Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Szybkie zużycie opon ?

Featured Replies

Napisano

W trakcie zmiany kół na "zimowe" mocno sie zdziwiłem. Mianowicie letnie opony na przedniej osi mam łyse. Opony mają 2 lata i dość znikomy przebieg (około 20 kkm). Są dosyć równomiernie zużyte. Co Może być przyczyną ? Zbieżność ?

Na 5 letnich zimówkach nie widać tak kolosalnej róznicy między przednią a tylną osią.

Napisano

> W trakcie zmiany kół na "zimowe" mocno sie zdziwiłem. Mianowicie letnie opony na przedniej osi mam

> łyse. Opony mają 2 lata i dość znikomy przebieg (około 20 kkm). Są dosyć równomiernie zużyte.

> Co Może być przyczyną ? Zbieżność ?

> Na 5 letnich zimówkach nie widać tak kolosalnej róznicy między przednią a tylną osią.

generalnie zawieszenie i jego zużycie; od amortyzatorów począwszy poprzez wahacze na zbieżności skończywszy zlosnik.gif Zimówka nie ma takiego tarcia - lód, śnieg, niższe prędkości poruszania się etc, - więc się tak nie zużyje

Napisano

> Opony mają 2 lata i dość znikomy przebieg (około 20 kkm). Są dosyć równomiernie zużyte.

> Co Może być przyczyną ? Zbieżność ?

Zbieżność powoduje zazwyczaj nie równomierne zużycie.

Może po prostu mniej ruszać z piskiem opon to wtedy opony na pewno dłużej posłużą.

Napisano

> ... letnie opony na przedniej osi mam

> łyse. Opony mają 2 lata i dość znikomy przebieg (około 20 kkm). Są dosyć równomiernie zużyte.

> Co Może być przyczyną ?

... przemyśl co robiłeś przez te dwa lata - styl jazdy ...

...kręcenie kołami na każdych światłach, nie zwalnianie w zakrętach ... normalnie 50-60 tkm powinny objechać gumy ...

Napisano

> Mianowicie letnie opony na przedniej osi mam

> łyse.

łyse na całej szerokości, czy na srodku a może tylko z jednej strony opony??

Napisano
  • Autor

> łyse na całej szerokości, czy na srodku a może tylko z jednej strony opony??

Na całej szerokości, po zewnętrznej stronie jest trochę więcej bieżnika niż po wewnętrznej, różnica prawie nie zauważalna. Obie opony są identycznie zużyte.

Napisano

> Na całej szerokości, po zewnętrznej stronie jest trochę więcej bieżnika niż po wewnętrznej, różnica

> prawie nie zauważalna. Obie opony są identycznie zużyte.

a nie jedzisz na zbyt wysokim ciśnieniu w oponach?

Napisano

> a nie jedzisz na zbyt wysokim ciśnieniu w oponach?

Wtedy by darło raczej środkiem...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A jakie to opony? Tzn firma.

> Pozdroofka

Fulda. Cisnienie czesto sprawdzane (oczywiscie na zimnych oponach)

Napisano
  • Autor

> Zbieżność powoduje zazwyczaj nie równomierne zużycie.

> Może po prostu mniej ruszać z piskiem opon to wtedy opony na pewno dłużej posłużą.

Ja nie mam 18 lat. Dawno już mi przeszło – wyszumiałem się.

Napisano

Skoro zużyte są równomiernie, a o drifty i inne szaleństwa Cię nie podejrzewam wink.gif, to przyczyny upatrywałbym w kiepskiej jakości gumy.

Pozdroofka

Napisano

> Wtedy by darło raczej środkiem...

> Pozdroofka

wiem, ale duże ciśnienie, zła zbieżność i opony szybko pójda na całej szerokości...

Napisano

Też tak jak lelek doszukiwałbym się przyczyny w mieszance gumy zastosowanej w oponie. Wystarczy zauważyć, że jedne opony potrafią piszczeć na zakręcie 90 stopni przy prędkości 10km/h, a inne wcale. Sam miałem porównanie w swojej astrze.

Napisano
  • Autor

> upatrywałbym w kiepskiej jakości gumy.

Taka była moja pierwsza myśl. Opony kupowałem razem z sąsiadem (w tym samym sklepie). Takie same tylko w innym rozmiarze bo on ma Corse.

Przebieg mamy podobny (na tych oponach) i u niego jest raczej normalne zużycie. U mnie zawieszenie porobione (nowe amory, wszystkie silentblocki z przodu, robiona zbieżność) tylko że było to przed założeniem nowych opon.

Żeby było śmieszniej, Corsa sąsiada jeszcze przed zakupem opon miała zuzyte amory z przodu i do dzisiaj ich nie wymienił. Tak czy siak opony na wiosne musze kupić, ale już innej marki.

Napisano

Jeżeli chodzi o popularne i tańsze opony to Sava Perfecta jest właśnie dosyć miękka, z tego co słyszałem to Firestone jest dużo trwalszy. Kolega w swoim aucie ma te Savy i piszczą dość mocno w cieplejsze dni.

Napisano

> Jeżeli chodzi o...

Sio do wątku o oponach... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Tak właśnie sądziłem, że nastąpi taka reakcja i bardzo dobrze, trzeba gonić dziadostwo hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Fulda. Cisnienie czesto sprawdzane (oczywiscie na zimnych oponach)

Ja miałem Fuldy CaratAttiro i też mi wytrzymały 2 sezony, niestety opony mają dobre właściwości jezdne ale szybko się ścierają, tylko ja trochę opony używam, dość szybka jazda w zakrętach, hamowanie z dużych prędkości itd...

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.