jest jednak dzielniejsza - wyższa i ma fajny napęd - stałe 4x4 z różnicówką międzyosiową

Napisano

> bo przy ostrzejszym traktowaniu (nie mówię tu o żadnym wyczynie), po prostu jest za delikatna (żeby

> nie pisać awaryjna )

> widzisz vitara też nie jest jakimś tam super autem, bo na dzień dobry założenie większych kół to

> śmierć przedniego mostu

> całe szczęście jest zamiennik z grandvitary i wtedy już auto może wiele

> np woda, vitara właściwie jest na nią niewrażliwa, zakładasz snorka i topisz po maskę

> nivie przy takim topieniu pada elektryka i widziałem tylko dwóch śmiałków którzy odważyli się

> wjechać do wody

> z czego jeden to auto przygotowana (specjalnie poizolowane)

> nie wiem co było przyczyną, ale na jednym ze zlotów przy temp ok 30'C nivy się grzały

> fakt że niektóre miały ponad 20lat, ale czy to tłumaczy

> tak jak pisałem, byłem na kilku zlotach niv i w teren wjeżdżały inne auta i góra 2-3 nivy

> to jest prawie seryjna vitara (lift i snorkel)

> i jak się zapytasz użytkowników to nie powiedzą że niva jest bezawaryjna

> zaczynają że naprawi ją każdy kowal

> auto używane do turystyki (LP, myśliwi) daje sobie radę, ale komfort jaki oferuje jest mizerny,

> vitara jest tu dużo lepsza, nie wspominając o grandvitarze, pajero czy innych

> które w takich warunkach też sobie radzą świetnie

> więc niva bije ich głównie ceną

> pewnie nie bez znaczenia jest też stylistyka, wyposażenie i cała spuścizna PRLowska

> dodam na plus, że niva w serii jest jednak dzielniejsza - wyższa i ma fajny napęd - stałe 4x4 z

> różnicówką międzyosiową

masz duzo racji.

ja planuje wyprawe i dlugosci trasy bliskeij 15.000 km i planuje pokonac ja niva, choc brak klimatyzacji bardzo mnie zniecheca a chevrolet niva z motorem 1.8 16V od opla z klimatyzacja wydaje mi sie zbyt duzym wydatkiem dla jednorzowej wyprawy.

Napisano

> chevrolet niva z motorem 1.8 16V od opla z klimatyzacja

> wydaje mi sie zbyt duzym wydatkiem dla jednorzowej wyprawy.

kasa to raz, a serwis to dwa, to już nie będzie typowo niva którą w całym bloku wschodnim naprawi się bez problemów

pewnie jest tam masa el które pasują od opla, ale może są i takie które pasują tylko do tej konkretnej sztuki spineyes.gifhmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.