Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G i terkotanie słyszalne wewnątrz

Featured Replies

Napisano

witajcie

podczas przyśpieszania (dodawania gazu) nasila się, słyszalne jakby z pod deski rozdzielczej gdzieś z centralnej części. Myślałem, że to wtryski gazowe na benzynie to samo. Z zewnątrz przykładając ucho do silnika tego nie słychać. Nie jest to głośne, bo radio skutecznie zagłusza, ale irytujące bo lubię mieć zawsze w 100% sprawne auto bez jakiś durnego pukania. Dźwięk jest podobny do klepotania zaworów, ale to nie są zawory.

Napisano

zawór odpowietrzania zbiornika paliwa-pod maską na obudowie filtra powietrza

lub

zawór nagrzewnicy

Napisano

ja mam cos podobnego u siebie... na postoju tez to słychać u Ciebie? podejrzewam teraz np półoś, przegub...

Napisano

Najprawdopodobniej zawór odpowietrzania zbiornika paliwa - ja mam tak od nowości i z tego co się orientuję, to TTTM

Napisano
  • Autor

> ja mam cos podobnego u siebie... na postoju tez to słychać u Ciebie? podejrzewam teraz np półoś,

> przegub...

na postoju także, więc to nie przeguby

Napisano
  • Autor

> zawór odpowietrzania zbiornika paliwa-pod maską na obudowie filtra powietrza

> lub

> zawór nagrzewnicy

olać to czy naprawiać grinser006.gif? Bo jak tak ma być to nie będę grzebał.

Napisano

> olać to czy naprawiać ? Bo jak tak ma być to nie będę grzebał.

jak chcesz możesz kupić nowy- w aso ok 120 zł

u mnie zaczał stukac w poniedziałek, jak zrobiło się mroźno-wczesniej nie było go słychac wcale

jak się ociepli i zawór nie przestanie stukać to kupię nowy, bo tez nie lubię jak coś działa nie tak jak powinno

Napisano

Jesteś pewny, że nie hałasuje z silnika? Kij od szczotki i sprawdzaj.

Miałem tak samo, tzn terkotanie z częstotliwością taką jak obroty silnika. W środku było słyszalne gdzieś spod deski. Pewnego dnia to terkotanie zaczęło być baaardzo słyszalne, dochodziło z głowicy, strony ssącej. Okazało się, że hałasowała przegroda w kolektorze ssącym. Mechanik rozebrał kolektor i złożył grubo kładąc sylikon. Na razie (10kkm) nie terkoli.

Napisano

pamietam podobne cos mialem w swojej astrze G 1.4 16V i to tak ma byc;) tez szukalem przyczyny dopiero w aso mi powiedzieli co to jest, nie potrafie sobie tego przypomniec, ale tak ma byc i bylo to slyszalne tylko zima

Napisano

> pamietam podobne cos mialem w swojej astrze G 1.4 16V i to tak ma byc;) tez szukalem przyczyny

> dopiero w aso mi powiedzieli co to jest, nie potrafie sobie tego przypomniec, ale tak ma byc i

> bylo to slyszalne tylko zima

Miałem to samo, ściągnełem wężyk, trochę WD40 do środka i po kłopocie. Już druga zima w ciszy. A tak nawiasem mówiąc mechanik chciał mi wymieniać przegub wewnętrzny. smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Miałem to samo, ściągnełem wężyk, trochę WD40 do środka i po kłopocie. Już druga zima w ciszy. A

> tak nawiasem mówiąc mechanik chciał mi wymieniać przegub wewnętrzny.

> Pozdrawiam

W mojej starej Asterce było to terkotanie wtryskiwacza..słyszalne tylko zimą. Nie przejmowałem sę tym nigdy. Z tym że miałem 1-punkt 1.6 8V. Nie wiem jak jest w wersji 1.4 ale obstawiam że to to.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.