Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż autka a OC w ratach miesięcznych

Featured Replies

Napisano

Witam, zamierzam sprzedać moją bryczkę i kupić inną, jednak mam pytanie umowę OC przedłużam zawsze we wrześniu (HDI zawierane poprzez mBANK) i wybrałem opcję zapłaty co miesiąc. No i tu moje pytanie czy jeśli sprzedam teraz autko to do września będę musiał dalej płacić za to OC?

Napisano

Zgłaszasz w ubezpieczalni zbycie pojazdu i nie będą przychodziły kolejne opłaty. Jeśli dodatkowo kupujący zrzeknie się Twojego OC to ubezpieczyciel zwróci Ci kasę za opłacony okres ubezpieczenia. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

Napisano

> Zgłaszasz w ubezpieczalni zbycie pojazdu i nie będą przychodziły kolejne opłaty. Jeśli dodatkowo

> kupujący zrzeknie się Twojego OC to ubezpieczyciel zwróci Ci kasę za opłacony okres

> ubezpieczenia. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

Z opisów na forum mBanku wynika, że wstrzymanie opłat i potem zwrot nadpłaty może potrwać nawet kilka miesięcy sick.gif.

Napisano

> Jeśli dodatkowo

> kupujący zrzeknie się Twojego OC to ubezpieczyciel zwróci Ci kasę za opłacony okres

> ubezpieczenia. Tak przynajmniej było w moim przypadku.

Tylko za ten "nadpłacony". I to kwotę pomniejszoną o jakieś tam śmieszne opłaty manipulacyjne.

Napisano

> Z opisów na forum mBanku wynika, że wstrzymanie opłat i potem zwrot nadpłaty może potrwać nawet

> kilka miesięcy .

az tak zle nie jest, przynajmniej w moim przypadku. Finalnie zaplacilem OC za ok 1.5 miesiaca od daty sprzedazy czy jakos tak

Napisano

> az tak zle nie jest, przynajmniej w moim przypadku. Finalnie zaplacilem OC za ok 1.5 miesiaca od

> daty sprzedazy czy jakos tak

tak

do końca miesiąca i miesiąc " ochronny " ... co generalnie jest bez sensu z punktu widzenia użytkownika ale ... z dużym sensem z punktu widzenia budżetu ubezpieczalni. ...

biora kase za czas w którym nie ponosza odpowiedzialności

Napisano

Mnie spotkało miłe zaskoczenie w PZU, kiedy poinformowano mnie, że do ubezpieczenie wygasającego na koniec stycznia nie muszę dopłacać, gdyż opłata pokryta jest z dotychczasowej polisy - zakup auta 4.10, upływające 30 dni na wypowiedzenie ubezpieczenia mija właśnie dziś, czyli w Barbórkę. To oznacza, że jednak ochrona ubezpieczeniowa trwa "ten miesiąc" grinser006.gif

Napisano

> az tak zle nie jest, przynajmniej w moim przypadku. Finalnie zaplacilem OC za ok 1.5 miesiaca od

> daty sprzedazy czy jakos tak

Zaraz, na jakiej podstawie?

Twoje OC wygasło w dniu sprzedaży, wygasło bo przeszło na kupującego i w tym dniu wygasła podstawa prawna do płacenia kolejnej raty.

Napisano

Idziesz z umową do wydziału komunikacji, oni przystawiają pieczątkę i kserują sobie umowę.

Umowę z pieczątką zanosisz do ubezpieczyciela, żeby sobie skserował albo wysyłasz listem poleconym ksero ze stosownym pismem przewodnim.

Załóżmy, że umowa trwa od 01.01.2010, płacisz w ratach miesięcznych, płatność raty przypada na 15. dzień miesiąca. Auto sprzedałeś 10.5.2010 to ostatnią ratę płacisz 15.5.2010. Jeśli auto sprzedałeś 20.5.2010 to płacisz ostatnią ratę 15.6.2010.

Ubezpieczyciel rozliczy ewentualną nadpłatę i Ci zwróci.

Tyle teorii a w życiu bywa różnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mnie spotkało miłe zaskoczenie w PZU, kiedy poinformowano mnie, że do ubezpieczenie wygasającego na

> koniec stycznia nie muszę dopłacać, gdyż opłata pokryta jest z dotychczasowej polisy - zakup

> auta 4.10, upływające 30 dni na wypowiedzenie ubezpieczenia mija właśnie dziś, czyli w

> Barbórkę. To oznacza, że jednak ochrona ubezpieczeniowa trwa "ten miesiąc"

tak ale sprzedającego skasowali do końca roku skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.