Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Przeszukałem całe archiwum i nic nie znalazłem poza wymianą amortyzatorów przez RWicika w ASO.

Miałem ostatnio okazję jechać Lacetti siostry (ponad 140 kkm na liczniku a w rzeczywistości może więcej) i w porównaniu do mojego (110 kkm) zdecydowanie niestabilniej się prowadzi. Samochód jakby "bujało". Podejrzewam amortyzatory. Test amortyzatorów w stacji kontroli pojazdów kilka miesięcy temu pokazywał, że jest wszystko ok - ale różnica w prowadzeniu wskazuje, że coś jest nie tak.

Jeśli to amortyzatory to wymieniał już może ktoś?

Cena to około 150-250 zł w zależności od marki. Znalazłem też taki wynalazek za 92 zł

Napisano

> Cena to około 150-250 zł w zależności od marki.

Tu masz niby oryginalne GM gazowe za 125zł.

Napisano

> Przeszukałem całe archiwum i nic nie znalazłem poza wymianą amortyzatorów przez RWicika w ASO.

> Miałem ostatnio okazję jechać Lacetti siostry (ponad 140 kkm na liczniku a w rzeczywistości może

> więcej) i w porównaniu do mojego (110 kkm) zdecydowanie niestabilniej się prowadzi. Samochód

> jakby "bujało". Podejrzewam amortyzatory. Test amortyzatorów w stacji kontroli pojazdów kilka

> miesięcy temu pokazywał, że jest wszystko ok - ale różnica w prowadzeniu wskazuje, że coś jest

> nie tak.

> Jeśli to amortyzatory to wymieniał już może ktoś?

> Cena to około 150-250 zł w zależności od marki. Znalazłem też taki wynalazek za 92 zł

Zanim cokolwiek kupisz - jedź na ścieżkę zdrowia. Nie kosztuje to fortune ale może siostre uchronić przed niepotrzebnymi kosztami... old.gif Może to łączniki stabilizatorów na przykład?

Napisano

> Przeszukałem całe archiwum i nic nie znalazłem poza wymianą amortyzatorów przez RWicika w ASO.

> Miałem ostatnio okazję jechać Lacetti siostry (ponad 140 kkm na liczniku a w rzeczywistości może

> więcej) i w porównaniu do mojego (110 kkm) zdecydowanie niestabilniej się prowadzi. Samochód

> jakby "bujało". Podejrzewam amortyzatory. Test amortyzatorów w stacji kontroli pojazdów kilka

> miesięcy temu pokazywał, że jest wszystko ok - ale różnica w prowadzeniu wskazuje, że coś jest

> nie tak.

> (...)

Spróbuj dać zawieszenie do obejrzenia jakimś fachowcom. Moim zdaniem byłoby to chyba zbyt szybkie zużycie amortyzatorów. Ponadto 30kkm nie powinno tu stanowić aż tak dużej różnicy. Może się buja bo ma coś z oponami nie tak albo z geometrią? Czasami uczucie bujania wywołują elementy nie związane z amortyzatorami, po prostu brak stabilności auta jest tak przez nas subiektywnie odbierany.

Napisano
  • Autor

> Zanim cokolwiek kupisz - jedź na ścieżkę zdrowia. Nie kosztuje to fortune ale może siostre uchronić

> przed niepotrzebnymi kosztami... Może to łączniki stabilizatorów na przykład?

samochód jest serwisowany u lokalnego podsandomierskiego mechanika i myślę, że luzy na łącznikach to by zauważył

przy okazji następnego przeglądu ma poprosić o sprawdzenie przyczyny tego "bujania"

Napisano

> samochód jest serwisowany u lokalnego podsandomierskiego mechanika i myślę, że luzy na łącznikach

> to by zauważył

> przy okazji następnego przeglądu ma poprosić o sprawdzenie przyczyny tego "bujania"

mialem okazje rozmawiac z kims ze stanow ostatnio i tam ponoc te ich cobalty czy jak im tam z wiekszymiprzebiegami strasznie rozbujane sa

Napisano

> mialem okazje rozmawiac z kims ze stanow ostatnio i tam ponoc te ich cobalty czy jak im tam z

> wiekszymiprzebiegami strasznie rozbujane sa

Cobalt to nei Aveo to jest produkcja made in usa. Zreszta juz ich nie robia grinser006.gif

Napisano

> Cobalt to nei Aveo

yyyy a gdzie ja tak twierdziełem?

Napisano

> yyyy a gdzie ja tak twierdziełem?

Co ma peirnik do wiatraka grinser006.gif W sensie co tu cobalt? Przeciez to typowy amerykaniec.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Że tak powiem podepnę się pod temat, by nie tworzyć nowych wątków. Ostatnio zauważyłem też, że moje lacetti dziwnie zarzuca tyłem, jeżdżę często z pełną obsadą + LPG, wtedy "tańczy" najbardziej. Trochę poruszałem autem przy garażu i prawy tył wydaje dziwne jęki. Trochę to dziwne, bo auto ma dopiero 75 tyś km, ale do rzeczy: na allegro widnieją 3 firmy amortyzatorów: oryginał GM DAT, Service Parts i Kayaba. Które kupić najlepiej? Wszystkie są gazowe, tak ma być? Pozdrawiam

Napisano

Dzięki, czyli trzeba będzie 400zł zainwestować w dwa. Tragiczna jakość oryginałów, w astrze 2 wytrzymały 213 tysięcy.

Napisano

Kayaby pewnie tańsze - brałbym te.

I druga sprawa bierz tam gdzie od razu montują. Jakby coś się odpukać stało z amorkiem (co nie jest bardzo nieprawdopodobne na naszych "drogach") np po 10kkm to z takimi z allegro będziesz w czarnej d... Nie wyegzekwujesz gwarancji.

Napisano

Kayaby są po 200 kilka złotych sztuka. Warto przy okazji wymieniać sprężyny, czy to zbędny koszt? Generalnie to na allegro najtaniej, a zaufany mechanik zrobi to za 20% ceny serwisu... ale w sumie masz rację, spróbuję poszukać po śląskich hurtowniach.

Napisano

> Kayaby są po 200 kilka złotych sztuka. Warto przy okazji wymieniać sprężyny, czy to zbędny koszt?

Jak nie uszkodzone to raczej zbędny wydatek.

W Jadarze są niby oryginalne GM za 125/szt.

Ale z tą oryginalnością to różnie może być, skoro Potak sprzedaje oryginały GM za circa 250/szt.

Napisano

> Kayaby są po 200 kilka złotych sztuka. Warto przy okazji wymieniać sprężyny, czy to zbędny koszt?

> Generalnie to na allegro najtaniej, a zaufany mechanik zrobi to za 20% ceny serwisu... ale w

> sumie masz rację, spróbuję poszukać po śląskich hurtowniach.

Tak BTW, to skąd masz pewność, że to amortyzatory?

Może warto sprawdzić auto na stacji kontroli pojazdów?

Napisano

Pewnie, że warto. Będę się musiał wybrać bo też delikatnie coś z przodu zaczyna pukać, a strasznie mnie wszelakie dźwięki (prócz silnika) irytują.

Napisano

> Pewnie, że warto. Będę się musiał wybrać bo też delikatnie coś z przodu zaczyna pukać, a strasznie

> mnie wszelakie dźwięki (prócz silnika) irytują.

A może łącznik stabilizatora? Najlepiej jedź na SKP zapłacisz 15zł i Ci sprawdzą, bo na forum to możemy gdybać.

Napisano

> A może łącznik stabilizatora? Najlepiej jedź na SKP zapłacisz 15zł i Ci sprawdzą, bo na forum to

> możemy gdybać.

Może to być coś innego niż amortyzatory, ale raczej nie łączniki stabilizatora. Ich defekt objawia się stukaniem na nawierzchni z np. kostki granitowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.